Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

melitzanosalata

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 malutka cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • około 50-60 ml oliwy z oliwek
  • sól

Μελιτζανοσαλάτα

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Smak melitzanosalaty można wzbogacić dodając czosnek, który zaostrzy jej smak. Niektórzy Grecy dodają także grecki jogurt. My jednak zostajemy przy wersji podstawowej dodając tylko ząbek czosnku.

1. Przygotowanie melitzanosalaty zaczynamy od upieczenia bakłażana. Przed umieszczeniem go w piekarniku należy nakłuć skórę kilkukrotnie widelcem lub przekroić go wzdłuż na pół. Warzywo pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut.

2. Po lekkim ostudzeniu wydrążamy miąższ ze skóry i wraz z sokiem z cytryny oraz solą miksujemy go w rozdrabniaczu.

3. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, natkę i ponownie miksujemy dodając stopniowo oliwę z oliwek. Pasta powinna być dość gęsta i gładka. W razie potrzeby doprawiamy ją do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, choć zimna też jest bardzo smaczna.

Καλή όρεξη!

melitzanosalata

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Zbigniew Kwiat
Zbigniew Kwiat
2018-06-20 22:24:31

Super! Na pewno sprawdzę ten przepis

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155480917542551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Choć na ogół podawany jest do gyrosa w plackach pita, to równie znakomicie sprawdzi się z grillowanymi i smażonymi warzywami czy też jako dodatek do mięs.

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daniel Gorzelak: Ja tez się wybieram w maju i mam nadzieje ze po 20tym maja będzie samaria już otwarta
Agata Śmiałek: My byliśmy na początku czerwca i niestety wodospadu już nie było :( Ale widoki i tak warte zobaczenia :)
Piotrek | www.crete.pl : Jeden z przystanków w kierunku Heraklionu masz blisko hotelu. Zobacz pod poniższym linkiem:https://www.google.pl/maps/@35.3288536,25.2038939,3a,75y,338.91h,56.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sA2-vObCP22pA05Bkg-nukg!2e0!7i13312!8i6656 Pozdrawiamy
gość Damian O: Witam. wybieram sie z rodzina na Krete w czerwcu dokładnie do Kato Guwes i szukam mapy z przystankami autobusów w kierunku Heraklion, minoan palace of Knossos. Za pomoc z góry dziekuje
gość PiotrWie: Pano ( lub Epano) to Górna Pervolakia, zaś Kato to Dolna.. Są to osobne, ale powiązane ze sobą miejscowości.
Gosia | crete.pl : To jest osobna miejscowość, jeszcze za Pervolakia. Prowadzi tam chyba tylko szutrowa  droga. W Pervolakia byliśmy w zeszłym roku, mieliśmy nawet zamiar podjechać do Epano Pervolakia ale nie chcieliśmy się pchać przez tę drogę.
gość PiotrWie: Czy ta miejscowość jest górną częścią Pervolaki na końcu wąwozu Kapsa ?
gość addam39: Witam.A jak sie ma sprawa z wypozyczeniem skutera-motocykla.Wiem ze jest to mozliwe,ale jakie koszty?Powinno byc taniej a wielokrotnie jednoslad bedzie lepszym rozwiazaniem-zwlaszcza dla dwojga.
gość PiotrWie: jak najdalej od hoteli i plaż zorganizowanych - niestety na Krecie jest z tym coraz gorzej. We wrześniu lecimy dlatego na Samotrake - tam nie ma hoteli, a pensjonatów na Booking.com jest na całej wyspie tyle co w prawie każdej miejscowości na Krecie.
Aleksandra Ola: My Hersonissos w tym roku.sie okaże
Ewa Szumowska: Lecimy na Kretę pierwszy raz do Koutsounari
Ewa Su: Osobiście wybieram hotel blisko plaży lub z wejściem na plaże,szczególnie w pełni sezonu bo gorąco.Dobrze też żeby było blisko miasteczko kameralny nastrój na wieczorne przechadzki.
Anna Przywecka: Zazwyczaj okolice Chanii. Mamy swój ulubiony hotelik kilka km za miastem (którego nazwy nie zdradzę :-p). Ale najbardziej lubimy wypożyczyć rowery i zapuścić się wzdłuż wybrzeża w kierunku Stravos albo wgłąb wyspy bo tam jest najpiękniej.
Łukasz Nowakowski: Zawsze wybierałem miejsca w centralnym położeniu czyli przy samym morzu i blisko centrum i wszelakich rozrywek oraz atrakcji. Z biegiem lat...wybieram teraz totalnie ciche i spokojne miejsca w typowo kameralnych hotelach z grecką rodzinną atmosferą. Wydaje mi się. ..że z wiekiem samoistnie to przychodzi
Piotrek | www.crete.pl : Piotr, opis wąwozu na pewno z czasem pojawi się na naszej stronie. My również polecamy zwiedzenie tego wąwozu. Tym bardziej, że dzięki kilku alternatywnych wejść szlak można zrealizować na kilka sposobów.
gość PiotrWie: A ja przede wszystkim proponuje przejście z Zakros do Kato Zakros - wąwóz jest ładny, w przeciwieństwie do większości wąwozów Krety cały rok płynie nim woda więc jest zielony. Przejście nie jest trudne spokojnie w jednym dniu da się zejść, zwiedzić ruiny w Kato Zakros i wrócić do Zakros.
Hanna Rutkowska: Spokojne kameralne wioseczki, bliskość plaży i tawern,a samochodem to i wszędzie można dojechać i pozwiedzać.
Karolina Błachut: Pierwsza rzecz to zawsze lokalizacja - miejscowość i bliskość atrakcji, dobra baza wypadowa, druga to lokalizacja hotelu - bliskość plaży, centrum itp. Na samym końcu zawsze jest hotel. Co mi po marmurach jak będę na odludziu i wszędzie będę musiała iść hektary.
Marzenna Kawecka: Dobre połączenie z innymi miejscowościami
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Tym razem hotel z bliskością zwiedzania zachodniej części Krety
Dominik Guzik: Hotel kiani Beach, blisko do zwiedzania.
Artur Nowak: Z dala od młodych brytoli i marudzących Polaków
Ania Kul: Polecam sklep z oliwą, winem i pamiatkami , ktory prowadzi pani Agata z Polski! Bylismy 2 lata temu. Tez na tym glownym placu bar z pita gyros przepyszna tradycyjna, mily staruszek podaje, stoliki pod platanem.
Alicja Zielińska: Byłam w zeszłym roku. Pięknie na miejscu i kilka świetnych tawern.
Ania Wojciuch: super :D

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt