Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Oliwy Biolea - neratzio i lemonio

Oliwa to jeden z największych skarbów Krety, który często zwany jest kreteńskim płynnym złotem. Dziś chcemy Was zaprosić na Biobazar, który odbędzie się w tę sobotę w Katowicach przy ul. Brackiej 20 w Katowicach. Dzięki internetowemu sklepowi www.kreta24.pl, którego asortyment stanowią różnego rodzaju greckie produkty, można będzie skosztować na tej imprezie oliwę Biolea. To wyjątkowy produkt, który można zaliczyć do grupy oliw o najwyższej próbie.

Biolea

Oliwa Biolea jest pozyskiwana z owoców drzew odmiany Koroneiki, które uznawane są za oliwki najlepiej dopasowane do warunków klimatycznych panujących na Krecie. Cechy tych roślin pozwalają uniknąć stosowania intensywnego nawadniania pól. Gaje oliwne Astrika, w odróżnieniu od większości kreteńskich upraw, nie są pokrywane gęstą siecią czarnych rur pcv, którymi dostarczana jest woda. Taka dbałość o czystość środowiska nie pozostaje bez wpływu na skalę produkcji. Znacznie mniejsza intensyfikacja uprawy sprawia, że zbiory są mniej pokaźne niż w typowych gospodarstwach.

Uprawa oliwek to nie jedyna cecha wyróżniająca Biolea na tle innych producentów. Drugą ważną cechą która sprawia, że oliwa ta jest tak unikalnym produktem, to sposób jej tłoczenia i pozyskiwania. Od momentu zbioru oliwek, aż do finalnego rozlania gotowego oleju do butelek, cała produkcja oparta jest na rozwiązaniach jak najbardziej zbliżonych do tradycyjnych metod. Stosowanie oryginalnych historycznych technologii pozwoliło uniknąć dodawania wody w procesie pozyskiwania oliwy. Dzięki temu w oliwie Biolea pozostaje znacznie więcej antyoksydantów oraz witamin niż w innych porównywalnych ekologicznych produktach. Biolea jest jedynym z nielicznych producentów tłoczących oliwę na zimno za pomocą kamieni, zgodnie z przepisami zalecanymi przez normy dla rynku oliwy z oliwek (EC) Nr 1019/2002 z 13 czerwca 2002 roku.

Oliwa Biolea nie jest poddawana procesowi filtrowana. Do butelek przelewana jest dopiero gdy osad w naturalny sposób osiądzie na dnie specjalnych zbiorników. W oliwie w dalszym ciągu pozostają małe drobiny owoców, które powodują że ciecz jest delikatnie mętna. Każda z rozlanych butelek przechodzi przez ręce wnikliwych kontrolerów, którzy nanoszą na nie kolejne indywidualne numery. Na powyższym filmie możecie zobaczyć jak wygląda proces produkcji oliwy Biolea.

Oliwa biolea - neratzio

Poza klasyczną oliwą pod marką Biolea producent Astrika oferuje również dwie unikalne odmiany swoich produktów, które są tłoczone z dodatkiem lokalnych cytrusów. Jeden z nich, występujący pod nazwą Nerantzio, jest oliwą tłoczoną wraz z gorzkimi pomarańczami. To wyjątkowo aksamitna oliwa o idealnym lekko pieprzowym smaku, która odznacza się wyczuwalnym aromatem owoców. Zapach pomarańczy oraz ich smak stanowi doskonałe uzupełnienie dla pozytywnych cech tej wysokiej jakości oliwy.

Oliwy bioleaLemonio to drugi gatunek oliwy Biolea, w której dodatkiem zgodnie z nazwą są cytryny. W przypadku tej oliwy, aromat owoców jest odrobinę bardziej skryty w oliwnej bazie. Wystarczy jednak rozprowadzić kroplę Lemonio na skórze i pozwolić by ciepło uwolniło świeży zapach cytryn. Próbując tę oliwę poczujecie złożony smak, który z upływem czasu będzie ujawniać swoją złożoną kompozycję składników tego produktu. Przechodzi on od delikatnego aromatu cytrusów stopniowo zastępowanego przez smak oliwy mieszający się z delikatną goryczą cytrynowej skórki, by ostatecznie przejść w wyraźnie wyczuwalny pikantny smak.

Oliwę Lemonio można stosować jako dodatek do grillowanych warzyw, sos do sałatek oraz do wypieku ciast i greckich słodkości. Oliwa Nerantzio może być wykorzystywana jako marynata do grillowanego mięsa, drobiu oraz dziczyzny. Jej pomarańczowy aromat doskonale sprawdzi się we wszelkiego rodzaju ciastach i ciasteczkach .

Obie oliwy bardzo nam smakowały i na pewno zagoszczą na stałe w naszej kuchni. Jeśli mieszkacie w aglomeracji śląskiej to zdecydowanie polecamy Wam spróbowanie tych oliw na Biobazarze. Jeśli jednak nie możecie być tam osobiście to produkty te są dostępne na stronie www.kreta24.pl, nie zapomnijcie przy tym skorzystać z rabatu do jakiego uprawnia specjalny kupon przygotowany dla czytelników naszej strony. Kod tego kuponu to www.crete.pl, uprawnia on do 10% zniżki na wszystkie produkty z wyłączeniem tych, które objęte są bieżącą promocją.

Gorąco polecamy!

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Edyta Gajek
Edyta Gajek
2015-11-14 11:17:21

Cytrynowa z bagietka smakuje rewelacyjnie ❤

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-14 11:20:18

Oj tak obie są doskonałe. Świetnie nadają się również do sałatek wiejskich (greckich) - delikatnie podkręcają i urozmaicają ich smak :). Z własnego kulinarnego doświadczenia POLECAMY :)

 Przemek Gierchatowski
Przemek Gierchatowski
2015-11-14 13:22:41

Każda jedna cudna nawet ba sam chleb.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153250663952551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy: extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn.

Eliama Gold - kreteńskie złoto

Eliama Gold - kreteńskie złoto

Jedną z największych nowości, które w ostatnich dwóch latach pojawiły się na polskim rynku, są oliwy polifenolowe pochodzące z Krety i Grecji. W ubiegłym roku pisaliśmy o nich dwukrotnie, jednak nadal są to produkty mało znane i rozpoznawalne w Polsce. Dla nas temat ten stał się bardzo interesujący, więc postanowiliśmy przyjrzeć mu się jeszcze bliżej. Publikujemy zatem kolejne informacje na temat oliw polifenolowych, koncentrując się w tym artykule przede wszystkim na doskonałej oliwie Eliama Gold wyprodukowanej przez firmę Elli’s Farm na Krecie.

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość Meana: Miałam jechac z rodziną na 2 tygodnie w sierpniu... (...)
Adam Wyspiański : Czy kod QR przychodzi na meila, czy sms-em na telefon wskazany w formularzu??? Pozdrawiam..
gość dodekanezowiec: Boję się że do sierpnia może się coś zmienić. I nawet nie tam zaraz liczba chorych cos tam coś tam. Po prostu sobie zażyczą wykonanie testów w krajach, skąd przylatują ludzie. Niemiec (zarabiający np. 15k) zrobi test za 59 euro, a Polak (zarabiający np. 5k) musi zrobic za 550 PLN (3-osobowa rodzina juz prawie 2 koła). Dodajmy, że wyspy greckie to cenami do Karaibow jakichś dobijają. (...)
Ewa Kruś: Mąż pracuje w UK,jedno z pytań ,to czy ostatnio przebywałeś za granicą. Miał ktoś podobną sytuację?,myślę,że jako pierwsi pójdziemy wtedy na test
gość Seba: Lecieliśmy z Wrocławia do Chanii (10.07), na pokładzie 117 osób ( miało być 131 wg stewardesy) maseczki , faktycznie chęć skorzystania z toalety sygnalizacja z panelu nad głową i wtedy obsługa albo prowadziła, albo wskazywała, że można iść. (...)
gość Franciszek z Wlkp. : Może komuś przyda się ta informacja : Lecieliśmy z Berlina dzisiaj (niedziela). Kody otrzymaliśmy w sobotę chwilę po godz. 23. Wnioski wypełniliśmy w środę.  Otrzymaliśmy kody z 2 z przodu. Żona złożyła wniosek wraz z jedną córką, a ja oddzielny wniosek wraz z drugą córką. W Chanii po wyjściu z samolotu weszliśmy do budynku terminala. Wszyscy w jednej kolejce do okazania kodu QR. (...)
Wieska Kedzierska: Piękne miejsce
Rafal Plum Tree: jakiś sens maja testy wyrywkowe, chyba sztuka dla sztuki.
Adam Wyspiański : Prosze o wyjaśnienie, kiedy dokładnie trzeba wypełnić formularz lokalizacyjny. Obecnie należy go przesłać co najmniej 24h przed wjazdem. Czy mogę go wypełnić i przesłać tydzień przed wjazdem? Z jakim wyprzedzeniem wypełnialiście i czy kod QR przychodzi na czas?? Pozdrawiam Wszystkich miłośników Krety, Tych, którzy są obecnie na Krecie i Tych, którzy niedługo będą...
Jacek Krzepkowski: A jak wygląda sprawa podania adresu hotelu jeśli w dniu przylotu wchodzę na czarterowany jacht
Blanka Jankowiak: W jaki sposób turysta dowiaduje się ze test jest ujemny lub dodatni ?
Edyta Malinowska: Ja otrzymałam kod QR na 12 godzin przed lotem
Krystian Zdziebło: Mam 23 godziny do wylotu na Kręte a nie otrzymałem jeszcze kodu qr. Czy to norma?
Małgorzata Jankowska: Ja miałam wykonany test na lotnisku. Pomoc osoby z kodem zaczynającym się od cyfry 1 mają testy. Ja taki miałam. Nie jest to jednak potwierdzona informacja.
Rafal Karpus: My przylecielismy na Krete 1 lipca co 3 osoba do testu
Mikołaj Kiełpikowski: Jeszcze trochę i każdy turysta przylatujący do Grecji będzie musiał okazać się ujemnym testem na obecność koronawirusa
gość Kostas Chania: 4 lipca leciałem pierwszym lotem z Chanii do Krakowa. Na lotnisku w Chanii pusto, maski nosi obsługa lotniska, Policja itd. Pasażerowie tylko Ci którzy chcą. Nikt tego nie sprawdza, nikt nie chodzi i nie kontroluje. Luz, spokój, cisza. W samolocie około 10 pasażerów. Cała podróż w pasach. Kto chce skorzystać z toalety musi najpierw wezwać stewardessę, która poprowadzi taką osobę do toalety. Serwis funkcjonował normalnie. (...)
Agnieszka Jankowska: A jest gdzieś informacja ile testów robi się w Grecji dziennie?
Sławomir Zbrowski: Dzień dobry, Czy ktoś może podać oficjalne źródło informacji na temat kwarantanny dla sąsiadów pasażera samolotu z pozytywnym wynikiem testu?
gość Magda: Bilety na 26.07 mam od stycznia. Cały czas chciałam jechać . Ale ta akcja testowa mnie odstrasza. Rezygnujemy. Jadę na urlop, aby odpocząć. Jak sobie wyobrażę problemy przy dodatnim wyniku testu, to odechciewa mi się ryzykować . Bardzo mi żal.
Jarek Koziolek: Polecam stronę KEEP TALKING GREECE
Aska Mazur: Super
Marzena Zalinska: Ach ta Kreta kochana! Pozdrów Kretę ode mnie i tatku. Mam nadzieję że nie odwołają lotu.
Kama Pawlicka: Ja myślę o Grecji od 31 lipca. Ale się waham.
Karolina Krawczyńska: Jaka jest obecnie sytuacja na Krecie - czy istnieje obowiązek noszenia maseczek/ trzeba wykonać przed przyjazdem/po przyjeździe test czy tylko wypełnić formularz?

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera