Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Tsikoudia - raki na Krecie

Na Krecie pędzenie oraz wspólne picie raki to głęboko zakorzeniona tradycja, która wciąż jest mocno kultywowana przez znaczną część Kreteńczyków. Ten tradycyjny napój o bardzo wysokiej zawartości alkoholu towarzyszył mieszkańcom wyspy zarówno w czasie wesołych jak i smutnych chwil. Jeśli właśnie teraz przebywacie na Krecie to macie doskonałą sposobność na podpatrzenie procesu destylacji raki, gdyż właśnie jesień to okres kiedy wytwarzany jest ten alkohol. W wielu miejscowościach mieszkańcy wspólnie destylują raki. Niejednokrotnie takie nieoczekiwane spotkania zamieniają się w wielką biesiadę, w czasie której oczywiście nie może zabraknąć tradycyjnej kreteńskiej muzyki oraz tańców.

Raki

Święto kotła

Kazanemata (καζανέματα) to właśnie takie samoistne świąteczne obchody, w czasie których destylowana jest raki. Nazwa tego święta wywodzi się od greckiego słowa καζάνι - kocioł, co jest bezpośrednim nawiązaniem do instalacji wykorzystywanej w procesie destylacji. Chociaż jest to ostatni etap produkcji raki, to w rzeczywistości proces ten rozpoczyna się dużo wcześniej.

Do wytworzenia raki, która na Krecie jest również nazywana tsikoudia (τσικουδιά ), wykorzystywane są pozostałości powstałe w czasie produkcji wina. Zazwyczaj są to sprasowane skórki winogron, które wciąż zawierają resztki słodkiego soku. Wytłoczyny stanowią bazę, z której przygotowywana jest mieszanina poddawana dalszej fermentacji. Po około miesiącu (od 20 do 40 dni) gotowy zacier przelewany jest do ogromnego kotła wypełnionego wodą. Pojemność tego naczynia jest zazwyczaj liczona w tysiącach litrów.

Gdy podgrzewana mieszanina osiągnie temperaturę wrzenia rozpoczyna się finalny proces destylacji. Po około godzinie na końcu parownika pojawiają się pierwsze krople, które są prawie czystym alkoholem. Pierwsza i ostatnia partia alkoholu jest odrzucana. Te dwie części destylatu są potocznie nazywane jako „głowa” i „ogon”. Dopiero po dłuższym czasie destylowana raki osiąga swoja nominalną „moc”, która przekłada się na około od 40- do 65-procentową zawartość etanolu. Tylko ta środkowa partia destylatu, zwana „sercem”, przeznaczana jest do spożycia

Wciąż ciepły trunek bardzo szybko trafia do kieliszków okolicznych sąsiadów. Niejednokrotnie do wypróbowania raki zapraszani są również przypadkowi przychodnie. Degustacji tej towarzyszą zazwyczaj typowe kreteńskie przekąski takie jak choćby jak dakosy, kalitsounia, czy też pieczone ślimaki.

Rakomelo
Rakomelo to raki z dodatkiem miodu i cynamonu.
Na zdjęciu wyśmienity trunek ze sklepu Nostimon znajdującego się we wsi Kritsa.

Geneza nazwy raki

Alkohol ten jest dosyć typowy dla krajów basenu morza Śródziemnego. Pojawia się na wielu greckich wyspach oraz w Grecji kontynentalnej. W zależności od rejonu oraz sposobu produkcji może występować pod takimi nazwami jak: Tsipouro, Suma (Rodos, Chios), Tsikoudia (Kreta), Zivania (Cypr). Dla niektórych zaskoczeniem może być to, że jego najczęściej spotykana nazwa ma swoją genezę w arabskim słowie عرق [ʕaraq], które oznacza destylowany. Niektóre źródła wskazują, że nazwa ta może nawiązywać do innego rozumienia tego słowa. Araq oznacza również pot – co wedle niektórych nawiązuje do skapujących powoli skroplin destylowanego alkoholu.

Raki jest powszechnie dostępne na Krecie i nawet w najmniejszym markecie bez trudu odnajdziecie ten alkohol na półkach. Zazwyczaj są to lokalne “marki”, które były destylowane na miejscu. Kreteńczycy chętnie częstują tym trunkiem turystów i gości. W tradycyjnych tawernach kieliszki z raki pojawiają się często po zakończonym posiłku. Oczywiście nie jest to dopisywane do rachunku. Nie zdziwcie się też kiedy raki pojawi się jako forma przypieczętowania różnego rodzaju zakupów, np. oliwy lub innych lokalnych wyrobów. Nie wypada wtedy odmawiać...

Destylator

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.08
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.08 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Wieska Kedzierska
Wieska Kedzierska
2018-11-15 18:27:55

Szkoda że mnie tam nie będzie, takie kretenskie imprezy są wspaniałe

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155827177377551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Frappe -  słodka z mlekiem (glykó me gála)

Frappe - słodka z mlekiem (glykó me gála)

Frappe jest prosta w przygotowaniu i idealna na upały. Do jej przyrządzenia w domowych warunkach w zupełności wystarczy shaker, a jeszcze lepiej sprawdzi się zwykły słoik. Aby kawa dobrze rozpuściła się w zimnej wodzie warto wybrać tą która ma postać drobnego pudru.

Retsina, krok ku przyszłości

Retsina, krok ku przyszłości

Restsina to jeden z bardziej charakterystycznych trunków serwowanych w Grecji. Zdania na temat jej wyrazistego smaku są zazwyczaj bardzo podzielone i najczęściej wpisują się w schemat, że albo się go nienawidzi albo uwielbia. Warto wiedzieć że, od jakiegoś czasu, za sprawą części producentów, wizerunek ten ulega pewnym zmianom. Sumiennie przygotowana retsina wytworzona na bazie starannie uprawianych winogron może być winem, które jest nie tylko smaczne dla większości osób ale również stanowi doskonałe uzupełnienie greckich potraw.

Nalewka z czystka kreteńskiego

Nalewka z czystka kreteńskiego

Czystek kreteński to roślina, która w ostatnim czasie uzyskała spory rozgłos i popularność. Warto jednak wspomnieć, że picie naparu z suszonych liści tej rośliny nie pozwala cieszyć się pełnią jej leczniczej mocy. Zdecydowana większość substancji, które cechują się silnym oddziaływaniem antyseptycznym oraz przeciwnowotworowym, nie rozpuszcza się w wodzie. Znacznie lepszym sposobem jest wykonanie nalewki opartej na około 60% alkoholu. Przepis jej sporządzenia znajdziecie poniżej.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daniel Fik: Wcale mnie to nie dziwi .:) jest piękna .
Maria Małecka: W takim razie pomyślę
Mariola Dudzinska: 
Ania Graca: I ja się wcale nie dziwię. Za rok będzie jeszcze wyżej
Urszula Bednarczyk: Cudowna Wyspa. Przepiękne widoki, klimat wymarzony i najlepsze jedzenie na świecie!!! Dlatego taki wynik ❤❤❤
Aleksander Ryszka: Osobiście uważam, że "superowość" serwisu Airbnb jeśli chodzi o niskie ceny jest mocno przesadzona. Często kwatery ogłaszjące się na Booking .com czy nawet na mapach Google mają atrakcyjniejsze ceny. Jeśli ktoś szuka naprawde taniego noclegu przez Airbnb mozę znajdzie, ale najczęściej jest to standard komórki przerobionej na mieszkanie. (...)
Artur Nowak: Właśnie chcę skorzystać bo zamierzam na 3 dni odwiedzić Ateny.
Szymon Pumex Jańczak: hahahah Grecy, którzy celowo nie kończą inwestycji mieszkaniowych/hotelowych, żeby nie płacić podatków, są oburzeni unikaniem podatków... LOL
Mariola Dudzinska: Nareszcie zrobią porządek jak im się to uda
Beata Waszkowska: No i nie mam juz wyjścia, na Kretę czas sie przenieść :)
Karolina Trepa: Tak,poza Grecją już nie to samo
Ferdinant Sulenji: Χορτιάτη..........
Urszula Margiewicz: Tylko w Grecji najlepiej smakuje.
Mariola Maj: Prawda ☺
Marta Wolny-Lis: Sałatka grecka nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Grecji. Uwielbiam ją.
Jola Ostraszewska: A tak długo pisałam w sprawie terminu
Marco Sgeheim: Is schon gebucht
Jasmin Faes: Marco Sgeheim
Piotrek | www.crete.pl : Ja napiszę trochę przewrotnie, wszyscy mamy rację i wszyscy się mylimy. W świecie zero-jedynkowym gdzie każdy obywatel i każdy podmiot gospodarczy przestrzegałby prawo, dowolne z rozwiązań byłoby dobre. Zarówno to oparte na regulacjach prawnych jak i na narzutach podatkowych nałożonych na tanie oleje. Niestety nie żyjemy w świecie idealnym (a może raczej na szczęście). Ludzie są tylko ludźmi. (...)
gość PiotrWie: Ale jedynym skutecznym sposobem na to jest niestety podatek od tanich olei - żeby były drogie. Wszystko inne - apele, nakazy - nie sprawdziło się w żadnym kraju więc i w Grecji się nie sprawdzi.
Gosia | crete.pl : Piotrze, chyba przesadzasz :D Nie chodzi o przymus picia oliwy przez każdego turystę tylko o to by kucharze używali rodzimego produktu zamiast innych tanich olejów. Moim zdaniem ma to sens.
gość PiotrWie: Kolejny pomysł kogoś kto myśli że wszystko da się rozwiązać metodami administracyjnymi - nie chce nam się namówić turystów do spożywania oliwy więc ich lepiej zmuśmy. Następnym krokiem będzie wymaganie zaświadczeń lekarskich o uczuleniu na oliwę - bo inaczej niespożywający jej zapłacą karę. To najlepsza metoda by obrzydzić turystom oliwę i Kret ę. (...)
Bartek Wozek: Znaczy przeludnienia to nie rozwiąże ale z pewnością wspomoże budżet. Ludzie bedąparkowac na drodze dojazdowej , pewnie dojdzie do jakiś wypadków.
Szymon Matusewski: 
Szymon Matusewski: 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt