Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Grillowane papryki z fetą

Grillowane papryki z fetą

Składniki

  • 2-3 duże, długie, słodkie papryki
  • 1 feta grecka
  • oliwa z oliwek
  • zioła suszone do fety (mix for feta cheese) lub suszone oregano

Grillowane warzywa często goszczą na greckich stołach jako dodatek do większych dań bądź jako samodzielna przystawka. W jednej z tawern w ubiegłym roku zasmakowała nam grillowana papryka nadziewana fetą. Pyszna i bardzo szybka do przygotowania. Smakuje genialnie połączona ze zwykłymi smażonymi ziemniakami posypanymi ziołami.
Grecy do tego celu używają długich słodkich papryk, które można bez większego problemu kupić także w Polsce. Nie są to jednak papryczki chili, więc proszę się nie pomylić w sklepie :) Oczywiście tutaj też musi być zastosowana oryginalna grecka feta, mowy nie ma aby do dania zastosować polskie bądź niemieckie fetoniepodobne sery. Tylko ona gwarantuje dobry smak. Dodatkiem są suszone zioła do fety - my na ogół korzystamy z gotowych sprawdzonych mieszkanek kupionych na Krecie lub górskiego oregano.

1. Papryki należy przekroić wzdłuż i oczyścić z gniazd nasiennych. Ser feta mozna zetrzec na tarce o grubych oczkach lub pokroić na małe kawałki. Metoda w zasadzie jest mniej ważna, startą fetę jednak łatwiej jest upchać w papryki.

2. Papryki należy ułożyć na płaskiej blasze do pieczenia posmarowanej cienko oliwą z oliwek.

3. Do środka każdej z nich należy nałożyć sera feta, a następnie polać oliwą z oliwek i oprószyć nieco suszonymi ziołami.

4. Blachę z paprykami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 180-190 stopni z włączonym opiekaczem i trzymamy aż papryka osiągnie stan lekkiego zgrillowania. Feta musi się nieco rozpuścić i zrumienić z wierzchu.

Danie serwujemy na gorąco jako dodatek do pieczonych ziemniaków lub jako typowe greckie meze.



Grillowane papryki z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.

Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.

Feta zapiekana z filo

Feta zapiekana z filo

Popularna feta lub mizithra znajdują się nie tylko w daniach słonych, ale także i w słodkich. Przykładem niech będzie opisywana tu przez nas feta zapiekana w filo z miodem i sezamem. Jest to szybka i bardzo prosta przekąska.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Marta Wolny-Lis: Byliśmy w środku lata. Wyjażdżalismy z Hersonissos w pięknym słońcu po to żeby w górach skryć się całkowicie we mgle i chmurach. Na płaskowyżu byliśmy zaś świadkami ( a raczej uczestnikami) burzy, po to by po kilku godzinach wracać w pełnym słońcu na błękitnym niebie. Polecamy każdemu taką wycieczkę, jest pięknie i koniecznie odwiedziny w Psychro Cave.
gość PiotrWie: W zeszłym roku byliśmy w kościółku na Limnakaro na mszy wielkopiątkowej - organizowanej przez Klub Górski z Agios Nikolaos. Trzy godziny śpiewali na dwa głosy i budowali grób Chrystusa. W tym roku tez mieliśmy lecieć jutro - niestety wyszło jak wyszło, pewnie z wylot 8 maja też będą nici - trudno, może chociaż La Gomera na przełomie września i października wyjdzie. 
Basia Gajda Matczak: droga Crete jak wygląda sytuacja na wyspie i jakie sa prognozy pandemiczne?
Paulina Kempa: Byłam w Hersonissos a 2 lata temu znowu wybraliśmy się na Kretę ale do miejscowości Rethymno i zdecydowanie był to najlepszy wybór.Miasteczko jest urokliwe zakochałam się w nim.
Anne Passera: Très jolie ville de la Crete de l’ouest
Gosia | crete.pl : Tak, na pewno będzie im ciężko. Tym bardziej wprawiło nas ostatnio w zdumienie to, że niektórzy z nich zaczęli oddawać pieniądze za bezzwrotne oferty i namawiają do tego innych. Uważają że turysta któremu zwrócą pieniądze w tej sytuacji, po prostu do nich wróci jak już będzie można podróżować.
gość PiotrWie: Obawiam się że w tym roku nic nie będzie z wyjazdów - nawet gdyby udało się opanować epidemię do końca lipca - co jest niestety mało prawdopodobne - na pewno nie otworzą od razu granic. Martwię się o Kreteńczyków - nie o wielkie hotele międzynarodowych korporacji - najwyżej nie otworzą w tym roku, nie sprowadzą ludzi do obsługi a na pensja prezesów i zarządu sprowadzą trochę kasy z tego co ukryli w rajach podatkowych. (...)
Dagmara Karasińska: W czerwcu miałam być w Hersonissos. Raczej nie wypali wyjazd ale może przy następnej rezerwacji warto zmienić miasto?
Kasia Chrobry: Moje ukochane miasto na Krecie.
Syla Sylaba: Piękna moja Kreta....właśnie teraz miałam tam być
Aneta Kotowicz: Cudowne miejsce....
gość PiotrWie: Może tez tak być że wielu nie chodzących po szlakach mieszkańców Krety uważa że E4 to nazwa kazdego szlaku pieszego a nie tego konkretnego - w związku z tym autor mógł mieć na myśli jakiekolwiek szlaki turystyczne.
Piotrek | www.crete.pl : Niestety nie było to uszczegółowione w artykule, ale domyślam się, że może chodzi o część odcinków o których Ty piszesz. Niestety ciężko znaleźć jakieś sensowne informacje jak wygląda przebieg granic regionu Messary. (...)
gość PiotrWie: Piotrze czy mógłbyś konkretniej napisac o który odcinek E4 chodzi? Region Messary jest położony na południe od gór Idajskich więc tradycyjny przebieg E4 tam nie przebiega - przychodzi z północnego - wschodu w góry idajskie, idzie przez Las Rouvas na Nidę , dalej na szczyt Psiloritisa i schodzi do Fourfouras i dalej idzie Doliną Amari do Spili.
Marzena Gwiździel: Piękne miejsce ,polecam!
Sylwia Świetlik: Jedno z najpiękniejszych miejsc, jakie widziałam. To były Pierwsze wakacje mojej córeczki...miała niespełna roczek. Przemiło wspominam. I te widoki ❤️
Sylwia Dawidek: 
Patrycja Kostrzewa: Piękne miejsce
Grazyna Glik: Lato 2019
Ania Kl: Byłam widziałam cudo
Agnieszka Dobierska: Najlepsze wspomnienia pod słońcem
Żaneta Firlej-Bogus: 
Daria Tosta: 
Grzegorz Edyta Rybaccy: Byliśmy 2 razy,przepiękne miejsce polecam każdemu kto jeszcze nie był ☺️
Go Sia: Cudowne wspomnienia❤

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt