Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

melitzanosalata

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 malutka cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • około 50-60 ml oliwy z oliwek
  • sól

Μελιτζανοσαλάτα

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Smak melitzanosalaty można wzbogacić dodając czosnek, który zaostrzy jej smak. Niektórzy Grecy dodają także grecki jogurt. My jednak zostajemy przy wersji podstawowej dodając tylko ząbek czosnku.

1. Przygotowanie melitzanosalaty zaczynamy od upieczenia bakłażana. Przed umieszczeniem go w piekarniku należy nakłuć skórę kilkukrotnie widelcem lub przekroić go wzdłuż na pół. Warzywo pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut.

2. Po lekkim ostudzeniu wydrążamy miąższ ze skóry i wraz z sokiem z cytryny oraz solą miksujemy go w rozdrabniaczu.

3. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, natkę i ponownie miksujemy dodając stopniowo oliwę z oliwek. Pasta powinna być dość gęsta i gładka. W razie potrzeby doprawiamy ją do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, choć zimna też jest bardzo smaczna.

Καλή όρεξη!

melitzanosalata

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Zbigniew Kwiat
Zbigniew Kwiat
2018-06-20 22:24:31

Super! Na pewno sprawdzę ten przepis

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155480917542551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri to grecki dip przyrządzany na bazie fety, znakomity do chleba, czy grillowanych warzyw. Sposób jego doprawienia różni się w zależności od rejonu Grecji. Można spotkać wersje z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, ostrej papryki czy oregano. W najbardziej ortodoksyjnej wersji składa się tylko z fety, oliwy z oliwek i ostrej papryki.

Feta zapiekana z filo

Feta zapiekana z filo

Popularna feta lub mizithra znajdują się nie tylko w daniach słonych, ale także i w słodkich. Przykładem niech będzie opisywana tu przez nas feta zapiekana w filo z miodem i sezamem. Jest to szybka i bardzo prosta przekąska.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Ilona Mierzejewska: Inga Mierzejewska
Wieska Kedzierska: Szkoda że mnie tam nie będzie, takie kretenskie imprezy są wspaniałe
gość bat: Poznalam ta oliwa na Targach Grecka Panorama w ubieglym roku w Warszawie u samego producenta, Nie bede pisac wiecej niz to , ze jest genialna jezeli chodzi o wlasnosci zdrowotne i jest do tego pyszna. Wydaje mi sie w niedlugim czasie sie okaze ze jest to najlepsza oliwa na SWIECIE!!! W tym roku tez wybiore sie Grecka Panorame wlasnie po ta oliwe, po co mam placic za przesylke.
Georgia Georgiou: Polecam !!! Naprawde Wspaniala i Zdrowa !!!!
Marek Knobel: Widok w drugą stronę.
gość PiotrWie: Mam sentyment do tego miejsca - bo właśnie tam we wrześniu 2008 roku rozpoczynaliśmy naszą już ponad półroczną przygodę z Kretą. Z ciekawostek - pod ramieniem skalnym ograniczającym morze przy plaży Ammoudi od lewej strony jest podwodny tunel - niezbyt długi ale przepłynięcie jego jest pewnym wyzwaniem - kto próbował nurkować w Morzu Śródziemnym domyśli się dlaczego.
Anna Błaszczyk: Za każdym razem kiedy jestem w Heraklionie,odwiedzam jego grób.Za każdym razem wzruszają mnie te słowa.
MonaLisa Kate: Ciekawy tekst
Dana Gołowacz: ach
Jola Knaś: Niektórzy oglądają jak się je robi a są tacy co piją
Joanna Tissaoui: Magdalena Chludzińska widzisz to?
Anna Mielin: Mniammm!
Agata Kasprzak: Jest moc
Agnieszka Łysiak: Edyta Indulska-Sałdacz lecimy!!!!
CRETE - Kreta: Mały "update": ze względu na przedłużające się załamanie pogody wąwóz będzie zamknięty jeszcze w dniu jutrzejszym, czyli 24 października. Ponowne otwarcie wstępu uzależnione będzie od tego czy na szlaku powstały ewentualne uszkodzenia wymagające napraw.
Elżbieta Kuffel: Ja raz natknęlam się na miśków z suszareczką...
Justyna Wojciechowska: hmm wlasnie w tm okresie nie widzialam na oczy Policji
gość PiotrWie: A ja wcale bym nie chciał zwiększenia turystyki na Krecie - wręcz odwrotni, tęsknie za tak niedawnym czasami gdy Tunezja, Egipt i Turcja przyciągały rzesze turystów. Pojemność turystyczna Krety zaczyna jak dla mnie być przekraczana - na szczęscie jeszcze nie w górach. Jestem gotów z pobyt na Krecie zapłacić dwa razy więcej pod warunkiem ze będzie tam o połowę mniej ludzi.
Justyna Wojciechowska: Jeszcze, jak posprzataja i ogarna bezdomne psiaki beda na 1 miejscu
Marta Wójcik: Bylam i tu i tu i moim zdaniem na kontynencie brak klimatu, dla.mnie Kreta wygrywa
Urban Grzegorz Kępa: W sumie - mniej turystów, lepszy klimat
Sylwia Wiśniewska: 
Izabela Bijak: Bylam tu
Dorota Bachurzyńska-Huryn: Piękne miejsce
Mirosława Czajka: To prawda pieknie☀️

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt