Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Zanim przejdziemy do bardziej szczegółowych danych warto od razu zaznaczyć, że zarówno oliwa Eliama Gold jak i Eliama Premium są oliwami o wybitnie niskiej kwasowości wynoszącej odpowiednio 0,16% oraz 0,15%. Przypomnijmy, że wedle europejskich norm górna granica kwasowość oliwy typu extra virgin sięga aż do poziomu 0,8%. Warto wiedzieć również, że w przypadku tego wskaźnika mniej znaczy lepiej. Czyli im niższa jest kwasowość tym lepsza jest oliwa.

Oliwy Eliama

W gajach Elli’s Farm drzewa oliwne odmiany Koroneiki uprawiane są z poszanowaniem równowagi ekologicznej, bez stosowania chemicznych nawozów czy herbicydów. Producent zbiera oliwki w listopadzie, gdy nie są one jeszcze dojrzałe. Dzięki temu zachowują one wiele wartościowych składników. Ilość otrzymanej oliwy jest mniejsza niż wtedy, gdy tłoczy się ją z owoców dojrzałych ale jej jakość jest o wiele wyższa. To co jest także ważne w przechowywaniu oliwy to pakowanie jej w butelki wykonane z ciemnego szkła, które w całości są dodatkowo napylone białą farbą. Stanowi to bardzo dobrą ochronę oliwy przed działaniem promieni światła, które są jedną z przyczyn utraty jej cennych wartości.

Przyjrzyjmy się teraz bliżej właściwościom jednej i drugiej oliwy.

Eliama Gold

Oliwa Eliama Gold to oliwa zaliczana do oliw polifenolowych. O tego typu oliwach, które są nowością na naszym rynku, pisaliśmy już w kwietniu 2018 roku w tym artykule: Oliwy polifenolowe.

Przypomnimy tylko, że oliwy polifenolowe są uznawane w Unii Europejskiej za produkty przynoszące zdrowotne korzyści i wyróżniane oznaczeniem Health Claim. Zgodnie z unijną dyrektywą nr 432/2012, aby oliwa uzyskała takie oznaczenie, jej producent musi spełnić szereg wymogów. Jednym z nich jest wykonanie certyfikowanych analiz chemicznych oliwy potwierdzających zawartość odpowiedniej ilości substancji mających działanie prozdrowotne. W szczególności dotyczy to hydroksytyrozolu i jego pochodnych (np. kompleksu oleuropeiny i tyrozolu). Wedle dyrektywy 432/2012 tylko produkty zawierające więcej niż 5 mg tych substancji w 20 g oliwy mogą używać oznaczenia Health Claim. Komisja Europejska wymaga od producentów takich oliw aby oni informowali klientów o tym, że korzystne działanie polifenoli występuje jednak w przypadku regularnego spożywania 20 g takiej oliwy dziennie.

Po tej krótkiej dygresji wróćmy do oliwy Eliama Gold.

Jest ona tłoczona na zimno ze starannie wyselekcjonowanych, ręcznie zbieranych oliwek, których waga pojedynczego owocu nie może przekroczyć 1 grama. Zebrane oliwki trafiają do specjalnych pojemników posiadających certyfikat przydatności dla produktów spożywczych. W przypadku pozyskiwania oliwy bardzo istotny jest także czas dzielący zbieranie owoców od procesu tłoczenia. W tym przypadku jest on bardzo krótki, nigdy nie przekracza 4 godzin.

Po wytłoczeniu oliwa jest przechowywana w wielkich cysternach ze stali nierdzewnej. Aby przeciwdziałać procesom utleniania i zachowaniu jej wybitnych wartości pojemniki te są zabezpieczone azotem. Temperatura przechowywania waha się w granicach 12-15 stopni C.

To co jest szczególnie ważne w przypadku Eliama Gold to bardzo bogata zawartość oleocanthalu, oleoceiny i tokoferolu. Obecność polifenoli jest wyraźnie wyczuwalna w jej smaku. To właśnie ten dość gorzki i jednocześnie mocno pieprzny smak przechodzący powoli w pikantny charakteryzuje oliwy o dużej zawartości polifenoli.

Przyjrzyjmy się jak wygląda zawartość poszczególnych polifenoli w tej oliwie:

  • Oleocanthal: 296 mg/kg,
  • Oleaceina: 225 mg/kg,
  • Tokoferol alfa (witamina E): 244 mg/kg
  • Łączna suma polifenoli to 1047 mg/kg,  tokoferolu: 252 mg/kg.

Aby mieć jakiś punkt odniesienia warto porównać te wartości ze średnimi, przeciętnymi wartościami występującymi w wysokofenolowych oliwach extra virgin. Średnia zawartość oleocanthalu wynosi 135 mg/kg, a oleaceiny 105 mg/kg. Zatem gdy porównamy te wartości wyraźnie widać, że Eliama Gold zawiera ich ponad dwukrotnie więcej niż przyjęte średnie. Całkowita zawartość poszczególnych substancji jest udokumentowana w załączonej analizie chemicznej: Fenole i Tokoferole.

Medyczne badania naukowe potwierdzają, że wysoka zawartość oleokantalu, oleaceiny i tokoferoli znajdujących się w oliwie ma bardzo korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowotnych. Przede wszystkim wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość trójglicerydów we krwi, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i VLDL. Frakcja LDL jest potocznie nazywana “złym cholesterolem”. Jej nadmiar prowadzi do odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i rozwoju miażdżycy. Taka oliwa zatem zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Zmniejszając agregację płytek krwi oraz regulując ciśnienie krwi przeciwdziała powstawaniu zakrzepów.

Oliwy Eliama

Kolejnym bardzo ważnym działaniem jest ochrona przed skutkami stresu oksydacyjnego. Poprzez zapobieganie tworzenia się wolnych rodników przeciwdziała procesom starzenia i oraz zmniejsza ryzyko mutacji DNA, które może prowadzić do rozwoju choroby nowotworowej. Polifenole te działają także antyarytmicznie, antyzakrzepowo i przeciwzapalnie (oleaceina). Warto także zwrócić uwagę na to, że pomagają w zapaleniu oraz owrzodzeniu żołądka, kamicy żółciowej i w zaparciach.

Obecny w polifenolowej oliwie oleocanthal zmniejsza ryzyko chorób takich jak Alzheimer, Parkinson, czy stwardnienia rozsianego. Według najnowszych badań jest on też skuteczny w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Szczególnie ważna jest także wysoka zawartość witaminy E w tej oliwie. W jednej łyżce oliwy znajdziemy 20% dziennego zapotrzebowania naszych organizmów na tę witaminę. Regularne jej dostarczanie jest ważne z wielu powodów. Przede wszystkim witamina E, zwana też witaminą młodości, pomaga zachować zdrową skórę i włosy. Jej niedobór w organizmie objawia się między innymi słabą kondycją włosów i ich wypadaniem oraz zmniejszeniem elastyczności skóry, problemami z kośćmi czy płodnością. Nie mniej istotna rola dotyczy utrzymywaniu odporności na infekcje. Witamina E jest także bardzo dobrym antyutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Oliwa Eliama Gold sprzedawana jest w małej 250 ml buteleczce w dodatkowym czarnym etui. Zabezpieczenie takie ma za zadanie jak najlepiej chronić oliwę przed światłem. Ze względu na swoją cenną zawartość należy ją traktować raczej jako naturalny suplement, którego regularne spożywanie uzupełni poziom wielu bardzo potrzebnych substancji. Należy tylko pamiętać, że jej korzystne działanie pojawia się przy regularnym, codziennym spożywaniu  20 g (dwie łyżki) oliwy. Na pewno nie polecamy jej do gotowania czy smażenia ze względu na ryzyko utraty cennych jej właściwości. Aby je zachować należy tę oliwę stosować na zimno. Uwaga ta dotyczy w zasadzie wszystkich oliw wysokofenolowych.

Oliwy Eliama

Eliama Premium

Tak jak napisaliśmy we wstępie, tę oliwę charakteryzuje wyjątkowo niska kwasowość plasująca się na poziomie 0,15%. Jej znakomite walory smakowe i zdrowotne zostały docenione w prestiżowym konkursie Olive Oil Competition w Londynie. Oliwa ta dwukrotnie zdobyła złoty medal w tym konkursie w 2017 i w 2018 roku. Przypominamy także, że w tym roku Eliama Premium została doceniona także w Polsce. Na łódzkich Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food także zdobyła złoty medal w kategorii produkt naturalny zagraniczny.

Oliwa ta jest łagodniejsza w smaku, niż oliwa Gold. Wyróżnia ją mocno owocowy posmak (ale nie trawiasty) przechodzący w pikantny. Nie ma za to tak wyczuwalnej w sobie goryczy, która jest charakterystyczna dla oliwy Gold. Jej smak jest idealnie zrównoważony pomiędzy łagodną owocową i jednocześnie pikantną nutą. Czyni to z tej oliwy świetny dodatek do przygotowywania codziennych potraw.

Eliama Premium także jest tłoczona na zimno z ręcznie zbieranych oliwek. W przypadku tej oliwy owoce są selekcjonowane tak aby żadna z nich nie przekroczyła wagi 1,5 grama. Tu także producent dba o to by świeżo zebrane oliwki trafiały do certyfikowanych pojemników nadających się dla produktów spożywczych. Między zbiorem a tłoczeniem nie może minąć więcej niż 6 godzin. Po wytłoczeniu oliwa, trafia do cystern ze stali nierdzewnej, gdzie jest przechowywana w temperaturze 12-15 stopni. Dodatkowym zabezpieczeniem jest azot, który ma przeciwdziałać utlenianiu atmosferycznemu. Do konsumenta zaś oliwa trafia w półlitrowej szklanej butelce, będącej jednym z optymalnych sposobów przechowywania oliwy w domowych warunkach.

Obie opisywane wyżej oliwy dostępne są w sklepie kreta24.pl.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.7
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.7 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Georgia Georgiou
Georgia Georgiou
2018-11-12 20:14:45

Polecam !!! Naprawde Wspaniala i Zdrowa !!!!

1
 gość}
gość bat
2018-11-13 08:30:19

Eliama

Poznalam ta oliwa na Targach Grecka Panorama w ubieglym roku w Warszawie u samego producenta,

Nie bede pisac wiecej niz to , ze jest genialna jezeli chodzi o wlasnosci zdrowotne i jest do tego pyszna.

Wydaje mi sie w niedlugim czasie sie okaze ze jest to najlepsza oliwa na SWIECIE!!!

W tym roku tez wybiore sie Grecka Panorame wlasnie po ta oliwe, po co mam placic za przesylke.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155823403327551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym kon[email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi. Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób?

Mastyks (masticha)

Mastyks (masticha)

Mastyks to bardzo aromatyczna miękka naturalna żywica, pozyskiwana tylko na jednej greckiej wyspie. Jest swego rodzaju przyprawą, a jednocześnie dodatkiem do kosmetyków oraz chemii wykorzystywanej w konserwatorstwie.

Herbata dictamus

Herbata dictamus

Roślina Origanum dictamnus to kolejny sztandarowy produkt Krety znany także pod nazwami: Dittany, Δίκταμο, hop majoram, Dittany of Crete czy też Cretan dittany. Jest to wieloletnia płożąca roślina występująca w naturalnym środowisku tylko na Krecie. Na przestrzeni wieków wielu zbieraczy zginęło lub odniosło rany podczas prób pozyskania rośliny, ponieważ występuje ona na dość trudno dostępnych terenach. Jej 20-30 cm krzaczki najłatwiej spotkać na wapiennych zboczach górskich, w wąwozach oraz na klifach.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Ewa Blue: Już za tydzień lece
gość PiotrWie: Strategiczne miejsca to akurat te które warto było odwiedzić co najmniej kilkanaście lat temu - pamiętam Elafonisi z kilkunastoma leżakami przy samym parkingu, obecnie należy szukać miejsc o których przewodniki nie wspominają.
gość PiotrWie: Zakyntos jest - tak samo jak np Korfu - dla tych co lubią odpoczywać w tłumie. Kreta jest na tyle duża że da się znaleźć miejsca gdzie na plaży jest się samemu bądź w towarzystwie kilku osób - a na Korfu na większości plaż trudno było znaleźć miejsce na położenie ręcznika. (...)
Adam Machoczek: Wyspa Kos - Kardamena,polecam.
Sylwia Ba Ka: Dziwne bo tam wcale nie jest ladnie:( Kreta jest niestety przereklamowana. Z Greckich wysp to Zakhyntos jest krolową
Przemek Kądraś: W tamtym roku była Kreta właśnie teraz zmiana kierunku :p
Agnes Mokros: Taak
Jola Ostraszewska: Kreta maj i chyba wrzesień
Justyna Widlarz: Tak! 12 maja po raz pierwszy Kreta
Monika Michalska: Uwielbiam Grecję. Na Rodos byliśmy 2 razy już, wcześniej Kreta, Ateny i inne
gość PiotrWie: My pojutrze po raz 14 na Kretę, poza tym byliśmy na Rodos i Korfu, w tym roku planujemy jeszcze Samotrakę.
Edyta Szulik: Jasne, że w tym roku znowu Grecja
Agnieszka Lebioda: Lecimy 1 raz, lądujemy w Chanii, w której części najlepiej szukać noclegów, w sensie najlepsza baza wypadowa
Daniel Stachowiak: Byłem na wschodniej części. Myślę że kiedyś odwiedzę zachodnią część
Miroslaw Wojas: Jeszcze jedno pytanie dla tych co juz byli na Krecie. Chodzi mi o wynajecie samochodu. Jakies sprawdzone firmy.
Anna Jarzembowska: W przyszlą środę zawitam po raz pierwszy na Krecie
Miroslaw Wojas: Co polecacie do zwiedzania? Lecimy 1wszy raz zakwaterowania blisko Chania.
Irena Zygmunt Pampuch: Tak, Kefalonia
Piotr Pietrzak: Zante w czerwcu
Agnieszka Haraf: Oczywiście,że tak w czerwcu
Ewa Rogowska: My dopiero 5 raz na Kretę ;)
Zofia Sokołowska: Byłam 8 razy na Krecie. W czerwcu lece 9 raz..
Ania Łuczyńska: Majówka w Grecji (po 3 latach w sezonie wakacyjnym)
Aleksandra Brudzinska: Tomasz Terlecki
Piotrek | www.crete.pl : Piotr ciężko powiedzieć. Podobno córka Pana Andrzeja jest na Krecie. Myślę, że rozważana jest opcja o której wspominasz.
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt