Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Fava - husked pea paste

Fava

Components

  • 125 g of yellow, peas
  • 2 bay leaves
  • medium finely chopped onion
  • optional clove of garlic
  • oil
  • half a lemon
  • salt and pepper
  • oregano

Φάβα

Fava is a popular appetizer in Greece somewhat similar to hummus, but unlike it, it is made from yellow-skinned peas. Fava is easy to prepare and can be served both hot and cold, for example with good bread or vegetables. It also tastes fresh after preparation. And after cooling, you can store it in the fridge for a few days. The proportions that I give in the recipe are enough to prepare a medium-sized bowl.

1. The preparation of the fava begins with soaking the peas. After a few hours, drain it and rinse thoroughly under running water. Then, place the peas in a pot and pour water so that its level reaches 1-1.5 cm above the pea level. We add bay leaves.

2. Fry chopped onions (and possibly garlic) in olive oil until they are glazed and add to the pea pot. Peas cook over low heat under cover for 1-1½ hours until tender, stirring once in a while.

3. At the end of cooking, the peas will begin to overcook and disintegrate. If it absorbs all liquid before the end of cooking, add some hot water. At the end, remove the bay leaves and season with salt and pepper.

4. Mix the cooked peas with a blender. When mixing, add about 1/3 of the cup of olive oil and lemon juice. We translate into a bowl, sprinkle with a pinch of oregano and optionally pour it over with olive oil.

It can be served with finely chopped onion or parsley.


Fava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.1
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.1 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Adam Mickiewicz
2016-11-18 17:53:13

Witam, a znacie jakiś przepis na koktajl z wykorzystaniem ouzo? :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-18 20:09:40

Koktajl to nie ale my mieszamy ouzo z colą i lodem. :)

 Adam Mickiewicz
Adam Mickiewicz
2016-11-18 21:23:07

E tam, my tradycyjnie w kieliszku kreteńskim kupiliśmy w Agios fajny zestaw

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-19 10:17:21

Grecy też się krzywią na taką mieszankę, ale to serio wchodzi dobre :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154048295942551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Paste of dried beans

Paste of dried beans

The Greek cuisine shows that the broad bean which is also known in our country does not have to be just a seasonal ingredient. In the dried form, which is practically unavailable in our stores, it is a component of interesting dishes. Today, we offer you one of them, i.e. a paste of dried bean.

Grilled peppers with feta cheese

Grilled peppers with feta cheese

Grilled vegetables are often hosted on Greek tables as an addition to larger dishes or as an independent starter. In one of the taverns last year, we enjoyed a grilled pepper stuffed with feta cheese. Delicious and very fast to prepare. It tastes brilliantly combined with ordinary fried potatoes sprinkled with herbs.

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

We were eating this meal for the first time in Rethymno in one of the humble family taverns outside the main tourist trail. We were surprised by the slightly different taste of breadcrumbs that we wanted to recreate in our kitchen. As we have managed to establish with the friendly Greeks, it is the addition of beer that is responsible for this characteristic taste.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość lechgal  Uwielbiam kreteńskie drogi za to, że są kręte, wąskie i czasem można się trochę pogubić. To właśnie sprawia, że krótki urlop staje się przygodą, którą długo, mile się wspomina i tęskni za powrotem. Jak ktoś potrzebuje idealnych dróg, niech jedzie na wypoczynek do Niemiec. Ja wolę egzotyczne wakacje na tajemniczych trasach Krety.
gość PiotrWie  A mnie denerwują narastające z roku na rok tłumy. Ale za to podoba mi się że nie zabudowali większości plaż wielkimi hotelami jak w Hiszpanii, na Cyprze czy choćby na Korfu.
gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..
Tanie Wakacje w Ciepłych Krajach - all inclusive, last minute i inne  3 razy byłem i zawsze super
 Też mnie denerwują smieci, ale najbardziej podejście do zwierząt.
 9razy byłam na Krecie, jest super, jeździmy na nawigacji po polsku i jeszcze nas nie zawiodła. Pozatym jeżdżą autobusy, co prawda nie zawsze punktualnie, ale przecież na urlopie nigdzie mi się nie spieszy
 mnie denerwuje brak problemów
 Aegean Airlines together with SAS ruined our family. We have all 4 gotten ptsd and anciety
 Wij hebben helemaal geen probleem met Kreta en helemaal niet met de wegbewijzering daar. Trouwens tegenwoordig heb je ook navigatie zo niet dan rij je gewoon op gevoel je komt altijd wel op een mooi plekje uit en je komt vanzelf wel op een weg met wegbewijzering tegen. Maar wat kan het je schelen je hebt vakantie
 Geen problemen ondervonden Komen er al 14 jaar

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera