Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

melitzanosalata

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 malutka cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • około 50-60 ml oliwy z oliwek
  • sól

Μελιτζανοσαλάτα

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Smak melitzanosalaty można wzbogacić dodając czosnek, który zaostrzy jej smak. Niektórzy Grecy dodają także grecki jogurt. My jednak zostajemy przy wersji podstawowej dodając tylko ząbek czosnku.

1. Przygotowanie melitzanosalaty zaczynamy od upieczenia bakłażana. Przed umieszczeniem go w piekarniku należy nakłuć skórę kilkukrotnie widelcem lub przekroić go wzdłuż na pół. Warzywo pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut.

2. Po lekkim ostudzeniu wydrążamy miąższ ze skóry i wraz z sokiem z cytryny oraz solą miksujemy go w rozdrabniaczu.

3. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, natkę i ponownie miksujemy dodając stopniowo oliwę z oliwek. Pasta powinna być dość gęsta i gładka. W razie potrzeby doprawiamy ją do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, choć zimna też jest bardzo smaczna.

Καλή όρεξη!

melitzanosalata

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Zbigniew Kwiat
Zbigniew Kwiat
2018-06-20 22:24:31

Super! Na pewno sprawdzę ten przepis

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155480917542551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Feta zapiekana z filo

Feta zapiekana z filo

Popularna feta lub mizithra znajdują się nie tylko w daniach słonych, ale także i w słodkich. Przykładem niech będzie opisywana tu przez nas feta zapiekana w filo z miodem i sezamem. Jest to szybka i bardzo prosta przekąska.

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Chociaż wiele osób unika ulicznego jedzenia to my jednak ze swojej strony zachęcamy Was do korzystania z tego typu przybytków w Grecji. Szczególne Wasze zainteresowanie powinny budzić te miejsca, w których roi się od miejscowych Greków. I nie przejmujcie się tym jak to miejsce wygląda, cerata na stolikach oraz zbieranina krzeseł nie do pary, mogą być zapowiedzią smakowitego (aczkolwiek nie zawsze taniego) jedzenia. Oczywiście wyboru dokonujcie z głową i rozsądnie, raczej odradzamy Wam różnego rodzaju hamburgerownie, lodziarnie oraz małą gastronomię opierającą się na kontynentalnych szybkich przysmakach. Jednak miejsca oferujące wytwory opierające się na odłamach lokalnej kuchni mogą okazać się naprawdę ciekawymi odkryciami. Właśnie tym sposobem odkryliśmy naleśniki faszerowane szpinakiem oraz serem feta.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Roman Niewidz: No niestety strzał w stopę jak można być tak głupim i podcinać gałąż na której się siedzi?Szkoda zostaje lotnisko w Heriaklionie bo do Chanii nikt nie poleci w normalnych cenach
Martyna Żołnowska: :(
gość PiotrWie: Ja tez nie śledzę greckiej polityki - ale wiem ze na całym świecie politycy przed wyborami obiecują "cuda na kiju" przed wyborami - a tramwaj w Heraklionie jest raczej z tej kategorii.
Piotrek Gęca : Aż tak bardzo nie interesuję się grecką polityką, żeby śledzić to na bieżąco. Z tego co czytałem wcześniej, to było jakieś zamieszanie odnośnie terminu wyborów. Teoretycznie chyba miały wypadać w tym roku, ale z powodu jakiś zmian administracyjnych pojawiały się również inne daty. Ostatecznie chyba mają być one w drugiej połowie 2019. (...)
gość PiotrWie: Czyżby też mieli wybory?
Łukasz Kowalski: Jeździć tam to naprawdę masakra;)
Kostas Katsourakis: ta plaża to porażka od paru lat. dziwne, że w ogóle miała błękitną flagę.
Jarosław Olszyński: https://youtu.be/pQrkaedLZ04
Krystyna Tyczynska: Piękna wyspa.
Grzegorz Bijok: Bardzo radykalne. No ale dzięki temu turyści mają świadomość bezpieczeństwa i komfortu.
Izabela Skoczeń: Byłam. Miejsce ze straszna historia ale warte zobaczenia.
Ania Kl: Byłam tam i polecam, a książkę Victorii Hislop "Wyspa" przeczytałam w dwa dni, super
Agnieszka Pisarska: Napewno wrócimy, nie da się być tam tylko raz...
Aleksandra Zabiega: Wyspa Spinalonga to ludzka tragedia.Ciarki przechodzą podczas zwiedzania.Ale zostają wspomnienia.Polecam odwiedzic to miejsce
Martyna Żołnowska: Wasz profil to skarb
Gosia | crete.pl : Np. jadąc w kierunku zachodnim jaskinię Melidoni, Margarites, klasztor Moni Arkadiu, Rethymno też jest w zasięgu. Patrząc na wschód - warto pojechać do Heraklionu zwiedzić muzeum archeologiczne, Knossos. Możecie się też pokusić o jazdę na południe bo jest też sporo ciekawych miejsc: Fajstos, Gortyna, Matala, Agia Triada. (...)
gość Matiassax: Witam,  Właśnie wypoczywamy na naszych wakacjach ok 30km od Heraklionu w miejscowości Fodele. Jutro wypożyczamy auto. Co polecacie zwiedzić w tej okolicy? Będziemy mieli na pokładzie 2-u latka, który lubi jeździć autem. 
Piotrek Gęca : Paweł nie dysponujemy takimi informacjami. Wiemy tylko o tym, że przy wjeździe na półwysep pobierana jest opłata "klimatyczna" w wysokości 1€.
gość PawelP: Mam pytanie, czy do Balos można swobodnie i bez obaw dojechać samochodem? Rezydent twierdzi ze na drogę szutrową prowadząca do parkingu nie wolno oficjalnie wjeżdżać i może to grozić mandatem 850 euro. (Obszar natura 2000 itd) Czy ktoś coś wie na ten temat?  
Amanda Felska: Pada ;(
Sebastian Kaleta: No i leje... (burza właśnie trwa)
Sławomir Bojan: Którą prognozę najbardziej polecacie sprawdzać na Kretę?
Aneta Osiecka: Zdążyliśmy dzisiaj z Tomasz 'Ragaboy' Osiecki
Sebastian Kaleta: Jechałem przed chwilą przez góry od strony Rethimno w stronę Iraklio i trochę kropiło. Teraz w okolicach Iraklio grzmi i błyska się, a na jutro niestety zapowiadane są opady deszczu :-(
Wiedźma Wiedźmucha: A i nas ani kropli z nieba

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt