Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Desery i słodycze

Wśród greckich słodkości nie znajdziemy propozycji dietetycznych. Według Greków słodycze przynoszą szczęście więc w deserach i ciastach cukru jest pod dostatkiem. Oprócz tradycyjnych ciast Grecy często przyrządzają także pyszne desery oparte na cieście filo.

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy. Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat.

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.


Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.


Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Kourabiedes

Kourabiedes

Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.


Galaktoboureko

Galaktoboureko

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna.

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo to kremowy grecki pudding przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Od tych dwóch składników wzięła się nazwa tego dania: ρυζι - ryzi - ryż; γάλα - gála - mleko. Dodatkiem, który wzbogaci smak może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, którą dodajemy w trakcie gotowania. Rizogalo doskonale sprawdzi się w formie deseru, przekąski w ciągu dnia lub jako dodatek do śniadania.


Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Grażyna Ada: Wąwozu rewelacja. Miałam przyjemność przejść
gość Pan Paweł: A jak wygląda obecnie sytuacja z maseczkami w Chanii? W sensie, co oznacza " na zewnątrz" ?  Na ulicy, na plaży, w parkach i prywatnych ogródkach też trzeba nosić? I jak to wygląda w praktyce? Jakieś info pewne?
Majkel Dablju: A jak wygląda sytuacja w rejonie Heraklionu? Jakieś podtopienia? Drogi całe (pytam pod kątem zwiedzania potem wyspy autem)?? Za 4 dni wylot (Heraklion), a tu taka historia
Matylda Wacek: Rethymno spokojne ale dzis o 19ej tzn. wczoraj ☺️podobno bylo trzęsienie ziemi. Nic nie odczuliśmy.
Artur Nowak: Na razie w okolicach Chani jest spokój. Jak się zmieni pogoda dam Wam znać
Anna Motz: Andreas Hammer alles okay bei Dir du bist doch auf Kreta
Ula Urbaś Krawczyk: Aneta Dukat zobacz
Gosia | crete.pl : Czyli tajemnica wyjaśniona :) Z Grecji można przywieźć mnóstwo dobrych inspiracji kulinarnych. Grecka kuchnia jest obłędnie smaczna choć czasem może nie tak dekoracyjna, ale to wynika z historii poszczególnych miejsc. Jednak aby poznać prawdziwe smaki trzeba odpuścić sobie hotelowe wyżywienie oraz jedzenie w tawernach w miejscowościach turystycznych. My uważamy że w takich miejscach po prostu nie ma prawdziwej greckiej kuchni. (...)
gość Lockys: Zastanawiałem się od pewnego czasu skąd pojawił się ten jakże prosty i pyszny przepis w naszym domu rodzinnym, który mama uskutecznia od kilku lat. Zachęcony artykułem podpytałem i eureka! Po wczasach na Santorini rodzice zakochali się w lokalnej greckiej kuchni i stąd właśnie na stole często gościły te pyszne placuszki z cukinią. (...)
Dana Gołowacz: Uwielbiam
gość PiotrWie: Wyjazd samodzielny według mnie jest jedyną słuszną opcją. Jak ominiesz trzy główne hotelowiska - Hersoniss- Malię, Georgiopoulis i Platanias- Aghia Marina oraz najbliższe okolice dużych miast to będzie pusto na plażach. Ceny są jak w zeszłym roku - nie zauważyłem żeby ktoś podniósł, raczej odnosimy wrażenie niewielkiego spadku. (...)
Dorota Kuśmirek: Marcin Kuśmirek !
Agnieszka Jankowska: Halkidiki jednak się pisze?
gość PiotrWie: Jest super. Pogoda trochę nudna - pod 30 w dzień, 20 w nocy, spać się da tylko pod prześcieradłem, w górach na szlaku przez cały dzień spotykasz kilka osób, w morzu woda ciepła, na plaży niewiele osób - proszę o taką "karę" przez cały rok
Robert Materatz: Dzisiaj na śniadanie żona zrobiła z fetą.Petarda
gość Grek:  "Da się wytrzymać" " Nie jest źle" Czy Wy jesteście tam za karę...?
Artur Nowak: Jestem na miejscu. Nie jest źle. Kontrola na lotnisku to taka Grecka ściema. Pozdrawiam
Agnieszka Oleksiewicz: my właśnie planujemy...lecieliście na własną rękę czy z biurem?
Artur Iwański: Jestem od dziś w Agia Marina i jest super
Agnieszka Bołszuk: Da się wytrzymać
Marta Maria Magdalena Kawalec: ja 25go:))
Maciej Lewandowski: Będę 27go i doczekać się nie mogę!
gość kkckasia: Lecieliśmy 9 września  Oboje z mężem mieliśmy kod zaczynający się od 7 I oboje mieliśmy test Chyba prawie cały samolot miał  Sama procedura na lotnisku mega sprawna. Szybciej niż odprawa
Irena Zygmunt Pampuch: 
Gabriela Martinka: ...mają spokój i nikt nie zakłóca im naturalnego rytmu życia i ich miejsc bytowania. Oby tak było zawsze. Można popatrzeć na nie z daleka.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera