Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.
Niektórzy Grecy dodają fetę do porów, dzięki czemu zapiekanka ta jest ostrzejsza w smaku, oraz podają z białym winem. My zachęcamy do próbowania różnych wersji :)
Niestety grecki ser Kefalograviera w Polsce jest trudno dostępny, więc w zastępstwie można użyć parmezanu wraz z serem Gruyere.
1. Białe części porów grubo siekamy i podsmażamy na oliwie na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy natkę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Gdy pory będą już przestudzone w osobnej misce mieszamy jajka, mleko i ser. Na koniec dodajemy usmażone pory i dokładnie mieszamy. Farsz już jest gotowy, więc czas zająć się ciastem filo.
3. Do takich wypieków można użyć gotowego filo, które najpierw należy rozmrozić. Na spód będziemy potrzebować około 4-5 płatów ciasta i podobną ilość na wierzch.
4. Każdy płat filo, po umieszczeniu w naczyniu do pieczenia, należy posmarować oliwą z oliwek albo roztopionym masłem. Filo układamy tak, aby boki ciasta wystawały z naczynia dzięki czemu później będzie można je zawinąć.
5. Po położeniu wszystkich warstw filo nakładamy równo farsz z porów. Jak już wyżej wspomnieliśmy boki filo zawijamy na wierzch i każdy z nich też smarujemy oliwą lub masłem.
6. Następnie na wierzch nakładamy po kolei pozostałe arkusze ciasta.
7. Prasopitę pieczemy w temperaturze około 175 stopni C przez około 35 minut. Jeśli filo stanie się złote to będzie znak, że danie jest gotowe :)
Καλή όρεξη!
Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.
Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.
Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.
Komentarze
komentarz z
Czasem robię
komentarz z
Basia Skye robisz sama ciasto?
komentarz z
PietuSzok PL No co Ty Marzenka, kupuję gotowca od Greka
komentarz z
uff....
komentarz z
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157807452732551