Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Briam

briami

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg cukinii
  • ½ kg bakłażana
  • 600-700 g dojrzałych pomidorów
  • 3 posiekane drobno ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • około 300 ml wody
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Μπριάμ

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia. Nasz przepis pochodzi z Krety i wyróżnia go prostota, która jest cechą kuchni kreteńskiej. Sezon letni to najlepszy moment na przygotowanie Briam ze względu na dostępność świeżych i lokalnych warzyw.

Danie to potrzebuje długiego czasu pieczenia, ale rekompensuje to pysznym smakiem. Dobrze znosi podgrzewanie, więc można przygotować go nieco więcej. Niezbędnym dodatkiem będzie pyszne pieczywo, które nie pozwoli nam na zmarnowanie znakomitego sosu. Opcjonalnie upieczone briam można podać z pokruszoną fetą. Dobrym pomysłem na uzupełnienie smaku tego dania będzie retsina lub białe wino.

1. Bakłażany kroimy w plastry 1 cm grubości. Jeśli mamy duże okazy można najpierw przekroić je wzdłuż, a później w plastry. Bakłażany solimy i zostawiamy na około pół godziny, aby puściły gorzki sok. Po upływie tego czasu płuczemy je pod wodą.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry około 1cm grubości lub dość duże cząstki. Cukinię (najlepiej niewielką i młodą) kroimy podobnie jak ziemniaki.

2. Warzywa wrzucamy na głęboką blachę do pieczenia, mieszamy ze sobą. Pomidory ścieramy na tarce, doprawiamy je drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Dolewamy do nich oliwy z oliwek i następnie całość wlewamy do warzyw. Na koniec dodajemy jeszcze około 300-350 ml wody i posiekaną natkę pietruszki.

3. Blachę przykrywamy szczelnie folią aluminiową* i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Briam pieczemy minimum przez 1,5 do 2 godzin. Podajemy obowiązkowo z chlebem, którym można zgarniać smakowity sos.

*Briam można piec także bez przykrywania folią jednak wymaga to dodania większej ilości wody i kilkukrotnego  delikatnego przemieszania warzyw w trakcie pieczenia.

Καλή όρεξη!


Briami

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Agnieszka Łysiak
Agnieszka Łysiak
2017-08-28 19:20:26

Wczoraj robiłam pycha ☺

 Maria Konieczny
Maria Konieczny
2017-08-28 19:29:08

Ja wolę musakę

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-08-28 19:35:43

W musace jest mięso, a briam jest daniem bezmięsnym. Ciężko nawet porównać smaki bo każde z tych dań jest inne.

 Rebecca Davies
Rebecca Davies
2017-08-28 20:02:25

Nia Siân Davies remember when I made Briam???

1
 Nia Siân Davies
Nia Siân Davies
2017-08-28 20:03:18

Yup! Apothiki.......bucket!

 Rebecca Davies
Rebecca Davies
2017-08-28 20:03:57

And Erika's excellent reversing

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154795070862551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Chyba znalazłem - łuk skalny bardzo podobny do tego z filmu jest na Gavdos - ale wszystkie zdjęcia jakie udało mi się znaleźć były robione od drugiej strony - więc pewności nie mam. (...)
gość PiotrWie: W zeszłym roku w kwietniu na płaskowyżu Nida były już tylko resztki śniegu, żeby obejrzeć w takiej scenerii trzeba by być w okresie od grudnia do marca.
Elwira Joanna Lipińska: Następnym razem polecimy do Chanii, bo lotnisko w Heraklionie zdecydowanie nie przypadło nam do gustu
Kierunekgrecja: ja tam lece zwiększać statystyki w styczniu :D
Urszula Wesołowska: Byłam wśród tych 847 :) polecam
gość PiotrWie: Stanowi zdecydowanie duże, szczególnie że wiele osób nie jest przygotowana i przyzwyczajona do wędrówek - pomimo sporej ilości koszy na śmieci strażnicy parku zbierają ich ogromne ilości - dwukrotnie wychodząc tuz przed zamknięciem bramki widziałem idących z góry ludzi z dużym ... (...)
Piotrek Gęca : Jest dokładnie tak jak piszesz. W przypadku osób korzystających z gotowych wycieczek ta zmiana w głównej mierze powinna być zainicjowana przez biura podróży. Ciężko jest mi sobie wyobrazić, że ktoś ot tak lekką ręką rezygnuje z usług które opłacił. (...)
gość PiotrWie: Z noclegiem w Aghia Roumeli nie ma problemu - wręcz odwrotnie, miejsc noclegowych jest więcej niż chętnych. (...)
Grażyna Nurzyńska - Wereda: Kreta piekna a terazwykupione wczasy w Maroko. Czas zwiedzac swiat
Wojtek Arciszewski: Twierdza jest zamknięta dla turystów, a na jej terenie nie ma żywego ducha...

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-17 Linki | Kontakt