Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Tirokafteri - a spicy dip from feta

tirokafteri

Components

  • 250 g feta cheese
  • cup of Greek yogurt
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 teaspoon of red wine vinegar (maybe a little less)
  • 1 chili pepper

Τυροκαυτερη
(Greek Spicy Feta Cheese Dip)

Tirokafteri is a Greek dip made on the basis of feta, excellent for bread or grilled vegetables. The way it is seasoned differs depending on the region of Greece. You can find versions with the addition of garlic, lemon juice, hot pepper or oregano. In the most orthodox version it consists only of feta, olive oil and hot pepper. We liked tirokafteri with the addition of Greek yogurt, which soothes the taste of feta and hot pepper, and at the same time allows you to achieve a much lighter consistency.

Tirokaferi is very simple and quick to cook. It's enough to mix ingredients together and you can already serve it as a meze with delicious bread. We strongly urge you to try this slightly spicy paste.

1. Cut the peppers along, remove seeds, and then chop in a crusher.

2. Of course, feta with yoghurt can be mixed by hand, but it will be much easier to do this with a blender in which we previously chopped the pepper.

3. After pre-mixing the dairy products and peppers into a blender cup, pour in a measured amount of oil and vinegar, then stir again until a homogeneous mass is obtained.

4. Put the ready paste into an earthen bowl, which will absorb excess moisture. This is especially important if you plan to store it until the next day.

5. Paste no salt, because a sufficient amount of salt is already in the feta itself. After putting it into a bowl, sprinkle the whole with wild mountain oregano from Crete. This dish tastes best together with fresh bread.

Καλή όρεξη!


tirokafteri

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Magdalena Januszkiewicz-Buras
Magdalena Januszkiewicz-Buras
2015-12-10 19:55:11

z kalmarami super smakuje :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-12-10 19:56:39

Z kalmarami nigdy nie próbowaliśmy, ale wierzymy na słowo i jak będzie okazja to postaramy się przetestować taką kompozycję :)

1
 Magdalena Januszkiewicz-Buras
Magdalena Januszkiewicz-Buras
2015-12-10 19:59:13

CRETE pycha , polecam :)

1
 Sylwia Ostrowska
Sylwia Ostrowska
2015-12-10 21:36:35

Oj jak bym zjadła....w Polsce nie można niestety kupić tego przysmaku

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-12-10 21:52:04

Można samemu zrobić. Przepis jest na podlinkowanej stronie :)

1
 Sylwia Ostrowska
Sylwia Ostrowska
2015-12-10 21:56:58

Dzięki :-)wiem, czytałam ale feta w Polsce to nie feta jedyna oryginalna to Mevgala ale jeden kawałeczek kosztuje 12 zł.Trzeba się wybrac w podróż do Ellady mojej drugiej ojczyzny w odwiedziny i znowu poczuć ten klimat to słońce i to jedzenie.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-12-10 22:03:28

Z dostępnością oryginalnej greckiej fety w Polsce nie jest już tak źle jak kilka lat temu. W większych miastach na pewno dostaniesz ją bez problemu. Nawet Lidl sprzedaje jeden rodzaj fety w cenie około 7 zł. I zapewniam Cię że niczego zupełnie jej nie brakuje. A z takiej ilości fety (200g) wychodzi całkiem spora ilość tego dipu. :)

 Krzysztof Kijanka
Krzysztof Kijanka
2015-12-11 12:47:10

W Krakowie przy ul. Krakowskiej są dwa greckie sklepy, w których jest oryginalna feta.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153291107862551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Melitzanosalata - eggplant paste

Melitzanosalata - eggplant paste

Melitzanosalata is another application of popular aubergines in Greece. Delicious pasta, in which the main role is played by this unique vegetable, can be an addition to meat dishes but above all it will be great as a bread paste with which it really tastes great. It is easy to prepare and it is worth doing in the summer when fresh local aubergines are available.

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

We were eating this meal for the first time in Rethymno in one of the humble family taverns outside the main tourist trail. We were surprised by the slightly different taste of breadcrumbs that we wanted to recreate in our kitchen. As we have managed to establish with the friendly Greeks, it is the addition of beer that is responsible for this characteristic taste.

Dolmades - stuffed grape leaves

Dolmades - stuffed grape leaves

Dolmades is one of the most popular Greek meat dishes. It occurs both in the vegetarian version and with meat. Young grape leaves are needed to prepare them. And it is in the leaves that the key to success lies. They must be young and very delicate. The best and the most delicate ones are collected around May. However, if you do not have the opportunity to collect fresh leaves, you can use ready-made leaves from the lagoon. However, the effect will be better if you use fresh leaves.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec: Zresztą Lampedusa to jedno z niewielu miejsc we Włoszech które urokiem i klimatem może konkurować z wyspami greckimi... Ale zważywszy na inny "klimat" tego miejsca to ja już wolę np. Chrissi...  
Oc Morin: Floriane Brd est ce que tu te rappelles ????
Mariusz Bart: U mnie, mimo przeolbrzymiej miłości do Krety, wygrywają pomidory na Sycylii ;)
gość Andy: O rany!jak tam pusto i smutno! i jeszcze ta muzyka pogrzebowa.....To było takie cudne miejsce....
Janina Korejwo: Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.
Małgorzata Kobyłka: Cudne miasteczko.
Wojciech Halota: Rethymno jest piękne. Niestety mnóstwo restauracyjnych "wciągaczy" - koniecznie musisz u nas zjeść. Irytujące. Uwaga na restaurację La Piazza Pizzeria. Oszustwo przez wielkie O. Choć jedzenie dobre.
Małgorzata Baranowska-Mika: Pięknie tam
Sylwia Chechelska: Piękne miejsce a kawa nad morzem smakuje wyśmiecie
Magdalena Majchrzak: Super miejsce
Grzegorz Zawistowski: Bylem pięknie
Ewelina Kaniecka: Ania Pińczykowska chyba kiedyś tam byłyśmy
Odd Tom Rodlie: Beklager jeg mente jo selvfølgelig raki
Odd Tom Rodlie: Jeg savner en real skål med faki med nicos
Katarzyna Biel: Cudowne miejsce
Åse Klevjer Rodlie: Savner Nicos☺
Jola Czarnocka: Tęskno mi...
Marianne Stonor Nielsen: Skønne fotos
gość PiotrWie: Ciekawe skąd jest zasilane źródło które jest na ulicy w Zaros
Krystyna Rembisz: Bardzo smaczna woda
gość Arturrro: Nie spieram się bo nie wiem jak to finansowo dla Greków wygląda. Ja podróżuje zarówno z biurem jak i samodzielnie, w zależności jak mam ochotę. Wydaje mi się natomiast, ze nie jest tak ze ludzie w hotelach All tylko siedzą w hotelu. Owszem nie ruszają się może każdego dnia zwiedzać ale teren hotelu opuszczają. Sam mam auto zawsze wynajęte na prawie cały pobyt i jeżdżę, zwiedzam, czy jadę na inna niż hotelowa plaza. (...)
Alicja Miodek: Elafonissi mnie trochę zawiodła. Może dlatego że tyleee się nasłuchałam o jej różowych piaskach, które były znikome, a pogoda była akurat bardzo pochmurna
Stan Ka: Vai jest najlepsza ;)
Małgorzata Lipiec: Wcale mnie to nie dziwi
Gosia | crete.pl : Chyba chodzi o to: Pozostałości zimy na Skinakas
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera