Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalamarakia

Składniki

  • korpusy kałamarnic pokrojone w krążki
  • około 100 g pszennej mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki

Καλαμαρακια

Wyspy greckie to kulinarny raj dla osób lubiących potrawy z owoców morza. Świeże, doskonale przyrządzone w najprostszy z możliwych sposobów aby poczuć można było ich właściwy smak. Te osoby które za owocami morza nie przepadają warto by spróbowały tych specjałów, gdyż na wyspach greckich są one po prostu świeże i smakują inaczej niż te mrożone. W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrać się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

1. Kalmary należy opłukać i porządnie osuszyć. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Kawałki kalmarów obtaczamy w mące tak aby równomiernie pokryła ona mięso. Nadmiar mąki należy otrząsnąć.

2. Olej rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Do głębokiego smażenia najlepiej nadaje się nieduży rondel o wysokich ściankach. Temperaturę oleju można sprawdzić wrzucając do niego okruszek chleba. Jeśli zrumieni się on w ciągu 1 minuty będzie to oznaczało, że olej osiągnął właściwą temperaturę.

3. Kalmary należy smażyć w niewielkich porcjach około 1 minuty. Poprawnie usmażone powinny być złotej barwy i chrupkie.

4. Usmażone kalmary wyjmujemy z rondla łyżką cedzakową i odsączamy ze zbędnego oleju na papierowych ręcznikach. Po odsączeniu posypujemy nieco solą i podajemy gorące razem z ósemkami cytryny.


Kalamarakia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką. Ja tego jednak nie robię, za to dodaje do sosu kreteńską mieszkankę ziół do ryb oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci więc wystarczy zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Garides saganaki

Garides saganaki

Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Piotr Kurowski: 
Daria Tosta: 
Daria Tosta: 
Zofia Filipczak: Magiczne miejsce z niezwykłą historia
Go Sia: Byłam.Magiczne miejsce
Iwona Kasperek: 
Grzegorz Stępniewski: I niech tak pozostanie. Cudne miejsce.
Katarzyna Mathea: Piękne miejsce... niezwykła historia...
Ilona Helwig: Byłam, piękne miejsce
Krystyna Tyczynska: 
Paulina Szczepaniak: 
Норберт Трочинский: Mnie się podobało :)
Edyta Anna Zaremba: Magiczne miejsce
Agnieszka Sowińska: Michał Gizowski tam też możesz skoczyć
Wojciech Wolicki: Jeszcze tu powrócę....
Agnieszka Sowińska: Na mnie to miejsce zrobiło wrażenie.
Dana Gołowacz: Biedna kobieta...
Kancelaria Prawna Turek&Wróbel: Informujemy, iż zgłosili się do nas pasażerowie opóźnionego lotu Heraklion - Wrocław. Gdyby ktoś z Państwa chciał przyłączyć się do wszczynanych przez nas postępowań, zapraszamy do kontaktu e-mail: [email protected]
Mat Tro: Jak powiedział mi jeden z lokalnych barmanów, wieje tam 360 dni w roku :D
Beata Mikłasz: Bajka...
Agata Borkowska: Cudowne miejsce
Gosia | crete.pl : Wojtek, dzięki za informację! Dodaliśmy ją do treści bo jest istotna.
Marta Wolny-Lis: Zawsze wracam z bagażem o kilka kilogramów cięższym niż ten, z którym wylatuje z Polski. Oliwa, miód tymiankowy, piniowy, pomarańczowy, chałwa....
Roman Roman: 
Roman Roman: Piekny wawoz i bez tłoku
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt