Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Ladenia

Ladenia

Składniki

Ciasto:
  • 1½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • około 30 ml oliwy z oliwek
  • 1½ łyżeczki suchych drożdży
  • około ½ łyżeczki soli
  • 3½ szklanki mąki
na wierzch:
  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone w półplasterki
  • 2-3 pomidory (w zależności od wielkości)
  • gruba sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • suszone oregano, ewentualnie mięta i sezam

Λαδένια

Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.

Ladenia jest prosta do wykonania. W modyfikacjach tego dania różnice polegają na tym, że posypywana jest ona suszonym oregano, albo suszoną miętą i sezamem.

1. Wodę, drożdże i cukier wymieszać dobrze w dużej misce i zostawić na około 10 minut aż drożdże się spienią.

2. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie i po trochu dodawać pozostałą część mąki za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec przekładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto formujemy w kształt podobny do blachy, w której będziemy je piec.

3. Blachę smarujemy dokładnie oliwą i przekładamy do niej ciasto. Rozciągamy je tak aby zajęło całą powierzchnię i pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie placek polewamy oliwą, którą należy dość równomiernie rozprowadzić. Na wierzch ciasta kładziemy cebulę, której półplasterki rozdzielamy na pojedyncze pióra. Następnie pomidory pokrojone w grubsze plastry (lub półplastry gdy są duże). Całość posypujemy gruboziarnistą solą morską oraz suszonym oregano. Wierzch można także skropić oliwą.

5. Ladenię pieczemy w 200 stopniach przez około 35-45 minut. Brzegi placka powinny być zrumienione, a pomidory lekko przypieczone.

Na koniec mała uwaga dotycząca pomidorów. Gdy pomidory, których chcemy użyć do ladenii, są bardzo soczyste i dojrzałe można je po pokrojeniu nieco nasolić i pozostawić na kilkanaście minut aż sok odcieknie. Dzięki temu nie wsiąknie on w ciasto podczas pieczenia.

Καλή όρεξη!


Ladenia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.64
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.64 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-04 22:12:28

a ja wraz z moją rodziną jadłam ladenię tego lata na Kefalonii; na początku zdziwił nas brak brak sera, ale moje dzieci zachwyciły się tym ciastem i nazywały grecką pizzą

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 09:51:12

Całkiem słuszne skojarzenie, ladenia jest właśnie uznawana za odpowiednik pizzy.

1
 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 09:59:38

na początku było zainteresowanie ladenią jako pizzą, a potem ze względu na jej walory smakowe; często stanowiła pyszną przekąskę, gdyż w przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy ladenia jest krojona na małe kawałki - małe kostki, świetnie mieszczące się w dłoni :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 10:09:02

Tak dokładnie. Można ją jeść właśnie jako przekąskę, albo jako danie główne z jakąś sałatą. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć my raczej preferujemy ją na ciepło.

 Homeleadercrete Ltd
Homeleadercrete Ltd
2016-03-05 14:00:06

Yes!

 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 10:12:47

Też woleliśmy w opcji na ciepło, zwłaszcza z kleksem pysznego, przecieranego sosu pomidorowego, ale na zimno też nam smakowała, czasem tak było prościej ją zjeść podczas jazdy samochodem czy rejsu

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 10:19:05

Można też spróbować z pokruszoną fetą. Też fajne :)

1
 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 10:37:18

tak nie próbowaliśmy, dziękuję za podpowiedź :) a jakiś sprawdzony przepis na ladenię byłby możliwy?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 11:05:12

Oczywiście. W artykule podlinkowanym pod zdjęciem znajdziesz nasz sprawdzony przepis :)

 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 11:08:09

świetnie, dziękuję! pozdrawiam :)

1
 Homeleadercrete Ltd
Homeleadercrete Ltd
2016-03-05 14:00:10

Worlds best Crete super fan

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153441017262551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Spanakorizo

Spanakorizo

Spanakorizo to bardzo klasyczne wegetariańskie danie kuchni greckiej. Ryż połączony ze szpinakiem oraz z sokiem z cytryny to prosta i zdrowa potrawa, którą warto przygotować gdy dostępny jest świeży szpinak. Można ją podawać zarówno jako przystawkę lub samodzielną potrawę. Spanakorizo warto też posypać pokruszoną fetą.

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także drugiej wersji przepisu. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o sposób przyrządzenia :)

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Adaś Es: Mimo, że nie pale to jednak widząc pana z papierosem na stacji paliw wywierał na mojej twarzy uśmiech
Łukasz Polański: Wszędzie powinien wejść ten przepis, lato ciepło, sama przyjemność zjeść kolację czy obiad na świeżym powietrzu, ale się nie da bo Ci usiądzie obok dziad z baba co dosłownie palą na zmianę on kończy ona zaczyna i gdzie tu przyjemność z jedzenia w takich sytuacjach :/
Krzysztof Klamann: Grecy kochają palić, musiało boleć. Ale faktycznie jarają wszedzie I niepalacym trochę tam ciężko.
Mariola Dudzinska: W końcu coś się dzieje zakaz palenia
Anne Passera: Belle chapelle bien placée il faut la mériter pour y arriver
Joanna Tissaoui: To miejsce odmieniło moje zycie
Viola Viola Viola: 
Katarzyna Pakos: 
Edyta Szulik: Moje ukochane Georgioupolis
Magdalena Mk: Piękne miejsca w około jezioro słodkowodne i żółwie... Plaże piaszczyste..w drodzę na jeziorko piękne widoki....
Teresa Malada: Jeszcze tam wrócę.kocham to miasteczko
Teresa Malada: Cudowne miejsce.
Przemysław Przybylak: Byliśmy i polecam piękne miejsce jak i cała Kreta
Ola Grzelewska: Cudowne miejsce, droga do kapliczki pełna
Bo Kub: Super miejsce na odpoczynek
Marzanna Młynarczuk: Cudne miejsce... Byłam, widziałam
Jola Ostraszewska: Wrócę
Mirosława Nagła: Wspaniale miejsce, hardcorowa droga, cudowne wspomnienia❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Paweł Świecicki: Super miejsce
Paulina Zajkowska: Oj tak
Dorota Sikorska: Od przyszłego roku spędzam zimę na Krecie
gość PiotrWie: No to wygląda że w czasie wyjazdu w drugim i trzecim tygodniu maja plany chodzenia w Górach Białych trzeba będzie sobie darować - chyba że przyjdzie znaczne ocieplenie i duże deszcze w górach w marcu, ale to raczej mało prawdopodobne. (...)
Ewa Szumowska: A u mnie grama śniegu jeszcze nie było
Piotr Beling : Witam. Chciałbym z rodziną przeprowadzić się na Kretę. Miało to by nastąpić za ok 3,5 roku(szkoła córki). Moim celem jest prowadzenie spokojnego, zdrowego  zycia wśród dobrych ludzi , pięknej czystej przyrody. Z racji naszego młodego :) wieku 48 lat chcielibyśmy prowadzić jeszcze życie zawodowe, nie mamy mocnej presji finansowej.Pierwszym etapem będzie pokazanie i oswojenie się z inną kulturą i realiami zycia na wyspie. (...)
Michał Jeleń: przy okazji - jak idzie remont hali targowej?

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt