Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades

Składniki

na około 40 dolmades

  • liście winogron (40 + dodatkowe do wyłożenia garnka)
  • około 250-300 g ryżu typu arborio
  • 2 cebule średnie lub dymka w proporcjonalnej ilości
  • pomidor
  • pół cytryny
  • pęczek mięty
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 200 ml oliwy
  • 100 ml wody

Vτολµάδες

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści. Ze względu na niewielki rozmiar liści zawijanie dolmades jest zajęciem pracochłonnym, warto więc zarezerwować sobie więcej czasu na ich przygotowanie. Greckie babcie potrafią spędzić na tym zajęciu niejedno popołudnie przygotowując spore ilości pysznych dolmades.

Jeśli do tej pory nie jedliście dolmades to będąc w Grecji warto się skusić na tę przystawkę. Jednak trzeba sięgnąć po te zrobione na świeżo w tawernie, bo będą najlepsze. Nie warto próbować wersji z puszek lub słoików, która często serwowane są w hotelach bo ich smak odbiega (na niekorzyść) od świeżej wersji przez co można łatwo zniechęcić się do tej smacznej potrawy.

Sposobów na zrobienie farszu jest mnóstwo. Można użyć ryżu podgotowanego albo suchego, można w ramach urozmaicenia dodać orzeszki piniowe albo rodzynki. Naszym zdaniem jednak warto zacząć od wersji podstawowej. Podając dolmades warto pamiętać także o przyrządzeniu tzatzików, które doskonale komponują się z tym daniem.

1. Jeśli używacie świeżych liści to po ich umyciu należy zblanszować je krótko (około 3 minut), odsączyć z wody, ostudzić i wykroić twardą część łodygi.

2. Liście z zalewy albo należy solidnie wypłukać albo także włożyć je na 2-3 minuty do wrzącej wody. Po wyłowieniu liści także je odsączamy i studzimy. Niektórzy moczą takie liście z zalewy przez kilkanaście godzin wymieniając kilkukrotnie wodę.

3. Największe oraz nieco zniszczone liście odkładamy na bok. Posłużą one do wyłożenia garnka.

4. W tej wersji przepisu używamy suchego ryżu. Mieszamy go w misce z posiekaną miętą i koperkiem. Pomidora ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ryżu. Cebule także ścieramy na tarce, podsmażamy ją na małej ilości oliwy i dokładamy do ryżu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem, a całość bardzo dokładnie mieszamy.

5. Zawijanie dolmades zaczynamy od rozłożenia liścia żyłkami do góry. Na środek nakładamy niewielką łyżeczkę farszu i zawijamy najpierw dolną część liścia, później boczne, a na koniec zawijamy resztę w kształt cylindra. Farszu nie powinno być za dużo, a sam dolmades nie powinien być zawinięty ciasno, ponieważ podczas gotowania ryż będzie pęczniał, a liść może rozerwać się.

6. Czynność powtarzamy aż zużyjemy farsz (albo liście).


7. Na dno garnka albo głębokiej patelni kładziemy kilka liści. Zapobiegnie to przypaleniu podczas gotowania. Dolmades układamy dość ściśle obok siebie. Jeśli jest ich więcej to układamy 2 i kolejne warstwy, całość zalewamy wodą i oliwą i przykrywamy kolejną warstwą liści. Aby zapobiec rozwijaniu się dolmades podczas gotowania na wierzch kładziemy dość ciężki talerz. Garnek przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30-40 minut na wolnym ogniu. Woda powinna zostać wchłonięta przez ryż. Po ugotowaniu zdejmujemy wierzchnią warstwę liści i polewamy gorące dolmades sokiem z cytryny.

8. Podajemy nieco przestudzone z sosem tzatziki albo greckim jogurtem.

dolmades

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Best photos of Crete
Best photos of Crete
2015-08-25 19:03:01

yummy!

2
 Gosia Kaczmarek
Gosia Kaczmarek
2015-08-25 19:07:31

Pyszota!!!

1
 Magdalena WG
Magdalena WG
2015-08-25 19:15:30

Karolina RJ Twoje ulubione :p

1
 Karolina RJ
Karolina RJ
2015-08-25 19:34:38

hehehe :D nasze z pewnością byly ze słoika :D

 Edyta Gruszka
Edyta Gruszka
2015-08-25 19:19:09

Jadłam i głowiłam się co to jest ;-)

1
 Ronald Torebko
Ronald Torebko
2015-08-25 19:24:22

Sprzedając dolmades powinni spłacić swoje zadłużenie

1
 Elżbieta Kaffler
Elżbieta Kaffler
2015-08-25 19:59:02

To trzeba tam częściej jeżdzić aby kupować te pyszności i dać im szansę...Ronald Torebko....:-)

1
 Włodzimierz Gierat
Włodzimierz Gierat
2015-08-26 07:52:04

J E S Z S Z E T Y L K O C Z T E R Y D N I

 Ola Grzelewska
Ola Grzelewska
2015-08-26 09:55:50

Moje ulubione :-D

 Rena Rena Kacprowicz
Rena Rena Kacprowicz
2015-08-26 21:27:57

Są pyszne

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153121671227551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dakos

Dakos

Dakosy zwane także koukouvayia to jedno z najbardziej popularnych meze na Krecie. Niektórzy twierdzą, że to taka grecka bruschetta. Jest to prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna.

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri to grecki dip przyrządzany na bazie fety, znakomity do chleba, czy grillowanych warzyw. Sposób jego doprawienia różni się w zależności od rejonu Grecji. Można spotkać wersje z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, ostrej papryki czy oregano. W najbardziej ortodoksyjnej wersji składa się tylko z fety, oliwy z oliwek i ostrej papryki.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daniel Gorzelak: Ja tez się wybieram w maju i mam nadzieje ze po 20tym maja będzie samaria już otwarta
Agata Śmiałek: My byliśmy na początku czerwca i niestety wodospadu już nie było :( Ale widoki i tak warte zobaczenia :)
Piotrek | www.crete.pl : Jeden z przystanków w kierunku Heraklionu masz blisko hotelu. Zobacz pod poniższym linkiem:https://www.google.pl/maps/@35.3288536,25.2038939,3a,75y,338.91h,56.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sA2-vObCP22pA05Bkg-nukg!2e0!7i13312!8i6656 Pozdrawiamy
gość Damian O: Witam. wybieram sie z rodzina na Krete w czerwcu dokładnie do Kato Guwes i szukam mapy z przystankami autobusów w kierunku Heraklion, minoan palace of Knossos. Za pomoc z góry dziekuje
gość PiotrWie: Pano ( lub Epano) to Górna Pervolakia, zaś Kato to Dolna.. Są to osobne, ale powiązane ze sobą miejscowości.
Gosia | crete.pl : To jest osobna miejscowość, jeszcze za Pervolakia. Prowadzi tam chyba tylko szutrowa  droga. W Pervolakia byliśmy w zeszłym roku, mieliśmy nawet zamiar podjechać do Epano Pervolakia ale nie chcieliśmy się pchać przez tę drogę.
gość PiotrWie: Czy ta miejscowość jest górną częścią Pervolaki na końcu wąwozu Kapsa ?
gość addam39: Witam.A jak sie ma sprawa z wypozyczeniem skutera-motocykla.Wiem ze jest to mozliwe,ale jakie koszty?Powinno byc taniej a wielokrotnie jednoslad bedzie lepszym rozwiazaniem-zwlaszcza dla dwojga.
gość PiotrWie: jak najdalej od hoteli i plaż zorganizowanych - niestety na Krecie jest z tym coraz gorzej. We wrześniu lecimy dlatego na Samotrake - tam nie ma hoteli, a pensjonatów na Booking.com jest na całej wyspie tyle co w prawie każdej miejscowości na Krecie.
Aleksandra Ola: My Hersonissos w tym roku.sie okaże
Ewa Szumowska: Lecimy na Kretę pierwszy raz do Koutsounari
Ewa Su: Osobiście wybieram hotel blisko plaży lub z wejściem na plaże,szczególnie w pełni sezonu bo gorąco.Dobrze też żeby było blisko miasteczko kameralny nastrój na wieczorne przechadzki.
Anna Przywecka: Zazwyczaj okolice Chanii. Mamy swój ulubiony hotelik kilka km za miastem (którego nazwy nie zdradzę :-p). Ale najbardziej lubimy wypożyczyć rowery i zapuścić się wzdłuż wybrzeża w kierunku Stravos albo wgłąb wyspy bo tam jest najpiękniej.
Łukasz Nowakowski: Zawsze wybierałem miejsca w centralnym położeniu czyli przy samym morzu i blisko centrum i wszelakich rozrywek oraz atrakcji. Z biegiem lat...wybieram teraz totalnie ciche i spokojne miejsca w typowo kameralnych hotelach z grecką rodzinną atmosferą. Wydaje mi się. ..że z wiekiem samoistnie to przychodzi
Piotrek | www.crete.pl : Piotr, opis wąwozu na pewno z czasem pojawi się na naszej stronie. My również polecamy zwiedzenie tego wąwozu. Tym bardziej, że dzięki kilku alternatywnych wejść szlak można zrealizować na kilka sposobów.
gość PiotrWie: A ja przede wszystkim proponuje przejście z Zakros do Kato Zakros - wąwóz jest ładny, w przeciwieństwie do większości wąwozów Krety cały rok płynie nim woda więc jest zielony. Przejście nie jest trudne spokojnie w jednym dniu da się zejść, zwiedzić ruiny w Kato Zakros i wrócić do Zakros.
Hanna Rutkowska: Spokojne kameralne wioseczki, bliskość plaży i tawern,a samochodem to i wszędzie można dojechać i pozwiedzać.
Karolina Błachut: Pierwsza rzecz to zawsze lokalizacja - miejscowość i bliskość atrakcji, dobra baza wypadowa, druga to lokalizacja hotelu - bliskość plaży, centrum itp. Na samym końcu zawsze jest hotel. Co mi po marmurach jak będę na odludziu i wszędzie będę musiała iść hektary.
Marzenna Kawecka: Dobre połączenie z innymi miejscowościami
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Tym razem hotel z bliskością zwiedzania zachodniej części Krety
Dominik Guzik: Hotel kiani Beach, blisko do zwiedzania.
Artur Nowak: Z dala od młodych brytoli i marudzących Polaków
Ania Kul: Polecam sklep z oliwą, winem i pamiatkami , ktory prowadzi pani Agata z Polski! Bylismy 2 lata temu. Tez na tym glownym placu bar z pita gyros przepyszna tradycyjna, mily staruszek podaje, stoliki pod platanem.
Alicja Zielińska: Byłam w zeszłym roku. Pięknie na miejscu i kilka świetnych tawern.
Ania Wojciuch: super :D

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt