Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada z pieca

Składniki

  • 2 całe świeże dorady
  • kilka plasterków cytryny
  • oliwa z oliwek
  • kilka obranych ząbków czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz, oregano

Τσιπούρες στο φούρνο με λεμόνι και δεντρολίβανο

Dorada to pyszna ryba popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego w tym również w kuchni greckiej. Chude i delikatne mięso tej ryby ma tylko około 80 kkcal oraz 1 g tłuszczu na 100 g. Niezwykły smak jej soczystego ale zwartego mięsa sprawia, że im prostszy sposób przyrządzenia wybierzemy tym bardziej będziemy mogli cieszyć się jej walorami. Inspiracji jak zawsze dostarczyła nam kuchnia grecka. Południowcy doskonale wiedzą, że świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu zabiegów aby smakować wspaniale.

Przyrządzenie dorady z piekarnika jest nieskomplikowanym i szybkim sposobem na jej przyrządzenie. Najlepiej do tego celu nadaje się cała i koniecznie świeża ryba. Wyśmienicie będzie smakować np. z greckimi pieczonymi ziemniakami. Do tak skomponowanego dania warto dodać lampkę białego wina, które doskonale uzupełni ten zestaw.

1. Dorady patroszymy (chyba że kupicie już oczyszczone), płuczemy i delikatnie osuszamy. Ostrym nożem robimy po 2-3 nacięcia z obu stron ryby. W nacięcia wkładamy ząbki czosnku oraz kawałki gałązek rozmarynu.

2. Środek ryb solimy, posypujemy oregano, wkładamy po jednej większej gałązce rozmarynu oraz plasterki cytryny.

3. Ryby układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, polewamy niewielką ilością oliwy, posypujemy solą morską i wkładamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

4. Upieczone mięso ryby będzie białe a skórka stanie się chrupiąca. Doradę podajemy razem z cytryną oraz pieczonymi ziemniaczkami.

Καλή όρεξη!


Dorada z pieca

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.63
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.63 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 19:54:47

najprostsza ,z grylla z odrobiną rozmarynu,przepyszna ( że nie wspomne o Panoramie ,czy Gio-Ma :D

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:01:17

Z pewnością jak najbardziej z grilla również będzie super i jeszcze bardziej aromatyczna. W domowych (zimowych) warunkach polecamy jednak również nasz przepis. Jeśli lubisz ryby to nie będziesz rozczarowana :).
PS.
Ech Plakias :). My również bardzo ciepło wspominamy pobyt (a w zasadzie 4 tygodnie) w tej miejscowości.

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:03:50

trudno o doradę w moim mieście ;) zadowalam się najpyszniejszym u nas dorszem,uwielbiam ryby ,moja dieta mogłaby spokojnie opierac się na nich i innych owocach morza :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:11:15

Dana my doradę kupujemy zazwyczaj w Makro - niestety trzeba mieć do tego sklepu kartę. Natomiast przepis nie musi być koniecznie oparty o tę rybę. Spokojnie można zamienić na inną podobną świeżą patroszoną tuszkę ;)
Dorsza też lubimy. Robimy go zazwyczaj po prostu w mące (przepis poniżej - szybko i smacznie) lub w cieście

http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-ryby-i-owoce-morza/ryba-smazona-z-cytryna.html

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:12:43

dokładnie tak wyglądał wczoraj mój obiad :D :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:14:52

Super, fajnie że mamy takich kulinarnych sojuszników jak Ty :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-11-30 20:17:15

:) jak juz mówiłam,jestem uzależniona od Krety :) kuchnia pasją moją,a tam jestem w kulinarnym niebie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:46:07

Dana bardzo zdrowe uzależnienie i w pełni je popieramy (oraz podzielamy) :D

1
 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2015-11-30 20:31:49

Zawsze zastanawia mnie to tradycyjne polewanie ryby sokiem z cytryny, w celu niby dodania smaku ??? ;) No nie wiem ... na moje kubki smakowe działa to wręcz odwrotnie. Nawet mam swoją cichą teorię, że polanie ryby cytryną ma złużyć zabiciu jej niesmaku :P
Mnie po prostu dobra ryba smakuje bez tego cytrynowego dodatku. Rozmaryn tak + dobrze posolić :) A jak ryba śmierdzi mułem, czy tranem, albo czymś takim ... po prostu nie jem ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:42:59

Z tą cytryną to na pewno po części jest tak jak piszesz. Jeśli ryba jest "słaba" to w ten sposób można ratować ją przed klientem. Jeśli więc w tawernie dostaje się tak sprawioną rybę to może być to nieco podejrzane. Jeśli jednak kawałki cytryny leżą na talerzu i są dodane jako opcjonalny dodatek to trzeba ją traktować jako przyprawę. My osobiście jako dwu osobowy skład CRETE mamy w tej kwestii nieco podzielone zdanie. Jedno z nas zdecydowanie lubi pokropić sobie rybę cytryną, a drugie ma zdanie że zależnie od dania.
Z drugiej strony oboje uwielbiamy rybę marynowaną w soli, cytrynie i świeżo mielonym pieprzu. Usmażona na patelni ma bardzo fajny i delikatny smak.
Prawda jest pewnie taka, że dużo zależy od osoby i jej smakowych preferencji ;)

1
 Piotr Krauze
Piotr Krauze
2015-11-30 20:45:21

Uff ... to dobrze, bo myślałem, że jestem w tym względzie jakiś nienormalny :P ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:54:12

Nie nie spokojnie jesteś całkowicie normalny. Męska część CRETE też właśnie preferuje dania bez cytryny (chyba że przepis wyraźnie stanowi inaczej i wyraźnie nakazuje jej stosowanie).
Grecy bardzo chętnie dodają cytrynę do różnorodnych dań, szczególnie nieco ciężkich smażonych. Pieczone ziemniaczki z cytryną - nic niespotykanego na Krecie. Smażony ser saganaki podany z cytryną - też częsty widok. Nawet dania typowo warzywne (jak np omdlały imam) bywają urozmaicane choćby odrobiną soku z cytryną.

2
 Donata Chmielewska
Donata Chmielewska
2015-11-30 20:43:27

Uwielbiam, jest pyszna , kupuję bardzo często w lidlu z rozmarynem jeszcze nie próbowałam ale następnym razem muszę wypróbować , cytrynka musi być jak najbardziej

3
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-30 20:59:29

Tylko warto nie przesadzić z ilością rozmarynu. Zbyt duża ilość może zbytnio zdominować danie. Świeże dają zazwyczaj dosyć mocny żywiczny (leśny) aromat. W tej kwestii trzeba wyrobić sobie swoją własną miarkę. Na początek lepiej dać odrobinę za mało ;)

2
 Małgorzata Jakubowska
Małgorzata Jakubowska
2015-12-01 13:03:12

Moja ulubiona ryba!!!

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153274141002551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Papryki nadziewane kalmarami

Papryki nadziewane kalmarami

Stali bywalcy Krety i Grecji doskonale znają danie gemista czyli faszerowane papryki, cukinie bądź pomidory. To świetne smaczne danie może być przygotowywane zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. W obu wypadkach jest tak samo pyszne.

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci więc wystarczy zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Przemysław Przybylak: Byliśmy tam coś pięknego -zwiedzilismy oczywiście Spinalonge i Agios Nikolaos
Ann Claydon: Thank you I ❤️ Elounda
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: tutaj miałam spędzić swoją 10 rocznicę ślubu ❤
Barbara Chudy: To przez to ze zamknęli się przed nami.Bali sie Polaków ? To dobrze im tak ,
Kate Stash: Barbara
Anna Boruk: Anna Radziun
Alicja Janicka-Terelak: Skoro przylecieli, znaczy, że mieli mierzoną temperaturę na lotnisku wylotowym oraz byli bezobjawowi. Powiedzmy sobie szczerze, to będzie się zdarzało nawet jak by testowali wszystkich do końca sezonu, albo się pogodzimy z tym, że covid będzie się przenosił, albo odpuśćmy sobie latanie..
Ewelina Drogosz: Loty miały być od 15 czerwca dziwne że już wpuścili samolot...
gość PiotrWie: Mariusz Wołoszyn - najpierw doczytaj ze zrozumieniem a potem pisz. Testy serologiczne wychodzą dodatnie po pewnym czasie choroby oraz jakiś czas po - ponieważ jest to nowy wirus i nie mamy wieloletnich obserwacji to nie wiemy jak długo - być może nawet w latach a może tylko w miesiącach czy dniach. (...)
gość Arturrro: Kabaret. Jeżeli Grecja chce wpuszczać turystów robiąc im testy serologiczne i wysyłać następnie na kwarantanne to naprawdę niech się zamkną i nikogo nie wpuszczają. Powstaje pytanie na jak długo bo wirus do przyszłego sezonu nie zniknie więc mam wrażenie że jak ludzie będą z głodu przymierać to się pandemia skończy szybciutko. (...)
Oliwia Majka: Zaneta Warszawska
Barbara Binkowska: no i co z tego z grypa tez latali i nikt nie informował...komu na tym tak zalezy zeby spoleczenstwo zastraszyć
Lidia Flinta: W tym roku trzeba chyba mimo wszystko dać sobie spokój z wakacjami zagranicznymi
Bartosz Głowacki: Za szybko to sie wszystko otwiera ,za szybko. Rządy stoją w rozkroku chcąc ratować turystykę i równocześnie dbając o bezpieczeństwo - nic dobrego z takiego rozkroku nigdy nie wyjdzie. Totolotek tegoroczne przeloty - na zasadzie "a może nam się akurat uda, a może nie". Jedna wielka niewiadoma...
gość Arturrro: W artykule piszecie, że hotele przygotowują się do protokołu sanitarnego(zdrowotnego). Znane są już konkretne wymogi sanitarne stawiane hotelom? Bez wątpienia będzie to jeden z elementów wpływających na decyzję o przylocie do Grecji.
Gosia | crete.pl : Tak, na ten moment taka jest właśnie decyzja.
gość Piotr: Czy lotniska w Chanii i Heraklionie dla ruchu międzynarodowego otwarte będą dopiero od 1 lipca br. ?  
Andrzej Wawrzyńczak: Jestem potomkiem szamana z plemienia Zulusów i skośnookiej piękności z Bangkoku, wyznaję Buddyzm....czy mogę, pomimo zameldowania w Koziej Wólce liczyć na wczasy na Krecie ?????
Marta Kubiak: Izabela Kłosinska
Sławomir Rośleń: Biorąc pod uwagę warunki sanitarne jaki muszą być w samolotach, cena przelotów a co za tym idzie całych imprez będzie bardzo wysoka. Nie wróżę wysokiej frekwencji.
Artur Wilkos: Nawet bankomat znalezli.
Irena Zygmunt Pampuch: 
Beata Banasik: Już nieaktualne info
Ela Elzbieta: Jakoś nie jestem zdziwiona
Paweł Langner: Warto się tam pojawić wieczorem.. Polecamy

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt