Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Składniki

  • oliwa z oliwek (około 2-3 łyżek stołowych)
  • 1 średniej wielkości posiekana drobno cebula
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 120 ml białego wina
  • 1 puszka posiekanych pomidorów razem z zalewą
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 filety rybne (w zależności od wielkości), najlepiej sprawdzą się tu gatunki takie jak sola, strzępiel, dorsz, może też być żabnica, turbot albo piotrosz
  • greckie zioła do ryb
  • sól, pieprz
  • sok z 1 połówki cytryny

Ψαρια σπετσιώτικα

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką, ja tego jednak nie robię. Rybę przyprawiam kreteńską mieszkanką ziół do ryb oraz gałązką świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.

Jeśli zamiast białego wytrawnego wina dodacie wino ziołowe to jeszcze bardziej podkreśli ono ziołowe smaki. Tak przyrządzoną rybę można podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami. Ziemniaki można także upiec razem z rybą, kładąc je na spód naczynia żaroodpornego pod rybę. Trzeba pamiętać jednak, że ten sposób wydłuży czas przygotowania.

Przepis ten jest dość elastyczny jeśli chodzi o gatunki ryb, które można przyrządzić w ten sposób. W daniu tym sprawdzą się zarówno filety, jak i całe ryby.

1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym uprzednio cienką warstwą oliwy z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Przygotowanie sosu zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli i czosnku, do których po zmięknięciu (około 5 minut) wlewamy wino. Ilość wina podana w składnikach jest wartością orientacyjną, ponieważ w praktyce zazwyczaj wlewam je metodą “na oko”. Następnie dodaję pomidory razem z zalewą, natkę pietruszki i szczyptę cukru.

3. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem a także dodaję szczyptę mieszankę ziół do ryb zakupioną na Krecie (o składzie: oregano, bazylia, seler i rozmaryn).

4. Po doprowadzeniu sosu do wrzenia przykręcamy gaz i redukujemy go do momentu aż będzie gęsty. Odpowiednie odparowanie sosu jest ważne, ponieważ nadmiar wody nie służy temu daniu.

5. Na filety nakładamy gotowy sos a następnie na wierzch kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.

6. Naczynie umieszczamy na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Jeśli filety są grubsze trzymamy je w tej temperaturze dodatkowe 5 minut. Po upływie tego czasu podwyższamy temperaturę piekarnika do 220 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut.


Pieczona ryba z wyspy Spetse

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Iwona Michalak
2017-05-06 14:24:36

dziękuję za przepis

Wykorzystałam przepis, wyszło fantastycznie.

Dziękuję  bardzo

Piotrek Gęca
Piotrek Gęca
2017-05-06 19:17:02

Iwona bardzo cieszymy się, że spodobał Ci się przepis zamieszony na naszej stronie i gorąco zachęcamy Cię do kolejnych kulinarnych eksperymentów z kuchnią grecką :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154476348027551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci więc wystarczy zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada to pyszna ryba popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego w tym również w kuchni greckiej. Niezwykły smak jej soczystego ale zwartego mięsa sprawia, że im prostszy sposób przyrządzenia wybierzemy tym bardziej będziemy mogli cieszyć się jej walorami. Inspiracji jak zawsze dostarczyła nam kuchnia grecka. Południowcy doskonale wiedzą, że świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu zabiegów aby smakować wspaniale.

Garides saganaki

Garides saganaki

Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Justyna Wojciechowska: Jeszcze, jak posprzataja i ogarna bezdomne psiaki beda na 1 miejscu
Marta Wójcik: Bylam i tu i tu i moim zdaniem na kontynencie brak klimatu, dla.mnie Kreta wygrywa
Urban Grzegorz Kępa: W sumie - mniej turystów, lepszy klimat
Sylwia Wiśniewska: 
Izabela Bijak: Bylam tu
Dorota Bachurzyńska-Huryn: Piękne miejsce
Mirosława Czajka: To prawda pieknie☀️
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: lipiec 2018
Zbigniew Justa: Jakby nie mówić byłem tu
Agnieszka Fuławka: Pięknie
Marta Wójcik: Piekne .miejsce
Izabela Skoczeń: Byliśmy w tym roku przepiękne miejsce!
Justa Pa: Cudowna miejscowość!
Joanna Mróz: Zapach Krety podobnie jak Ditrtichia Viscosa
Radosław Majcher: Elli Titaki
Ania Łojko: My też byliśmy na targach!
Grażyna Galas: Transfer z Heraklionu do hotelu w Stavromenos, 80 km merolem z zastraszającą prędkością..... Masakra!
Marta Wójcik: z czego wynika ten przepis? czy to nie więcej śmieci i plastiku na który ostatnio jest taka nagonka?!
Kamil Sławiński: Przecież oni tam jeżdżą jak nienormalni
Nath Novv: Gorszych kierowców nie widziałam
Ewelina Kubiak: Katarzyna Czarniak my cos o tym wiemy
Sławomir Bojan: Gdyby wycieli krzaki przed znakami, ludzie jeździliby wolniej. Jeśli z założenia jest tam 90, to bez znaku skąd wiadomo o ograniczeniach? A wiadomo, że jeśli skupiam się na znakach, to nie obserwuje się drogi tak dobrze i o wypadek łatwiej. Dla mnie to była męka. Droga narodowa, była najgorsza droga jaką jechałem, pod kątem oznakowania.
Pawieł Ka: Z mojej obserwacji również wynika,że lokalesi mają niezlą fantazję za kierownicą.
Grzegorz Bijok: Niestety muszę stwierdzić, że za ten wynik odpowiadają raczej miejscowi. Trochę kilometrów tam zrobiłem i z własnej obserwacji mogę powiedzieć, że fantazja lokalnych kierowców czasami o głowę przebija to, co dzieje się w reszcie Europy.
gość PiotrWie: Częsty obrazek w górskich rejonach Krety - mam przynajmniej 5 zdjęć takich kóz.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt