Booking.com

Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1-2 obrane cebule
  • 1 cytryna
  • dobra oliwa z oliwek
  • sól
  • drobno posiekana natka pietruszki

Kalafior nie jest najbardziej wdzięcznym warzywem do przyrządzania. Nieładnie pachnie podczas gotowania i ma dość specyficzny smak. W naszej szerokości geograficznej podawany jest też bez zbędnej finezji.

Niedawno mieliśmy okazję jeść to warzywo w postaci sałatki przyrządzonej na kreteński sposób. Poprzez dodanie cebuli podczas gotowania jego smak zmienił się na nieco bardziej łagodny. Kalafior podany w ten sposób jest dobrą przekąską lub dodatkiem do dania głównego.

1. Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki, dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą w garnku. Do gotowania dorzucamy dwie obrane cebule i gotujemy aż kalafior będzie miękki.

2. Następnie odlewamy wodę, cebulę wyrzucamy, a kalafiora przekładamy do większej miski. Polewamy dość obficie dobrą oliwą z oliwek, skrapiamy mocno sokiem z cytryny i solimy.

3. Na koniec posypujemy posiekaną drobno natką pietruszki i podajemy.

Καλή όρεξη!

Sałatka z kalafiora

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152892964557551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana

Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana jest szybka w przygotowaniu, można ją jeść zarówno na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki. Zestaw produktów potrzebnych do przygotowania jest wręcz typowy - podobne odnajdziemy choćby w sałatce z fasoli czarne oczko.

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Jest to jedna z naszych ulubionych sałatek greckiej kuchni. Wraz z chwilą pojawienia się w sprzedaży młodego bobu pochłaniamy jej spore ilości. Aby sałatka wyszła smaczna bób musi być młody, więc w naszej szerokości geograficznej możemy cieszyć się nią przez bardzo krótki czas.

Sałatka z fasoli czarne oczko

Sałatka z fasoli czarne oczko

Z tą bardzo prostą i smaczną sałatką spotkaliśmy się pierwszy raz w rejonie Sfakii na Krecie. Do jej przygotowania potrzeba niewielkiej ilości składników, a efekt jest świetny. Podstawowym składnikiem jest tu pewien gatunek fasoli zwany czarne oczko (black eye) o bardzo charakterystycznym wyglądzie.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Powinien być jeden podatek, a nie w zależności gdzie się zatrzymasz... Jeśli już w ogóle
 Mitsis Cretan Village nie wiecie jak tam ???
 Przerażające
 Jak była pandemia to się prosili aby przyjechać i ratować ich biznesy a jak stanęli na nogi to zaczęli łupić jak nad polskim morzem . Mimo , iż lubię Kretę to chyba dam sobie spokój i to na długo .
 Serce pęka
 Takiego wiatru jak dzis w nocy to jeszcze nie przeżyłam
 
 Brak słów. Byłam pod koniec czerwca . Szkoda ludzi i wszystkiego co tam było.
 Very sad news… I hope the fire is soon under control…
 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera