Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
Booking.com

Fava - husked pea paste

Fava

Components

  • 125 g of yellow, peas
  • 2 bay leaves
  • medium finely chopped onion
  • optional clove of garlic
  • oil
  • half a lemon
  • salt and pepper
  • oregano

Φάβα

Fava is a popular appetizer in Greece somewhat similar to hummus, but unlike it, it is made from yellow-skinned peas. Fava is easy to prepare and can be served both hot and cold, for example with good bread or vegetables. It also tastes fresh after preparation. And after cooling, you can store it in the fridge for a few days. The proportions that I give in the recipe are enough to prepare a medium-sized bowl.

1. The preparation of the fava begins with soaking the peas. After a few hours, drain it and rinse thoroughly under running water. Then, place the peas in a pot and pour water so that its level reaches 1-1.5 cm above the pea level. We add bay leaves.

2. Fry chopped onions (and possibly garlic) in olive oil until they are glazed and add to the pea pot. Peas cook over low heat under cover for 1-1½ hours until tender, stirring once in a while.

3. At the end of cooking, the peas will begin to overcook and disintegrate. If it absorbs all liquid before the end of cooking, add some hot water. At the end, remove the bay leaves and season with salt and pepper.

4. Mix the cooked peas with a blender. When mixing, add about 1/3 of the cup of olive oil and lemon juice. We translate into a bowl, sprinkle with a pinch of oregano and optionally pour it over with olive oil.

It can be served with finely chopped onion or parsley.


Fava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Adam Mickiewicz
Adam Mickiewicz
2016-11-18 17:53:13

Witam, a znacie jakiś przepis na koktajl z wykorzystaniem ouzo? :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-18 20:09:40

Koktajl to nie ale my mieszamy ouzo z colą i lodem. :)

 Adam Mickiewicz
Adam Mickiewicz
2016-11-18 21:23:07

E tam, my tradycyjnie w kieliszku kreteńskim kupiliśmy w Agios fajny zestaw

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-19 10:17:21

Grecy też się krzywią na taką mieszankę, ale to serio wchodzi dobre :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154048295942551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

tzatziki

tzatziki

Tzatziki is one of the simplest and most popular Greek sauces, which will be a great addition to many dishes. Although it is usually served to gyros in pita pancakes, it will also be great for grilled and fried vegetables or as an addition to meats.

dakos

dakos

Dakos called also koukouvayia is one of the most popular meze in Crete. Some say it is a Greek bruschetta. It is a simple and fast snack, at the same time very healthy and tasty.

Dolmades - stuffed grape leaves

Dolmades - stuffed grape leaves

Dolmades is one of the most popular Greek meat dishes. It occurs both in the vegetarian version and with meat. Young grape leaves are needed to prepare them. And it is in the leaves that the key to success lies. They must be young and very delicate. The best and the most delicate ones are collected around May. However, if you do not have the opportunity to collect fresh leaves, you can use ready-made leaves from the lagoon. However, the effect will be better if you use fresh leaves.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Marcin Greszkiewicz: tylko kolo 5tys wlochow? w Falasarnie to prawie tylko wlosi i polacy byli
Adam Wyspiański : Jacek Gola - Czy wystarczył jeden kod QR dla całej rodziny??? Ja mam wylot z Wrocławia jak Wy 14.08. Lecę z żoną i z dwójką dzieci. (...)
Rita Zalińska: Jesteśmy teraz w Sougii. Zauważalne jest, że spora większość turystów to Grecy, czyli turystyka wewnętrzna. Spokojnie można przyjeżdżać, jest bezpiecznie i spokojnie.
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: moja ukochana Kreta
Roy Feuillade: My favourite airport
Anna Baranek: Ciekawe jak Chania
Monika Szulejewska: Brawo My!
Robert Mch: Jak ja uwielbiam to ciasne, oldschoolowe, pachnące starością lotnisko
gość dodekanezowiec: Weź pod uwagę że turystów z Polski przyjeżdża dużo więcej niż z Albanii czy Serbii. Prawdopodobieństwo "strzału" koronawirusem zatem też wzrasta. Jak się człek nie obróci... Co do pytających o przyszły rok - warto wziąć pod uwagę sezonowość COVID-a. Skoro w tym roku najlepiej było w czerwcu i lipcu, też jest to jakaś wskazówka, kiedy jechać.  (...)
gość dodekanezowiec: W Grecji maks. 30 osób... Bo 2 rzędy do przodu, 2 do tyłu - tyle mogą na kwarantannę. Czasem (TUI, najlepsze lasty) ma wybór miejsca w samolocie, za dopłatą, siedzenie w ostatnim rzędzie ogranicza ryzyko :)
Gosia | crete.pl : Weź pod uwagę że turystów z Polski przyjeżdża dużo więcej niż z Albanii czy Serbii. Prawdopodobieństwo "strzału" koronawirusem zatem też wzrasta.
Paweł Langner: Polecamy KRETĘ ponieważ ludzie tam żyjący są bardzo mili, gościnni i nie nachalni jak np w Turcji więc warto tam latać!!! Nie wspomnę o widokch i wspaniałych zatokach jakimi są Elafonisi i Balos
Pan Marek Dortmund: Wszyscy co się wahają z przyjazdem zapraszam
Pan Marek Dortmund: Wszystko jest dyzenfekowane az do przesady w sklepach bez maski nie wejdziesz.
Pan Marek Dortmund: My na krecie u nas w hotelu przestrzegane są zasady higieny anty kowidowej .posiłki nakładane są przez personel .troszkę dłużej się czeka ale niszkodzi widoki rekompensujom wszystko
gość dodekanezowiec: Jeśli zatem Czarnogóra ma 600 tys. ludzi i 3.300 przypadków, to Polska by musiala miec 200.000 przypadkow żeby porównywac. Podobnie z Macedonią. 11 tys. przypadkow na 2 mln ludzi - czyli Polska tez musialaby miec  200.000 przypadkow żeby porównywac. 
Ania Błaszczyk Kowalczyk: My na Rodos .jest cudnie. Ale sercem na Krecie
gość dodekanezowiec : Sorki wielkie ale 600 zachorowań w Polsce to tal jak 150 w krajach typu Czechy. Polska ma mało zachorowań. Bądź 60 w kraju 4 milionowym by odpowiadało. 
Artur Iwański: My w połowie września jak się nic nie zmieni ☀️☀️☀️
Gosia | crete.pl : Proponuję abyś prześledził przy ilu nowych chorych Grecja zamknęła furtkę dla Albanii, Czarnogóry czy Macedonii. A teraz spójrz ile zachorowań dziennie jest w Polsce. Przy takich wartościach jakie są obecnie u nas trzeba się cieszyć że jeszcze pozwalają lądować samolotom z Polski....a nie marzyć o ściąganiu Polaków do siebie.
gość dodekanezowiec : Miałeś złoty róg. Można było ściągnąć Niemców i Polaków tloczących się na plażach Bałtyku. Ale Grecy nie mieli pomysłu. Testy, kwarantanny, durne formularze, dezinformacja. Tu by się przydał Szpakowski ze swoimi komentarzami na koniec ostatniego meczu w jakichś eliminacjach przegranego z jakimś srednakiem 0:3. Że same dobre chęci nie wystarcza. 
gość dodekanezowiec: Skoro się nie odniosło do komentarza zamieszczonego na opiniotwórczym portalu, to gość mógł pisać prawdę. Że nie miał testu, ale po 24 h go zwinęli na kwarantannę bo gdzieś siedział blisko "pozytywa". Zero bliższych informacji ze strony Grecji, ze strony biur, do poopy (sorry ale to chyba łagodne określenie) informacja i organizacja. A Grecja trochę pomysow miała jak obłożenie 65 proc. Ale miała też gorsze. (...)
Anna Zalewska: Czy to Agia Galini na zdjęciu?
Paulina Pawłowska: Mam nadzieję, że dotrę 16 tego..
Mariusz Rygiel: Sami sobie strzelili w kolano z tymi wybiorczymi testami gdyby nie ten chory pomysl mieli by wiecej turystow

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera