Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada z pieca

Składniki

  • 2 całe świeże dorady
  • kilka plasterków cytryny
  • oliwa z oliwek
  • kilka obranych ząbków czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz, oregano

Τσιπούρες στο φούρνο με λεμόνι και δεντρολίβανο

Dorada to pyszna ryba popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego w tym również w kuchni greckiej. Chude i delikatne mięso tej ryby ma tylko około 80 kkcal oraz 1 g tłuszczu na 100 g. Niezwykły smak jej soczystego ale zwartego mięsa sprawia, że im prostszy sposób przyrządzenia wybierzemy tym bardziej będziemy mogli cieszyć się jej walorami. Inspiracji jak zawsze dostarczyła nam kuchnia grecka. Południowcy doskonale wiedzą, że świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu zabiegów aby smakować wspaniale.

Przyrządzenie dorady z piekarnika jest nieskomplikowanym i szybkim sposobem na jej przyrządzenie. Najlepiej do tego celu nadaje się cała i koniecznie świeża ryba. Wyśmienicie będzie smakować np. z greckimi pieczonymi ziemniakami. Do tak skomponowanego dania warto dodać lampkę białego wina, które doskonale uzupełni ten zestaw.

1. Dorady patroszymy (chyba że kupicie już oczyszczone), płuczemy i delikatnie osuszamy. Ostrym nożem robimy po 2-3 nacięcia z obu stron ryby. W nacięcia wkładamy ząbki czosnku oraz kawałki gałązek rozmarynu.

2. Środek ryb solimy, posypujemy oregano, wkładamy po jednej większej gałązce rozmarynu oraz plasterki cytryny.

3. Ryby układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, polewamy niewielką ilością oliwy, posypujemy solą morską i wkładamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

4. Upieczone mięso ryby będzie białe a skórka stanie się chrupiąca. Doradę podajemy razem z cytryną oraz pieczonymi ziemniaczkami.

Καλή όρεξη!


Dorada z pieca

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 19:54:47

najprostsza ,z grylla z odrobiną rozmarynu,przepyszna ( że nie wspomne o Panoramie ,czy Gio-Ma :D

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:01:17

Z pewnością jak najbardziej z grilla również będzie super i jeszcze bardziej aromatyczna. W domowych (zimowych) warunkach polecamy jednak również nasz przepis. Jeśli lubisz ryby to nie będziesz rozczarowana :).
PS.
Ech Plakias :). My również bardzo ciepło wspominamy pobyt (a w zasadzie 4 tygodnie) w tej miejscowości.

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:03:50

trudno o doradę w moim mieście ;) zadowalam się najpyszniejszym u nas dorszem,uwielbiam ryby ,moja dieta mogłaby spokojnie opierac się na nich i innych owocach morza :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:11:15

Dana my doradę kupujemy zazwyczaj w Makro - niestety trzeba mieć do tego sklepu kartę. Natomiast przepis nie musi być koniecznie oparty o tę rybę. Spokojnie można zamienić na inną podobną świeżą patroszoną tuszkę ;)
Dorsza też lubimy. Robimy go zazwyczaj po prostu w mące (przepis poniżej - szybko i smacznie) lub w cieście

http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-ryby-i-owoce-morza/ryba-smazona-z-cytryna.html

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:12:43

dokładnie tak wyglądał wczoraj mój obiad :D :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:14:52

Super, fajnie że mamy takich kulinarnych sojuszników jak Ty :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:17:15

:) jak juz mówiłam,jestem uzależniona od Krety :) kuchnia pasją moją,a tam jestem w kulinarnym niebie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:46:07

Dana bardzo zdrowe uzależnienie i w pełni je popieramy (oraz podzielamy) :D

1
 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2015-11-30 20:31:49

Zawsze zastanawia mnie to tradycyjne polewanie ryby sokiem z cytryny, w celu niby dodania smaku ??? ;) No nie wiem ... na moje kubki smakowe działa to wręcz odwrotnie. Nawet mam swoją cichą teorię, że polanie ryby cytryną ma złużyć zabiciu jej niesmaku :P
Mnie po prostu dobra ryba smakuje bez tego cytrynowego dodatku. Rozmaryn tak + dobrze posolić :) A jak ryba śmierdzi mułem, czy tranem, albo czymś takim ... po prostu nie jem ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:42:59

Z tą cytryną to na pewno po części jest tak jak piszesz. Jeśli ryba jest "słaba" to w ten sposób można ratować ją przed klientem. Jeśli więc w tawernie dostaje się tak sprawioną rybę to może być to nieco podejrzane. Jeśli jednak kawałki cytryny leżą na talerzu i są dodane jako opcjonalny dodatek to trzeba ją traktować jako przyprawę. My osobiście jako dwu osobowy skład CRETE mamy w tej kwestii nieco podzielone zdanie. Jedno z nas zdecydowanie lubi pokropić sobie rybę cytryną, a drugie ma zdanie że zależnie od dania.
Z drugiej strony oboje uwielbiamy rybę marynowaną w soli, cytrynie i świeżo mielonym pieprzu. Usmażona na patelni ma bardzo fajny i delikatny smak.
Prawda jest pewnie taka, że dużo zależy od osoby i jej smakowych preferencji ;)

1
 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2015-11-30 20:45:21

Uff ... to dobrze, bo myślałem, że jestem w tym względzie jakiś nienormalny :P ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:54:12

Nie nie spokojnie jesteś całkowicie normalny. Męska część CRETE też właśnie preferuje dania bez cytryny (chyba że przepis wyraźnie stanowi inaczej i wyraźnie nakazuje jej stosowanie).
Grecy bardzo chętnie dodają cytrynę do różnorodnych dań, szczególnie nieco ciężkich smażonych. Pieczone ziemniaczki z cytryną - nic niespotykanego na Krecie. Smażony ser saganaki podany z cytryną - też częsty widok. Nawet dania typowo warzywne (jak np omdlały imam) bywają urozmaicane choćby odrobiną soku z cytryną.

2
 Donata Chmielewska
Donata Chmielewska
2015-11-30 20:43:27

Uwielbiam, jest pyszna , kupuję bardzo często w lidlu z rozmarynem jeszcze nie próbowałam ale następnym razem muszę wypróbować , cytrynka musi być jak najbardziej

3
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:59:29

Tylko warto nie przesadzić z ilością rozmarynu. Zbyt duża ilość może zbytnio zdominować danie. Świeże dają zazwyczaj dosyć mocny żywiczny (leśny) aromat. W tej kwestii trzeba wyrobić sobie swoją własną miarkę. Na początek lepiej dać odrobinę za mało ;)

2
 Małgorzata Jakubowska
Małgorzata Jakubowska
2015-12-01 13:03:12

Moja ulubiona ryba!!!

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153274141002551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ryba w cieście

Ryba w cieście

Małe kawałki ryby obtoczone w cieście i smażone w głębokim oleju to pyszny i szybki sposób na przyrządzenie ryby w nietypowy w naszym kraju sposób. W Grecji danie to jest bardzo popularne i podawane na przykład ze skordalią - greckim sosem czosnkowym. Ciasto wyciąga z ryby wszelkie zapachy i podkreśla delikatność mięsa. Najlepiej nadadzą się do takiego smażenia ryby o białym grubym mięsie takie jak żabnica, dorsz czy zwykła miruna.

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci więc wystarczy zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką. Ja tego jednak nie robię, za to dodaje do sosu kreteńską mieszkankę ziół do ryb oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Ilona Mierzejewska: Inga Mierzejewska
Wieska Kedzierska: Szkoda że mnie tam nie będzie, takie kretenskie imprezy są wspaniałe
gość bat: Poznalam ta oliwa na Targach Grecka Panorama w ubieglym roku w Warszawie u samego producenta, Nie bede pisac wiecej niz to , ze jest genialna jezeli chodzi o wlasnosci zdrowotne i jest do tego pyszna. Wydaje mi sie w niedlugim czasie sie okaze ze jest to najlepsza oliwa na SWIECIE!!! W tym roku tez wybiore sie Grecka Panorame wlasnie po ta oliwe, po co mam placic za przesylke.
Georgia Georgiou: Polecam !!! Naprawde Wspaniala i Zdrowa !!!!
Marek Knobel: Widok w drugą stronę.
gość PiotrWie: Mam sentyment do tego miejsca - bo właśnie tam we wrześniu 2008 roku rozpoczynaliśmy naszą już ponad półroczną przygodę z Kretą. Z ciekawostek - pod ramieniem skalnym ograniczającym morze przy plaży Ammoudi od lewej strony jest podwodny tunel - niezbyt długi ale przepłynięcie jego jest pewnym wyzwaniem - kto próbował nurkować w Morzu Śródziemnym domyśli się dlaczego.
Anna Błaszczyk: Za każdym razem kiedy jestem w Heraklionie,odwiedzam jego grób.Za każdym razem wzruszają mnie te słowa.
MonaLisa Kate: Ciekawy tekst
Dana Gołowacz: ach
Jola Knaś: Niektórzy oglądają jak się je robi a są tacy co piją
Joanna Tissaoui: Magdalena Chludzińska widzisz to?
Anna Mielin: Mniammm!
Agata Kasprzak: Jest moc
Agnieszka Łysiak: Edyta Indulska-Sałdacz lecimy!!!!
CRETE - Kreta: Mały "update": ze względu na przedłużające się załamanie pogody wąwóz będzie zamknięty jeszcze w dniu jutrzejszym, czyli 24 października. Ponowne otwarcie wstępu uzależnione będzie od tego czy na szlaku powstały ewentualne uszkodzenia wymagające napraw.
Elżbieta Kuffel: Ja raz natknęlam się na miśków z suszareczką...
Justyna Wojciechowska: hmm wlasnie w tm okresie nie widzialam na oczy Policji
gość PiotrWie: A ja wcale bym nie chciał zwiększenia turystyki na Krecie - wręcz odwrotni, tęsknie za tak niedawnym czasami gdy Tunezja, Egipt i Turcja przyciągały rzesze turystów. Pojemność turystyczna Krety zaczyna jak dla mnie być przekraczana - na szczęscie jeszcze nie w górach. Jestem gotów z pobyt na Krecie zapłacić dwa razy więcej pod warunkiem ze będzie tam o połowę mniej ludzi.
Justyna Wojciechowska: Jeszcze, jak posprzataja i ogarna bezdomne psiaki beda na 1 miejscu
Marta Wójcik: Bylam i tu i tu i moim zdaniem na kontynencie brak klimatu, dla.mnie Kreta wygrywa
Urban Grzegorz Kępa: W sumie - mniej turystów, lepszy klimat
Sylwia Wiśniewska: 
Izabela Bijak: Bylam tu
Dorota Bachurzyńska-Huryn: Piękne miejsce
Mirosława Czajka: To prawda pieknie☀️

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt