Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Oliwy Biolea - neratzio i lemonio

Oliwa to jeden z największych skarbów Krety, który często zwany jest kreteńskim płynnym złotem. Dziś chcemy Was zaprosić na Biobazar, który odbędzie się w tę sobotę w Katowicach przy ul. Brackiej 20 w Katowicach. Dzięki internetowemu sklepowi www.kreta24.pl, którego asortyment stanowią różnego rodzaju greckie produkty, można będzie skosztować na tej imprezie oliwę Biolea. To wyjątkowy produkt, który można zaliczyć do grupy oliw o najwyższej próbie.

Biolea

Oliwa Biolea jest pozyskiwana z owoców drzew odmiany Koroneiki, które uznawane są za oliwki najlepiej dopasowane do warunków klimatycznych panujących na Krecie. Cechy tych roślin pozwalają uniknąć stosowania intensywnego nawadniania pól. Gaje oliwne Astrika, w odróżnieniu od większości kreteńskich upraw, nie są pokrywane gęstą siecią czarnych rur pcv, którymi dostarczana jest woda. Taka dbałość o czystość środowiska nie pozostaje bez wpływu na skalę produkcji. Znacznie mniejsza intensyfikacja uprawy sprawia, że zbiory są mniej pokaźne niż w typowych gospodarstwach.

Uprawa oliwek to nie jedyna cecha wyróżniająca Biolea na tle innych producentów. Drugą ważną cechą która sprawia, że oliwa ta jest tak unikalnym produktem, to sposób jej tłoczenia i pozyskiwania. Od momentu zbioru oliwek, aż do finalnego rozlania gotowego oleju do butelek, cała produkcja oparta jest na rozwiązaniach jak najbardziej zbliżonych do tradycyjnych metod. Stosowanie oryginalnych historycznych technologii pozwoliło uniknąć dodawania wody w procesie pozyskiwania oliwy. Dzięki temu w oliwie Biolea pozostaje znacznie więcej antyoksydantów oraz witamin niż w innych porównywalnych ekologicznych produktach. Biolea jest jedynym z nielicznych producentów tłoczących oliwę na zimno za pomocą kamieni, zgodnie z przepisami zalecanymi przez normy dla rynku oliwy z oliwek (EC) Nr 1019/2002 z 13 czerwca 2002 roku.

Oliwa Biolea nie jest poddawana procesowi filtrowana. Do butelek przelewana jest dopiero gdy osad w naturalny sposób osiądzie na dnie specjalnych zbiorników. W oliwie w dalszym ciągu pozostają małe drobiny owoców, które powodują że ciecz jest delikatnie mętna. Każda z rozlanych butelek przechodzi przez ręce wnikliwych kontrolerów, którzy nanoszą na nie kolejne indywidualne numery. Na powyższym filmie możecie zobaczyć jak wygląda proces produkcji oliwy Biolea.

Oliwa biolea - neratzio

Poza klasyczną oliwą pod marką Biolea producent Astrika oferuje również dwie unikalne odmiany swoich produktów, które są tłoczone z dodatkiem lokalnych cytrusów. Jeden z nich, występujący pod nazwą Nerantzio, jest oliwą tłoczoną wraz z gorzkimi pomarańczami. To wyjątkowo aksamitna oliwa o idealnym lekko pieprzowym smaku, która odznacza się wyczuwalnym aromatem owoców. Zapach pomarańczy oraz ich smak stanowi doskonałe uzupełnienie dla pozytywnych cech tej wysokiej jakości oliwy.

Oliwy bioleaLemonio to drugi gatunek oliwy Biolea, w której dodatkiem zgodnie z nazwą są cytryny. W przypadku tej oliwy, aromat owoców jest odrobinę bardziej skryty w oliwnej bazie. Wystarczy jednak rozprowadzić kroplę Lemonio na skórze i pozwolić by ciepło uwolniło świeży zapach cytryn. Próbując tę oliwę poczujecie złożony smak, który z upływem czasu będzie ujawniać swoją złożoną kompozycję składników tego produktu. Przechodzi on od delikatnego aromatu cytrusów stopniowo zastępowanego przez smak oliwy mieszający się z delikatną goryczą cytrynowej skórki, by ostatecznie przejść w wyraźnie wyczuwalny pikantny smak.

Oliwę Lemonio można stosować jako dodatek do grillowanych warzyw, sos do sałatek oraz do wypieku ciast i greckich słodkości. Oliwa Nerantzio może być wykorzystywana jako marynata do grillowanego mięsa, drobiu oraz dziczyzny. Jej pomarańczowy aromat doskonale sprawdzi się we wszelkiego rodzaju ciastach i ciasteczkach .

Obie oliwy bardzo nam smakowały i na pewno zagoszczą na stałe w naszej kuchni. Jeśli mieszkacie w aglomeracji śląskiej to zdecydowanie polecamy Wam spróbowanie tych oliw na Biobazarze. Jeśli jednak nie możecie być tam osobiście to produkty te są dostępne na stronie www.kreta24.pl, nie zapomnijcie przy tym skorzystać z rabatu do jakiego uprawnia specjalny kupon przygotowany dla czytelników naszej strony. Kod tego kuponu to www.crete.pl, uprawnia on do 10% zniżki na wszystkie produkty z wyłączeniem tych, które objęte są bieżącą promocją.

Gorąco polecamy!

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Edyta Gajek
Edyta Gajek
2015-11-14 11:17:21

Cytrynowa z bagietka smakuje rewelacyjnie ❤

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-14 11:20:18

Oj tak obie są doskonałe. Świetnie nadają się również do sałatek wiejskich (greckich) - delikatnie podkręcają i urozmaicają ich smak :). Z własnego kulinarnego doświadczenia POLECAMY :)

 Przemek Gierchatowski
Przemek Gierchatowski
2015-11-14 13:22:41

Każda jedna cudna nawet ba sam chleb.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153250663952551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy: extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn.

Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych<br/> oliwy z oliwek

Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych
oliwy z oliwek

O tym jak korzystne dla zdrowia jest spożywanie na co dzień dużych ilości oliwy z oliwek oraz stosowanie diety śródziemnomorskiej pisaliśmy już wielokrotnie. Najnowsze badania przeprowadzone tym razem przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie kolejny raz potwierdzają te zdrowotne właściwości.

Śródziemnomorska nitro dieta

Śródziemnomorska nitro dieta

Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daniel Gorzelak: Ja tez się wybieram w maju i mam nadzieje ze po 20tym maja będzie samaria już otwarta
Agata Śmiałek: My byliśmy na początku czerwca i niestety wodospadu już nie było :( Ale widoki i tak warte zobaczenia :)
Piotrek | www.crete.pl : Jeden z przystanków w kierunku Heraklionu masz blisko hotelu. Zobacz pod poniższym linkiem:https://www.google.pl/maps/@35.3288536,25.2038939,3a,75y,338.91h,56.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sA2-vObCP22pA05Bkg-nukg!2e0!7i13312!8i6656 Pozdrawiamy
gość Damian O: Witam. wybieram sie z rodzina na Krete w czerwcu dokładnie do Kato Guwes i szukam mapy z przystankami autobusów w kierunku Heraklion, minoan palace of Knossos. Za pomoc z góry dziekuje
gość PiotrWie: Pano ( lub Epano) to Górna Pervolakia, zaś Kato to Dolna.. Są to osobne, ale powiązane ze sobą miejscowości.
Gosia | crete.pl : To jest osobna miejscowość, jeszcze za Pervolakia. Prowadzi tam chyba tylko szutrowa  droga. W Pervolakia byliśmy w zeszłym roku, mieliśmy nawet zamiar podjechać do Epano Pervolakia ale nie chcieliśmy się pchać przez tę drogę.
gość PiotrWie: Czy ta miejscowość jest górną częścią Pervolaki na końcu wąwozu Kapsa ?
gość addam39: Witam.A jak sie ma sprawa z wypozyczeniem skutera-motocykla.Wiem ze jest to mozliwe,ale jakie koszty?Powinno byc taniej a wielokrotnie jednoslad bedzie lepszym rozwiazaniem-zwlaszcza dla dwojga.
gość PiotrWie: jak najdalej od hoteli i plaż zorganizowanych - niestety na Krecie jest z tym coraz gorzej. We wrześniu lecimy dlatego na Samotrake - tam nie ma hoteli, a pensjonatów na Booking.com jest na całej wyspie tyle co w prawie każdej miejscowości na Krecie.
Aleksandra Ola: My Hersonissos w tym roku.sie okaże
Ewa Szumowska: Lecimy na Kretę pierwszy raz do Koutsounari
Ewa Su: Osobiście wybieram hotel blisko plaży lub z wejściem na plaże,szczególnie w pełni sezonu bo gorąco.Dobrze też żeby było blisko miasteczko kameralny nastrój na wieczorne przechadzki.
Anna Przywecka: Zazwyczaj okolice Chanii. Mamy swój ulubiony hotelik kilka km za miastem (którego nazwy nie zdradzę :-p). Ale najbardziej lubimy wypożyczyć rowery i zapuścić się wzdłuż wybrzeża w kierunku Stravos albo wgłąb wyspy bo tam jest najpiękniej.
Łukasz Nowakowski: Zawsze wybierałem miejsca w centralnym położeniu czyli przy samym morzu i blisko centrum i wszelakich rozrywek oraz atrakcji. Z biegiem lat...wybieram teraz totalnie ciche i spokojne miejsca w typowo kameralnych hotelach z grecką rodzinną atmosferą. Wydaje mi się. ..że z wiekiem samoistnie to przychodzi
Piotrek | www.crete.pl : Piotr, opis wąwozu na pewno z czasem pojawi się na naszej stronie. My również polecamy zwiedzenie tego wąwozu. Tym bardziej, że dzięki kilku alternatywnych wejść szlak można zrealizować na kilka sposobów.
gość PiotrWie: A ja przede wszystkim proponuje przejście z Zakros do Kato Zakros - wąwóz jest ładny, w przeciwieństwie do większości wąwozów Krety cały rok płynie nim woda więc jest zielony. Przejście nie jest trudne spokojnie w jednym dniu da się zejść, zwiedzić ruiny w Kato Zakros i wrócić do Zakros.
Hanna Rutkowska: Spokojne kameralne wioseczki, bliskość plaży i tawern,a samochodem to i wszędzie można dojechać i pozwiedzać.
Karolina Błachut: Pierwsza rzecz to zawsze lokalizacja - miejscowość i bliskość atrakcji, dobra baza wypadowa, druga to lokalizacja hotelu - bliskość plaży, centrum itp. Na samym końcu zawsze jest hotel. Co mi po marmurach jak będę na odludziu i wszędzie będę musiała iść hektary.
Marzenna Kawecka: Dobre połączenie z innymi miejscowościami
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Tym razem hotel z bliskością zwiedzania zachodniej części Krety
Dominik Guzik: Hotel kiani Beach, blisko do zwiedzania.
Artur Nowak: Z dala od młodych brytoli i marudzących Polaków
Ania Kul: Polecam sklep z oliwą, winem i pamiatkami , ktory prowadzi pani Agata z Polski! Bylismy 2 lata temu. Tez na tym glownym placu bar z pita gyros przepyszna tradycyjna, mily staruszek podaje, stoliki pod platanem.
Alicja Zielińska: Byłam w zeszłym roku. Pięknie na miejscu i kilka świetnych tawern.
Ania Wojciuch: super :D

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt