Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Grillowany ser halloumi (Χαλούμι)

Ser Halloumi pochodzi z Cypru, gdzie jego przeciętne spożycie przez jednego mieszkańca wynosi 8 kg rocznie. Jest to biały, półtwardy ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego, z mieszanki owczego oraz koziego, ewentualnie z dodatkiem mleka krowiego. Smak halloumi jest czasem wzbogacany dodatkiem mięty. Receptura jego wytwarzania jest niezmienna od stuleci. Cechą charakterystyczną jest dość elastyczna konsystencja oraz wysoka temperatura topnienia, która sprawia, że ser ten znakomicie znosi grillowanie czy smażenie. Jest on dość słony, gdyż 3% jego wagi stanowi sól, więc jeśli zamierzamy do potrawy użyć halloumi to raczej jej już nie dosalamy. Halloumi jest bardzo popularny w Grecji, na Bliskim Wschodzie, w Europie i w Stanach Zjednoczonych, jednak najlepszy jakościowo Halloumi musi pochodzić z Cypru.

Choć w naszych sklepach można także kupić ten ser to jednak przedtem warto zerknąć na jego etykietę i przeczytać gdzie został wyprodukowany. Jest to dość istotne ponieważ z racji jego rosnącej popularności niektóre kraje próbują go wytwarzać, jednak nie zawsze z dobrym efektem. Po wielokrotnych testach z czystym sumieniem możemy polecić w zasadzie tylko greckie produkty, ponieważ zachowują swoje właściwości. Inne potrafią po prostu roztopić się podczas próby zgrillowania.

Samo przygotowanie grillowanego halloumi jest proste i szybkie. Ser kroimy w plastry o szerokości około 1 centymetra i smarujemy z obu stron oliwą z oliwek. Rozgrzewamy mocno żeliwną grillową patelnię do momentu aż odrobina oliwy umieszczona na niej zacznie dymić. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i kładziemy plastry sera. Grillujemy około 1 minuty z każdej strony. Powtarzamy proces griilowania do momentu aż na plastrach pojawią się wyraźne brązowe paski.

Tak zgrillowany ser możemy podać z pieczywem czosnkowym, bądź jako dodatek do dań warzywnych. Cypryjczycy opanowali do perfekcji łączenie halloumi z innymi składnikami i mają dziesiątki dań z tym serem. Podają go najczęściej z warzywami lub owocami, ale także jako dodatek do wieprzowiny czy jagnięciny.


Halloumi

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:34:47

Pod koniec maja sprawdzę to u źródła ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:37:51

Cypr?

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:43:57

Yes :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:47:47

Cypryjczycy przygotowują halloumi na mnóstwo różnych sposobów, więc testuj wszystko :)

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:49:32

Odkładałem Cypr już od paru lat i w koncu zdecydowałem ... tylko na Kretę urlopu zabraknie :(

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:52:26

My także mamy w planach Cypr, póki co jednak Kreta prawie zawsze wygrywa.

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:55:53

To tak jak u nas ;)
Nawet jak mieliśmy (chyba 2 lata temu) pojechać na Kefalonie, to "zrobili" tam trzęsienie ziemii i musieliśmy zamienić na Kretę :D

1
 Magdalena Stępień
Magdalena Stępień
2016-01-22 18:41:57

Mniam

1
 Izabella Iwańska
Izabella Iwańska
2016-01-22 18:57:11

Ser rewelacja! Szkoda że nie udało mi się przywieźć więcej tego serka, bo ograniczały mnie kg!

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 19:00:22

W Polsce można kupić cypryjskie halloumi w sieci sklepów Kuchnie Świata i bywa też w Makro. Są też halloumi produkcji niemieckiej ale tych nie polecamy.

1
 Ryszard Małgorzata Majchrzyk
Ryszard Małgorzata Majchrzyk
2016-01-22 19:28:39

Mieliśmy okazję spróbować będąc w zeszłym roku na Cyprze. Super jedzonko. Pozdrawiam RM

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153366652592551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.

Szparagi z fetą

Szparagi z fetą

Poszukując nowych sposobów na przygotowanie szparagów sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Choć nie są one zaliczane do tradycyjnych składników kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy jadają te warzywa i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Wzorując się na nich przygotowaliśmy nieco autorski przepis, w którym króluje prostota, oliwa z oliwek oraz feta. Naszym zdaniem wyszło z tego fantastyczne danie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość Robokow: Witam serdecznie, Wkrótce jadę po raz drugi na Kretę i zamierzam udać się na południe autem z Meleme, przez Kissamos, Sfinari, Livadi, Ubini Beach, Ayios Padleimon do Elafonisi. Co sądzicie o tej trasie - jest możliwa do pokonania autem typu np. Fiat Doblo? Zwłaszcza po niedawnych powodziach. Trudno z satelity wywnioskować, czy to drogi utwardzone, czy szutry. (...)
Piotr Iwańczyk: Taka ciekawostka związana z bitwą. Podczas tej batalii miała miejsce niemiecka wersja "Szeregowca Ryan'a". Jednego dnia - 21 maja 1941 - zginęło trzech braci z hrabiowskiego rodu von Blücher. Wolfgang, Leberecht i Hans-Joachim Graf von Blücher.
Justyna Zelmanowska: Balos jest piękna i Elafonisi trzeba zobaczyć będąc na Krecie
Kazimierz Maciąg: Kampery też mają swój box
Tomasz Zawitowski: Ile kosztuje prom na Santorini?
Ewa Szumowska: My z Heraklionu płynęliśmy na Santorini katamaranem Wrc
Joanna Tissaoui: Magdalena Chludzińska czy myślisz, że gdyby uruchomiło ten kurs w zeszłym roku, to byśmy jeszcze gdzieś zmieściły Rethymno?
Anna Evelyn: Czekamy na lotnisko w Ierapetra ;
gość marziar: W zeszłym tygodniu byłem na Krecie i przeszedłem cały wąwóz 11 maja , drugi dzień po otwarciu. Cały szlak jestem bardzo dobrym stanie i wygląda rewelacyjnie o tej porze roku. Dojechałem busem z Chani 7.45, wracałem promem 17.30 do chora sfakion i na koniec busem do Chani.
Dana Gołowacz: z jednej strony większa przepustowość,a z drugiej....zaorają :(
Joanna Walkiewicz: byłam, cudnie
gość PiotrWie: Jesli chodzi o GPS używam od lat aplikacji w telefonach - poprzednio Oudoor Navigation for windows, obecnie z powodu odmowy współpracy przez moją stara Nokię przeszedłem na Locus Map - mapa Grecji w tej aplikacji jest dość dokładna. Poza tym używam Avenza Map - o tym napisze poniżej. (...)
Piotrek | www.crete.pl : Piotr dzięki za uwagi, którymi uzupełniłeś artykuł Gosi (ja akurat przy niem niewiele zrobiłem :). Przy okazji mam do Ciebie pytanie odnośnie korzystania z GPS. Jako osoba doświadczona w tej kwestii na pewno będziesz lepiej wiedział. Jakim sprzętem lub oprogramowaniem warto ewentualnie zainteresować się w kwestii wyjazdu na Kretę i ewentualnego wykorzystania tras zarejestrowanych przez innych użytkowników?
Marta Domagała: Bardzo ważne jest dobrze dobrane obuwie. Doświadczyłam tego osobiście, moje buty nie nadawały się do pokonywania olbrzymich głazów , i musiałam część z nich pokonywać na bosaka.
gość PiotrWie: Jako osoba chodząca od lat po górach Krety - dodam do tego co pisał Piotr zdecydowaną sugestię używania trasera - szlaki są znakowane z "polskiego" punktu widzenia fatalnie - wiem co mówię bo zanim zacząłem jeździć na Kretę schodziłem góry Polski, Czech, Słowacji, bywałem w Alpach, poza tym jestem przewodnikiem sudeckim a dopóki nie zacząłem używać trasera GPS zdarzało nam się wielokrotnie gubić szlak - niestety ... (...)
Renata Dzioba: A ja tu od 30 lat mieszkam!!!
Barbara Wieczorek: Byliśmy rok temu- cudowne miejsce
Ewa Szumowska: Byliśmy tam w czasie majówki
Martyna Abu Louz: Byłam, kocham❤️❤️❤️
Ola Mar: A mnie aż tak nie urzekło
Małgorzata Rzeszutek: Pięknie i klimatyczne miasteczko
Monika Lepkowska: Byliśmy rok temu ❤️ przepięknie ❤️❤️❤️
Katarzyna Koreń: Będę we wrześniu. Już się nie mogę doczekać
Marta Domagała: Przykro mi, ale ten filmik nie oddaje nawet w 1% uroku Agios Nikolaos.
Violka Kujawa: Polecam
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt