Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Grillowany ser halloumi (Χαλούμι)

Ser Halloumi pochodzi z Cypru, gdzie jego przeciętne spożycie przez jednego mieszkańca wynosi 8 kg rocznie. Jest to biały, półtwardy ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego, z mieszanki owczego oraz koziego, ewentualnie z dodatkiem mleka krowiego. Smak halloumi jest czasem wzbogacany dodatkiem mięty. Receptura jego wytwarzania jest niezmienna od stuleci. Cechą charakterystyczną jest dość elastyczna konsystencja oraz wysoka temperatura topnienia, która sprawia, że ser ten znakomicie znosi grillowanie czy smażenie. Jest on dość słony, gdyż 3% jego wagi stanowi sól, więc jeśli zamierzamy do potrawy użyć halloumi to raczej jej już nie dosalamy. Halloumi jest bardzo popularny w Grecji, na Bliskim Wschodzie, w Europie i w Stanach Zjednoczonych. Co ciekawe my pierwszy raz jedliśmy na Krecie :D

Choć w naszych sklepach można także kupić ten ser to jednak przedtem warto zerknąć na jego etykietę i przeczytać gdzie został wyprodukowany. Jest to dość istotne ponieważ z racji jego rosnącej popularności niektóre kraje próbują go wytwarzać, jednak nie zawsze z dobrym efektem. Po wielokrotnych testach z czystym sumieniem możemy polecić w zasadzie tylko greckie produkty, ponieważ zachowują swoje właściwości. Inne potrafią po prostu roztopić się podczas próby zgrillowania. Trzeba  jednak wiedzieć, że najlepsze jakościowo halloumi pochodzą z Cypru.

Jak zgrillować halloumi?

Samo przygotowanie grillowanego halloumi jest proste i szybkie. Ser kroimy w plastry o szerokości około 1 centymetra i smarujemy z obu stron oliwą z oliwek. Rozgrzewamy bardzo mocno żeliwną grillową patelnię do momentu aż odrobina oliwy umieszczona na niej zacznie dymić. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i kładziemy plastry sera. Grillujemy około 1 minuty z każdej strony. Powtarzamy proces griilowania do momentu aż na plastrach pojawią się wyraźne brązowe paski.

Tak zgrillowany ser możemy podać z pieczywem czosnkowym, bądź jako dodatek do dań warzywnych. Cypryjczycy opanowali do perfekcji łączenie halloumi z innymi składnikami i mają dziesiątki dań z tym serem. Podają go najczęściej z warzywami lub owocami, ale także jako dodatek do wieprzowiny czy jagnięciny. My ze swojej strony zachęcamy do przygotowania sałaty z grillowanym halloumi i cukinią. Jest przepyszna.


Halloumi

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:34:47

Pod koniec maja sprawdzę to u źródła ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:37:51

Cypr?

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:43:57

Yes :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:47:47

Cypryjczycy przygotowują halloumi na mnóstwo różnych sposobów, więc testuj wszystko :)

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:49:32

Odkładałem Cypr już od paru lat i w koncu zdecydowałem ... tylko na Kretę urlopu zabraknie :(

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 18:52:26

My także mamy w planach Cypr, póki co jednak Kreta prawie zawsze wygrywa.

 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2016-01-22 18:55:53

To tak jak u nas ;)
Nawet jak mieliśmy (chyba 2 lata temu) pojechać na Kefalonie, to "zrobili" tam trzęsienie ziemii i musieliśmy zamienić na Kretę :D

1
 Magdalena Stępień
Magdalena Stępień
2016-01-22 18:41:57

Mniam

1
 Izabella Iwańska
Izabella Iwańska
2016-01-22 18:57:11

Ser rewelacja! Szkoda że nie udało mi się przywieźć więcej tego serka, bo ograniczały mnie kg!

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-22 19:00:22

W Polsce można kupić cypryjskie halloumi w sieci sklepów Kuchnie Świata i bywa też w Makro. Są też halloumi produkcji niemieckiej ale tych nie polecamy.

1
 Ryszard Małgorzata Majchrzyk
Ryszard Małgorzata Majchrzyk
2016-01-22 19:28:39

Mieliśmy okazję spróbować będąc w zeszłym roku na Cyprze. Super jedzonko. Pozdrawiam RM

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153366652592551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.

Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Adaś Es: Mimo, że nie pale to jednak widząc pana z papierosem na stacji paliw wywierał na mojej twarzy uśmiech
Łukasz Polański: Wszędzie powinien wejść ten przepis, lato ciepło, sama przyjemność zjeść kolację czy obiad na świeżym powietrzu, ale się nie da bo Ci usiądzie obok dziad z baba co dosłownie palą na zmianę on kończy ona zaczyna i gdzie tu przyjemność z jedzenia w takich sytuacjach :/
Krzysztof Klamann: Grecy kochają palić, musiało boleć. Ale faktycznie jarają wszedzie I niepalacym trochę tam ciężko.
Mariola Dudzinska: W końcu coś się dzieje zakaz palenia
Anne Passera: Belle chapelle bien placée il faut la mériter pour y arriver
Joanna Tissaoui: To miejsce odmieniło moje zycie
Viola Viola Viola: 
Katarzyna Pakos: 
Edyta Szulik: Moje ukochane Georgioupolis
Magdalena Mk: Piękne miejsca w około jezioro słodkowodne i żółwie... Plaże piaszczyste..w drodzę na jeziorko piękne widoki....
Teresa Malada: Jeszcze tam wrócę.kocham to miasteczko
Teresa Malada: Cudowne miejsce.
Przemysław Przybylak: Byliśmy i polecam piękne miejsce jak i cała Kreta
Ola Grzelewska: Cudowne miejsce, droga do kapliczki pełna
Bo Kub: Super miejsce na odpoczynek
Marzanna Młynarczuk: Cudne miejsce... Byłam, widziałam
Jola Ostraszewska: Wrócę
Mirosława Nagła: Wspaniale miejsce, hardcorowa droga, cudowne wspomnienia❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Paweł Świecicki: Super miejsce
Paulina Zajkowska: Oj tak
Dorota Sikorska: Od przyszłego roku spędzam zimę na Krecie
gość PiotrWie: No to wygląda że w czasie wyjazdu w drugim i trzecim tygodniu maja plany chodzenia w Górach Białych trzeba będzie sobie darować - chyba że przyjdzie znaczne ocieplenie i duże deszcze w górach w marcu, ale to raczej mało prawdopodobne. (...)
Ewa Szumowska: A u mnie grama śniegu jeszcze nie było
Piotr Beling : Witam. Chciałbym z rodziną przeprowadzić się na Kretę. Miało to by nastąpić za ok 3,5 roku(szkoła córki). Moim celem jest prowadzenie spokojnego, zdrowego  zycia wśród dobrych ludzi , pięknej czystej przyrody. Z racji naszego młodego :) wieku 48 lat chcielibyśmy prowadzić jeszcze życie zawodowe, nie mamy mocnej presji finansowej.Pierwszym etapem będzie pokazanie i oswojenie się z inną kulturą i realiami zycia na wyspie. (...)
Michał Jeleń: przy okazji - jak idzie remont hali targowej?

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt