Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

tomatokeftedes

Składniki

  • około 2 kg dojrzałych pomidorów
  • nieduża cebula lub 2 dymki
  • około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • około 3 łyżek posiekanej świeżej mięty
  • około 1 ½ - 1 ¾ szklanki mąki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Ντοματοκεφτέδες

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów. Wulkaniczne podłoże, silne nasłonecznienie oraz brak dostępu do wody gruntowej powoduje, że ich smak jest bardzo charakterystyczny i intensywny. W polskich warunkach najlepsze wychodzą z podłużnych pomidorów, które mają mało soku a dużo miąższu.

W zależności od wyspy przepis ten jest nieco inny. Są wersje z dodatkiem czosnku, koperku, oregano, czy cynamonu. My proponujemy wersję o świeżym smaku, który placki zawdzięczają sporemu dodatkowi mięty. Ich doskonałym uzupełnieniem jest zwykły grecki jogurt.

1. Pomidory należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyrzucając skórę. Starte pomidory odsączamy z nadmiaru wody, warto jednak zachować ten sok w razie gdyby ciasto wymagało rozrzedzenia.

2. Cebulę bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce i dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną natkę, miętę, sól i pieprz.

3. Teraz stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Ilość mąki zależy od tego czy pomidory mają więcej miąższu czy więcej soku. Na pewno nie warto przesadzać z jej ilością bo placki staną się nieco gumowate. Jednak jeśli dodacie jej za mało placki nie usmażą się.

4. Rozgrzewamy oliwę na dużej ciężkiej patelni a następnie dużą łyżką nakładamy porcje ciasta.. Placki smażymy na patelni z obu stron na złotawy kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Καλή όρεξη!


tomatokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.57
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.57 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Briam

Briam

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki to popularne greckie danie, na które składa się duża fasola zapiekana w pomidorowo-ziołowym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Zmieni się forma podawania posiłków. Jeśli hotel oferuje wyżywienie to nie będzie funkcjonować szwedzki stół. Potrawy będą nakładać pracownicy. Chodzi o to aby goście nie mieli kontaktu ze sztućcami i naczyniami w których wykładane jest jedzenie. Wszystko będzie ze pleksi. Na basenie leżaki muszą być szerzej rozstawione i dezynfekowane po każdym kliencie. Zmniejszy się przez to liczba miejsc, zwiększą kolejki chętnych. (...)
Przemysław Przybylak: Byliśmy tam coś pięknego -zwiedzilismy oczywiście Spinalonge i Agios Nikolaos
Ann Claydon: Thank you I ❤️ Elounda
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: tutaj miałam spędzić swoją 10 rocznicę ślubu ❤
Barbara Chudy: To przez to ze zamknęli się przed nami.Bali sie Polaków ? To dobrze im tak ,
Kate Stash: Barbara
Anna Boruk: Anna Radziun
Alicja Janicka-Terelak: Skoro przylecieli, znaczy, że mieli mierzoną temperaturę na lotnisku wylotowym oraz byli bezobjawowi. Powiedzmy sobie szczerze, to będzie się zdarzało nawet jak by testowali wszystkich do końca sezonu, albo się pogodzimy z tym, że covid będzie się przenosił, albo odpuśćmy sobie latanie..
Ewelina Drogosz: Loty miały być od 15 czerwca dziwne że już wpuścili samolot...
gość PiotrWie: Mariusz Wołoszyn - najpierw doczytaj ze zrozumieniem a potem pisz. Testy serologiczne wychodzą dodatnie po pewnym czasie choroby oraz jakiś czas po - ponieważ jest to nowy wirus i nie mamy wieloletnich obserwacji to nie wiemy jak długo - być może nawet w latach a może tylko w miesiącach czy dniach. (...)
gość Arturrro: Kabaret. Jeżeli Grecja chce wpuszczać turystów robiąc im testy serologiczne i wysyłać następnie na kwarantanne to naprawdę niech się zamkną i nikogo nie wpuszczają. Powstaje pytanie na jak długo bo wirus do przyszłego sezonu nie zniknie więc mam wrażenie że jak ludzie będą z głodu przymierać to się pandemia skończy szybciutko. (...)
Oliwia Majka: Zaneta Warszawska
Barbara Binkowska: no i co z tego z grypa tez latali i nikt nie informował...komu na tym tak zalezy zeby spoleczenstwo zastraszyć
Lidia Flinta: W tym roku trzeba chyba mimo wszystko dać sobie spokój z wakacjami zagranicznymi
Bartosz Głowacki: Za szybko to sie wszystko otwiera ,za szybko. Rządy stoją w rozkroku chcąc ratować turystykę i równocześnie dbając o bezpieczeństwo - nic dobrego z takiego rozkroku nigdy nie wyjdzie. Totolotek tegoroczne przeloty - na zasadzie "a może nam się akurat uda, a może nie". Jedna wielka niewiadoma...
gość Arturrro: W artykule piszecie, że hotele przygotowują się do protokołu sanitarnego(zdrowotnego). Znane są już konkretne wymogi sanitarne stawiane hotelom? Bez wątpienia będzie to jeden z elementów wpływających na decyzję o przylocie do Grecji.
Gosia | crete.pl : Tak, na ten moment taka jest właśnie decyzja.
gość Piotr: Czy lotniska w Chanii i Heraklionie dla ruchu międzynarodowego otwarte będą dopiero od 1 lipca br. ?  
Andrzej Wawrzyńczak: Jestem potomkiem szamana z plemienia Zulusów i skośnookiej piękności z Bangkoku, wyznaję Buddyzm....czy mogę, pomimo zameldowania w Koziej Wólce liczyć na wczasy na Krecie ?????
Marta Kubiak: Izabela Kłosinska
Sławomir Rośleń: Biorąc pod uwagę warunki sanitarne jaki muszą być w samolotach, cena przelotów a co za tym idzie całych imprez będzie bardzo wysoka. Nie wróżę wysokiej frekwencji.
Artur Wilkos: Nawet bankomat znalezli.
Irena Zygmunt Pampuch: 
Beata Banasik: Już nieaktualne info
Ela Elzbieta: Jakoś nie jestem zdziwiona

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt