Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Spetzofai

Spetzofai

Składniki

  • 1 solidne pęto wiejskiej kiełbasy
  • papryki: czerwona, żółta i zielona
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych soczystych
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • liść laurowy (opcjonalnie)
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

σπετζοφάϊ

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Danie to pochodzi z mitycznej krainy centaurów, czyli górzystego półwyspu Pelion (Pilion), skąd wyruszył Jazon z Argonautami na poszukiwanie złotego runa. Tubylcy do przygotowania spetzofai używają specjalnej lokalnej kiełbasy, której prawdopodobnie jednak nie kupicie chyba nigdzie poza tą częścią Grecji. Jednak ta drobna przeszkoda nie powinna nikogo zniechęcić do przygotowania tego dania, bowiem w ramach zamiennika można użyć bardzo dobrej polskiej wiejskiej kiełbasy. Nie nadają się natomiast parówki oraz inne miękkie kiełbaski.

Spetzofai przygotowuje się dość szybko, można je przechowywać przez kilka dni w lodówce przez które tylko zyska na smaku. Podaje się je na gorąco z dobrym chlebem.

1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę oczyszczamy z gniazd i kroimy w większe kwadratowe kawałki o wielkości 2-3 cm, natomiast kiełbasę nieco grubsze plastry.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kiełbasę aby nabrała chrupkości, po czym zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok. Nadmiar tłuszczu można ewentualnie odsączyć na papierowym ręczniku.

3. Na tej samej oliwie, na której smażyliśmy kiełbasę zaczynamy smażyć cebulę z papryką. Jak warzywa nieco zmiękną dodajemy czosnek, usmażoną wcześniej kiełbasę oraz zmiksowane pomidory i pół kubka gorącej wody. Jeśli użyjecie świeżych pomidorów należy ściągnąć z nich skórę i drobno posiekać albo zetrzeć na tarce odrzucając skórę.

4. Danie przyprawiamy solidną porcją oregano, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Mimo że oryginalnie nie dodaje się tu liścia laurowego to ja jednak dorzucam 1-2 listki bo lubię jego smak. Całość dusimy na średnim ogniu około 20-25 minut aż odparuje nadmiar wody. Podajemy z dobrym chlebem.

Καλή όρεξη!

Spetzofai

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Andrzej Lenart
Andrzej Lenart
2016-06-15 18:16:00

Kreteńskie leczo :)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 18:21:31

Coś w tym stylu. Tu jednak kiełbasa jest wstępnie podsmażana co sprawia, że grecki odpowiednik jest smaczniejszy :)

 Andrzej Lenart
Andrzej Lenart
2016-06-15 20:02:44

To właśnie taka moja wersja. Tylko bez czosnku :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-16 06:34:53

Czosnku tu jest na tyle mało że jest praktycznie niewyczuwalny.

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 18:46:40

o qurcze ! nie jem po 20 ! ale to bym wciągneła,już ! teraz :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 18:54:04

Nie zachęcamy do późnego jedzenia, ale ... jak teraz zaczniesz robić to w pół godziny będzie gotowe ;)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 18:56:42

Jasne ! :D gdybym teraz była na Krecie,nawet sekundy bym się nie zastanawiała,to pora obiadokolacji :) a tymczasem,smaże konfiturę z truskawek ,to ten czas :D

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:03:54

Dana ooo też dobrze :). My w domu bardziej specjalizujemy się w produkcji przecierów pomidorowych i sosów, ale to jednak jeszcze nie czas na takie przetwory :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 19:06:11

serio,serio ?? oo ! to wiem do kogo się zgłosze po inspiracje ! i tylko żalll ,że pomidora z Krety brak ..ale damy radę :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:11:27

Dodajmy jeszcze ichnią cebule, słodką która nie wyciska łez. Tego też brak :) Przypomnij się w szczycie sezonu pomidorowego to podsuniemy Ci nasze pomysły na gotowe sosy z pomidorów :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 19:22:22

CRETE - Kreta dzięki wielkie ! będe obserwować stronę ! < jak zawsze :) >

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:47:16

Cieszymy się :)

 Daniel Gorzelak
Daniel Gorzelak
2016-06-15 20:08:30

oooo super :)akurat jestem na Krecie jutro ide do mojej ulubionej tawerny i sprawdze czy w karcie maja :)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 20:41:56

Tym razem także w okolicach Chania?

 Daniel Gorzelak
Daniel Gorzelak
2016-06-15 22:00:27

CRETE - Kreta tak cały czas to samo miejsce i ten sam hotel w Kato Daratso :)

1
 gość}
gość PTJ
2016-06-17 01:56:28

σας ευχαριστώ

No qrcze... o tej porze... ale dziękuję za przepis. Trudno... odbiję sobie za kilka dni w morzu... Normalnie jak pies Pawłowa... tyle że on nie jadł (chyba) czosnku ;)

PS: moje tzatziki mają (polską/moją?) moooc - na Krecie miałem okazje spróbować ale to wersja "light" :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153668086847551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Kancelaria Prawna Turek&Wróbel: Informujemy, iż zgłosili się do nas pasażerowie opóźnionego lotu Heraklion - Wrocław. Gdyby ktoś z Państwa chciał przyłączyć się do wszczynanych przez nas postępowań, zapraszamy do kontaktu e-mail: [email protected]
Mat Tro: Jak powiedział mi jeden z lokalnych barmanów, wieje tam 360 dni w roku :D
Beata Mikłasz: Bajka...
Agata Borkowska: Cudowne miejsce
Gosia | crete.pl : Wojtek, dzięki za informację! Dodaliśmy ją do treści bo jest istotna.
Marta Wolny-Lis: Zawsze wracam z bagażem o kilka kilogramów cięższym niż ten, z którym wylatuje z Polski. Oliwa, miód tymiankowy, piniowy, pomarańczowy, chałwa....
Roman Roman: 
Roman Roman: Piekny wawoz i bez tłoku
Barbara Binkowska: co za pysznosci sa w słoikach?
Pawel Budzynski: Ja polecam też SAGE wildherbscrete, 100% naturalne, ręcznie robione kosmetyki z górskich ziół. Na codzień można kupić je koło Elafonissi, a powstają w okolicach Kandanos
Dariusz Rzeczkowski: Fajna przygoda i po 400 EUR zwrotu dostaną jak złożą reklamacje i będą zadowoleni
Małgorzata Tatarek Boerboel Polska: Chyba właśnie wystartowali :)
Klaudia Bracisiewicz: a czy ktoś wie, na jaki adres mailowy można składać reklamację? na stronie przewoźnika nie ma żadnej informacji na ten temat, jedynie kiedy można prosić o zwrot kosztów i na jaką kwotę można liczyć
Marcin Palacz: Jakaś dziwna linia lotnicza. Za przewoz pieska na pokładzie w obie strony 280 € szaleństwo
Kamila B-n: Podobna sytuacje przezylam na lotnisku we Wrocławiu lot do Burgas. 28.06.2019 lot opozniony o ponad 8 godzin. Napisałam maila do Blue Panorama. Odpowiedzieli że wniosek o odszkodowanie należy przesłać do AMC AVIATION, bo to oni są odpowiedzialni za loty czarterowe.
gość PiotrWie: Po obejrzeniu zdjęć na większym ekranie - poprzednio oglądałem na smartfonie - już widzę - to jest droga od Vasiliki. Czemu nie jechałeś przez Lentas?
gość PiotrWie: Znam obie drogi ale ze zdjęć nie umiem się zorientować - jechałeś przez Lentas i Trahoulas co byłoby logiczne ale wtedy nie jedziesz przez wąwóz czy od Vasiliki ?
Wojtek Arciszewski: Tak było w kwietniu w Falassarna . To nie był sam brzeg, tylko miejsce za wydmą od strony lądu.Czyli ślad po plażowiczach z sezonu 2018
Maryla Paturalska: Chyba trzeba nazwę zmienić...
Maja Nować: Prądy morskie mogły przynieść te śmieci także z innych krajów. Nie jest powiedziane, że to tylko wina Greków Andrzej Lewandowski
Rafał Mąder: Adrianna Izmajłowicz
Adaś Es: Niestety również widziałem ten dramat na Voulisma Beach po mniej uczęszczanej stronie. To że nie dało się nurkować to jedno, ale do k...y nędzy ludzie ruszcie głowami za nim będzie za późno. Kosze na śmieci są wszędzie korzystajcie z nich!!!!
Andrzej Lewandowski: Jak beda podawsc frappe w plastikowych kubkach ze slomkami, plastikowe pudeleczka z porcjami arbuza, i kazde zakupy wkladac do plastikowych siatek, a zamaiat bidonow uzywac plastikowych butelek i uzywac calej masy jednorazowych rzeczy a my turysci nie bedziemy reagowac na powszechne uzywanie plastiku, to szmaragdowa Grecja bedzie pelna smieci http://www.plasticfreegreece.com/
Dana Gołowacz: byłam,widziałam..potwierdzam..niestety ..:( Jak się ludzie nie ogarną,to śmieci nas zasypią ...
gość Wojtek: Droga na parking jest zagrodzona i mnisi z Moni Gouvernet biorą po 2,5 euro od osoby dorosłej za przejście do Moni Katholiko. Dziś byłem. 
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt