Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy

Składniki

  • 1 filiżanka oliwy lub oliwy z olejem
  • 2 filiżanki semoliny (filiżanka drobnej i filiżanka grubej)
  • 3 filiżanki cukru
  • 4 filiżanki wody
  • 3 duże cytryny
  • 1 filiżanka wiórków kokosowych + trochę do posypania

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

O samym halvas pisaliśmy już nieco przy okazji prezentacji przepisu na halvas pomarańczowy. Przypomnijmy, że deser ten nie wymaga pieczenia, tylko schłodzenia w lodówce po przyrządzeniu. Każde halvas składa się bazowo z czterech podstawowych składników: semoliny, oliwy, wody oraz cukru. Dopiero różne dodatki przesądzają o końcowym smaku. Mogą to być migdały, rodzynki, orzechy, skórki albo sok z cytrusów, goździki, cynamon.

Tradycyjny przepis na halvas określany jest jako 1:2:3:4 co oznacza następujące proporcje składników:
1 porcja tłuszczu (oliwa lub olej), 2 porcje semoliny, 3 porcje cukru i 4 porcje wody. W zależności od ilości jaką potrzebujecie przyrządzić, proporcje odmierzacie filiżankami, kubkami, czy też większymi gabarytami. Oczywiście w przypadku większych porcji niż filiżanki należy też zwiększyć liczbę dodatków. My w przepisie odmierzamy porcje filiżankami. Z podanych niżej składników otrzymacie ilość mieszczącą się w tortownicy.

1. Z cytryn ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekładamy startą skórkę do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Nie dodajemy tu soku z cytryny bo halvas nabierze nieco gorzkiego smaku! Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i delikatnie podgrzewamy otrzymany syrop przez około 5 minut.



2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy semolinę. Następnie ciągle mieszamy (moc kuchenki około 60-70%) przez 5 minut. Nie można przestać mieszać aby semolina nie przypaliła się.



3. Po tym czasie zmniejszamy ogień i bardzo ostrożnie wlewamy przygotowany syrop. Uwaga! Syrop może zacząć gwałtownie się gotować i pryskać!

4. Wsypujemy następnie przygotowane wcześniej wiórki kokosowe i ciągle mieszamy w dalszym ciągu podgrzewając garnek.

5. Początkowo mieszanie jest łatwe ale semolina dość szybko szybko gęstnieje, więc mieszanie staje się trudne. Na tym etapie warto mieć drugą parę rąk do pomocy. Pod koniec masa musi być bardzo gęsta.



6. Następnie przekładamy ją do przygotowanej wcześniej formy, wygładzamy i oprószamy wiórkami kokosowymi. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

7. Halvas przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.

Halvas cytrynowy

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-01-31 19:48:08

Pychota

1
 gość}
gość Beata
2021-09-08 11:01:48

Semolina

Cześć, możesz podać konkretnie jaką semolinę użyłaś, bo nie wiem co kupić. W domu mam tylko kaszę manną ale nie wiem czy to o to chodzi.

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2021-09-08 11:36:48

odp. semolina

Np. taka drobna: https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-254-Maka-Fine-Semolina-drobna-500g-TRS.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping

A tu grubo mielona: https://kuchnieorientalne.pl/pl/p/Maka-Semolina-Coarse-gruba-500g-TRS/245

2023-02-08 16:27:44

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156811593427551, 10157913141347551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek to dla nas kwintesencja słońca i wakacji. To jedna z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych marmolad cytrusowych. Skondensowany smak cytrusów doprawiony solidną porcją cukru sprawia, że zwykła kanapka z taką marmoladą staje się wyjątkowa i na chwilę przypomina południowe smaki.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Czas na Grecję  Ale to chyba nie dotyczy regularnych rejsów promami jak np Blue Star Ferries? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji
Christian Arnidis - Moja Grecja  Dla wysp dobrze, bo tłumy z wycieczkowców odstraszają turystów, którzy pojechali na wakacje. Nie zostawiają grosza, a robią tłok. Wiele osób rezygnuje z wycieczki na Santorini, bo wyspa jest zapchana przez gości z wielkich wycieczkowców.
 A co na lotniskach ?
gość PiotrWie  Nie niestety a na szczęście bo by tłumy były cały rok. My byliśmy na Cykladach od 10 kwietnia do 4 czerwca na koniec maja wyraźnie zaczęło ludzi przybywać. Pojedziemy z powrotem we wrześniu - jako emeryci mamy czas. Tym razem chcemy jechać samochodem - porównanie kosztów samolot+ wypożyczenie samochodu vs dojazd samochodem do miesiąca jest na korzyść pierwszej wersji, potem - już drugiej. (...)
 Samolot tanich linii, samochód z greckiej wypożyczalni, kwatery wynajęte od lokalsów, wszelkie wycieczki samodzielnie wymyślone i zorganizowane. Unikamy wszelkiej maści pośredników. Wyjazdy nigdy w sezonie. Nawet nie chodzi o oszczędności, tak nam pasuje. W tawernach za to nie oszczędzamy ani trochę. A w temacie wejściówek do "atrakcji", to bardzo wybiórczo traktuję temat. (...)
 Turysta zmieni kierunek, zarobi Turek
 Ceny wejściówek mocno podrożały w tym roku, znieśli wiele zniżek (choćby bilet combo w Atenach). Cóż nie każdy zapłaci 10 czy 20 EUR za wejściówkę, która rok temu kosztowala 3-8eur. Różnica mocno odczuwalna, zwłaszcza przy rodzinnym zwiedzaniu.
Christian Arnidis - Moja Grecja  Reasonable Price to clue wydatków .
 Może już zostawmy reklamowanie spokojnych zakątków na Krecie, bo już niedługo ich nie będzie
 Brawo

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera