Grecy należą do światowej czołówki jeśli chodzi o roczne spożycie serów. Przeciętny obywatel tego kraju w ciągu roku zjada 23,4 kg różnych serów, z czego ponad połowa to feta. Przeciętna spożycia tego pysznego sera wynosi w Grecji ponad 11 kg, czyli mniej więcej tyle ile wszystkich serów w ciągu roku zjada statystyczny Polak.
Feta jest znana wszystkim miłośnikom greckiej i kreteńskiej kuchni. Jej niepowtarzalny smak wynika z połączenia mleka pozyskanego od owiec oraz kóz hodowanych i wypasanych w niepowtarzalnych warunkach greckiego klimatu. Oprócz mleka w produkcji fety wymagane jest również ścisłe przestrzeganie tradycyjnych receptur produkcji, w tym przynajmniej 3-miesięcznego dojrzewania i odsączania serwatki bez ciśnienia.
Smak fety to między innymi zasługa zwierząt wypasanych w unikalnych warunkach klimatycznych.
Feta to miękki ser zawierający około 40% tłuszczu. Jest jednocześnie kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość. Warunki, w jakich dojrzewa feta, wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują. Choć w przypadku niektórych dań wskazane jest użycie fety o konkretnym smaku. Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym. Jej smak powinien być dość pikantny, absolutnie nie może być gorzki, kwaśny, czy zjełczały.
Przed zakupem dobrze jest spróbować ser, co niestety w polskich sklepach raczej jest niewykonalne, ponieważ u nas feta sprzedawana jest zazwyczaj w gotowych hermetycznych opakowaniach. W Grecji bez problemu można fetę kupić na wagę.
Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym.
Jeśli zastanowimy się nad tym, z jakim daniem kojarzymy fetęm to prawdopodobnie pierwszym skojarzeniem będzie wiejska sałatka (Horiatiki) zwana popularnie grecką. Jednak gdyby Grecy używali fety tylko do tego dania to roczna ilość zjadanej sałatki osiągałaby absurdalne wartości.
Wysoka średnia zjadanej fety bierze się z tego, że jest ona częstym składnikiem bardzo wielu popularnych dań przyrządzanych w Grecji. Tak jak chleb czy oliwa, należy ona do gamy produktów podstawowych.
Zrobiliśmy spis najbardziej znanych potraw, w których znajduje się ten ser. Jest to spis subiektywny, bazujący wyłącznie na naszych doświadczeniach. Na pewno nie uwzględniliśmy wszystkiego, bo czy jest to w ogóle możliwe? Jeśli podczas lektury tej listy przypomnicie sobie o jakiejś potrawie greckiej, której składnikiem jest feta, to podzielcie się tym z nami na naszym fanpagu :)
Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.
O zdrowotnych właściwościach stosowania diety śródziemnomorskiej pisaliśmy na łamach naszej strony już wielokrotnie. Jak dotąd różnego rodzaju opracowania naukowe wskazywały głównie na powiązania diety śródziemnomorskiej z mniejszym zachorowaniem na konkretne schorzenia. Jednak wyniki badań, które ostatnio opublikował Annals of Internal Medicine pokazują również dobroczynny wpływ tej diety na lepszą jakość zdrowia także po 70. roku życia.
Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie.
Komentarze
komentarz z
Jak ja lubię fetę, oj jak lubię...
komentarz z
Lassithi Plateau 55 years ago! Very interesting video. It was a different Crete - without hotels and resorts, with its quiet mountain villages, with lots of windmills on the plateau of Lassithi. Used French film about Crete in 1959. http://youtu.be/S2G26wWY93o
komentarz z
Papryka nadziewana serem feta i zapiekana w piekarniku
komentarz z
U nas ta papryka też jest w czołówce ulubionych dań z fetą :)
komentarz z
komentarz z
pytanie powinno brzmieć ! do czego nie dodajecie fety ? ;) ja jestem uzalezniona :D
komentarz z
My musimy przyznać, że też :), ale np. do kawy, nawet tej po grecku, nie dodajemy :D
komentarz z
hm,hm :D :D Nie...jednak nie ;)
komentarz z
Grecka feta przepyszna
komentarz z
Sałatka polsko grecka rzecz jadna najlepsza i tylko wtedy jadam ten ser :D
komentarz z
miałem zamiar nie żreć na noc... Efcharisto poli! :-D
komentarz z
Uwielbiam
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152712515142551,10154296939607551