Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Prasopita - zapiekanka z pora

prasopita

Składniki

  • około 1 kg porów (białych części)
  • 4 jajka
  • ¾ kubka pełnego mleka
  • około 250 g sera Kefalograviera
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • ciasto filo

Πρασόπιτα

Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.

Niektórzy Grecy dodają fetę do porów, dzięki czemu zapiekanka ta jest ostrzejsza w smaku, oraz białe wino. My zachęcamy do próbowania różnych wersji :)

Niestety grecki ser Kefalograviera w Polsce jest trudno dostępny, więc w zastępstwie można użyć parmezanu wraz z serem Gruyere.

1. Białe części porów grubo siekamy i podsmażamy na oliwie na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy natkę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Gdy pory będą już przestudzone w osobnej misce mieszamy jajka, mleko i ser. Na koniec dodajemy usmażone pory i dokładnie mieszamy. Farsz już jest gotowy, więc czas zająć się ciastem filo.

3. Do takich wypieków można użyć gotowego filo, które najpierw należy rozmrozić. Na spód będziemy potrzebować około 4-5 płatów ciasta i podobną ilość na wierzch.

4. Każdy płat filo, po umieszczeniu w naczyniu do pieczenia, należy posmarować oliwą z oliwek albo roztopionym masłem. Filo układamy tak, aby boki ciasta wystawały z naczynia dzięki czemu później będzie można je zawinąć.

5. Po położeniu wszystkich warstw filo nakładamy równo farsz z porów. Jak już wyżej wspomnieliśmy boki filo zawijamy na wierzch i każdy z nich też smarujemy oliwą lub masłem.

6. Następnie na wierzch nakładamy po kolei pozostałe arkusze ciasta.

7. Prasopitę pieczemy w temperaturze około 175 stopni C przez około 35 minut. Jeśli filo stanie się złote to będzie znak, że danie jest gotowe :)

Καλή όρεξη!


prasopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.75
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.75 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki to popularne greckie danie, na które składa się duża fasola zapiekana w pomidorowo-ziołowym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Piotrek Gęca : Piotr wstyd się przyznać, ale to był chyba trochę mój błąd i fakt, że nie posłuchałem się intuicji Gosi (a trzeba było). Generalnie to my też pijaliśmy wodę z różnych ujęć i nie mam oporów do korzystania z nich. Niestety ten w Pefki mnie trochę zwiódł. Wyglądał bardzo ładnie i cywilizowanie, dookoła rosły sobie pięknie kwiatki i ogólnie było to miłe miejsce. (...)
gość PiotrWie: A cóż jest takiego w tym kraniku??? Bo piłem wodę z bardzo wielu kraników w wioskach na Krecie i nigdy mi nie zaszkodziła.
Anna Adamczyk: 
Anna Adamczyk: W zeszlym roku druga polowa wrzesnia i za 2.5 tygodnia znow na krecie
Agnieszka Wąsik: Przy jakich kolorach szlaki są dostępne dla turystów? :)
Dana Gołowacz: wracam za 9 minut :D
Aneta Zając: Nie
Dana Gołowacz: szkoda ,ze nie mogę tam być :( to musi być smakowita impreza :)
Elżbieta Szybiak: Polecam. Piękne miejsce
gość PiotrWie: Moje gratulacje - jest to duże przejście. Gigilos z Omalosa przy tym to "pikuś" - no chyba żebyś zszedł na Sedonię - to juz jest konkretne przejście. Polecam na przyszłość góry - są puste, piękne i wymagające - ale jak przeszedłeś 2x Samarię w jeden dzień to nie ma problemu. (...)
gość PiotrWie: W Samarii zawsze jest tłoczno - jak ktoś chce uniknąć to trzeba być wcześnie rano na Omalosie i ruszyć jak tylko otworzą bramkę. W wąwozie Imbros jest tez sporo ludzi, ale mniej niż w Samarii. Ale w pozostałych ( a na Krecie jest ogromna ilość wąwozów) jest cicho i spokojnie - jak ktoś ma dość tłumów to polecam. (...)
Małgorzata Mioduszewska: Konieczny punkt podczas pobytu na Krecie
Basia Skye: ruch jak na Krupówkach..
Katarzyna Druczak: Polecam, super
Monika Kon: Piękne miejsce♥️
gość Basia: Będziemy na Krecie 2 pierwsze tygodnie września, chcielibyśmy wypożyczyć samochód na 10 dni, dla 6 osób dorosłych. Hotel mamy 3km od Rethymnonu. Gdzie najlepiej wypożyczyć auto? Dziękujemy za podpowiedź i pozdrawiamy
gość Justyna: Tak, pewnie to coś lokalnego. Dziś już tych helikopterów nie widziałam.Niemniej impreza skończyła się o ...7 rano. Nie zmrużyłam oka ani na chwilę. Byłam w recepcji. Prosiłam o zmianę pokoju. Oczywiście bezskutecznie. Pan mnie jednak zapewniał, że generalnie jest tu spokojnie, a ta impreza odbywa się raz w roku. Najwyraźniej takie mamy szczęście ;/. Grecja jest niepodważalnie piękna, ale Grecy zbyt wyluzowani jak dla mnie . (...)
Teresa Skalec: Polecam ,wspaniała wycieczka
Gosia | crete.pl : Przykro to czytać. Niestety ale w popularnych turystycznych miejscowościach może być głośno. Próbowałaś interweniować w recepcji hotelu? O pożarze w okolicach Kalyves nie pisze żaden portal, pewnie to coś lokalnego.
Gosia | crete.pl : Nie przypominam sobie quadów na Balos. Może dlatego że to dość daleko od popularnych miejscowości turystycznych gdzie wypożyczają quady, więc do przejechania jest sporo kilometrów. Poza tym droga tam jest szutrowa więc się kurzy, no i jest wyboista. Na quadzie będzie mało komfortowo.
Kasia Włodarczyk: Polecam :) super wycieczka
Rafał Kaczmarek: Przeszliśmy. Wrażenia pozostały.
gość Michal: A jak sytuacja wygląda z quadem? Czy to popularna forma transportu? Bo jakoś nie moge zalezc zadnych informacji w internecie
gość Justyna: Jestem w hotelu Kiani Beach Resort. Obok hotelu ktoś urządził gigantyczną imprezę.Łeb pęka od tej muzyki. A teraz pokaz ... sztucznych ogni!!!! Dziś widziałam jak latły helikoptery z wodą. Kraj piękny, ale Grecy choć przykro mi to stwierdzić to ... idioci. To miał być hotel rodziny, a nie cholerna Ibiza... Jestem w piątym miesiącu ciąży, obok leży mój 3 letni synek. Oka dziś nie zmrużę... (...)
Grazyna Szalkowska Skapska: Pycha

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt