Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

koulourakia

Składniki

  • 175 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka obtarta z jednej pomarańczy lub cytryny
  • 2 łyzeczki mielonych migdałów
  • płatki migdałów do dekoracji

Czas przygotowania:20 minut Czas gotowania:20 minut

Κουλουρακια

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wymieszania odmierzonej ilości cukru wraz z 175g masła oraz jednym jakiem. Składniki ucieramy do momentu aż powstanie jednolita kremowa masa.

2. Po odpowiednim wymieszaniu masła i cukru dodajemy dwie łyżeczki zmielonych migdałów oraz skórkę obtartą z jednej pomarańczy. Opcjonalnie można również dodać jedna łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Składniki ponownie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Stopniowo dodajemy mąkę, dążąc do równomiernego połączenia jej z kremową masą. Dodajemy również pół łyżeczki proszku do pieczenia. Uzyskane ciasto powinno dawać się łatwo formować oraz być dosyć plastyczne.

5. Odrobinę gotowego ciasta (około jednej łyżki stołowej) przenosimy na stolnicę przyprószoną mąką, a następnie formujemy z niego wałek grubości palca. Dzielimy go na 2 lub 3 odcinki o długości około 10 cm.

6. Gotowe wałeczki przenosimy na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie formujemy w kształt luźnej litery S, której końce nie są ściśle dociśnięte do środkowej części. Grecy ciasteczka te formują na kilka różnych sposobów, jednak zazwyczaj ich kształt powinien przypominać zwiniętego lub pełzającego węża. Koulourakia można ozdobić powbijanymi płatkami migdałów.

7. W trakcie pieczenia ciasto wykazuje tendencje do rośnięcia, wiec pamiętajcie o zachowaniu odpowiedniego odstępu między kolejno układanymi ciasteczkami.

8. Blachę przygotowaną do pieczenia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Ciastka pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotawego koloru. W zależności od używanego piekarnika czas ten może być nieznacznie dłuższy lub krótszy, warto więc przy pierwszym pieczeniu kontrolować proces pieczenia.

9. Upieczone ciastka przekładamy na metalową kratkę i odstawiamy aż do ostygnięcia.

Koulourakia przechowujemy w szczelnym zamkniętym pojemniku w którym mogą być trzymane przez stosunkowo długi czas (o ile nie zjecie ich wcześniej).


koulourakia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.25
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.25 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Maria Luczak
Maria Luczak
2016-03-21 10:33:53

Jak ktoś lubi,ale święta to przekazywanie polskiej tradycji

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-21 10:49:22

Te ciastka można przygotować i bez okazji. Są pyszne, maślane z cytrusową nutą i długo się przechowują.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153180902362551,10153482249232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kourabiedes

Kourabiedes

Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Zbigniew Kwiat: Super! Na pewno sprawdzę ten przepis
gość Turystka: Czy ktoś z Was ma może jakiś namiar na Marcosa? Jego wyroby są super. I chciałabym skorzystać później :) jakby ktoś był, dajcie znać, pobierzcie kontakt. Będę wdzięczna! Pozdrawiam
Magda Bażan: A ja w pracy... fajnie ? I muszę zazdrościć przed snem
Weronika Komosa: Myrtos
gość PiotrWie: Piotrze, jedno sprostowanie - Asterousia mimo że niższa jest bardziej wymagająca niż Góry Idajskie - gdy w 2015 roku wybieraliśmy się tam pierwszy raz napotkani na szczycie Psiloritisa ludzie z Klubu Górskiego z Heraklionu ostrzegali nas przed trudnościami czekającymi nas tam - i rzeczywiście szlaki są trudniejsze, w rejonie Kapetaniany jest nawet jedyna Via Ferrata na Krecie. (...)
Beti Hood: Byłam wczoraj
Szymon Matusewski: Polecam red beach, z 15' przez małą górkę na południe, super plaża, 10 razy lepsza od Matali
Michal Rataj: mega miejsce, zapada w pamieci na zawsze!
Ania Inglot: Taniej dolecieć z Polski nawet z przesiadką. Ceny to żart :)
Natalia Nowak: Pamietam ten tyłem grozy
Piotrek Gęca : Tawerna o której wspominał Piotwie oferująca dojazd do górskiego Parkingu na Pachnes to: http://www.anopolirooms.gr/en/. Z tego co wypatrzyliśmy na tej stronie to właściciele oferują również możliwość wykupienia noclegu (30€ za pokój dwuosobowy). Miejsce wygląda całkiem sympatycznie więc na pewno warto je zapamiętać. (...)
Tomasz Marciniak: Zamknięcie tej drogi to wielka strata dla jadących tam turystów, jeszcze jak jedzie się za autobusem.. Zmieści się czy nie, wyrobi zakręt czy nie.. :)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt