Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
Booking.com

Bean salad black eyelet

Bean salad black eyelet

Components

  • 250 g dry bean black eyelet
  • half a bunch of finely chopped parsley
  • 1 finely chopped small onion
  • juice from 1 lemon half
  • olive oil
  • salt
  • freshly ground black pepper

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

With this very simple and tasty salad, we met for the first time in the Sfakia region of Crete. To prepare it you need a small amount of ingredients, and the effect is great. The basic ingredient here is a certain bean known as 'black eye' with a very distinctive appearance. It is very popular in the world, unfortunately with the exception of Poland, therefore you may have a problem with buying it. The Greek salad is also prepared in an analogous way on the basis of other types of beans such as plain white, large Jasia, lentils or chickpeas. So if you do not manage to buy a black bean, you can simply reach for one of these ingredients.

Regardless of whether you decide on beans, lentils or chickpeas, the best and tastiest result you will get in a dried form, which should be pre-soaked and boiled. In a few stores you can find a black bean in cans, but the taste is slightly different from dried ones.

1. Beans should be poured in cold water and allowed to soak overnight for soaking. Then, pour out the water and rinse the beans thoroughly.

2. After refreshing with cold water, simmer the beans until they are soft.

3. Pour the drained beans into the bowl and mix together with the remaining ingredients finely chopped onion and parsley. Season them with salt and freshly ground black pepper.

4. Add juice from half a lemon and olive oil. Greeks give their salads oil very much, so let's not save too :)


Bean salad black eyelet

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.29
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.29 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Artur Nowak
Artur Nowak
2015-04-20 18:35:14

jeśli się nie mylę, to jest od dziś w Lidlu

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-04-20 18:47:14

Nie mylisz się, ale w Lidlu nie sprzedają fasoli suszonej tylko w słoiku. Po bliższym obejrzeniu zawartości nie zdecydowaliśmy się na zakup. Zawartość wyglądała dość dziwnie :/ Lepiej kupić suszoną choćby w arabskim sklepie albo użyć zwykłej drobnej białej fasolki.

 Anna Smętek
Anna Smętek
2015-04-20 20:28:53

Naprawdę smaczna!!!

1
 Łukasz Nowakowski
Łukasz Nowakowski
2015-04-20 20:30:16

Wiadomo.......najlepsze w Grecji i tylko tam tak smakuje.

3
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-04-20 20:50:18

Bo tam mają najlepsze warzywa i owoce pod słońcem :)

1
 Katarzyna Lesiewicz
Katarzyna Lesiewicz
2018-01-23 13:56:13

prosze o oryginalna nazwę tej sałatki. dzięki

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-23 14:16:13

Μαυροµάτικα φασόλια σαλάτα.

 Katarzyna Lesiewicz
Katarzyna Lesiewicz
2018-01-23 14:21:25

CRETE - Kreta evxristo poli :)

 Maro Americanou
Maro Americanou
2018-01-26 17:22:05

We have this kind of fasoli in Cyprus as well and is very tasty cooked with green vegetables and served with olive oil and lemon

2
 Katarzyna Lesiewicz
Katarzyna Lesiewicz
2018-01-26 17:37:11

Miam

 Maro Americanou
Maro Americanou
2018-01-26 17:51:49

Katarzyna Lesiewicz if you decide to come to Cyprus I will cook for you!!!

1
 Katarzyna Lesiewicz
Katarzyna Lesiewicz
2018-01-26 19:34:48

Maro Americanou great!! Thank you and I will visit you maybe soon

 Maro Americanou
Maro Americanou
2018-01-26 20:28:37

You are welcome ! Looking forward to meeting you!!!

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152864959777551,10155102614152551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Broad bean salad

Broad bean salad

This is one of our favorite salads of Greek cuisine. Along with the appearance of the young bean on sale, we absorb a lot of it. For a salad to come out tasty beans must be young, so in our latitude we can enjoy it for a very short time.

Horiatiki salata - Greek salad

Horiatiki salata - Greek salad

This traditional salad is the basis in any Greek tavern. On the menu you will find it under the popular name of Greek Salad or Horiatiki. It is simple to make and very tasty. The only condition for its successful preparation is very fresh and ripe vegetables.

Salad with grilled haloumi and zucchini

Salad with grilled haloumi and zucchini

Halloumi cheese is one of our favorite Greek products. When grilled, it is an excellent snack and addition to other mezes. Recently, while studying our new acquisition, Vefa Alexiadou's lucky book on Greek cuisine, we found a new way to serve halloumi cheese.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Serio?
Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Opiszę Wam jak to wygląda w mojej wiosce(zachodnia część Krety). Groby rodzinne są wykupione na własność(nie płacimy rocznego,,czynszu"). Kości w skrzyneczkach pozostają w grobie. Na Krecie pochówek jest inny niż w pozostałej części Grecji, groby są obudowane, mają cementowe ściany, na dnie jest ziemia. Trumna w grobie nie jest przykrywana wiekiem, bo nie jest zasypywana ziemią, tylko zakryta betonowymi płytami.
Pięknie tam
Χρόνια πολλά Ελλάδα
Czyli zmiany klimatu to nie jakaś fikcja, tylko smutna rzeczywistość
Fajnie jest korzystać tak długo z pogody. Sezon się wydłuża. No ale podstawą do życia czyli woda znika w coraz szybszym tempie. Co nas czeka za 10-20 lat?
Ale kraść nie ładnie. Nieraz jedyne utrzymanie ludzi, którzy ją produkują
Przywiozłem jak zawsze. Najlepsza
Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. (...)
Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
Zo lekker
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera