Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Składniki

  • oliwa z oliwek (około 2-3 łyżek stołowych)
  • 1 średniej wielkości posiekana drobno cebula
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 120 ml białego wina
  • 1 puszka posiekanych pomidorów razem z zalewą
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 filety rybne (w zależności od wielkości), najlepiej sprawdzą się tu gatunki takie jak sola, strzępiel, dorsz, może też być żabnica, turbot albo piotrosz
  • greckie zioła do ryb
  • sól, pieprz
  • sok z 1 połówki cytryny

Ψαρια σπετσιώτικα

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką, ja tego jednak nie robię. Rybę przyprawiam kreteńską mieszkanką ziół do ryb oraz gałązką świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.

Jeśli zamiast białego wytrawnego wina dodacie wino ziołowe to jeszcze bardziej podkreśli ono ziołowe smaki. Tak przyrządzoną rybę można podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami. Ziemniaki można także upiec razem z rybą, kładąc je na spód naczynia żaroodpornego pod rybę. Trzeba pamiętać jednak, że ten sposób wydłuży czas przygotowania.

Przepis ten jest dość elastyczny jeśli chodzi o gatunki ryb, które można przyrządzić w ten sposób. W daniu tym sprawdzą się zarówno filety, jak i całe ryby.

1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym uprzednio cienką warstwą oliwy z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Przygotowanie sosu zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli i czosnku, do których po zmięknięciu (około 5 minut) wlewamy wino. Ilość wina podana w składnikach jest wartością orientacyjną, ponieważ w praktyce zazwyczaj wlewam je metodą “na oko”. Następnie dodaję pomidory razem z zalewą, natkę pietruszki i szczyptę cukru.

3. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem a także dodaję szczyptę mieszankę ziół do ryb zakupioną na Krecie (o składzie: oregano, bazylia, seler i rozmaryn).

4. Po doprowadzeniu sosu do wrzenia przykręcamy gaz i redukujemy go do momentu aż będzie gęsty. Odpowiednie odparowanie sosu jest ważne, ponieważ nadmiar wody nie służy temu daniu.

5. Na filety nakładamy gotowy sos a następnie na wierzch kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.

6. Naczynie umieszczamy na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Jeśli filety są grubsze trzymamy je w tej temperaturze dodatkowe 5 minut. Po upływie tego czasu podwyższamy temperaturę piekarnika do 220 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut.


Pieczona ryba z wyspy Spetse

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Iwona Michalak
2017-05-06 14:24:36

dziękuję za przepis

Wykorzystałam przepis, wyszło fantastycznie.

Dziękuję  bardzo

Piotrek Gęca
Piotrek Gęca
2017-05-06 19:17:02

Iwona bardzo cieszymy się, że spodobał Ci się przepis zamieszony na naszej stronie i gorąco zachęcamy Cię do kolejnych kulinarnych eksperymentów z kuchnią grecką :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154476348027551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ryba w cieście

Ryba w cieście

Małe kawałki ryby obtoczone w cieście i smażone w głębokim oleju to pyszny i szybki sposób na przyrządzenie ryby w nietypowy w naszym kraju sposób. W Grecji danie to jest bardzo popularne i podawane na przykład ze skordalią - greckim sosem czosnkowym. Ciasto wyciąga z ryby wszelkie zapachy i podkreśla delikatność mięsa. Najlepiej nadadzą się do takiego smażenia ryby o białym grubym mięsie takie jak żabnica, dorsz czy zwykła miruna.

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada to pyszna ryba popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego w tym również w kuchni greckiej. Niezwykły smak jej soczystego ale zwartego mięsa sprawia, że im prostszy sposób przyrządzenia wybierzemy tym bardziej będziemy mogli cieszyć się jej walorami. Inspiracji jak zawsze dostarczyła nam kuchnia grecka. Południowcy doskonale wiedzą, że świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu zabiegów aby smakować wspaniale.

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Piotrek Gęca : Piotr wstyd się przyznać, ale to był chyba trochę mój błąd i fakt, że nie posłuchałem się intuicji Gosi (a trzeba było). Generalnie to my też pijaliśmy wodę z różnych ujęć i nie mam oporów do korzystania z nich. Niestety ten w Pefki mnie trochę zwiódł. Wyglądał bardzo ładnie i cywilizowanie, dookoła rosły sobie pięknie kwiatki i ogólnie było to miłe miejsce. (...)
gość PiotrWie: A cóż jest takiego w tym kraniku??? Bo piłem wodę z bardzo wielu kraników w wioskach na Krecie i nigdy mi nie zaszkodziła.
Anna Adamczyk: 
Anna Adamczyk: W zeszlym roku druga polowa wrzesnia i za 2.5 tygodnia znow na krecie
Agnieszka Wąsik: Przy jakich kolorach szlaki są dostępne dla turystów? :)
Dana Gołowacz: wracam za 9 minut :D
Aneta Zając: Nie
Dana Gołowacz: szkoda ,ze nie mogę tam być :( to musi być smakowita impreza :)
Elżbieta Szybiak: Polecam. Piękne miejsce
gość PiotrWie: Moje gratulacje - jest to duże przejście. Gigilos z Omalosa przy tym to "pikuś" - no chyba żebyś zszedł na Sedonię - to juz jest konkretne przejście. Polecam na przyszłość góry - są puste, piękne i wymagające - ale jak przeszedłeś 2x Samarię w jeden dzień to nie ma problemu. (...)
gość PiotrWie: W Samarii zawsze jest tłoczno - jak ktoś chce uniknąć to trzeba być wcześnie rano na Omalosie i ruszyć jak tylko otworzą bramkę. W wąwozie Imbros jest tez sporo ludzi, ale mniej niż w Samarii. Ale w pozostałych ( a na Krecie jest ogromna ilość wąwozów) jest cicho i spokojnie - jak ktoś ma dość tłumów to polecam. (...)
Małgorzata Mioduszewska: Konieczny punkt podczas pobytu na Krecie
Basia Skye: ruch jak na Krupówkach..
Katarzyna Druczak: Polecam, super
Monika Kon: Piękne miejsce♥️
gość Basia: Będziemy na Krecie 2 pierwsze tygodnie września, chcielibyśmy wypożyczyć samochód na 10 dni, dla 6 osób dorosłych. Hotel mamy 3km od Rethymnonu. Gdzie najlepiej wypożyczyć auto? Dziękujemy za podpowiedź i pozdrawiamy
gość Justyna: Tak, pewnie to coś lokalnego. Dziś już tych helikopterów nie widziałam.Niemniej impreza skończyła się o ...7 rano. Nie zmrużyłam oka ani na chwilę. Byłam w recepcji. Prosiłam o zmianę pokoju. Oczywiście bezskutecznie. Pan mnie jednak zapewniał, że generalnie jest tu spokojnie, a ta impreza odbywa się raz w roku. Najwyraźniej takie mamy szczęście ;/. Grecja jest niepodważalnie piękna, ale Grecy zbyt wyluzowani jak dla mnie . (...)
Teresa Skalec: Polecam ,wspaniała wycieczka
Gosia | crete.pl : Przykro to czytać. Niestety ale w popularnych turystycznych miejscowościach może być głośno. Próbowałaś interweniować w recepcji hotelu? O pożarze w okolicach Kalyves nie pisze żaden portal, pewnie to coś lokalnego.
Gosia | crete.pl : Nie przypominam sobie quadów na Balos. Może dlatego że to dość daleko od popularnych miejscowości turystycznych gdzie wypożyczają quady, więc do przejechania jest sporo kilometrów. Poza tym droga tam jest szutrowa więc się kurzy, no i jest wyboista. Na quadzie będzie mało komfortowo.
Kasia Włodarczyk: Polecam :) super wycieczka
Rafał Kaczmarek: Przeszliśmy. Wrażenia pozostały.
gość Michal: A jak sytuacja wygląda z quadem? Czy to popularna forma transportu? Bo jakoś nie moge zalezc zadnych informacji w internecie
gość Justyna: Jestem w hotelu Kiani Beach Resort. Obok hotelu ktoś urządził gigantyczną imprezę.Łeb pęka od tej muzyki. A teraz pokaz ... sztucznych ogni!!!! Dziś widziałam jak latły helikoptery z wodą. Kraj piękny, ale Grecy choć przykro mi to stwierdzić to ... idioci. To miał być hotel rodziny, a nie cholerna Ibiza... Jestem w piątym miesiącu ciąży, obok leży mój 3 letni synek. Oka dziś nie zmrużę... (...)
Grazyna Szalkowska Skapska: Pycha

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt