Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Spetzofai

Spetzofai

Składniki

  • 1 solidne pęto wiejskiej kiełbasy
  • papryki: czerwona, żółta i zielona
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych soczystych
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • liść laurowy (opcjonalnie)
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

σπετζοφάϊ

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Danie to pochodzi z mitycznej krainy centaurów, czyli górzystego półwyspu Pelion (Pilion), skąd wyruszył Jazon z Argonautami na poszukiwanie złotego runa. Tubylcy do przygotowania spetzofai używają specjalnej lokalnej kiełbasy, której prawdopodobnie jednak nie kupicie chyba nigdzie poza tą częścią Grecji. Jednak ta drobna przeszkoda nie powinna nikogo zniechęcić do przygotowania tego dania, bowiem w ramach zamiennika można użyć bardzo dobrej polskiej wiejskiej kiełbasy. Nie nadają się natomiast parówki oraz inne miękkie kiełbaski.

Spetzofai przygotowuje się dość szybko, można je przechowywać przez kilka dni w lodówce przez które tylko zyska na smaku. Podaje się je na gorąco z dobrym chlebem.

1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę oczyszczamy z gniazd i kroimy w większe kwadratowe kawałki o wielkości 2-3 cm, natomiast kiełbasę nieco grubsze plastry.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kiełbasę aby nabrała chrupkości, po czym zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok. Nadmiar tłuszczu można ewentualnie odsączyć na papierowym ręczniku.

3. Na tej samej oliwie, na której smażyliśmy kiełbasę zaczynamy smażyć cebulę z papryką. Jak warzywa nieco zmiękną dodajemy czosnek, usmażoną wcześniej kiełbasę oraz zmiksowane pomidory i pół kubka gorącej wody. Jeśli użyjecie świeżych pomidorów należy ściągnąć z nich skórę i drobno posiekać albo zetrzeć na tarce odrzucając skórę.

4. Danie przyprawiamy solidną porcją oregano, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Mimo że oryginalnie nie dodaje się tu liścia laurowego to ja jednak dorzucam 1-2 listki bo lubię jego smak. Całość dusimy na średnim ogniu około 20-25 minut aż odparuje nadmiar wody. Podajemy z dobrym chlebem.

Καλή όρεξη!

Spetzofai

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Andrzej Lenart
Andrzej Lenart
2016-06-15 18:16:00

Kreteńskie leczo :)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 18:21:31

Coś w tym stylu. Tu jednak kiełbasa jest wstępnie podsmażana co sprawia, że grecki odpowiednik jest smaczniejszy :)

 Andrzej Lenart
Andrzej Lenart
2016-06-15 20:02:44

To właśnie taka moja wersja. Tylko bez czosnku :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-16 06:34:53

Czosnku tu jest na tyle mało że jest praktycznie niewyczuwalny.

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 18:46:40

o qurcze ! nie jem po 20 ! ale to bym wciągneła,już ! teraz :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 18:54:04

Nie zachęcamy do późnego jedzenia, ale ... jak teraz zaczniesz robić to w pół godziny będzie gotowe ;)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 18:56:42

Jasne ! :D gdybym teraz była na Krecie,nawet sekundy bym się nie zastanawiała,to pora obiadokolacji :) a tymczasem,smaże konfiturę z truskawek ,to ten czas :D

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:03:54

Dana ooo też dobrze :). My w domu bardziej specjalizujemy się w produkcji przecierów pomidorowych i sosów, ale to jednak jeszcze nie czas na takie przetwory :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 19:06:11

serio,serio ?? oo ! to wiem do kogo się zgłosze po inspiracje ! i tylko żalll ,że pomidora z Krety brak ..ale damy radę :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:11:27

Dodajmy jeszcze ichnią cebule, słodką która nie wyciska łez. Tego też brak :) Przypomnij się w szczycie sezonu pomidorowego to podsuniemy Ci nasze pomysły na gotowe sosy z pomidorów :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 19:22:22

CRETE - Kreta dzięki wielkie ! będe obserwować stronę ! < jak zawsze :) >

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:47:16

Cieszymy się :)

 Daniel Gorzelak
Daniel Gorzelak
2016-06-15 20:08:30

oooo super :)akurat jestem na Krecie jutro ide do mojej ulubionej tawerny i sprawdze czy w karcie maja :)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 20:41:56

Tym razem także w okolicach Chania?

 Daniel Gorzelak
Daniel Gorzelak
2016-06-15 22:00:27

CRETE - Kreta tak cały czas to samo miejsce i ten sam hotel w Kato Daratso :)

1
 gość}
gość PTJ
2016-06-17 01:56:28

σας ευχαριστώ

No qrcze... o tej porze... ale dziękuję za przepis. Trudno... odbiję sobie za kilka dni w morzu... Normalnie jak pies Pawłowa... tyle że on nie jadł (chyba) czosnku ;)

PS: moje tzatziki mają (polską/moją?) moooc - na Krecie miałem okazje spróbować ale to wersja "light" :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153668086847551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Piotr Iwańczyk: Taka ciekawostka związana z bitwą. Podczas tej batalii miała miejsce niemiecka wersja "Szeregowca Ryan'a". Jednego dnia - 21 maja 1941 - zginęło trzech braci z hrabiowskiego rodu von Blücher. Wolfgang, Leberecht i Hans-Joachim Graf von Blücher.
Kazimierz Maciąg: Kampery też mają swój box
Tomasz Zawitowski: Ile kosztuje prom na Santorini?
Ewa Szumowska: My z Heraklionu płynęliśmy na Santorini katamaranem Wrc
Joanna Tissaoui: Magdalena Chludzińska czy myślisz, że gdyby uruchomiło ten kurs w zeszłym roku, to byśmy jeszcze gdzieś zmieściły Rethymno?
Anna Evelyn: Czekamy na lotnisko w Ierapetra ;
gość marziar: W zeszłym tygodniu byłem na Krecie i przeszedłem cały wąwóz 11 maja , drugi dzień po otwarciu. Cały szlak jestem bardzo dobrym stanie i wygląda rewelacyjnie o tej porze roku. Dojechałem busem z Chani 7.45, wracałem promem 17.30 do chora sfakion i na koniec busem do Chani.
Dana Gołowacz: z jednej strony większa przepustowość,a z drugiej....zaorają :(
Joanna Walkiewicz: byłam, cudnie
gość PiotrWie: Jesli chodzi o GPS używam od lat aplikacji w telefonach - poprzednio Oudoor Navigation for windows, obecnie z powodu odmowy współpracy przez moją stara Nokię przeszedłem na Locus Map - mapa Grecji w tej aplikacji jest dość dokładna. Poza tym używam Avenza Map - o tym napisze poniżej. (...)
Piotrek | www.crete.pl : Piotr dzięki za uwagi, którymi uzupełniłeś artykuł Gosi (ja akurat przy niem niewiele zrobiłem :). Przy okazji mam do Ciebie pytanie odnośnie korzystania z GPS. Jako osoba doświadczona w tej kwestii na pewno będziesz lepiej wiedział. Jakim sprzętem lub oprogramowaniem warto ewentualnie zainteresować się w kwestii wyjazdu na Kretę i ewentualnego wykorzystania tras zarejestrowanych przez innych użytkowników?
Marta Domagała: Bardzo ważne jest dobrze dobrane obuwie. Doświadczyłam tego osobiście, moje buty nie nadawały się do pokonywania olbrzymich głazów , i musiałam część z nich pokonywać na bosaka.
gość PiotrWie: Jako osoba chodząca od lat po górach Krety - dodam do tego co pisał Piotr zdecydowaną sugestię używania trasera - szlaki są znakowane z "polskiego" punktu widzenia fatalnie - wiem co mówię bo zanim zacząłem jeździć na Kretę schodziłem góry Polski, Czech, Słowacji, bywałem w Alpach, poza tym jestem przewodnikiem sudeckim a dopóki nie zacząłem używać trasera GPS zdarzało nam się wielokrotnie gubić szlak - niestety ... (...)
Renata Dzioba: A ja tu od 30 lat mieszkam!!!
Barbara Wieczorek: Byliśmy rok temu- cudowne miejsce
Ewa Szumowska: Byliśmy tam w czasie majówki
Martyna Abu Louz: Byłam, kocham❤️❤️❤️
Ola Mar: A mnie aż tak nie urzekło
Małgorzata Rzeszutek: Pięknie i klimatyczne miasteczko
Monika Lepkowska: Byliśmy rok temu ❤️ przepięknie ❤️❤️❤️
Katarzyna Koreń: Będę we wrześniu. Już się nie mogę doczekać
Marta Domagała: Przykro mi, ale ten filmik nie oddaje nawet w 1% uroku Agios Nikolaos.
Violka Kujawa: Polecam
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Pięknie tam
Piotr Pietrzak: Cudowne Agios,byliśmy tam kilka lat temu
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt