Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Bougatsa

Bougatsa

Składniki

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki semoliny
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 650ml mleka pełnotłustego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 16 arkuszy ciasta filo
  • około 70 g stopionego masła
  • cukier puder
  • zmielony cynamon

Μπουγάτσα

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Decydując się na kupno gotowego ciasta filo trzeba zwrócić uwagę aby był to odpowiedni rodzaj. W sklepach zazwyczaj są dostępne trzy rodzaje tego ciasta: słone, neutralne i słodkie. Do wypieku bougatsy nadają się tylko dwa ostatnie. Słone filo zupełnie nie nadaje się do bougatsy gdyż jego smak nie komponuje się z nadzieniem i czyni ten deser niejadalnym.

Grecy generalnie formują bougatsę w prostokątne placki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby filo z nadzieniem uformować w ruloniki, lub wykorzystać blachę wyłożoną ciastem filo. Jeśli nadzienie wyszło nieco za rzadkie to ta ostatnia metoda jest najmniej ryzykowna, bo środek nie rozleje się podczas przekładania.

I jeszcze mała uwaga odnośnie nadzienia: nie warto dodawać więcej semoliny do mleka niż jest to uwzględnione w proporcjach. Gotowa masa powinna być kremowa. Jej konsystencja nie może być zbyt sztywna, gdyż podczas pieczenia może zgęstnieć za bardzo. Po upieczeniu powinna ona być sprężysta i przypominać stężały budyń. Bougatsę można przechowywać w lodówce przez kilka dni, jednak każdorazowo przed podaniem należy ją odgrzać w piekarniku i posypać cynamonem oraz cukrem pudrem.

1. Mleko, semolinę, mąkę kukurydzianą, cukier, jaja i esencję waniliową ubijamy w misce aż składniki połączą się, a masa będzie gładka. Następnie całość przelewamy do rondla i gotujemy na średnim ogniu mieszając dopóki masa nie zgęstnieje.

2. Rondel zdejmujemy z ognia i ponownie ubijamy krem aby wygładzić grudki. Przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Cztery arkusze ciasta smarujemy po kolei masłem i układamy jeden na drugim. Na środek nakładamy połowę nadzienia i zawijamy rogi ciasta do środka aby postał płaski kwadratowy/prostokątny placek. Powstały placek odwracamy i zawijamy w kolejne 4 arkusze filo (każdy posmarowany masłem) i kładziemy na płaską blachę. To samo powtarzamy z pozostałymi arkuszami filo i resztą nadzienia. Powstałe w ten sposób kwadratowe placki kładziemy na blasze do pieczenia.

4. Metoda ta może wydawać się mało zrozumiała, dlatego przed przystąpieniem do pracy warto zobaczyć jeden z dostępnych filmików na YouTube, na którym widać jak to robią Grecy:

5. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy bougatsę przez około 20 minut, aż filo będzie złote.

6. Po upieczeniu posypujemy bougatsę cukrem pudrem oraz cynamonem i kroimy na niewielkie kawałki.


Bougatsa

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Galaktoboureko

Galaktoboureko

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna.

Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy. Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Iwona Witek: Tak Sylwia zdecydowanie latem
Katerina Glownia: Adrianna Pawłowska to ten Dimitris? ;) w Grecji więcej śniegu niż tu :(
Sylwia Krzyś Kołodziej: Noooo ale my jednak wolimy Cretę...latem...
Roman Roman: Trzeba byc chamem zeby komus mowic co ma robić. Ich dom ich sprawa nie podoba sie to wybrac inny kierunek wakacji
Ewa Szumowska: W Polsce też tak powinno być bo trzeba być chamem żeby komuś dmuchać w twarz
Artur Nowak: To ich kraj i ich sprawa
Adaś Es: Mimo, że nie pale to jednak widząc pana z papierosem na stacji paliw wywierał na mojej twarzy uśmiech
Łukasz Polański: Wszędzie powinien wejść ten przepis, lato ciepło, sama przyjemność zjeść kolację czy obiad na świeżym powietrzu, ale się nie da bo Ci usiądzie obok dziad z baba co dosłownie palą na zmianę on kończy ona zaczyna i gdzie tu przyjemność z jedzenia w takich sytuacjach :/
Krzysztof Klamann: Grecy kochają palić, musiało boleć. Ale faktycznie jarają wszedzie I niepalacym trochę tam ciężko.
Mariola Dudzinska: W końcu coś się dzieje zakaz palenia
Anne Passera: Belle chapelle bien placée il faut la mériter pour y arriver
Joanna Tissaoui: To miejsce odmieniło moje zycie
Viola Viola Viola: 
Katarzyna Pakos: 
Edyta Szulik: Moje ukochane Georgioupolis
Magdalena Mk: Piękne miejsca w około jezioro słodkowodne i żółwie... Plaże piaszczyste..w drodzę na jeziorko piękne widoki....
Teresa Malada: Jeszcze tam wrócę.kocham to miasteczko
Teresa Malada: Cudowne miejsce.
Przemysław Przybylak: Byliśmy i polecam piękne miejsce jak i cała Kreta
Ola Grzelewska: Cudowne miejsce, droga do kapliczki pełna
Bo Kub: Super miejsce na odpoczynek
Marzanna Młynarczuk: Cudne miejsce... Byłam, widziałam
Jola Ostraszewska: Wrócę
Mirosława Nagła: Wspaniale miejsce, hardcorowa droga, cudowne wspomnienia❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Paweł Świecicki: Super miejsce

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt