Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.
Niektórzy Grecy dodają fetę do porów, dzięki czemu zapiekanka ta jest ostrzejsza w smaku, oraz podają z białym winem. My zachęcamy do próbowania różnych wersji :)
Niestety grecki ser Kefalograviera w Polsce jest trudno dostępny, więc w zastępstwie można użyć parmezanu wraz z serem Gruyere.
1. Białe części porów grubo siekamy i podsmażamy na oliwie na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy natkę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Gdy pory będą już przestudzone w osobnej misce mieszamy jajka, mleko i ser. Na koniec dodajemy usmażone pory i dokładnie mieszamy. Farsz już jest gotowy, więc czas zająć się ciastem filo.
3. Do takich wypieków można użyć gotowego filo, które najpierw należy rozmrozić. Na spód będziemy potrzebować około 4-5 płatów ciasta i podobną ilość na wierzch.
4. Każdy płat filo, po umieszczeniu w naczyniu do pieczenia, należy posmarować oliwą z oliwek albo roztopionym masłem. Filo układamy tak, aby boki ciasta wystawały z naczynia dzięki czemu później będzie można je zawinąć.
5. Po położeniu wszystkich warstw filo nakładamy równo farsz z porów. Jak już wyżej wspomnieliśmy boki filo zawijamy na wierzch i każdy z nich też smarujemy oliwą lub masłem.
6. Następnie na wierzch nakładamy po kolei pozostałe arkusze ciasta.
7. Prasopitę pieczemy w temperaturze około 175 stopni C przez około 35 minut. Jeśli filo stanie się złote to będzie znak, że danie jest gotowe :)
Καλή όρεξη!
Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażan z fetą.
Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern.
Pieczone lekko chrupiące ziemniaki są bardzo popularne w greckich domach. Jest to wyśmienity dodatek do różnych potraw z mięsa, czy ryb. Do ich przyrządzenia potrzebujemy trzech podstawowych składników, jakie są dodawane do większości greckich dań: oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz oregano. Powoli pieczone ziemniaki wchłaniają cytrynowy aromat, który jest delikatnie wyczuwalny podczas jedzenia.
Komentarze
komentarz z
Czasem robię
komentarz z
Basia Skye robisz sama ciasto?
komentarz z
PietuSzok PL No co Ty Marzenka, kupuję gotowca od Greka
komentarz z
uff....
komentarz z
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157807452732551