(porcja dla 2 osób)
Omlet to doskonała przekąska, która daje odpowiedni zastrzyk energii na początek dnia. W Grecji popularne są wersje tego dania z dodatkiem różnego rodzaju warzyw, takich choćby jak cukinia, szpinak, czy też pomidory. Inspirując się tymi greckimi pierwowzorami stworzyliśmy nasz autorski przepis na omlet z zielonymi szparagami. Szparagi, cebula dymka oraz feta tworzą bardzo smaczne połączenie, które powinno przypaść do gustu wszystkim wielbicielom greckich smaków, omletów i zielonych szparagów.
1. Dolną część szparagów obieramy z twardej skórki, a następnie odkrajamy zdrewniałe końce.
2. Jajka wbijamy do niewielkiej miseczki, dodajemy sól oraz pieprz, a następnie delikatnie roztrzepujemy je widelcem.
3. Szparagi pokrojone na 2 lub 3 kawałki smażymy na oliwie korzystając ze średniej wielkości patelni. Trzeba pamiętać, że jeśli w ostatnim etapie będziesz chciał zapiec ten omlet w piekarniku to patelnia musi mieć metalową rączkę lub taką, która jest wykonana z tworzywa odpornego na wysoką temperaturę.
4. W momencie gdy skórka szparagów będzie nabierać intensywnego złotawego koloru na patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy ją do czasu aż się zeszkli.
5. Na patelnię wlewamy jajka, starając się równocześnie pokryć jej całą powierzchnie. Opcjonalnie całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
6. Gdy spód omletu zetnie się, patelnie zdejmujemy z palnika, a na wierzchu układamy kawałki fety.
7. Następnie na kilka minut patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160’C. Omlet zapiekamy do momentu aż będzie puszysty, a jego powierzchnia zrumieni się.
8. Jeśli nie możesz skorzystać z piekarnika to po wlaniu jajek na patelnię, od razu rozrzuć na nich kawałki fety, a następnie przykryj pokrywką. W tym przypadku omlet smażymy do momentu aż wierzchnia część jajek będzie ścięta.
Καλή όρεξη!
Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.
Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.
Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także drugiej wersji przepisu. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o sposób przyrządzenia :)
Komentarze
komentarz z
Z frytkami, pomidorem,cebulą,papryką i fetą ... pycha
komentarz z
Z cukinią też są super.
komentarz z
Marek Hojdys zrób taki plissss
komentarz z
Feta <3
komentarz z
Pyszności
komentarz z
Dzięki za inspiracje ✋
komentarz z
Ooo, jak smakowało?
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152979440562551,10153584804382551,10154550142732551,10156253734827551,10157201831977551,10157201831977551