Fasolada - zupa idealna na zimę

fasolada

Składniki

  • 225 g suchej białej fasolki
  • 850 ml wody
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • listek laurowy
  • szczypta suszonego tymianku lub świeżego
  • szczypta cukru
  • puszka pomidorów w zalewie
  • sól, pieprz
  • kilka posiekanych czarnych oliwek (bez pestek)
  • nieco posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Φασολάδα

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Na przygotowanie fasolady trzeba przeznaczyć sporo czasu, jednak jej smak w pełni rekompensuje długość przyrządzania tej zupy. Warto również pamiętać o tym, że do fasolady używa się suszonych ziaren białej fasoli, którą trzeba wstępnie namoczyć odpowiednio wcześniej. Gotową fasoládę podajemy z posiekanymi czarnymi oliwkami. Ewentualnie można ją także posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki. Gorąco polecamy!

1. Fasolę zalewamy dużą ilością wody i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień odlewamy wodę, fasolę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i ponownie w garnku zalewamy wodą.

2. Na dużym ogniu doprowdzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około pół godziny.

3. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę i czosnek siekamy dość grubo, obraną marchew i łodygi selera kroimy na cienkie plasterki. Pomidory z puszki miksujemy w blenderze.

4. Po pół godzinie do garnka z podgotowaną fasolą dodajemy posiekane warzywa, pomidory, cukier, oliwę, tymianek i liść laurowy. Cebulę posmażamy do zeszklenia na oliwie i także dodajemy do zupy. Przyprawiamy pieprzem. Po zagotowaniu przykrywamy garnek pokrywką i powoli gotujemy na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przeciętnie zajmie to około godziny czasu.

5. Na koniec, do smaku, doprawiamy zupę solą. Wcześniej nie stosujemy soli, gdyż jej użycie spowodowałby to, że fasola będzie twarda. Podajemy z posiekanymi oliwkami i ewentualnie natką pietruszki. Doskonale też będzie smakować z fetą.

Καλή όρεξη!


fasolada

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.97
Liczba ocen: 17
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.97 na 5 (0) liczba ocen 17
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-11-03 19:02:36

Ale smaka robicie ;) uwielbiam :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:06:09

Ta zupa jest fenomenalna. Dopiero co zjedliśmy garnek tej zupy i już mamy ochotę na powtórkę :)

2015-11-03 19:13:05

Wiem ze jest fenomenalna ale teraz nie moge bo nie mam woreczka,,,,,,,,kiedys jadlam jak pracowalam w Grecji ......pozdrawiam .

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:18:07

Cóż możemy Ci napisać, strasznie nam przykro z tego powodu.

2015-11-03 19:22:39

Pyszna...polecam :)

1
 Grecja w gębie
Grecja w gębie
2015-11-03 20:25:18

P Y C H O L A D A ;)

2
 gość}
gość Magda
2016-12-04 17:51:05

"fasolada,najbardziej lubiana,poprawiająca nastrój potrawa w Grecji"

Ten powyższy cytat pochodzi z książki "Smakując Grecję "; dziś do domu wróciłam zamarznięta a tam czekała gorrrąca fasolada!  Pyszna! Szkoda,że człowiek żołądek ma taki mały! Zupa ugotowana wg waszego przepisu. Mniam mniam,  dziękuję

2019-01-11 08:21:52

I juz mam obiad

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-01-11 09:23:46

Koniecznie napisz jak wyszło :)

1
2019-01-11 09:43:27

Karina

1
2019-01-11 11:47:31

Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.

2
 Andrew Polansky
Andrew Polansky
2019-01-11 12:51:57

Moja zupa na zime to Metaxada he he

1
2022-01-27 22:06:02

Piszecie o zupie, którą akurat przez ostatnie 2 dni jadłem

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2022-01-28 13:26:07

Aleksander Ryszka Bardzo nas to cieszy

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153235271737551,10155946295187551,10158381646582551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Zupa jarzynowa z xinochondros

Zupa jarzynowa z xinochondros

Prezentowana zupa jarzynowa z dodatkiem xinochodros jest smaczna ale zupełnie inna w smaku niż tradycyjne polskie zupy warzywne. Jest także prosta i szybka w przygotowaniu. A oprócz xinochondros nie wymaga w zasadzie innych kreteńskich specjałów.

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Zlikwidować roślinność !!!
https://maps.app.goo.gl/PvDctf9ejWpr6bt86
gość dodekanezowiec: Moim zdaniem - gdyby porównywać Grecję, Hiszpanię i południowe Włochy to: 1. W kategorii autentyczność: Włochy (np. Kalabria, Sycylia) - 9/10, Grecja - 8/10, Hiszpania - 3/10 2. W kategorii "frontem do potrzeb turysty": Hiszpania - 9/10, Grecja - 7 i pół/10, Włochy - 4/10.  Hiszpania to jakość hoteli, świetna infrastruktura, ale i taka "macdonaldyzacja turystyki" + blokowiska. (...)
Χρόνια πολλά
Byłem rok temu koniec września na Krecie i na Santorini piękne wyspy do zwiedzania
Na majówkę
1.04 też pierwszy z Poznania ;)
My na majówkę
gość PiotrWie : My w tym roku wybraliśmy na wczesną wiosnę La Gomerę że względu na cieplejsze noce - w zeszłym roku byliśmy na Sifnos i Santorini w terminie 15 marca - 7 kwietnia i wieczorem w pensjonacie było po prostu zimno - ogrzewanie klimatyzacją niewiele daje. Ale wiosna jest rzeczywiście zjawiskowa. W tym roku do Grecji lecimy dopiero w maju - na Ikarię i Samos.
Będę na Krecie 12-15.04. Wiosna na Krecie jest magiczna!
Καλή Σαρακοστή ☺
Warto zobaczyć, byliśmy jest pieknie
Piękne miejsce.
Prace wykonane przez Evansa, tak bardzo kontrowersyjne, doprowadziły jednak do tego, że Pałac w Knossos jest najchętniej odwiedzanym zabytkiem na Krecie. Pałac w Zakros czy nawet Fajstos, tak bardzo autentyczne, nie mogą się poszczycić taką popularnością. (...)
Niezapomniane wrażenia
Byłam, widziałam, poczułam moc tego miejsca
Warto zwiedzić.
Nádherná památka byla jsem tam 2x ❤️
gość PiotrWie : Już i na południu jest sporo ludzi - pamiętam puste plaże za Asterousią a w 2019 i w Tris Ekklisies i w Lentas a nawet na plażach Tripiti i Trachoulas było sporo ludzi.A na Serifos czy Kimolos byliśmy sami ewentualnie z jakąś drugą dwójką.
Zostaje mniej oblegane południe , ja pamiętam Kretę z przed 2 dekad i Balos gdzie prawie nie było ludzi :)
Taknpomyślałam, że pewnie trochę zatrzęsło... A wówczas nawet wykonane prace zabezpieczające nie dadzą 100% bezpieczeństwa. Dobrze, że nikt nie ucierpiał
gość PiotrWie : My wybieramy się w maju na Ikarię. Tam czegoś takiego nie będzie jeszcze jakiś czas. Polecam wyspy na którym nie ma lotnisk międzynarodowych - chętni na takie resorty nie uznają podróży z przesiadkami. Np Serifos, Sifnos czy Astipaleę.  
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera