Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych
oliwy z oliwek

O tym jak korzystne dla zdrowia jest spożywanie na co dzień dużych ilości oliwy z oliwek oraz stosowanie diety śródziemnomorskiej pisaliśmy już wielokrotnie. Najnowsze badania przeprowadzone tym razem przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie kolejny raz potwierdzają te zdrowotne właściwości.

Oliwa z oliwek

Badania przeprowadzone były na grupie 4282 kobiet w wieku od 60 do 80 lat. Uczestniczki zostały losowo przydzielone do jednej z trzech grup, w których stosowane były: 1. dieta śródziemnomorska z dodatkiem oliwy z oliwek, 2. dieta śródziemnomorska, uzupełniona o orzechy lub 3. dieta kontrolna, w której była tylko obniżona zawartość tłuszczu.

Badania trwały 5 lat. Po tym czasie wykazano, że kobiety z grupy pierwszej, których dieta śródziemnomorska była wzbogacona o oliwę z oliwek, mają znacznie niższe ryzyko zachorowania na złośliwego raka piersi. Już cztery łyżki dodane do codziennych posiłków zmniejszają to ryzyko o około 62% w stosunku do kobiet znajdujących się w grupie kontrolnej. Ciekawe natomiast jest to, że kobiety znajdujące się w 2. grupie, których dietę śródziemnomorską wzbogacono jedynie o orzechy nie wykazały znacznej różnicy zachorowalności na raka piersi w stosunku do podstawowej grupy kontrolnej. Jak widać dopiero połączenie spożywania zwiększonej ilości oliwy oraz diety śródziemnomorskiej miało istotny wpływ na zdrowie kobiet uczestniczących w tym badaniu. Wyniki tego opracowania są na tyle znaczące dla naukowców, że obecnie są one poddawane wtórnej analizie.

Niektóre składniki oliwy z oliwek wykazują działanie przeciwzapalne i antyrakowe. Dzienna porcja spożycia oliwy z oliwek wynosząca 4 łyżki (czyli tyle ile w grupie nr 1) jest osiągana w zasadzie tylko w Grecji, bowiem w innych krajach basenu Morza Śródziemnego takich jak Włochy, czy Hiszpania dzienne spożycie oliwy stanowi zaledwie połowę tej ilości. Dla porównania w krajach takich jak np. Stany Zjednoczone ilość ta wynosi średnio około 1 łyżeczki. Podobna wielkość spożycia przypadającego na przeciętnego mieszkańca notowana jest w północnej części Europy.

Najsilniejsze właściwości zdrowotne ma oczywiście świeża oliwa. Warto więc przed zakupem sprawdzać jej datę tłoczenia, a następnie wybrać tę która została wyprodukowana w czasie ostatniego zbioru. Z własnego kuchennego doświadczenia zdecydowanie polecamy użycie greckiej oliwy, która cechuje się o wiele lepszymi walorami smakowymi oraz ma znacznie wyższą jakość.

Więcej informacji o tym badaniu znajdziecie na poniższej stronie:
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2434738

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Donata Chmielewska
2015-10-05 19:56:53

Najpyszniejsza !!!!!!!

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153194006892551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Górskie oregano z Krety

Górskie oregano z Krety

W każdej greckiej kuchni znajdziemy duże słoiki z suszonym oregano oraz górskim oregano. Bywa ono nazywane przyprawą ale oregano jest ziołem będącym ważnym składnikiem greckiej diety. Grecy dodają je prawie do wszystkiego: do sałatek, fety, mięs, ryb, ziemniaków i roślin strączkowych.

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy: extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn.

Suszone zioła z Krety

Suszone zioła z Krety

Jeśli pierwszy raz jedziecie na Kretę to lepiej przygotujcie się na eksplozję prawdziwych smaków i zapachów. Kreteńskie warzywa i owoce są świeże i pełne smaku, zaś dziko rosnące zioła, których zapach daje się wyczuć w powietrzu, podkreślają smak prostych dań swoim intensywnym aromatem.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Powinien być jeden podatek, a nie w zależności gdzie się zatrzymasz... Jeśli już w ogóle
 Mitsis Cretan Village nie wiecie jak tam ???
 Przerażające
 Jak była pandemia to się prosili aby przyjechać i ratować ich biznesy a jak stanęli na nogi to zaczęli łupić jak nad polskim morzem . Mimo , iż lubię Kretę to chyba dam sobie spokój i to na długo .
 Serce pęka
 Takiego wiatru jak dzis w nocy to jeszcze nie przeżyłam
 
 Brak słów. Byłam pod koniec czerwca . Szkoda ludzi i wszystkiego co tam było.
 Very sad news… I hope the fire is soon under control…
 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera