Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Places recommended by us

Estonatorio Chrisopigi

Estonatorio Chrisopigi

If anyone of you is looking for a good restaurant near Matala and Kalamaki, then we would like to recommend estiório Chrisopigi. Delicious Greek dishes served in an unusual way surrounded by a well-tended garden are the perfect end to the day. We recommend!

Giorgos Chatziparaschos - filo pastry master

Giorgos Chatziparaschos - filo pastry master

The profession of this 82-year-old Cretan is slowly falling into oblivion and his role is taken over by production lines in factories. Giorgos Chatziparaschos is one of the last producers of confectionery created on the basis of the hand-made filo pastry and its small plant can be visited in Rethymno, for which we strongly urge you.

Nostimon

Nostimon

Encouraging descriptions in guidebooks and the equally positive relationships we have encountered on the internet have made us, when we planned our first vacation in Crete, Kritsa was among those places that we had to see. When we reached the largest village of Crete, we were enchanted by its charming alleys and despite the strong southern sun, we were gladly wading through the thicket of narrow streets and narrow passages separating the next houses. Eventually, quite accidentally, we came to one of the central Kritsa squares, where the Nostimon store is located.

Hydria - the magic of ceramics (Υδρία)

Hydria - the magic of ceramics (Υδρία)

The Hydria pottery workshop in Asomatos is one of those special places where you can still see the Cretan craft. Stavros Kallonakis is handed out by unique ceramics with high quality and interesting patterns. We recommend!


TABEPNA - the taste of green Nida

TABEPNA - the taste of green Nida

When in 2008 for the first time we came to Nida, we dubiously entered the only tavern located on this plateau. A large building, which is difficult to call a finite one, did not give a very optimistic impression. Above the windows, someone using the oil paint smeared the word TABEPNA. It looked a little professional and looked like an abandoned building.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Serio?
Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Opiszę Wam jak to wygląda w mojej wiosce(zachodnia część Krety). Groby rodzinne są wykupione na własność(nie płacimy rocznego,,czynszu"). Kości w skrzyneczkach pozostają w grobie. Na Krecie pochówek jest inny niż w pozostałej części Grecji, groby są obudowane, mają cementowe ściany, na dnie jest ziemia. Trumna w grobie nie jest przykrywana wiekiem, bo nie jest zasypywana ziemią, tylko zakryta betonowymi płytami.
Pięknie tam
Χρόνια πολλά Ελλάδα
Czyli zmiany klimatu to nie jakaś fikcja, tylko smutna rzeczywistość
Fajnie jest korzystać tak długo z pogody. Sezon się wydłuża. No ale podstawą do życia czyli woda znika w coraz szybszym tempie. Co nas czeka za 10-20 lat?
Ale kraść nie ładnie. Nieraz jedyne utrzymanie ludzi, którzy ją produkują
Przywiozłem jak zawsze. Najlepsza
Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. (...)
Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
Zo lekker
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera