Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

Składniki

  • 500 gr wiśni
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna

Βύσσινο γλυκό του κουταλιού

Ostatnio pisaliśmy o Glyka tou koutaliou, czyli owocach i warzywach w bardzo słodkim syropie. W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Obecnie są one jeszcze dostępne w sprzedaży, więc gorąco namawiamy do przygotowania tych owoców w gęstym i słodkim syropie. Będą one później stanowić doskonałe wykończenie deserów, dodatek do granulowanych serków, jogurtów, czy napojów.

Zawartość cukru w oryginalnym przepisie jest spora, więc jeśli obawiacie się takiej ilości cukru w cukrze, można oczywiście dodać go nieco mniej. Podczas przygotowania syropu zadanie ułatwi termometr cukierniczy, więc warto się w niego zaopatrzyć.

1. Wiśnie myjemy, drylujemy, a pestki zachowujemy do późniejszego wykorzystania. Następnie owoce układamy warstwowo w głębokim garnku, każdą warstwę przesypując cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 godzin.

2. Po tym czasie do wiśni dolewamy szklankę wody. Pestki wkładamy do gazy, zawiązujemy i taką paczuszkę wkładamy do garnka z wiśniami. Gotujemy, cały czas mieszamy, zbieramy pianę która powstaje. Proces gotowania powinien być dość szybki i warto już w tym czasie mierzyć co jakiś czas temperaturę syropu.

3. Gdy osiągnie ona około 115 stopni C, dolewamy 1-2 łyżki soku z cytryny i gotujemy przez 3 minuty cały czas usuwając pianę. Podczas gotowania należy uważać aby syrop nie stał się zbyt gęsty i aby cukier nie przypalił się.

4. Napełniamy wcześniej przygotowane słoiki wiśniami i dopełniamy syropem tak aby owoce były w całości w nim zanurzone. Szczelnie zakręcamy.

Tak przygotowane wiśnie można przechowywać w temperaturze pokojowej przez wiele miesięcy.

Καλή όρεξη!

Wiśnie w syropie

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-07-30 20:41:44

zrobiłam :) zanim przepis się pojawił :) na 4 kilo wiśni ,sok z 4 cytryn i 800 gr cukru ,smażylam 4 godziny ! pyszności ,najlepsze na świecie ! Sok z cytryny , zawiera pektyny, a te są naturalnym zagęstnikiem i możemy zmniejszać wtedy ilość cukru :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-07-30 20:51:33

Super :) Nam robienie tych wiśni weszło już w krew, a bez nich ciężko by było w jesienne i zimowe miesiące.

 Agnieszka Buczkowska
Agnieszka Buczkowska
2016-07-30 22:08:04

KERASI TO NIE WISNIE TYLKO CZERESNIE ...TAK BARDZO DOBRE ZNAM TO BO TU JE CZESTO JEM I ZNAM TO DOBRZE PODAJE PO OBIEDZIE Z GRECKIM JOGURTEM NA DESER JAK MAM GOSCI SZYPKIE I SMACZNE .

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-07-31 06:46:10

W takim razie jak będą wiśnie? Pod nazwą kerasi widzieliśmy i jedno i drugie...

 Mirosław Kozłowski
Mirosław Kozłowski
2016-07-31 17:32:44

CRETE - Kreta visino

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-07-31 19:15:13

Mirosław Kozłowski Dzięki!

 Katarzyna Ledzion
Katarzyna Ledzion
2017-08-15 07:10:17

Pyszne z lodami

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-08-15 08:52:57

Tak i z jogurtem lub serkiem :)

 Joanna Janik
Joanna Janik
2017-08-15 11:02:30

pyszności, ja już tęsknię za nimi ;)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153074383497551,10153769377582551,10154763672822551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy. Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Kancelaria Prawna Turek&Wróbel: Informujemy, iż zgłosili się do nas pasażerowie opóźnionego lotu Heraklion - Wrocław. Gdyby ktoś z Państwa chciał przyłączyć się do wszczynanych przez nas postępowań, zapraszamy do kontaktu e-mail: [email protected]
Mat Tro: Jak powiedział mi jeden z lokalnych barmanów, wieje tam 360 dni w roku :D
Beata Mikłasz: Bajka...
Agata Borkowska: Cudowne miejsce
Gosia | crete.pl : Wojtek, dzięki za informację! Dodaliśmy ją do treści bo jest istotna.
Marta Wolny-Lis: Zawsze wracam z bagażem o kilka kilogramów cięższym niż ten, z którym wylatuje z Polski. Oliwa, miód tymiankowy, piniowy, pomarańczowy, chałwa....
Roman Roman: 
Roman Roman: Piekny wawoz i bez tłoku
Barbara Binkowska: co za pysznosci sa w słoikach?
Pawel Budzynski: Ja polecam też SAGE wildherbscrete, 100% naturalne, ręcznie robione kosmetyki z górskich ziół. Na codzień można kupić je koło Elafonissi, a powstają w okolicach Kandanos
Dariusz Rzeczkowski: Fajna przygoda i po 400 EUR zwrotu dostaną jak złożą reklamacje i będą zadowoleni
Małgorzata Tatarek Boerboel Polska: Chyba właśnie wystartowali :)
Klaudia Bracisiewicz: a czy ktoś wie, na jaki adres mailowy można składać reklamację? na stronie przewoźnika nie ma żadnej informacji na ten temat, jedynie kiedy można prosić o zwrot kosztów i na jaką kwotę można liczyć
Marcin Palacz: Jakaś dziwna linia lotnicza. Za przewoz pieska na pokładzie w obie strony 280 € szaleństwo
Kamila B-n: Podobna sytuacje przezylam na lotnisku we Wrocławiu lot do Burgas. 28.06.2019 lot opozniony o ponad 8 godzin. Napisałam maila do Blue Panorama. Odpowiedzieli że wniosek o odszkodowanie należy przesłać do AMC AVIATION, bo to oni są odpowiedzialni za loty czarterowe.
gość PiotrWie: Po obejrzeniu zdjęć na większym ekranie - poprzednio oglądałem na smartfonie - już widzę - to jest droga od Vasiliki. Czemu nie jechałeś przez Lentas?
gość PiotrWie: Znam obie drogi ale ze zdjęć nie umiem się zorientować - jechałeś przez Lentas i Trahoulas co byłoby logiczne ale wtedy nie jedziesz przez wąwóz czy od Vasiliki ?
Wojtek Arciszewski: Tak było w kwietniu w Falassarna . To nie był sam brzeg, tylko miejsce za wydmą od strony lądu.Czyli ślad po plażowiczach z sezonu 2018
Maryla Paturalska: Chyba trzeba nazwę zmienić...
Maja Nować: Prądy morskie mogły przynieść te śmieci także z innych krajów. Nie jest powiedziane, że to tylko wina Greków Andrzej Lewandowski
Rafał Mąder: Adrianna Izmajłowicz
Adaś Es: Niestety również widziałem ten dramat na Voulisma Beach po mniej uczęszczanej stronie. To że nie dało się nurkować to jedno, ale do k...y nędzy ludzie ruszcie głowami za nim będzie za późno. Kosze na śmieci są wszędzie korzystajcie z nich!!!!
Andrzej Lewandowski: Jak beda podawsc frappe w plastikowych kubkach ze slomkami, plastikowe pudeleczka z porcjami arbuza, i kazde zakupy wkladac do plastikowych siatek, a zamaiat bidonow uzywac plastikowych butelek i uzywac calej masy jednorazowych rzeczy a my turysci nie bedziemy reagowac na powszechne uzywanie plastiku, to szmaragdowa Grecja bedzie pelna smieci http://www.plasticfreegreece.com/
Dana Gołowacz: byłam,widziałam..potwierdzam..niestety ..:( Jak się ludzie nie ogarną,to śmieci nas zasypią ...
gość Wojtek: Droga na parking jest zagrodzona i mnisi z Moni Gouvernet biorą po 2,5 euro od osoby dorosłej za przejście do Moni Katholiko. Dziś byłem. 
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt