Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Prasopita - zapiekanka z pora

prasopita

Składniki

  • około 1 kg porów (białych części)
  • 4 jajka
  • ¾ kubka pełnego mleka
  • około 250 g sera Kefalograviera
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • ciasto filo

Πρασόπιτα

Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.

Niektórzy Grecy dodają fetę do porów, dzięki czemu zapiekanka ta jest ostrzejsza w smaku, oraz białe wino. My zachęcamy do próbowania różnych wersji :)

Niestety grecki ser Kefalograviera w Polsce jest trudno dostępny, więc w zastępstwie można użyć parmezanu wraz z serem Gruyere.

1. Białe części porów grubo siekamy i podsmażamy na oliwie na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy natkę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Gdy pory będą już przestudzone w osobnej misce mieszamy jajka, mleko i ser. Na koniec dodajemy usmażone pory i dokładnie mieszamy. Farsz już jest gotowy, więc czas zająć się ciastem filo.

3. Do takich wypieków można użyć gotowego filo, które najpierw należy rozmrozić. Na spód będziemy potrzebować około 4-5 płatów ciasta i podobną ilość na wierzch.

4. Każdy płat filo, po umieszczeniu w naczyniu do pieczenia, należy posmarować oliwą z oliwek albo roztopionym masłem. Filo układamy tak, aby boki ciasta wystawały z naczynia dzięki czemu później będzie można je zawinąć.

5. Po położeniu wszystkich warstw filo nakładamy równo farsz z porów. Jak już wyżej wspomnieliśmy boki filo zawijamy na wierzch i każdy z nich też smarujemy oliwą lub masłem.

6. Następnie na wierzch nakładamy po kolei pozostałe arkusze ciasta.

7. Prasopitę pieczemy w temperaturze około 175 stopni C przez około 35 minut. Jeśli filo stanie się złote to będzie znak, że danie jest gotowe :)

Καλή όρεξη!


prasopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.75
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.75 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Mariusz Bart: Wycieczka na Mikołajki z dziecią jak znalazł :)
Piotr Pietrzak: Będziemy
Ania Łuczyńska: Zaproszenia wydrukowane. Teraz tylko odliczamy... i do zobaczenia ☺️
Tomasz Niewiadomski: Z zewnątrz niepozorny a za murami fascynujący
Wojtek Arciszewski: Fajne, lecz wieczorami zatłoczone . Wkurzało nas kelnerskie nagabywanie nas po rosyjsku
Beata Mikisz: Piękne miejsce
Hanna Duda: Ja również polecam a także rejs na wyspę Spinalonga
Katarzyna Ga: 
Katarzyna Ga: Cudowne miejsce
Aneta Oleksyn: Cudowne miejsce
Katarzyna Anszczak: cudne miejsce
Roma Kapałka: Piękne miejsce
Agnieszka Malanowska: Kretańskie San Tropéz
Arleta Kowalska: Cudowne Agios ❤️
Olenka Cze: Ukochane agios:)
gość PiotrWie: Trochę zwiedzamy i trochę chodzimy - tutejsze szlaki są zdecydowanie łatwiejsze i lepiej oznakowane niż na Krecie- wiemy gdzie będziemy jeździć jak już nie damy rady chodzić po szlakach Krety. Kościoły z freskami są zdecydowanie lepiej zachowane niż Panagia Kera w Kritsie.
Ola Kira: Ja byłam i świetnie się bawiłam! Zresztą to moja ukochana wyspa ❤
Anna Koper: KURNA! Żałuję, że mnie teraz tam nie ma...
Joanna Gumienna- Zalewska: Byliśmy w lipcu w Anoskeli :) było super!
Rafał Dudek: Boże pomiłuj...znowu?
Aleksandra Raszkiewicz: Monika Raszkiewicz wines of Crete
Piotrek | www.crete.pl : Piotr dzięki za pozdrowienia. Domyślam się, że czas na Cyprze spędzacie bardzo aktywnie :)
gość PiotrWie: Pozdrowienia dla wszystkich kretomaniaków z Cypru. Tu jest teraz jak na Krecie we wrześniu. woda w morzu tak ciepła że się nie chce wychodzić. Nawet jazda samochodem pod prąd okazała się nie taka straszna. Jedyny minus to to, że ciemno robi się o 17. My próbujemy przestawić czas samodzielnie - chodzimy spać o 22 a wstajemy o 6
Grażyna Nurzyńska Wereda: Kreta jest cudowna. Jedzonko pyszne, rybki i te cudowne oliwy
Marcin Chabierski: Widok na Góry Białe od Kalyves, trochę biegałem, ale nie tak wysoko

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt