Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i z fetą

Składniki

(porcja dla 2 osób)

  • od 6 do 8 pędów zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • pół kostki fety
  • średniej wielkości cebula dymka
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Ομελέτα με σπαράγγια και φέτα

Omlet to doskonała przekąska, która da Wam odpowiedni zastrzyk energii na początek dnia. W Grecji dosyć popularne są wersje tego dania z dodatkiem różnego rodzaju warzyw, takich choćby jak cukinia, szpinak, czy też pomidory. Poniżej jednak chcielibyśmy zaprezentować Wam nasz autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta. Składniki te tworzą bardzo smakowite połączenie, które powinno przypaść do gustu wszystkim wielbicielom zielonych szparagów i omletów.

1. Dolną część szparagów obierz z twardej skórki, a następnie odkrój zdrewniałe końce.

2. Jajka wbijamy do niewielkiej miseczki, dodajemy sól oraz pieprz, a następnie delikatnie roztrzepujemy je widelcem.

3. Szparagi pokrojone na 2 lub 3 kawałki smaż na oliwie korzystając ze średniej wielkości patelni. Pamiętaj, że jeśli w ostatnim etapie będziesz chciał zapiec ten omlet to naczynie musi mieć metalową rączkę lub taką, która jest wykonana z tworzywa odpornego na wysoką temperaturę.

4. W momencie gdy skórka szparagów będzie nabierać intensywnego złotawego koloru na patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy ją do czasu aż się zeszkli.

5. Na patelnię wlewamy jajka, starając się równocześnie pokryć jej całą powierzchnie. Opcjonalnie całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

6. Gdy spód omletu zetnie się, patelnie zdejmujemy z palnika, a na wierzchu układamy kawałki fety.

7. Następnie na kilka minut patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160’C. Omlet zapiekamy do momentu aż będzie puszysty, a jego powierzchnia zrumieni się.

8. Jeśli nie będziesz korzystać z piekarnika po wylaniu jajek, od razu rozrzuć na nich kawałki fety a następnie patelnię przykryj pokrywką. Smażymy go do momentu aż wierzchnia część jajek będzie ścięta.

Καλή όρεξη!

Omlet ze szparagami i z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Sławomir Czeszek
Sławomir Czeszek
2016-05-04 18:20:24

Z frytkami, pomidorem,cebulą,papryką i fetą ... pycha

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-05-04 20:55:42

Z cukinią też są super.

 Maja Nować
Maja Nować
2017-05-28 09:08:20

Marek Hojdys zrób taki plissss

 Daniel Kaszubowski
Daniel Kaszubowski
2019-06-06 20:26:55

Feta <3

 Przemek Kądracki
Przemek Kądracki
2019-06-07 08:33:37

Pyszności

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152979440562551,10153584804382551,10154550142732551,10156253734827551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bakłażany z Xinochondros

Bakłażany z Xinochondros

Dziś proponujemy bakłażany duszone z sosie z tym dodatkiem. Zamiast xinochondros można ewentualnie dodać równie popularne trahanas, ale naszym zdaniem wtedy potrawa robi się zbyt mdła i wymaga mocniejszego doprawienia. Według nas Xinochondros pasuje o wiele bardziej do tej potrawy. Zarówno xinochondros jaki i trahanas można oczywiście kupić na Krecie w typowych sklepach spożywczych.

Briam

Briam

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Magdalena Rybkowska: Angelika Lasek, Marcin Lasek,Kamila Skrzypek,Beata Śniady,JR Śniady musimy tam wrócić
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Polecam! Mała kameralna, klimatyczna!
Artur Nowak: Byłem jest cudnie
Marcin Strzelczyk: Monika Strzelczyk
Jerzy Tyczynski: Byliśmy tam dwa razy
Zofia Sokołowska: Bylam. W hotelu Palm Bay przepieknie ukwieconym. Hamaki pomiedzy palmami. Cudnie.
Bar Sad: Super położenie!
Magda Dolińska: Śliczne miejsce
Zofia Krajnik: Byłam w maju :) Fajne i spokojne miejsce :) Polecam.
Kat Baw: Kacper Bawor, Kuba Bawor co Wy na to?
Zofia Sokołowska: Szok.
Jagoda Jakubowska: Daj Boże że tam wrócę
Aneta Andzia: Oświetlona Spinalonga będzie wyglądać zjawiskowo wieczorem☺️
Zofia Sokołowska: Tragedia. Ta sprawa podwaza moje wrazenie nt Krety. Uwazalam ze to miejsce bezpieczniejsze niz Polska. Czulam sie tam cudownie a jezdze co roku. Motyw sprawcy...jakby wziety z islamskiego kraju..
Irena Larenta: Moim marzeniem było odwiedzić wyspę tredowatych. Znając tworzenie się tej wyspy i reguły życia społeczności, chciałoby się tam być i poczuć ten klimat. Miłego wypoczynku
Renata Tomczak: Piękna Spinalonga ❤Niesamowita historia
Piotr Kurowski: 
Daria Tosta: 
Daria Tosta: 
Zofia Filipczak: Magiczne miejsce z niezwykłą historia
Go Sia: Byłam.Magiczne miejsce
Iwona Kasperek: 
Grzegorz Stępniewski: I niech tak pozostanie. Cudne miejsce.
Katarzyna Mathea: Piękne miejsce... niezwykła historia...
Ilona Helwig: Byłam, piękne miejsce
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt