Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Karob - zapomniany skarb Krety

Karob to inaczej szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua L.) lub drzewo karobowe występujące między innymi w krajach Basenu Morza Śródziemnego, Indiach, Bliskim Wschodzie, czy Australii. To wiecznie zielone i odporne na upały drzewo rośnie zarówno dziko, jak i w uprawie. Zanim zostały rozpowszechnione trzcina i buraki cukrowe, owoce karoba ze względu na blisko 50% zawartość cukru stanowiły główne jego źródło. Karob rośnie bez dodatkowego nawadniania oraz pestycydów, toleruje wysoką zawartość soli, więc często można go spotkać blisko wybrzeża.

Karob

Owocami są grube strąki zwane chlebem świętojańskim o długości do 25 cm zawierające słodki miąższ oraz około 15 twardych nasion. Dawniej nasiona te służyły aptekarzom i jubilerom jako odważniki ze względu na stałą wagę 0,2 g, czyli odpowiednik jednego karatu. Smak tych owoców przypomina słodkie kakao, dlatego też jest uważany za jego zdrowszy substytut. Niska zawartość tłuszczu, brak kofeiny oraz czynników alergizujących sprawiają, że karob staje się na nowo odkrywanym zdrowym produktem. Popadł on bowiem w zapomnienie na długie lata, a przecież znany jest od czasów starożytnych. Istnieją dowody na to że spożywali go już Egipcjanie oraz Rzymianie. W egipskich grobowcach znajdowano zarówno nasiona jak i całe strąki.

W ostatnich latach Kreteńczycy odkryli karob na nowo i  od tego momentu jego sprzedaż stale wzrasta. Rośnie też lista produktów, w których karob znajduje zastosowanie. Można go spotkać zarówno w makaronie, czekoladzie, likierach, chałwie, sosach, sucharach dakos, zupach, w lodach, a także w serach. Przy czym lista ta nie wyczerpuje jego zastosowań.

To dobre źródło białka, witamin oraz minerałów przy jednoczesnym braku glutenu. Strąki można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Zmielony i wysuszony miąższ stosowany jest do przygotowywania napojów, ma zastosowanie w piekarnictwie i cukiernictwie. Z nasion wytwarzana jest mąka, zwana powszechnie jako mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa będąca substancją zagęszczającą. Mączka ta obniża poziom cukru we krwi, cholesterolu oraz wagę. Została ona dopuszczona do użytku przez Unię Europejską bez żadnych zastrzeżeń, więc można ją też spotkać także w bioproduktach. Na liście składników występuje pod symbolem E410.

Karob jako zastępnik kakao
Karob to znacznie zdrowszy zamiennik kakao

Creta Karob to kreteńska firma założona w 2006 roku, od 2011 zajmuje się wytwarzaniem różnych produktów biologicznych z mączki chleba świętojańskiego. Siedziba firmy znajduje się w niewielkiej wiosce Argyroupoli. Creta Karob stara się w procesie produkcji łączyć starożytne sposoby z nowymi technologiami. Ich produkty w pełni odpowiadają przepisom Unii Europejskiej otrzymały biokwalifikacje w Grecji i UE.

Na Krecie, drzewa karobowe rozwijają się w trudnych suchych warunkach, co powoduje że ich środowisko naturalne jest wolne od grzybów i szkodników. Dzięki temu nie ma potrzeby stosowania oprysków chemicznych. Chociaż karob nie jest zbyt wymagający to jednak dopiero 15 lat po posadzeniu rozpoczyna owocowanie. Dorosłe rośliny osiągają wysokość nawet 15 metrów i każda z nich w czasie jednego zbioru może dostarczyć około jednej tony ziarna. Strąki chleba świętojańskiego są zbierane w połowie września.

Jeśli zainteresował Was karob oraz produkty zawierające go, to przy okazji kolejnej wizyty na Krecie to polecamy Wam odwiedzenie zwykłego sklepu spożywczego. Znajdziecie go tam zdecydowanie częściej niż w sklepach typowo turystycznych.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.25
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.25 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Mat
2015-07-08 17:56:45

Pomocy

Moi drodzy, przepraszam że tutaj Ale to najświeższych post. 7 sierpnia wyjeżdżam na Kretę. Wszystko organizujemy sami, mam wszystko załatwione poza wypożyczalnią aut. Kolejne mailowe odpowiedzi z wypożyczalni dostaje z informacją ze nie mają dostępnych aut. Czy wiecie może jak to załatwić? Czy jechać na żywioł i coś znajdę na lotnisku? Trochę się spinam tym, wolę mieć wszystko ustalone 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Historia i zalety Frappe

Historia i zalety Frappe

Po frappe (φραπές) szczególnie chętnie sięgamy w upalne dni, o które na południu Europy nie trudno. Wiele osób we Frappe ceni sobie możliwość połączenia zamiłowania do kawy z orzeźwiającym działaniem zimnej wody oraz lodu. Mrożona kawa to również doskonały sposób na pobudzenie organizmu, gdyż typowa szklanka tego napoju zawiera od 65 do około 100mg kofeiny.

Oregano

Oregano

W każdej greckiej kuchni znajdziemy duże słoiki z suszonym oregano oraz górskim oregano. Bywa ono nazywane przyprawą ale oregano jest ziołem będącym ważnym składnikiem greckiej diety. Grecy dodają je prawie do wszystkiego: do sałatek, fety, mięs, ryb, ziemniaków i roślin strączkowych.

O kreteńskim miodzie i jego jakości

O kreteńskim miodzie i jego jakości

Od 2000 roku w Instytucie Rolnictwa Śródziemnomorskiego w Chanii prowadzone są cykliczne badania, których głównym celem jest określenie jakości miodu produkowanego na Krecie. Obecnie ilość badanego miodu została zwiększona do około 500 próbek, których zdecydowana większość pochodzi z Krety.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Marta Wolny-Lis: Byliśmy w środku lata. Wyjażdżalismy z Hersonissos w pięknym słońcu po to żeby w górach skryć się całkowicie we mgle i chmurach. Na płaskowyżu byliśmy zaś świadkami ( a raczej uczestnikami) burzy, po to by po kilku godzinach wracać w pełnym słońcu na błękitnym niebie. Polecamy każdemu taką wycieczkę, jest pięknie i koniecznie odwiedziny w Psychro Cave.
gość PiotrWie: W zeszłym roku byliśmy w kościółku na Limnakaro na mszy wielkopiątkowej - organizowanej przez Klub Górski z Agios Nikolaos. Trzy godziny śpiewali na dwa głosy i budowali grób Chrystusa. W tym roku tez mieliśmy lecieć jutro - niestety wyszło jak wyszło, pewnie z wylot 8 maja też będą nici - trudno, może chociaż La Gomera na przełomie września i października wyjdzie. 
Basia Gajda Matczak: droga Crete jak wygląda sytuacja na wyspie i jakie sa prognozy pandemiczne?
Paulina Kempa: Byłam w Hersonissos a 2 lata temu znowu wybraliśmy się na Kretę ale do miejscowości Rethymno i zdecydowanie był to najlepszy wybór.Miasteczko jest urokliwe zakochałam się w nim.
Anne Passera: Très jolie ville de la Crete de l’ouest
Gosia | crete.pl : Tak, na pewno będzie im ciężko. Tym bardziej wprawiło nas ostatnio w zdumienie to, że niektórzy z nich zaczęli oddawać pieniądze za bezzwrotne oferty i namawiają do tego innych. Uważają że turysta któremu zwrócą pieniądze w tej sytuacji, po prostu do nich wróci jak już będzie można podróżować.
gość PiotrWie: Obawiam się że w tym roku nic nie będzie z wyjazdów - nawet gdyby udało się opanować epidemię do końca lipca - co jest niestety mało prawdopodobne - na pewno nie otworzą od razu granic. Martwię się o Kreteńczyków - nie o wielkie hotele międzynarodowych korporacji - najwyżej nie otworzą w tym roku, nie sprowadzą ludzi do obsługi a na pensja prezesów i zarządu sprowadzą trochę kasy z tego co ukryli w rajach podatkowych. (...)
Dagmara Karasińska: W czerwcu miałam być w Hersonissos. Raczej nie wypali wyjazd ale może przy następnej rezerwacji warto zmienić miasto?
Kasia Chrobry: Moje ukochane miasto na Krecie.
Syla Sylaba: Piękna moja Kreta....właśnie teraz miałam tam być
Aneta Kotowicz: Cudowne miejsce....
gość PiotrWie: Może tez tak być że wielu nie chodzących po szlakach mieszkańców Krety uważa że E4 to nazwa kazdego szlaku pieszego a nie tego konkretnego - w związku z tym autor mógł mieć na myśli jakiekolwiek szlaki turystyczne.
Piotrek | www.crete.pl : Niestety nie było to uszczegółowione w artykule, ale domyślam się, że może chodzi o część odcinków o których Ty piszesz. Niestety ciężko znaleźć jakieś sensowne informacje jak wygląda przebieg granic regionu Messary. (...)
gość PiotrWie: Piotrze czy mógłbyś konkretniej napisac o który odcinek E4 chodzi? Region Messary jest położony na południe od gór Idajskich więc tradycyjny przebieg E4 tam nie przebiega - przychodzi z północnego - wschodu w góry idajskie, idzie przez Las Rouvas na Nidę , dalej na szczyt Psiloritisa i schodzi do Fourfouras i dalej idzie Doliną Amari do Spili.
Marzena Gwiździel: Piękne miejsce ,polecam!
Sylwia Świetlik: Jedno z najpiękniejszych miejsc, jakie widziałam. To były Pierwsze wakacje mojej córeczki...miała niespełna roczek. Przemiło wspominam. I te widoki ❤️
Sylwia Dawidek: 
Patrycja Kostrzewa: Piękne miejsce
Grazyna Glik: Lato 2019
Ania Kl: Byłam widziałam cudo
Agnieszka Dobierska: Najlepsze wspomnienia pod słońcem
Żaneta Firlej-Bogus: 
Daria Tosta: 
Grzegorz Edyta Rybaccy: Byliśmy 2 razy,przepiękne miejsce polecam każdemu kto jeszcze nie był ☺️
Go Sia: Cudowne wspomnienia❤

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt