Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Kolokithokeftedes

Składniki

  • około 2 kg cukinii (już wynasionowanej)
  • 250 g sera Kefalotyri
  • 1 kubek startej cebuli
  • 6 łyżek stołowych posiekanego drobno koperku
  • 1 ⅓ kubka bułki tartej
  • 3 jajka
  • sól pieprz
  • oliwa do smażenia
  • mąka do obtaczania

Κολοκυθοκεφτέδες

Placki z cukinii to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni greckiej. Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także nieco innej wersji na te placuszki. Poprzednia wersja równie pyszna, oparta była na nieco innych składnikach. Poza cukinią wykorzystana była tam również feta i ziemniaki. Chociaż zamieszczona poniżej wersja przepisu jest bez tych dodatków to jest ona nie mniej pyszna. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o przepis :)

Przygotowanie ich jest zawsze czasochłonne, więc najlepiej zrobić od razu większą porcję. Z doświadczenia wiemy, że placki te świetnie znoszą mrożenie, więc część z nich można zachować na zimne miesiące. Warto wykorzystać również to, że latem cukinia jest tania i łatwo dostępna.

Z dwóch kilogramów dużych mięsistych cukinii uzyskaliśmy 34 nieduże placki. Wagę warzyw podaliśmy już po usunięciu części z nasionami. Ser kefalotyri można zastąpić parmezanem.

1. Najlepsze do kolokithokeftedes będą bardzo duże cukinie, które mają najgrubszy miąższ. Zaczynamy od rozkrojenia warzyw i usunięcia części nasiennej. Następnie cukinie ścieramy na tarce do warzyw o małych oczkach, posypujemy solą i pozostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie porządnie odciskamy sok.

2. Cebulę i ser kefalotyri ścieramy drobno i dodajemy do odsączonej cukinii. Całość uzupełniamy posiekanym koperekiem, jajkami oraz tartą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Pamiętajcie, że jeśli cukinię odcisnęliście zbyt słabo to trzeba będzie dodać nieco więcej tartej bułki.

3. Po dokładnym wymieszaniu całość odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Formujemy niewielkie płaskie placki. Można także uformować niewielki kulki jednak w takiej formie trzeba smażyć je w głębokim oleju.

4. Każdy placek obtaczamy delikatnie w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do uzyskania brązowego koloru.

5. Po usmażeniu placki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kolokithokeftedes serwujemy na ciepło. Smakują najlepiej podawane z jogurtem greckim lub tzatzikami.

Καλή όρεξη!


Kolokithokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Veronika
Veronika
2017-09-05 19:35:36

Lilian A. Lu

 Daniel Poloczek
Daniel Poloczek
2017-09-06 06:29:15

Jagoda robimy :>

1
 Jagoda Bonk
Jagoda Bonk
2017-09-06 06:32:04

taaaak :D

 Majkel Dablju
Majkel Dablju
2017-09-06 08:42:04

Całkiem nieźle smakują też z wędzonym na zimno łososiem

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154814242097551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i fetą

Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Beata Waszkowska: Szkoda tylko ,że na okres zimowy z Polski nie ma już lotów do Chanii☹️
Artur Rudawski: Ale macie problemy ze w październiku ruch spadł lepiej w Heraklionie taśmę do bagażu zamontujcie
Urszula Margiewicz: Dokładnie i nie ma prawo inny kraj nazywać jogurt grecki,czy ser feta ze to ich.Czesi mają knedliki.Grecja to Grecja i ich wyroby.A nie jakieś ze to może być ich.
Beata Szymczyna: Nie zaleznie kto będzie miał prawo.....jogurt grecki pozostanie tylko w Grecji....ten smak pozostanie tylko w swoim kraju:))
Michał Osipów: :-D
Zofia Filipczak: super
Walentyna Swietochowska: Super! Super!
Grażyna Nurzyńska - Wereda: Byłam tu i tęsknię....................
Małgorzata Jakubowska: Zdecydowanie wolę Chanie i Retymno ☺
Piotr Starczewski: Przyjemne miasto, choć osobiście bardziej urzekło mnie Agios Nikolaos i Rethymno. :)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-17 Linki | Kontakt