Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

cukinia faszerowana - Kolokithía gemistá

Składniki

  • 2 nieduże cukinie z delikatną skórką
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g opakowanie fety
  • 15g włoskich orzechów
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki posiekanej natki lub koperku

Κολοκυθιά γεμιστά

Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich. Jest to dość prosty sposób, a jego dodatkową zaletą może być to, że taką cukinię można bez problemu odgrzać na drugi dzień. Będzie równie smaczna albo nawet lepsza!

1. Do tego dania najlepiej nadają się młode i raczej nieduże cukinie. Te bardziej przerośnięte z twardą skórą nie będą smakować za dobrze.

2. Pierwszym etapem jest krótkie podgotowanie cukinii. Wkładamy je w całości do garnka z wrzącą wodą i gdy woda zacznie ponownie wrzeć gotujemy cukinie przez 3 minuty. Po wyciągnięciu ich z garnka opłukujemy zimną wodą i pozostawiamy aby ostygły.

3. Gdy cukinie ostygną po dwóch przeciwległych stronach odkrajamy cienki pasek. Dzięki temu cukinie nie będą się przewracać i łatwiej będzie wydrążyć środek.

4. Wydrążanie należy zrobić dość delikatnie i precyzyjnie aby nie przeciąć skóry. Miąższ należy gęsto naciąć wzdłuż brzegów i wybrać go łyżeczką do herbaty. Część miąższu (około połowy) trzeba dodać będzie do farszu, więc należy go drobno posiekać.

5. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek do momentu aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy posiekany poprzednio miąższ cukinii i smażymy kolejne 5 minut.

6. Zestawiamy patelnię z kuchenki i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dalszej kolejności dodajemy pokruszoną fetę, pokruszone drobno orzechy, natkę pietruszki bądź koper oraz rozmącone jajko. Farsz mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem a następnie napełniamy nim cukinie.

7. Cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez pół godziny, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy dalsze 10-15 minut aż farsz zacznie się rumienić.

Cukinie podajemy na gorąco.

Καλή όρεξη!


cukinia faszerowana - Kolokithía gemistá

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Paula Lesińska
Paula Lesińska
2015-11-21 21:11:41

mniam...wygląda pysznie! :) na pewno wypróbuję, uwielbiam kuchnię grecką

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-21 21:50:47

I takie jest! Jak zrobisz to napisz jak wyszło :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153260737447551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i fetą

Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.

Bakłażan z fetą

Bakłażan z fetą

Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażan z fetą.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Dokładnie tak.
gość Katarzyna: Czy dobrze rozumiem, że wąwóz Samaria jest zamknięty przy 4 i 5 stopniu a przy 3 już nie?
Gosia | crete.pl : Powinny pływać, choć niestety organizator nie zamieszcza informacji na swojej stronie. Dzisiaj jeszcze tylko promy Anendyka nie pływają na Gavdos.
gość Katarzyna: Czy promy Gramvousa/Balos też będą już pływać
gość PiotrWie: Na Samotrace wiało w nocy z czwartku na piątek i w piątek w dzień tak że łeb urywało ale prom pływał.
gość PiotrWie: Czyli trzeba kupować jak najwcześniej - jak łatwo obliczyć nasze bilety kosztują po 300 400 zł za bilet - ale zdarzało nam się kupować we wrześniu na przyszły rok.
Agnieszka Szyc Con Collina: na Krecie nie mialam okazji ale widziałam je na żywo na Kefalonii. Piękne zwierzęta
Desremaux Dominique: 
Piotrek | www.crete.pl : Nie wiem za jakie kwoty ostatecznie zostały w tym roku sprzedane bilety czarterowe, ale muszę przyznać, że ceny w jakich były proponowane w zimie były dla mnie nie do przyjęcia. W sporej części przypadków były to kwoty powyżej 1720zł za bilet a zdarzał się i takie które oferowano za kwotę powyżej 2tys. zł za bilet. W tym roku bardzo szybko wyleczyliśmy się z Gosia z kupna biletów czarterowych. (...)
gość PiotrWie: Latamy systematycznie na Kretę Ryanairem od 2012, czasem nawet 3 x w roku i zawsze za przelot w obie strony za dwie osoby + 20 kg bagaż+ 10 kg bagaż pokładowy płacimy pomiędzy 1200 a 1500 zł. W tym roku dokładnie 1420 , nie zawużyliśmy jakiegoś wzrostu cen, skoro tegoroczne ceny tak was powalają to ile płaciliście w poprzednich latach?
Marcin Krasnowski: Ceny, ceny i jeszcze raz ceny. Ja chciałem w tym roku polecieć do Heraklionu po ubiegłorocznym pobycie w Chanii. Rozpatrywałem przyloty na obydwa lotniska ale ceny mnie powaliły. W najtańszym przypadku wychodziło mi 50% więcej niż w ubiegłym roku a rezerwowałem na początku stycznia na wrzesień. Hotele też dały trochę do pieca ale nie tak bardzo. O wiele taniej wyszedł mi lot do Hiszpanii przy tej samej cenie hotelu.
Michał Makowski: No zadziwiajacy ten wniosek
Marek Marek: Czartery są / były w masakrycznych cenach. Ceny w większości hoteli kompletnie niezrozumiałe. Patrząc na ceny first minut w promocjach jest drożej na przyszły rok ze zniżkami niż teraz ... będzie wiatr tylko w hotelach. Zyska Turcja Bułgaria i Tunezja
Dariusz Rzeczkowski: Dokładnie hotele w Agios na własną rękę są nieopłacalne, hotele dogadane cenowo z tour operatorami, a szkoda bo fajnie byłoby na własną rękę wyjechać.
Anna Zalewska: Zgadzam się. W Heraklionie jakiś taki chaos. Lotnisko w Chanii mi się podobało!
Magdalena Gołembka: Ja odwiedzilam Kretę w tym roku i moim zdaniem był duży ruch- zwłaszcza samoloty że Skandynawii tam bardzo często lądowały. I fakt, jak inną osobą skomentowała, lotnisko dużo przyjemniejsze (czystrze) jak w Heraklionie.
Iwona Adamiec: Lepsze lotnisko w Chani niż w Heraklionie :)
Joanna Gumienna- Zalewska: My w tym roku właśnie lądowalismy w Chani :)
Amelia Napieralska: Ceny w tym roku korzystne nie były...
Miłosława - Miłka Stępień - Partia Zieloni: My chcieliśmy lecieć do Chanii, niestety na 2 tyg. przed lot odwołano i była opcja tylko do Heraklionu.
Estera Ślesińska: Jak lotów z i do Chani nie było prawie wcale w tym roku
Gosia | crete.pl : Decyzja o zamknięciu jest ściśle uzależniona od pogody i stanu technicznego szlaku. Zazwyczaj do drugiej połowy października można wchodzić do wąwozu. Jeśli jesienne deszcze nie są intensywne i nie zniszczą części szlaku to bywa że i do końca października. Jednak we wrześniu i październiku mogą już zdarzać się czasowe zamknięcia szlaku ze względu na opady. (...)
gość Kasia: A ja mam pytanie, do kiedy jest otwarty wąwóz Samaria?
gość PiotrWie: Na trasie z Aghia Roumeli do Marmary nie ma jakichś trudności, to bardzo ładne i przyjemne przejście na ok. 5 godzin, polecam wszystkim, szczególnie jako pierwszy szlak na Krecie
Piotrek | www.crete.pl : Cześć, fajnie, że nasz opis będzie dla Was przydatny. Na razie wygląda na to, że autobus będzie dostępny. Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze jak będziecie już na Krecie. Szczegółowe rozkłady znajdziesz na poniższej stronie:https://www.e-ktel.com/en/services/dromologia Na razie dla kursów z Sougia na tej stronie jest "papierowy" rozkład ważny od 11 września:https://www.e-ktel. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt