Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Zanim przejdziemy do bardziej szczegółowych danych warto od razu zaznaczyć, że zarówno oliwa Eliama Gold jak i Eliama Premium są oliwami o wybitnie niskiej kwasowości wynoszącej odpowiednio 0,16% oraz 0,15%. Przypomnijmy, że wedle europejskich norm górna granica kwasowość oliwy typu extra virgin sięga aż do poziomu 0,8%. Warto wiedzieć również, że w przypadku tego wskaźnika mniej znaczy lepiej. Czyli im niższa jest kwasowość tym lepsza jest oliwa.

Oliwy Eliama

W gajach Elli’s Farm drzewa oliwne odmiany Koroneiki uprawiane są z poszanowaniem równowagi ekologicznej, bez stosowania chemicznych nawozów czy herbicydów. Producent zbiera oliwki w listopadzie, gdy nie są one jeszcze dojrzałe. Dzięki temu zachowują one wiele wartościowych składników. Ilość otrzymanej oliwy jest mniejsza niż wtedy, gdy tłoczy się ją z owoców dojrzałych ale jej jakość jest o wiele wyższa. To co jest także ważne w przechowywaniu oliwy to pakowanie jej w butelki wykonane z ciemnego szkła, które w całości są dodatkowo napylone białą farbą. Stanowi to bardzo dobrą ochronę oliwy przed działaniem promieni światła, które są jedną z przyczyn utraty jej cennych wartości.

Przyjrzyjmy się teraz bliżej właściwościom jednej i drugiej oliwy.

Eliama Gold

Oliwa Eliama Gold to oliwa zaliczana do oliw polifenolowych. O tego typu oliwach, które są nowością na naszym rynku, pisaliśmy już w kwietniu 2018 roku w tym artykule: Oliwy polifenolowe.

Przypomnimy tylko, że oliwy polifenolowe są uznawane w Unii Europejskiej za produkty przynoszące zdrowotne korzyści i wyróżniane oznaczeniem Health Claim. Zgodnie z unijną dyrektywą nr 432/2012, aby oliwa uzyskała takie oznaczenie, jej producent musi spełnić szereg wymogów. Jednym z nich jest wykonanie certyfikowanych analiz chemicznych oliwy potwierdzających zawartość odpowiedniej ilości substancji mających działanie prozdrowotne. W szczególności dotyczy to hydroksytyrozolu i jego pochodnych (np. kompleksu oleuropeiny i tyrozolu). Wedle dyrektywy 432/2012 tylko produkty zawierające więcej niż 5 mg tych substancji w 20 g oliwy mogą używać oznaczenia Health Claim. Komisja Europejska wymaga od producentów takich oliw aby oni informowali klientów o tym, że korzystne działanie polifenoli występuje jednak w przypadku regularnego spożywania 20 g takiej oliwy dziennie.

Po tej krótkiej dygresji wróćmy do oliwy Eliama Gold.

Jest ona tłoczona na zimno ze starannie wyselekcjonowanych, ręcznie zbieranych oliwek, których waga pojedynczego owocu nie może przekroczyć 1 grama. Zebrane oliwki trafiają do specjalnych pojemników posiadających certyfikat przydatności dla produktów spożywczych. W przypadku pozyskiwania oliwy bardzo istotny jest także czas dzielący zbieranie owoców od procesu tłoczenia. W tym przypadku jest on bardzo krótki, nigdy nie przekracza 4 godzin.

Po wytłoczeniu oliwa jest przechowywana w wielkich cysternach ze stali nierdzewnej. Aby przeciwdziałać procesom utleniania i zachowaniu jej wybitnych wartości pojemniki te są zabezpieczone azotem. Temperatura przechowywania waha się w granicach 12-15 stopni C.

To co jest szczególnie ważne w przypadku Eliama Gold to bardzo bogata zawartość oleocanthalu, oleoceiny i tokoferolu. Obecność polifenoli jest wyraźnie wyczuwalna w jej smaku. To właśnie ten dość gorzki i jednocześnie mocno pieprzny smak przechodzący powoli w pikantny charakteryzuje oliwy o dużej zawartości polifenoli.

Przyjrzyjmy się jak wygląda zawartość poszczególnych polifenoli w tej oliwie:

  • Oleocanthal: 296 mg/kg,
  • Oleaceina: 225 mg/kg,
  • Tokoferol alfa (witamina E): 244 mg/kg
  • Łączna suma polifenoli to 1047 mg/kg,  tokoferolu: 252 mg/kg.

Aby mieć jakiś punkt odniesienia warto porównać te wartości ze średnimi, przeciętnymi wartościami występującymi w wysokofenolowych oliwach extra virgin. Średnia zawartość oleocanthalu wynosi 135 mg/kg, a oleaceiny 105 mg/kg. Zatem gdy porównamy te wartości wyraźnie widać, że Eliama Gold zawiera ich ponad dwukrotnie więcej niż przyjęte średnie. Całkowita zawartość poszczególnych substancji jest udokumentowana w załączonej analizie chemicznej: Fenole i Tokoferole.

Medyczne badania naukowe potwierdzają, że wysoka zawartość oleokantalu, oleaceiny i tokoferoli znajdujących się w oliwie ma bardzo korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowotnych. Przede wszystkim wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość trójglicerydów we krwi, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i VLDL. Frakcja LDL jest potocznie nazywana “złym cholesterolem”. Jej nadmiar prowadzi do odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i rozwoju miażdżycy. Taka oliwa zatem zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Zmniejszając agregację płytek krwi oraz regulując ciśnienie krwi przeciwdziała powstawaniu zakrzepów.

Oliwy Eliama

Kolejnym bardzo ważnym działaniem jest ochrona przed skutkami stresu oksydacyjnego. Poprzez zapobieganie tworzenia się wolnych rodników przeciwdziała procesom starzenia i oraz zmniejsza ryzyko mutacji DNA, które może prowadzić do rozwoju choroby nowotworowej. Polifenole te działają także antyarytmicznie, antyzakrzepowo i przeciwzapalnie (oleaceina). Warto także zwrócić uwagę na to, że pomagają w zapaleniu oraz owrzodzeniu żołądka, kamicy żółciowej i w zaparciach.

Obecny w polifenolowej oliwie oleocanthal zmniejsza ryzyko chorób takich jak Alzheimer, Parkinson, czy stwardnienia rozsianego. Według najnowszych badań jest on też skuteczny w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Szczególnie ważna jest także wysoka zawartość witaminy E w tej oliwie. W jednej łyżce oliwy znajdziemy 20% dziennego zapotrzebowania naszych organizmów na tę witaminę. Regularne jej dostarczanie jest ważne z wielu powodów. Przede wszystkim witamina E, zwana też witaminą młodości, pomaga zachować zdrową skórę i włosy. Jej niedobór w organizmie objawia się między innymi słabą kondycją włosów i ich wypadaniem oraz zmniejszeniem elastyczności skóry, problemami z kośćmi czy płodnością. Nie mniej istotna rola dotyczy utrzymywaniu odporności na infekcje. Witamina E jest także bardzo dobrym antyutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Oliwa Eliama Gold sprzedawana jest w małej 250 ml buteleczce w dodatkowym czarnym etui. Zabezpieczenie takie ma za zadanie jak najlepiej chronić oliwę przed światłem. Ze względu na swoją cenną zawartość należy ją traktować raczej jako naturalny suplement, którego regularne spożywanie uzupełni poziom wielu bardzo potrzebnych substancji. Należy tylko pamiętać, że jej korzystne działanie pojawia się przy regularnym, codziennym spożywaniu  20 g (dwie łyżki) oliwy. Na pewno nie polecamy jej do gotowania czy smażenia ze względu na ryzyko utraty cennych jej właściwości. Aby je zachować należy tę oliwę stosować na zimno. Uwaga ta dotyczy w zasadzie wszystkich oliw wysokofenolowych.

Oliwy Eliama

Eliama Premium

Tak jak napisaliśmy we wstępie, tę oliwę charakteryzuje wyjątkowo niska kwasowość plasująca się na poziomie 0,15%. Jej znakomite walory smakowe i zdrowotne zostały docenione w prestiżowym konkursie Olive Oil Competition w Londynie. Oliwa ta dwukrotnie zdobyła złoty medal w tym konkursie w 2017 i w 2018 roku. Przypominamy także, że w tym roku Eliama Premium została doceniona także w Polsce. Na łódzkich Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food także zdobyła złoty medal w kategorii produkt naturalny zagraniczny.

Oliwa ta jest łagodniejsza w smaku, niż oliwa Gold. Wyróżnia ją mocno owocowy posmak (ale nie trawiasty) przechodzący w pikantny. Nie ma za to tak wyczuwalnej w sobie goryczy, która jest charakterystyczna dla oliwy Gold. Jej smak jest idealnie zrównoważony pomiędzy łagodną owocową i jednocześnie pikantną nutą. Czyni to z tej oliwy świetny dodatek do przygotowywania codziennych potraw.

Eliama Premium także jest tłoczona na zimno z ręcznie zbieranych oliwek. W przypadku tej oliwy owoce są selekcjonowane tak aby żadna z nich nie przekroczyła wagi 1,5 grama. Tu także producent dba o to by świeżo zebrane oliwki trafiały do certyfikowanych pojemników nadających się dla produktów spożywczych. Między zbiorem a tłoczeniem nie może minąć więcej niż 6 godzin. Po wytłoczeniu oliwa, trafia do cystern ze stali nierdzewnej, gdzie jest przechowywana w temperaturze 12-15 stopni. Dodatkowym zabezpieczeniem jest azot, który ma przeciwdziałać utlenianiu atmosferycznemu. Do konsumenta zaś oliwa trafia w półlitrowej szklanej butelce, będącej jednym z optymalnych sposobów przechowywania oliwy w domowych warunkach.

Obie opisywane wyżej oliwy dostępne są w sklepie kreta24.pl.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Georgia Georgiou
Georgia Georgiou
2018-11-12 20:14:45

Polecam !!! Naprawde Wspaniala i Zdrowa !!!!

1
 gość}
gość bat
2018-11-13 08:30:19

Eliama

Poznalam ta oliwa na Targach Grecka Panorama w ubieglym roku w Warszawie u samego producenta,

Nie bede pisac wiecej niz to , ze jest genialna jezeli chodzi o wlasnosci zdrowotne i jest do tego pyszna.

Wydaje mi sie w niedlugim czasie sie okaze ze jest to najlepsza oliwa na SWIECIE!!!

W tym roku tez wybiore sie Grecka Panorame wlasnie po ta oliwe, po co mam placic za przesylke.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155823403327551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Kilka dni temu Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport dotyczący otyłości wśród dzieci. Co ciekawe problem ten nie jest domeną tylko krajów Europy północnej ale przede wszystkim tych będących kolebką diety śródziemnomorskiej. Nowy raport WHO przedstawiony na Europejskim Kongresie Otyłości w Wiedniu wskazał, że spośród 34 krajów regionu europejskiego Cypr, Grecja, Włochy, Malta, San Marino i Hiszpania mają najwyższy wskaźnik otyłości u dzieci od 6 do 9 lat. Zatem nadwaga staje się tu takim samym problemem jak choćby w Wielkiej Brytanii.

Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu

Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu

W czasie naszych kulinarnych eksperymentów oraz w czasie przygotowania naszych codziennych posiłków staramy się jak najczęściej sięgać po unikalne produkty pochodzące z Krety lub Grecji. Wiele spośród nich na stałe wpisuje się do naszego jadłospisu i systematycznie trafiają na nasze listy zakupów. Od jakiegoś czasu do grona tego typu produktów dołączyły suszone śliwki oraz czarne oliwki greckiej firmy Atrapos. Na wstępie warto podkreślić, że oba produkty znajdują się praktycznie w stałej ofercie internetowego sklepu kreta24.pl.

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daniel Fik: Wcale mnie to nie dziwi .:) jest piękna .
Maria Małecka: W takim razie pomyślę
Mariola Dudzinska: 
Ania Graca: I ja się wcale nie dziwię. Za rok będzie jeszcze wyżej
Urszula Bednarczyk: Cudowna Wyspa. Przepiękne widoki, klimat wymarzony i najlepsze jedzenie na świecie!!! Dlatego taki wynik ❤❤❤
Aleksander Ryszka: Osobiście uważam, że "superowość" serwisu Airbnb jeśli chodzi o niskie ceny jest mocno przesadzona. Często kwatery ogłaszjące się na Booking .com czy nawet na mapach Google mają atrakcyjniejsze ceny. Jeśli ktoś szuka naprawde taniego noclegu przez Airbnb mozę znajdzie, ale najczęściej jest to standard komórki przerobionej na mieszkanie. (...)
Artur Nowak: Właśnie chcę skorzystać bo zamierzam na 3 dni odwiedzić Ateny.
Szymon Pumex Jańczak: hahahah Grecy, którzy celowo nie kończą inwestycji mieszkaniowych/hotelowych, żeby nie płacić podatków, są oburzeni unikaniem podatków... LOL
Mariola Dudzinska: Nareszcie zrobią porządek jak im się to uda
Beata Waszkowska: No i nie mam juz wyjścia, na Kretę czas sie przenieść :)
Karolina Trepa: Tak,poza Grecją już nie to samo
Ferdinant Sulenji: Χορτιάτη..........
Urszula Margiewicz: Tylko w Grecji najlepiej smakuje.
Mariola Maj: Prawda ☺
Marta Wolny-Lis: Sałatka grecka nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Grecji. Uwielbiam ją.
Jola Ostraszewska: A tak długo pisałam w sprawie terminu
Marco Sgeheim: Is schon gebucht
Jasmin Faes: Marco Sgeheim
Piotrek | www.crete.pl : Ja napiszę trochę przewrotnie, wszyscy mamy rację i wszyscy się mylimy. W świecie zero-jedynkowym gdzie każdy obywatel i każdy podmiot gospodarczy przestrzegałby prawo, dowolne z rozwiązań byłoby dobre. Zarówno to oparte na regulacjach prawnych jak i na narzutach podatkowych nałożonych na tanie oleje. Niestety nie żyjemy w świecie idealnym (a może raczej na szczęście). Ludzie są tylko ludźmi. (...)
gość PiotrWie: Ale jedynym skutecznym sposobem na to jest niestety podatek od tanich olei - żeby były drogie. Wszystko inne - apele, nakazy - nie sprawdziło się w żadnym kraju więc i w Grecji się nie sprawdzi.
Gosia | crete.pl : Piotrze, chyba przesadzasz :D Nie chodzi o przymus picia oliwy przez każdego turystę tylko o to by kucharze używali rodzimego produktu zamiast innych tanich olejów. Moim zdaniem ma to sens.
gość PiotrWie: Kolejny pomysł kogoś kto myśli że wszystko da się rozwiązać metodami administracyjnymi - nie chce nam się namówić turystów do spożywania oliwy więc ich lepiej zmuśmy. Następnym krokiem będzie wymaganie zaświadczeń lekarskich o uczuleniu na oliwę - bo inaczej niespożywający jej zapłacą karę. To najlepsza metoda by obrzydzić turystom oliwę i Kret ę. (...)
Bartek Wozek: Znaczy przeludnienia to nie rozwiąże ale z pewnością wspomoże budżet. Ludzie bedąparkowac na drodze dojazdowej , pewnie dojdzie do jakiś wypadków.
Szymon Matusewski: 
Szymon Matusewski: 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt