Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada z pieca

Składniki

  • 2 całe świeże dorady
  • kilka plasterków cytryny
  • oliwa z oliwek
  • kilka obranych ząbków czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz, oregano

Τσιπούρες στο φούρνο με λεμόνι και δεντρολίβανο

Dorada to pyszna ryba popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego w tym również w kuchni greckiej. Chude i delikatne mięso tej ryby ma tylko około 80 kkcal oraz 1 g tłuszczu na 100 g. Niezwykły smak jej soczystego ale zwartego mięsa sprawia, że im prostszy sposób przyrządzenia wybierzemy tym bardziej będziemy mogli cieszyć się jej walorami. Inspiracji jak zawsze dostarczyła nam kuchnia grecka. Południowcy doskonale wiedzą, że świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu zabiegów aby smakować wspaniale.

Przyrządzenie dorady z piekarnika jest nieskomplikowanym i szybkim sposobem na jej przyrządzenie. Najlepiej do tego celu nadaje się cała i koniecznie świeża ryba. Wyśmienicie będzie smakować np. z greckimi pieczonymi ziemniakami. Do tak skomponowanego dania warto dodać lampkę białego wina, które doskonale uzupełni ten zestaw.

1. Dorady patroszymy (chyba że kupicie już oczyszczone), płuczemy i delikatnie osuszamy. Ostrym nożem robimy po 2-3 nacięcia z obu stron ryby. W nacięcia wkładamy ząbki czosnku oraz kawałki gałązek rozmarynu.

2. Środek ryb solimy, posypujemy oregano, wkładamy po jednej większej gałązce rozmarynu oraz plasterki cytryny.

3. Ryby układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, polewamy niewielką ilością oliwy, posypujemy solą morską i wkładamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

4. Upieczone mięso ryby będzie białe a skórka stanie się chrupiąca. Doradę podajemy razem z cytryną oraz pieczonymi ziemniaczkami.

Καλή όρεξη!


Dorada z pieca

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 19:54:47

najprostsza ,z grylla z odrobiną rozmarynu,przepyszna ( że nie wspomne o Panoramie ,czy Gio-Ma :D

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:01:17

Z pewnością jak najbardziej z grilla również będzie super i jeszcze bardziej aromatyczna. W domowych (zimowych) warunkach polecamy jednak również nasz przepis. Jeśli lubisz ryby to nie będziesz rozczarowana :).
PS.
Ech Plakias :). My również bardzo ciepło wspominamy pobyt (a w zasadzie 4 tygodnie) w tej miejscowości.

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:03:50

trudno o doradę w moim mieście ;) zadowalam się najpyszniejszym u nas dorszem,uwielbiam ryby ,moja dieta mogłaby spokojnie opierac się na nich i innych owocach morza :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:11:15

Dana my doradę kupujemy zazwyczaj w Makro - niestety trzeba mieć do tego sklepu kartę. Natomiast przepis nie musi być koniecznie oparty o tę rybę. Spokojnie można zamienić na inną podobną świeżą patroszoną tuszkę ;)
Dorsza też lubimy. Robimy go zazwyczaj po prostu w mące (przepis poniżej - szybko i smacznie) lub w cieście

http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-ryby-i-owoce-morza/ryba-smazona-z-cytryna.html

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:12:43

dokładnie tak wyglądał wczoraj mój obiad :D :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:14:52

Super, fajnie że mamy takich kulinarnych sojuszników jak Ty :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:17:15

:) jak juz mówiłam,jestem uzależniona od Krety :) kuchnia pasją moją,a tam jestem w kulinarnym niebie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:46:07

Dana bardzo zdrowe uzależnienie i w pełni je popieramy (oraz podzielamy) :D

1
 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2015-11-30 20:31:49

Zawsze zastanawia mnie to tradycyjne polewanie ryby sokiem z cytryny, w celu niby dodania smaku ??? ;) No nie wiem ... na moje kubki smakowe działa to wręcz odwrotnie. Nawet mam swoją cichą teorię, że polanie ryby cytryną ma złużyć zabiciu jej niesmaku :P
Mnie po prostu dobra ryba smakuje bez tego cytrynowego dodatku. Rozmaryn tak + dobrze posolić :) A jak ryba śmierdzi mułem, czy tranem, albo czymś takim ... po prostu nie jem ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:42:59

Z tą cytryną to na pewno po części jest tak jak piszesz. Jeśli ryba jest "słaba" to w ten sposób można ratować ją przed klientem. Jeśli więc w tawernie dostaje się tak sprawioną rybę to może być to nieco podejrzane. Jeśli jednak kawałki cytryny leżą na talerzu i są dodane jako opcjonalny dodatek to trzeba ją traktować jako przyprawę. My osobiście jako dwu osobowy skład CRETE mamy w tej kwestii nieco podzielone zdanie. Jedno z nas zdecydowanie lubi pokropić sobie rybę cytryną, a drugie ma zdanie że zależnie od dania.
Z drugiej strony oboje uwielbiamy rybę marynowaną w soli, cytrynie i świeżo mielonym pieprzu. Usmażona na patelni ma bardzo fajny i delikatny smak.
Prawda jest pewnie taka, że dużo zależy od osoby i jej smakowych preferencji ;)

1
 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2015-11-30 20:45:21

Uff ... to dobrze, bo myślałem, że jestem w tym względzie jakiś nienormalny :P ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:54:12

Nie nie spokojnie jesteś całkowicie normalny. Męska część CRETE też właśnie preferuje dania bez cytryny (chyba że przepis wyraźnie stanowi inaczej i wyraźnie nakazuje jej stosowanie).
Grecy bardzo chętnie dodają cytrynę do różnorodnych dań, szczególnie nieco ciężkich smażonych. Pieczone ziemniaczki z cytryną - nic niespotykanego na Krecie. Smażony ser saganaki podany z cytryną - też częsty widok. Nawet dania typowo warzywne (jak np omdlały imam) bywają urozmaicane choćby odrobiną soku z cytryną.

2
 Donata Chmielewska
Donata Chmielewska
2015-11-30 20:43:27

Uwielbiam, jest pyszna , kupuję bardzo często w lidlu z rozmarynem jeszcze nie próbowałam ale następnym razem muszę wypróbować , cytrynka musi być jak najbardziej

3
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:59:29

Tylko warto nie przesadzić z ilością rozmarynu. Zbyt duża ilość może zbytnio zdominować danie. Świeże dają zazwyczaj dosyć mocny żywiczny (leśny) aromat. W tej kwestii trzeba wyrobić sobie swoją własną miarkę. Na początek lepiej dać odrobinę za mało ;)

2
 Małgorzata Jakubowska
Małgorzata Jakubowska
2015-12-01 13:03:12

Moja ulubiona ryba!!!

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153274141002551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.

Ryba w cieście

Ryba w cieście

Małe kawałki ryby obtoczone w cieście i smażone w głębokim oleju to pyszny i szybki sposób na przyrządzenie ryby w nietypowy w naszym kraju sposób. W Grecji danie to jest bardzo popularne i podawane na przykład ze skordalią - greckim sosem czosnkowym. Ciasto wyciąga z ryby wszelkie zapachy i podkreśla delikatność mięsa. Najlepiej nadadzą się do takiego smażenia ryby o białym grubym mięsie takie jak żabnica, dorsz czy zwykła miruna.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Roman Niewidz: No niestety strzał w stopę jak można być tak głupim i podcinać gałąż na której się siedzi?Szkoda zostaje lotnisko w Heriaklionie bo do Chanii nikt nie poleci w normalnych cenach
Martyna Żołnowska: :(
gość PiotrWie: Ja tez nie śledzę greckiej polityki - ale wiem ze na całym świecie politycy przed wyborami obiecują "cuda na kiju" przed wyborami - a tramwaj w Heraklionie jest raczej z tej kategorii.
Piotrek Gęca : Aż tak bardzo nie interesuję się grecką polityką, żeby śledzić to na bieżąco. Z tego co czytałem wcześniej, to było jakieś zamieszanie odnośnie terminu wyborów. Teoretycznie chyba miały wypadać w tym roku, ale z powodu jakiś zmian administracyjnych pojawiały się również inne daty. Ostatecznie chyba mają być one w drugiej połowie 2019. (...)
gość PiotrWie: Czyżby też mieli wybory?
Łukasz Kowalski: Jeździć tam to naprawdę masakra;)
Kostas Katsourakis: ta plaża to porażka od paru lat. dziwne, że w ogóle miała błękitną flagę.
Jarosław Olszyński: https://youtu.be/pQrkaedLZ04
Krystyna Tyczynska: Piękna wyspa.
Grzegorz Bijok: Bardzo radykalne. No ale dzięki temu turyści mają świadomość bezpieczeństwa i komfortu.
Izabela Skoczeń: Byłam. Miejsce ze straszna historia ale warte zobaczenia.
Ania Kl: Byłam tam i polecam, a książkę Victorii Hislop "Wyspa" przeczytałam w dwa dni, super
Agnieszka Pisarska: Napewno wrócimy, nie da się być tam tylko raz...
Aleksandra Zabiega: Wyspa Spinalonga to ludzka tragedia.Ciarki przechodzą podczas zwiedzania.Ale zostają wspomnienia.Polecam odwiedzic to miejsce
Martyna Żołnowska: Wasz profil to skarb
Gosia | crete.pl : Np. jadąc w kierunku zachodnim jaskinię Melidoni, Margarites, klasztor Moni Arkadiu, Rethymno też jest w zasięgu. Patrząc na wschód - warto pojechać do Heraklionu zwiedzić muzeum archeologiczne, Knossos. Możecie się też pokusić o jazdę na południe bo jest też sporo ciekawych miejsc: Fajstos, Gortyna, Matala, Agia Triada. (...)
gość Matiassax: Witam,  Właśnie wypoczywamy na naszych wakacjach ok 30km od Heraklionu w miejscowości Fodele. Jutro wypożyczamy auto. Co polecacie zwiedzić w tej okolicy? Będziemy mieli na pokładzie 2-u latka, który lubi jeździć autem. 
Piotrek Gęca : Paweł nie dysponujemy takimi informacjami. Wiemy tylko o tym, że przy wjeździe na półwysep pobierana jest opłata "klimatyczna" w wysokości 1€.
gość PawelP: Mam pytanie, czy do Balos można swobodnie i bez obaw dojechać samochodem? Rezydent twierdzi ze na drogę szutrową prowadząca do parkingu nie wolno oficjalnie wjeżdżać i może to grozić mandatem 850 euro. (Obszar natura 2000 itd) Czy ktoś coś wie na ten temat?  
Amanda Felska: Pada ;(
Sebastian Kaleta: No i leje... (burza właśnie trwa)
Sławomir Bojan: Którą prognozę najbardziej polecacie sprawdzać na Kretę?
Aneta Osiecka: Zdążyliśmy dzisiaj z Tomasz 'Ragaboy' Osiecki
Sebastian Kaleta: Jechałem przed chwilą przez góry od strony Rethimno w stronę Iraklio i trochę kropiło. Teraz w okolicach Iraklio grzmi i błyska się, a na jutro niestety zapowiadane są opady deszczu :-(
Wiedźma Wiedźmucha: A i nas ani kropli z nieba

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt