Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Fasolada - zupa idealna na zimę

fasolada

Składniki

  • 225 g suchej białej fasolki
  • 850 ml wody
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • listek laurowy
  • szczypta suszonego tymianku lub świeżego
  • szczypta cukru
  • puszka pomidorów w zalewie
  • sól, pieprz
  • kilka posiekanych czarnych oliwek (bez pestek)
  • nieco posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Φασολάδα

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Na przygotowanie fasolady trzeba przeznaczyć sporo czasu, jednak jej smak w pełni rekompensuje długość przyrządzania tej zupy. Warto również pamiętać o tym, że do fasolady używa się suszonych ziaren białej fasoli, którą trzeba wstępnie namoczyć odpowiednio wcześniej. Gotową fasoládę podajemy z posiekanymi czarnymi oliwkami. Ewentualnie można ją także posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki. Gorąco polecamy!

1. Fasolę zalewamy dużą ilością wody i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień odlewamy wodę, fasolę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i ponownie w garnku zalewamy wodą.

2. Na dużym ogniu doprowdzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około pół godziny.

3. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę i czosnek siekamy dość grubo, obraną marchew i łodygi selera kroimy na cienkie plasterki. Pomidory z puszki miksujemy w blenderze.

4. Po pół godzinie do garnka z podgotowaną fasolą dodajemy posiekane warzywa, pomidory, cukier, oliwę, tymianek i liść laurowy. Cebulę posmażamy do zeszklenia na oliwie i także dodajemy do zupy. Przyprawiamy pieprzem. Po zagotowaniu przykrywamy garnek pokrywką i powoli gotujemy na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przeciętnie zajmie to około godziny czasu.

5. Na koniec, do smaku, doprawiamy zupę solą. Wcześniej nie stosujemy soli, gdyż jej użycie spowodowałby to, że fasola będzie twarda. Podajemy z posiekanymi oliwkami i ewentualnie natką pietruszki. Doskonale też będzie smakować z fetą.

Καλή όρεξη!


fasolada

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.96
Liczba ocen: 13
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.96 na 5 (0) liczba ocen 13
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Robert Mch
Robert Mch
2015-11-03 19:02:36

Ale smaka robicie ;) uwielbiam :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:06:09

Ta zupa jest fenomenalna. Dopiero co zjedliśmy garnek tej zupy i już mamy ochotę na powtórkę :)

 Teresa Pękacka
Teresa Pękacka
2015-11-03 19:13:05

Wiem ze jest fenomenalna ale teraz nie moge bo nie mam woreczka,,,,,,,,kiedys jadlam jak pracowalam w Grecji ......pozdrawiam .

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:18:07

Cóż możemy Ci napisać, strasznie nam przykro z tego powodu.

 Jola Knaś
Jola Knaś
2015-11-03 19:22:39

Pyszna...polecam :)

1
 Grecja w gębie
Grecja w gębie
2015-11-03 20:25:18

P Y C H O L A D A ;)

2
 gość}
gość Magda
2016-12-04 17:51:05

"fasolada,najbardziej lubiana,poprawiająca nastrój potrawa w Grecji"

Ten powyższy cytat pochodzi z książki "Smakując Grecję "; dziś do domu wróciłam zamarznięta a tam czekała gorrrąca fasolada!  Pyszna! Szkoda,że człowiek żołądek ma taki mały! Zupa ugotowana wg waszego przepisu. Mniam mniam,  dziękuję

 Joanna Nawrocka
Joanna Nawrocka
2019-01-11 08:21:52

I juz mam obiad

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-01-11 09:23:46

Koniecznie napisz jak wyszło :)

1
 Robert Mch
Robert Mch
2019-01-11 09:43:27

Karina

1
 Tomasz Kalinowski
Tomasz Kalinowski
2019-01-11 11:47:31

Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.

2
 Andrew Polansky
Andrew Polansky
2019-01-11 12:51:57

Moja zupa na zime to Metaxada he he

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153235271737551,10155946295187551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.

Zupa jarzynowa z xinochondros

Zupa jarzynowa z xinochondros

Prezentowana zupa jarzynowa z dodatkiem xinochodros jest smaczna ale zupełnie inna w smaku niż tradycyjne polskie zupy warzywne. Jest także prosta i szybka w przygotowaniu. A oprócz xinochondros nie wymaga w zasadzie innych kreteńskich specjałów.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Jacek Jakobschy: Zapraszamy do Gdańska
Jola Ostraszewska: Kiedy Poznań ?
Artur Nowak: Mam to w dupie. Ja detalicznie i po kosztach kupuję oliwę z okolic Chani. Bo kocham Kretę. Na dobre i na złe
Ania Łuczyńska: Do zobaczenia jutro
Kinga Lademann: Dziś podobnie. 4,9..
Mariola Maj: Musisz☺
gość PiotrWie: Nie bardzo rozumiem czego w takim razie oczekują ci zainteresowani innymi trasami w okolicy - są szlaki, mapy, nawet czynne od wiosny do jesieni schronisko Kallerghi i schrony w Katsivelli i Rousies - jak ktoś jest zainteresowany to trzeba po prostu chodzić - i z roku na rok coraz więcej ludzi chodzi.
Aneta Okoniewska: Byłam na Krecie a do wąwozu Samaria nie dotarłam... muszę tam wrócić
Zofia Sokołowska: Byłam. Popłynęłam z kapitanem George z Sougii.
Ewa Szumowska: Albania, Grecja, co się dzieje
Janusz Safari: Ja nic nie poczułem
Kamil Juszczyk: Czyżby budzi się wulkan na Santorini. Oby nie, bo to by była wielka katastrofa. W sierpniu byłem na Santorini i taka stara babcia mówiła że dobrze że teraz odwiedzamy to miejsce bo niedługo może zniknąć pod wodą.
Ma Nickl: Rebecca Schmidt
Monika Zofia Koprowska-Ludwig: Na Santorini też trzeslo
Mariola Dudzinska: U nas w Hiraklionie oj trzeslo
Grzegorz Sprawka: Magdalena
Magdalena Mróz: Oj trzęsło nas trzęsło !!!
KIWI Travel: Super wiadomość! Brakowało takiego miejsca na Krecie!
Marianka Grzybowska: Jak nazywa sie to danie po grecku?
Martyna Zieba: Robert Braziewicz kolejny powod do powrotu
gość PiotrWie: Masowy turysta przylatuje czarterem i raczej z pakietem All. W sezonie od maja do końca wrześnie lata z Polski ok 20 samolotów na Kretę więc te przykładowe dwa w zimie przywiozłyby 10% turystów z sezonu. I byliby to inni turyści - bardziej świadomi po co przylecieli - zwiedzać a nie jeść od rana do wieczora i pić alkohol nad basenem. (...)
Joanna Czapla: Kreta nie jest i mam nadzieje nigdy nie będzie gotowa do przyjęcia masowej ilości turystów zimą. Prawda jest taka że tanie linie latają tutaj z PL (i nie tylko) już od kwietnia - do końca października. Gdyby masowa turystyka rozwinęła się również w Listopadzie, Grudniu, Styczniu, Lutym i Marcu wtedy Kteta przestała by być Kretą. (...)
gość PiotrWie: My byliśmy co prawda na początku listopada ale to już sezon zimowy na Cyprze - było całkiem sporo turystów ale tam są całą zimę loty bezpośrednie - gdyby były na Kretę też by ludzie latali - oprócz plaż na Krecie są góry w dużych ilościach i różnych stopniach trudności i wysokości - w sityjskich gdzie też jest gdzie pochodzić śnieg leży czasem tylko kilka - kilkanaście dni, zabytki można zwiedzać zdecydowanie ... (...)
Nikos Falirakis: Pytanie godne starożytnych filozofów ...
Wojtek Arciszewski: Każde wejście do wody ma kosztować 1 euro, z sikaniem 2 euro

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt