Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Papryki nadziewane kalmarami

Papryki nadziewane kalmarami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 czerwona papryka (może być podłużna słodka)
  • 150 gr ryżu do risotto
  • około 300-400 gr oczyszczonych kalmarów
  • 4 posiekane drobno cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • kalmary
  • pół filiżanki oliwy
  • około litra wywaru warzywnego
  • 120 ml białego wina
  • 1 pomidor obrany ze skóry i wynasionowany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek orzeszków piniowych
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego domowej roboty

πιπεριές γεμιστές με καλαμαράκια

Stali bywalcy Krety i Grecji doskonale znają danie gemista czyli faszerowane papryki, cukinie bądź pomidory. To świetne smaczne danie może być przygotowywane zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. W obu wypadkach jest tak samo pyszne.

Ostatnio posiadając w nadmiarze kilka papryk oraz nieco kalmarów zaczęliśmy poszukiwania przepisu na danie, w którym można wykorzystać obydwa te składniki. Jak to zazwyczaj u nas bywa w pierwszej kolejności przeszukaliśmy greckie książki kucharskie. I bingo! Znaleźliśmy pomysł w imponujących rozmiarów książce Vefa’s kitchen na papryki nadziewane kalmarami i ryżem. Okazało się, że to jest nieco mniej konwencjonalne podejście do wykonania tradycyjnej gemisty :)

Danie to spodoba się wielbicielom owoców morza, bowiem smak kalmarów dość wyraźnie wybijaja się ponad resztę składników. Natomiast jeśli komuś kulinarnie i smakowo jest nie po drodze z owocami morza lepiej niech zostanie przy gemiście w wersji wege :)

1. Oczyść jedną paprykę i pokrój w drobną kostkę. Dymki i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej część oliwy na patelni i smaż te składniki przez około 5 minut. Następnie dodaj ryż i smaż go na większym ogniu przez około 2-3 minuty aż zacznie się robić przezroczysty.

2. Następnie dodaj pół kubka wywaru, wymieszaj i zmniejsz nieco ogień. Tak jak w przypadku klasycznego risotto wywar należy dolewać porcjami, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Pamiętaj aby często mieszać. Po około 15-20 minutach ryż stanie się kremowy i miękki. Resztę wywaru, który został, zachowaj.

3. W czasie gdy smaży się ryż z warzywami, rozgrzej oliwę na osobnej patelni. Dodaj pokrojone dość drobno kalmary i smaż na niewielkim ogniu aż odparuje nadmiar wody. Zwiększ ogień, dodaj wino i smaż aż alkohol wyparuje.

4. W tym czasie należy uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni oraz pokroić drobno pomidora. Przełóż usmażone kalmary, natkę, pomidora i orzeszki piniowe do ryżu z warzywami. Przypraw solą i pieprzem a następnie wymieszaj całość dokładnie.

5. Odetnij górne części pozostałych czterech papryk i usuń ostrożnie nasiona tak aby nie uszkodzić warzyw. Nałóż do środka każdej papryki przygotowany farsz. Nie powinno się go nakładać z górką, gdyż podczas pieczenia ryż jeszcze zwiększy swoją objętość. Papryki oraz farsz polewamy lekko oliwą, przykrywamy odkrojonymi wcześniej kawałkami i układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy wywar z warzyw, który pozostał i dodajemy przecier z pomidorów.

6. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Papryki pieczemy przez około 65-75 minut.

Podajemy gorące najlepiej z kieliszkiem białego wina.

Καλή όρεξη!

Papryki nadziewane kalmarami

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Renata Nawara
Renata Nawara
2017-03-28 17:32:31

To się najem

1
 Michał Głombiowski - dziennikarz
Michał Głombiowski - dziennikarz
2017-03-28 17:51:32

Genialne :)

1
 Łukasz Nowakowski
Łukasz Nowakowski
2017-03-28 18:30:47

Uwielbiam i zawsze jem będąc na greckich wyspach

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154395164547551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką. Ja tego jednak nie robię, za to dodaje do sosu kreteńską mieszkankę ziół do ryb oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci więc wystarczy zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daniel Fik: Bo "nasz"naród nie wie co najlepsze:)
Daria Tosta: Kreta najlepsza
Jola Ostraszewska: Z prespektywy biur podróży. Fakt zaczynam być w tych 20٪ , którzy robią to indywidualnie, ale ... zawsze na Kretę
Anna Evelyn: Miesiąc temu jechałam z kierowca busa palił i pił kawę i gadał przez telefon , były dzieci szkolne , to juz przesada - ale to taki kraj , przecież okno miał otwarte ....
Kasia Chrobry: Chyba nie przejdzie
Mariusz Bart: Moje pierwsze wrażenie z publicznej plaży na Krecie, okupowanej przez grecką latorośl: "W Grecji to dzieci się chyba rodzą z kiepem w ustach"..
Katerina Kate: Nie ma szans. Grecja = palenie papierosów. Koniec kropka
Marcin Pilarski: No to gdzie ja teraz zobaczę pana sprzedającego na BP z fajką.
Artur Nowak: Szukają pieniędzy jak nasz Pinokio
Dana Gołowacz: Koniec Świata bliski ;) jakoś cięzko mi sobie wyobrazić Kreteńczyków,bez papierosów ;)
Lisa Guldstrand: Ierapetra is our paradise and we are moving there when we retire in a couple of years
Ewa Szumowska: Larapetra nie rzuciła mnie na kolana
Roy Feuillade: Had a lovely day here with my Greek family
Paulina Kurkowiak: Byłam tam w tym roku w maju i już było prawie 30 stopni☀️☀️☀️
Karina Szafraniec: Pychotka...polecam
Reszczyńska Eveline: Pychotka. Jadłam na Korfu
Joanna Gumienna- Zalewska: 
Agnieszka Caputa Kieluś: Jeśli to coś podobnego do baklawy którą jadłam w tym roku na Korfu to musi być pyszne
Mariola Dudzinska: Pychota
Gisele Sisco Criscuolo: 
Mariusz Bart: Wycieczka na Mikołajki z dziecią jak znalazł :)
Piotr Pietrzak: Będziemy
Ania Łuczyńska: Zaproszenia wydrukowane. Teraz tylko odliczamy... i do zobaczenia ☺️
Tomasz Niewiadomski: Z zewnątrz niepozorny a za murami fascynujący
Wojtek Arciszewski: Fajne, lecz wieczorami zatłoczone . Wkurzało nas kelnerskie nagabywanie nas po rosyjsku

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt