Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Salad with grilled haloumi and zucchini

Salad with grilled haloumi and zucchini

Components

  • a little zucchini
  • halloumi cheese
  • fresh mint leaves
  • salt pepper
  • oil
  • arugula, radicchio, roman lettuce

dressing

  • 3 tablespoons of oil
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 1 teaspoon of honey
  • salt pepper

ψητά κολοκύθια με χαλούμι

Halloumi cheese is one of our favorite Greek products. When grilled, it is an excellent snack and addition to other mezes. Recently, while studying our new acquisition, Vefa Alexiadou's lucky book on Greek cuisine, we found a new way to serve halloumi cheese. This cheese served with grilled zucchini and lettuces, topped with a sauce based on olive oil, honey and balsamic vinegar, tastes so great that we decided to share with you a recipe for making this lettuce.

1. Start warming up the grill or barbeque pan.

2. Cut zucchini into thin slices, pour them with olive oil, season with salt and pepper and mix.

3. When the pan is warming up, grill slices of zucchini on both sides, then put in a bowl. Then cut the cheese halloumi into slices about 1 cm thick and grill them on each side. After zgrilling, you can cut them into smaller pieces.

4. Lay the lettuce on a plate, put on slices of grilled zucchini and halloumi cheese. Sprinkle whole with sliced ​​mint leaves.

5. Prepare dressing in a separate jar. Mix the balsamic vinegar with salt and pepper, add olive oil and honey. Mix the ingredients together well and pour the lettuce in a prepared sauce.

Καλή όρεξη!

Salad with grilled haloumi and zucchini

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Izabella Iwańska
Izabella Iwańska
2017-03-16 18:47:55

Ser jest pyszny!

1
 Jola Knaś
Jola Knaś
2017-03-16 18:53:47

Brzmi...pysznie

2
 Markéta El-jot
Markéta El-jot
2017-03-16 19:03:54

byle do lata...:)

1
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2017-03-16 20:26:45

Uwielbiam ten ser

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-03-16 20:42:24

Na stałe jest w sprzedaży w Kuchniach Świata. Często też pojawia się w Lidlu podczas tygodnia greckiego. Jeden i drugi jest produkowany na Cyprze, więc jest dobry. Warto też zajrzeć do sklepów z żywnością turecką. Czasem w marketach też jest halloumi ale produkcji niemieckiej. Tego nie polecamy bo zamiast pięknie się grillować rozpuszcza się.

1
 gość}
gość Iwona Michalak
2017-03-23 15:12:01

sałatka

Czy w składzie tej sałatki są jakieś ziarenka albo musztarda z całą gorczycą?? To co widać na zdjęciu na plasterku cukinii to pieprz?

W ubiegłym roku tydzień grecki rozpoczął się w połowie kwietnia, może w tym roku będzie podobnie:)

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2017-03-23 15:21:53

Początkowo do dressingu dodawaliśmy łyżeczkę musztardy francuskiej (tak jest w przepisie Vefy). Jednak zrezygnowaliśmy później z tego dodatku, bo sałata bardziej nam smakuje bez gorczycy.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154366059727551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Broad bean salad

Broad bean salad

This is one of our favorite salads of Greek cuisine. Along with the appearance of the young bean on sale, we absorb a lot of it. For a salad to come out tasty beans must be young, so in our latitude we can enjoy it for a very short time.

Bean salad black eyelet

Bean salad black eyelet

With this very simple and tasty salad, we met for the first time in the Sfakia region of Crete. To prepare it you need a small amount of ingredients, and the effect is great. The basic ingredient here is a certain bean called black eye with a very distinctive appearance.

Horiatiki salata - Greek salad

Horiatiki salata - Greek salad

This traditional salad is the basis in any Greek tavern. On the menu you will find it under the popular name of Greek Salad or Horiatiki. It is simple to make and very tasty. The only condition for its successful preparation is very fresh and ripe vegetables.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Kamil Pawelec: Pracowalem w Loutro przez 3 sezony. Ucieczka od swiata gwarantowana, po sezonie robi sie nudno ale mimo wszystko wrocil bym tam z mila checia na dluzej ❤️
gość dodekanezowiec: W ogóle pod wieloma względami te Włochy to jakieś przereklamowane, piszę to jako Italofil zresztą:) 
gość PiotrWie: To chyba ostatnia miejscowość na Krecie do której nie da się dojechać asfaltem. Przed kilku laty wyasfaltowali nawet drgę do Tris Ekklisies. Mam nadzieję że nikt nie wpadnie na pomysł wyasfaltowania drogi przez Livanianę ( prawie) do Loutro. Choć przypomniałem sobie -jeszcze nie wyasfaltowali drogi z Kapetaniany do Agios Joanis - i mam nadzieję że tak zostanie.
Basia Dąbrowska: Cisza, spokój i przepiekne widoki... Tęsknić...
Małgorzata Lipiec: Bajka. Wygląda na odcięte od świata. I chyba to jest najlepsze
gość dodekanezowiec: Zresztą Lampedusa to jedno z niewielu miejsc we Włoszech które urokiem i klimatem może konkurować z wyspami greckimi... Ale zważywszy na inny "klimat" tego miejsca to ja już wolę np. Chrissi...  
Oc Morin: Floriane Brd est ce que tu te rappelles ????
Mariusz Bart: U mnie, mimo przeolbrzymiej miłości do Krety, wygrywają pomidory na Sycylii ;)
gość Andy: O rany!jak tam pusto i smutno! i jeszcze ta muzyka pogrzebowa.....To było takie cudne miejsce....
Janina Korejwo: Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.
Małgorzata Kobyłka: Cudne miasteczko.
Wojciech Halota: Rethymno jest piękne. Niestety mnóstwo restauracyjnych "wciągaczy" - koniecznie musisz u nas zjeść. Irytujące. Uwaga na restaurację La Piazza Pizzeria. Oszustwo przez wielkie O. Choć jedzenie dobre.
Małgorzata Baranowska-Mika: Pięknie tam
Sylwia Chechelska: Piękne miejsce a kawa nad morzem smakuje wyśmiecie
Magdalena Majchrzak: Super miejsce
Grzegorz Zawistowski: Bylem pięknie
Ewelina Kaniecka: Ania Pińczykowska chyba kiedyś tam byłyśmy
Odd Tom Rodlie: Beklager jeg mente jo selvfølgelig raki
Odd Tom Rodlie: Jeg savner en real skål med faki med nicos
Katarzyna Biel: Cudowne miejsce
Åse Klevjer Rodlie: Savner Nicos☺
Jola Czarnocka: Tęskno mi...
Marianne Stonor Nielsen: Skønne fotos
gość PiotrWie: Ciekawe skąd jest zasilane źródło które jest na ulicy w Zaros
Krystyna Rembisz: Bardzo smaczna woda
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera