Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Tsikoudia - raki na Krecie

Na Krecie pędzenie oraz wspólne picie raki to głęboko zakorzeniona tradycja, która wciąż jest mocno kultywowana przez znaczną część Kreteńczyków. Ten tradycyjny napój o bardzo wysokiej zawartości alkoholu towarzyszył mieszkańcom wyspy zarówno w czasie wesołych jak i smutnych chwil. Jeśli właśnie teraz przebywacie na Krecie to macie doskonałą sposobność na podpatrzenie procesu destylacji raki, gdyż właśnie jesień to okres kiedy wytwarzany jest ten alkohol. W wielu miejscowościach mieszkańcy wspólnie destylują raki. Niejednokrotnie takie nieoczekiwane spotkania zamieniają się w wielką biesiadę, w czasie której oczywiście nie może zabraknąć tradycyjnej kreteńskiej muzyki oraz tańców.

Raki

Święto kotła

Kazanemata (καζανέματα) to właśnie takie samoistne świąteczne obchody, w czasie których destylowana jest raki. Nazwa tego święta wywodzi się od greckiego słowa καζάνι - kocioł, co jest bezpośrednim nawiązaniem do instalacji wykorzystywanej w procesie destylacji. Chociaż jest to ostatni etap produkcji raki, to w rzeczywistości proces ten rozpoczyna się dużo wcześniej.

Do wytworzenia raki, która na Krecie jest również nazywana tsikoudia (τσικουδιά ), wykorzystywane są pozostałości powstałe w czasie produkcji wina. Zazwyczaj są to sprasowane skórki winogron, które wciąż zawierają resztki słodkiego soku. Wytłoczyny stanowią bazę, z której przygotowywana jest mieszanina poddawana dalszej fermentacji. Po około miesiącu (od 20 do 40 dni) gotowy zacier przelewany jest do ogromnego kotła wypełnionego wodą. Pojemność tego naczynia jest zazwyczaj liczona w tysiącach litrów.

Gdy podgrzewana mieszanina osiągnie temperaturę wrzenia rozpoczyna się finalny proces destylacji. Po około godzinie na końcu parownika pojawiają się pierwsze krople, które są prawie czystym alkoholem. Pierwsza i ostatnia partia alkoholu jest odrzucana. Te dwie części destylatu są potocznie nazywane jako „głowa” i „ogon”. Dopiero po dłuższym czasie destylowana raki osiąga swoja nominalną „moc”, która przekłada się na około od 40- do 65-procentową zawartość etanolu. Tylko ta środkowa partia destylatu, zwana „sercem”, przeznaczana jest do spożycia

Wciąż ciepły trunek bardzo szybko trafia do kieliszków okolicznych sąsiadów. Niejednokrotnie do wypróbowania raki zapraszani są również przypadkowi przychodnie. Degustacji tej towarzyszą zazwyczaj typowe kreteńskie przekąski takie jak choćby jak dakosy, kalitsounia, czy też pieczone ślimaki.

Rakomelo
Rakomelo to raki z dodatkiem miodu i cynamonu.
Na zdjęciu wyśmienity trunek ze sklepu Nostimon znajdującego się we wsi Kritsa.

Geneza nazwy raki

Alkohol ten jest dosyć typowy dla krajów basenu morza Śródziemnego. Pojawia się na wielu greckich wyspach oraz w Grecji kontynentalnej. W zależności od rejonu oraz sposobu produkcji może występować pod takimi nazwami jak: Tsipouro, Suma (Rodos, Chios), Tsikoudia (Kreta), Zivania (Cypr). Dla niektórych zaskoczeniem może być to, że jego najczęściej spotykana nazwa ma swoją genezę w arabskim słowie عرق [ʕaraq], które oznacza destylowany. Niektóre źródła wskazują, że nazwa ta może nawiązywać do innego rozumienia tego słowa. Araq oznacza również pot – co wedle niektórych nawiązuje do skapujących powoli skroplin destylowanego alkoholu.

Raki jest powszechnie dostępne na Krecie i nawet w najmniejszym markecie bez trudu odnajdziecie ten alkohol na półkach. Zazwyczaj są to lokalne “marki”, które były destylowane na miejscu. Kreteńczycy chętnie częstują tym trunkiem turystów i gości. W tradycyjnych tawernach kieliszki z raki pojawiają się często po zakończonym posiłku. Oczywiście nie jest to dopisywane do rachunku. Nie zdziwcie się też kiedy raki pojawi się jako forma przypieczętowania różnego rodzaju zakupów, np. oliwy lub innych lokalnych wyrobów. Nie wypada wtedy odmawiać...

Destylator

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Wieska Kedzierska
Wieska Kedzierska
2018-11-15 18:27:55

Szkoda że mnie tam nie będzie, takie kretenskie imprezy są wspaniałe

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155827177377551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Retsina, krok ku przyszłości

Retsina, krok ku przyszłości

Restsina to jeden z bardziej charakterystycznych trunków serwowanych w Grecji. Zdania na temat jej wyrazistego smaku są zazwyczaj bardzo podzielone i najczęściej wpisują się w schemat, że albo się go nienawidzi albo uwielbia. Warto wiedzieć że, od jakiegoś czasu, za sprawą części producentów, wizerunek ten ulega pewnym zmianom. Sumiennie przygotowana retsina wytworzona na bazie starannie uprawianych winogron może być winem, które jest nie tylko smaczne dla większości osób ale również stanowi doskonałe uzupełnienie greckich potraw.

Nalewka z czystka kreteńskiego

Nalewka z czystka kreteńskiego

Czystek kreteński to roślina, która w ostatnim czasie uzyskała spory rozgłos i popularność. Warto jednak wspomnieć, że picie naparu z suszonych liści tej rośliny nie pozwala cieszyć się pełnią jej leczniczej mocy. Zdecydowana większość substancji, które cechują się silnym oddziaływaniem antyseptycznym oraz przeciwnowotworowym, nie rozpuszcza się w wodzie. Znacznie lepszym sposobem jest wykonanie nalewki opartej na około 60% alkoholu. Przepis jej sporządzenia znajdziecie poniżej.

Frappe -  słodka z mlekiem (glykó me gála)

Frappe - słodka z mlekiem (glykó me gála)

Frappe jest prosta w przygotowaniu i idealna na upały. Do jej przyrządzenia w domowych warunkach w zupełności wystarczy shaker, a jeszcze lepiej sprawdzi się zwykły słoik. Aby kawa dobrze rozpuściła się w zimnej wodzie warto wybrać tą która ma postać drobnego pudru.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Ewa Blue: Już za tydzień lece
gość PiotrWie: Strategiczne miejsca to akurat te które warto było odwiedzić co najmniej kilkanaście lat temu - pamiętam Elafonisi z kilkunastoma leżakami przy samym parkingu, obecnie należy szukać miejsc o których przewodniki nie wspominają.
gość PiotrWie: Zakyntos jest - tak samo jak np Korfu - dla tych co lubią odpoczywać w tłumie. Kreta jest na tyle duża że da się znaleźć miejsca gdzie na plaży jest się samemu bądź w towarzystwie kilku osób - a na Korfu na większości plaż trudno było znaleźć miejsce na położenie ręcznika. (...)
Adam Machoczek: Wyspa Kos - Kardamena,polecam.
Sylwia Ba Ka: Dziwne bo tam wcale nie jest ladnie:( Kreta jest niestety przereklamowana. Z Greckich wysp to Zakhyntos jest krolową
Przemek Kądraś: W tamtym roku była Kreta właśnie teraz zmiana kierunku :p
Agnes Mokros: Taak
Jola Ostraszewska: Kreta maj i chyba wrzesień
Justyna Widlarz: Tak! 12 maja po raz pierwszy Kreta
Monika Michalska: Uwielbiam Grecję. Na Rodos byliśmy 2 razy już, wcześniej Kreta, Ateny i inne
gość PiotrWie: My pojutrze po raz 14 na Kretę, poza tym byliśmy na Rodos i Korfu, w tym roku planujemy jeszcze Samotrakę.
Edyta Szulik: Jasne, że w tym roku znowu Grecja
Agnieszka Lebioda: Lecimy 1 raz, lądujemy w Chanii, w której części najlepiej szukać noclegów, w sensie najlepsza baza wypadowa
Daniel Stachowiak: Byłem na wschodniej części. Myślę że kiedyś odwiedzę zachodnią część
Miroslaw Wojas: Jeszcze jedno pytanie dla tych co juz byli na Krecie. Chodzi mi o wynajecie samochodu. Jakies sprawdzone firmy.
Anna Jarzembowska: W przyszlą środę zawitam po raz pierwszy na Krecie
Miroslaw Wojas: Co polecacie do zwiedzania? Lecimy 1wszy raz zakwaterowania blisko Chania.
Irena Zygmunt Pampuch: Tak, Kefalonia
Piotr Pietrzak: Zante w czerwcu
Agnieszka Haraf: Oczywiście,że tak w czerwcu
Ewa Rogowska: My dopiero 5 raz na Kretę ;)
Zofia Sokołowska: Byłam 8 razy na Krecie. W czerwcu lece 9 raz..
Ania Łuczyńska: Majówka w Grecji (po 3 latach w sezonie wakacyjnym)
Aleksandra Brudzinska: Tomasz Terlecki
Piotrek | www.crete.pl : Piotr ciężko powiedzieć. Podobno córka Pana Andrzeja jest na Krecie. Myślę, że rozważana jest opcja o której wspominasz.
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt