Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Papryki nadziewane kalmarami

Papryki nadziewane kalmarami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 czerwona papryka (może być podłużna słodka)
  • 150 gr ryżu do risotto
  • około 300-400 gr oczyszczonych kalmarów
  • 4 posiekane drobno cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • kalmary
  • pół filiżanki oliwy
  • około litra wywaru warzywnego
  • 120 ml białego wina
  • 1 pomidor obrany ze skóry i wynasionowany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek orzeszków piniowych
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego domowej roboty

πιπεριές γεμιστές με καλαμαράκια

Stali bywalcy Krety i Grecji doskonale znają danie gemista czyli faszerowane papryki, cukinie bądź pomidory. To świetne smaczne danie może być przygotowywane zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. W obu wypadkach jest tak samo pyszne.

Ostatnio posiadając w nadmiarze kilka papryk oraz nieco kalmarów zaczęliśmy poszukiwania przepisu na danie, w którym można wykorzystać obydwa te składniki. Jak to zazwyczaj u nas bywa w pierwszej kolejności przeszukaliśmy greckie książki kucharskie. I bingo! Znaleźliśmy pomysł w imponujących rozmiarów książce Vefa’s kitchen na papryki nadziewane kalmarami i ryżem. Okazało się, że to jest nieco mniej konwencjonalne podejście do wykonania tradycyjnej gemisty :)

Danie to spodoba się wielbicielom owoców morza, bowiem smak kalmarów dość wyraźnie wybijaja się ponad resztę składników. Natomiast jeśli komuś kulinarnie i smakowo jest nie po drodze z owocami morza lepiej niech zostanie przy gemiście w wersji wege :)

1. Oczyść jedną paprykę i pokrój w drobną kostkę. Dymki i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej część oliwy na patelni i smaż te składniki przez około 5 minut. Następnie dodaj ryż i smaż go na większym ogniu przez około 2-3 minuty aż zacznie się robić przezroczysty.

2. Następnie dodaj pół kubka wywaru, wymieszaj i zmniejsz nieco ogień. Tak jak w przypadku klasycznego risotto wywar należy dolewać porcjami, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Pamiętaj aby często mieszać. Po około 15-20 minutach ryż stanie się kremowy i miękki. Resztę wywaru, który został, zachowaj.

3. W czasie gdy smaży się ryż z warzywami, rozgrzej oliwę na osobnej patelni. Dodaj pokrojone dość drobno kalmary i smaż na niewielkim ogniu aż odparuje nadmiar wody. Zwiększ ogień, dodaj wino i smaż aż alkohol wyparuje.

4. W tym czasie należy uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni oraz pokroić drobno pomidora. Przełóż usmażone kalmary, natkę, pomidora i orzeszki piniowe do ryżu z warzywami. Przypraw solą i pieprzem a następnie wymieszaj całość dokładnie.

5. Odetnij górne części pozostałych czterech papryk i usuń ostrożnie nasiona tak aby nie uszkodzić warzyw. Nałóż do środka każdej papryki przygotowany farsz. Nie powinno się go nakładać z górką, gdyż podczas pieczenia ryż jeszcze zwiększy swoją objętość. Papryki oraz farsz polewamy lekko oliwą, przykrywamy odkrojonymi wcześniej kawałkami i układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy wywar z warzyw, który pozostał i dodajemy przecier z pomidorów.

6. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Papryki pieczemy przez około 65-75 minut.

Podajemy gorące najlepiej z kieliszkiem białego wina.

Καλή όρεξη!

Papryki nadziewane kalmarami

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Renata Nawara
Renata Nawara
2017-03-28 17:32:31

To się najem

1
 HomoViator - Michał Obst Głombiowski
HomoViator - Michał Obst Głombiowski
2017-03-28 17:51:32

Genialne :)

1
 Łukasz Nowakowski
Łukasz Nowakowski
2017-03-28 18:30:47

Uwielbiam i zawsze jem będąc na greckich wyspach

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154395164547551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Garides saganaki

Garides saganaki

Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką. Ja tego jednak nie robię, za to dodaje do sosu kreteńską mieszkankę ziół do ryb oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daniel Gorzelak: Ja tez się wybieram w maju i mam nadzieje ze po 20tym maja będzie samaria już otwarta
Agata Śmiałek: My byliśmy na początku czerwca i niestety wodospadu już nie było :( Ale widoki i tak warte zobaczenia :)
Piotrek | www.crete.pl : Jeden z przystanków w kierunku Heraklionu masz blisko hotelu. Zobacz pod poniższym linkiem:https://www.google.pl/maps/@35.3288536,25.2038939,3a,75y,338.91h,56.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sA2-vObCP22pA05Bkg-nukg!2e0!7i13312!8i6656 Pozdrawiamy
gość Damian O: Witam. wybieram sie z rodzina na Krete w czerwcu dokładnie do Kato Guwes i szukam mapy z przystankami autobusów w kierunku Heraklion, minoan palace of Knossos. Za pomoc z góry dziekuje
gość PiotrWie: Pano ( lub Epano) to Górna Pervolakia, zaś Kato to Dolna.. Są to osobne, ale powiązane ze sobą miejscowości.
Gosia | crete.pl : To jest osobna miejscowość, jeszcze za Pervolakia. Prowadzi tam chyba tylko szutrowa  droga. W Pervolakia byliśmy w zeszłym roku, mieliśmy nawet zamiar podjechać do Epano Pervolakia ale nie chcieliśmy się pchać przez tę drogę.
gość PiotrWie: Czy ta miejscowość jest górną częścią Pervolaki na końcu wąwozu Kapsa ?
gość addam39: Witam.A jak sie ma sprawa z wypozyczeniem skutera-motocykla.Wiem ze jest to mozliwe,ale jakie koszty?Powinno byc taniej a wielokrotnie jednoslad bedzie lepszym rozwiazaniem-zwlaszcza dla dwojga.
gość PiotrWie: jak najdalej od hoteli i plaż zorganizowanych - niestety na Krecie jest z tym coraz gorzej. We wrześniu lecimy dlatego na Samotrake - tam nie ma hoteli, a pensjonatów na Booking.com jest na całej wyspie tyle co w prawie każdej miejscowości na Krecie.
Aleksandra Ola: My Hersonissos w tym roku.sie okaże
Ewa Szumowska: Lecimy na Kretę pierwszy raz do Koutsounari
Ewa Su: Osobiście wybieram hotel blisko plaży lub z wejściem na plaże,szczególnie w pełni sezonu bo gorąco.Dobrze też żeby było blisko miasteczko kameralny nastrój na wieczorne przechadzki.
Anna Przywecka: Zazwyczaj okolice Chanii. Mamy swój ulubiony hotelik kilka km za miastem (którego nazwy nie zdradzę :-p). Ale najbardziej lubimy wypożyczyć rowery i zapuścić się wzdłuż wybrzeża w kierunku Stravos albo wgłąb wyspy bo tam jest najpiękniej.
Łukasz Nowakowski: Zawsze wybierałem miejsca w centralnym położeniu czyli przy samym morzu i blisko centrum i wszelakich rozrywek oraz atrakcji. Z biegiem lat...wybieram teraz totalnie ciche i spokojne miejsca w typowo kameralnych hotelach z grecką rodzinną atmosferą. Wydaje mi się. ..że z wiekiem samoistnie to przychodzi
Piotrek | www.crete.pl : Piotr, opis wąwozu na pewno z czasem pojawi się na naszej stronie. My również polecamy zwiedzenie tego wąwozu. Tym bardziej, że dzięki kilku alternatywnych wejść szlak można zrealizować na kilka sposobów.
gość PiotrWie: A ja przede wszystkim proponuje przejście z Zakros do Kato Zakros - wąwóz jest ładny, w przeciwieństwie do większości wąwozów Krety cały rok płynie nim woda więc jest zielony. Przejście nie jest trudne spokojnie w jednym dniu da się zejść, zwiedzić ruiny w Kato Zakros i wrócić do Zakros.
Hanna Rutkowska: Spokojne kameralne wioseczki, bliskość plaży i tawern,a samochodem to i wszędzie można dojechać i pozwiedzać.
Karolina Błachut: Pierwsza rzecz to zawsze lokalizacja - miejscowość i bliskość atrakcji, dobra baza wypadowa, druga to lokalizacja hotelu - bliskość plaży, centrum itp. Na samym końcu zawsze jest hotel. Co mi po marmurach jak będę na odludziu i wszędzie będę musiała iść hektary.
Marzenna Kawecka: Dobre połączenie z innymi miejscowościami
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Tym razem hotel z bliskością zwiedzania zachodniej części Krety
Dominik Guzik: Hotel kiani Beach, blisko do zwiedzania.
Artur Nowak: Z dala od młodych brytoli i marudzących Polaków
Ania Kul: Polecam sklep z oliwą, winem i pamiatkami , ktory prowadzi pani Agata z Polski! Bylismy 2 lata temu. Tez na tym glownym placu bar z pita gyros przepyszna tradycyjna, mily staruszek podaje, stoliki pod platanem.
Alicja Zielińska: Byłam w zeszłym roku. Pięknie na miejscu i kilka świetnych tawern.
Ania Wojciuch: super :D

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt