Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

koulourakia

Składniki

  • 175 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka obtarta z jednej pomarańczy lub cytryny
  • 2 łyzeczki mielonych migdałów
  • płatki migdałów do dekoracji

Czas przygotowania:20 minut Czas gotowania:20 minut

Κουλουρακια

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wymieszania odmierzonej ilości cukru wraz z 175g masła oraz jednym jakiem. Składniki ucieramy do momentu aż powstanie jednolita kremowa masa.

2. Po odpowiednim wymieszaniu masła i cukru dodajemy dwie łyżeczki zmielonych migdałów oraz skórkę obtartą z jednej pomarańczy. Opcjonalnie można również dodać jedna łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Składniki ponownie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Stopniowo dodajemy mąkę, dążąc do równomiernego połączenia jej z kremową masą. Dodajemy również pół łyżeczki proszku do pieczenia. Uzyskane ciasto powinno dawać się łatwo formować oraz być dosyć plastyczne.

5. Odrobinę gotowego ciasta (około jednej łyżki stołowej) przenosimy na stolnicę przyprószoną mąką, a następnie formujemy z niego wałek grubości palca. Dzielimy go na 2 lub 3 odcinki o długości około 10 cm.

6. Gotowe wałeczki przenosimy na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie formujemy w kształt luźnej litery S, której końce nie są ściśle dociśnięte do środkowej części. Grecy ciasteczka te formują na kilka różnych sposobów, jednak zazwyczaj ich kształt powinien przypominać zwiniętego lub pełzającego węża. Koulourakia można ozdobić powbijanymi płatkami migdałów.

7. W trakcie pieczenia ciasto wykazuje tendencje do rośnięcia, wiec pamiętajcie o zachowaniu odpowiedniego odstępu między kolejno układanymi ciasteczkami.

8. Blachę przygotowaną do pieczenia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Ciastka pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotawego koloru. W zależności od używanego piekarnika czas ten może być nieznacznie dłuższy lub krótszy, warto więc przy pierwszym pieczeniu kontrolować proces pieczenia.

9. Upieczone ciastka przekładamy na metalową kratkę i odstawiamy aż do ostygnięcia.

Koulourakia przechowujemy w szczelnym zamkniętym pojemniku w którym mogą być trzymane przez stosunkowo długi czas (o ile nie zjecie ich wcześniej).


koulourakia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Maria Luczak
Maria Luczak
2016-03-21 10:33:53

Jak ktoś lubi,ale święta to przekazywanie polskiej tradycji

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-21 10:49:22

Te ciastka można przygotować i bez okazji. Są pyszne, maślane z cytrusową nutą i długo się przechowują.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153180902362551,10153482249232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Adaś Es: Mimo, że nie pale to jednak widząc pana z papierosem na stacji paliw wywierał na mojej twarzy uśmiech
Łukasz Polański: Wszędzie powinien wejść ten przepis, lato ciepło, sama przyjemność zjeść kolację czy obiad na świeżym powietrzu, ale się nie da bo Ci usiądzie obok dziad z baba co dosłownie palą na zmianę on kończy ona zaczyna i gdzie tu przyjemność z jedzenia w takich sytuacjach :/
Krzysztof Klamann: Grecy kochają palić, musiało boleć. Ale faktycznie jarają wszedzie I niepalacym trochę tam ciężko.
Mariola Dudzinska: W końcu coś się dzieje zakaz palenia
Anne Passera: Belle chapelle bien placée il faut la mériter pour y arriver
Joanna Tissaoui: To miejsce odmieniło moje zycie
Viola Viola Viola: 
Katarzyna Pakos: 
Edyta Szulik: Moje ukochane Georgioupolis
Magdalena Mk: Piękne miejsca w około jezioro słodkowodne i żółwie... Plaże piaszczyste..w drodzę na jeziorko piękne widoki....
Teresa Malada: Jeszcze tam wrócę.kocham to miasteczko
Teresa Malada: Cudowne miejsce.
Przemysław Przybylak: Byliśmy i polecam piękne miejsce jak i cała Kreta
Ola Grzelewska: Cudowne miejsce, droga do kapliczki pełna
Bo Kub: Super miejsce na odpoczynek
Marzanna Młynarczuk: Cudne miejsce... Byłam, widziałam
Jola Ostraszewska: Wrócę
Mirosława Nagła: Wspaniale miejsce, hardcorowa droga, cudowne wspomnienia❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Paweł Świecicki: Super miejsce
Paulina Zajkowska: Oj tak
Dorota Sikorska: Od przyszłego roku spędzam zimę na Krecie
gość PiotrWie: No to wygląda że w czasie wyjazdu w drugim i trzecim tygodniu maja plany chodzenia w Górach Białych trzeba będzie sobie darować - chyba że przyjdzie znaczne ocieplenie i duże deszcze w górach w marcu, ale to raczej mało prawdopodobne. (...)
Ewa Szumowska: A u mnie grama śniegu jeszcze nie było
Piotr Beling : Witam. Chciałbym z rodziną przeprowadzić się na Kretę. Miało to by nastąpić za ok 3,5 roku(szkoła córki). Moim celem jest prowadzenie spokojnego, zdrowego  zycia wśród dobrych ludzi , pięknej czystej przyrody. Z racji naszego młodego :) wieku 48 lat chcielibyśmy prowadzić jeszcze życie zawodowe, nie mamy mocnej presji finansowej.Pierwszym etapem będzie pokazanie i oswojenie się z inną kulturą i realiami zycia na wyspie. (...)
Michał Jeleń: przy okazji - jak idzie remont hali targowej?

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt