Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Fava - husked pea paste

Fava

Components

  • 125 g of yellow, peas
  • 2 bay leaves
  • medium finely chopped onion
  • optional clove of garlic
  • oil
  • half a lemon
  • salt and pepper
  • oregano

Φάβα

Fava is a popular appetizer in Greece somewhat similar to hummus, but unlike it, it is made from yellow-skinned peas. Fava is easy to prepare and can be served both hot and cold, for example with good bread or vegetables. It also tastes fresh after preparation. And after cooling, you can store it in the fridge for a few days. The proportions that I give in the recipe are enough to prepare a medium-sized bowl.

1. The preparation of the fava begins with soaking the peas. After a few hours, drain it and rinse thoroughly under running water. Then, place the peas in a pot and pour water so that its level reaches 1-1.5 cm above the pea level. We add bay leaves.

2. Fry chopped onions (and possibly garlic) in olive oil until they are glazed and add to the pea pot. Peas cook over low heat under cover for 1-1½ hours until tender, stirring once in a while.

3. At the end of cooking, the peas will begin to overcook and disintegrate. If it absorbs all liquid before the end of cooking, add some hot water. At the end, remove the bay leaves and season with salt and pepper.

4. Mix the cooked peas with a blender. When mixing, add about 1/3 of the cup of olive oil and lemon juice. We translate into a bowl, sprinkle with a pinch of oregano and optionally pour it over with olive oil.

It can be served with finely chopped onion or parsley.


Fava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.1
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.1 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Adam Mickiewicz
2016-11-18 17:53:13

Witam, a znacie jakiś przepis na koktajl z wykorzystaniem ouzo? :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-18 20:09:40

Koktajl to nie ale my mieszamy ouzo z colą i lodem. :)

 Adam Mickiewicz
Adam Mickiewicz
2016-11-18 21:23:07

E tam, my tradycyjnie w kieliszku kreteńskim kupiliśmy w Agios fajny zestaw

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-19 10:17:21

Grecy też się krzywią na taką mieszankę, ale to serio wchodzi dobre :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154048295942551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

We were eating this meal for the first time in Rethymno in one of the humble family taverns outside the main tourist trail. We were surprised by the slightly different taste of breadcrumbs that we wanted to recreate in our kitchen. As we have managed to establish with the friendly Greeks, it is the addition of beer that is responsible for this characteristic taste.

Grilled peppers with feta cheese

Grilled peppers with feta cheese

Grilled vegetables are often hosted on Greek tables as an addition to larger dishes or as an independent starter. In one of the taverns last year, we enjoyed a grilled pepper stuffed with feta cheese. Delicious and very fast to prepare. It tastes brilliantly combined with ordinary fried potatoes sprinkled with herbs.

Paste of dried beans

Paste of dried beans

The Greek cuisine shows that the broad bean which is also known in our country does not have to be just a seasonal ingredient. In the dried form, which is practically unavailable in our stores, it is a component of interesting dishes. Today, we offer you one of them, i.e. a paste of dried bean.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Kiedyś ponoć tak tu było
 Podobno z tego m.in powodu lokalne władze obawiajac się "zadeptania" zakazały tworzenia kampingów. Tak mówiła nam osoba z Kato Zakros.
 To, że nie ma dużo ludzi , to jego zaleta. Generalnie to zaleta całego Kato Zakros i okolic
 Nie zgodziłbym się z wypowiedzią o małej gęstości zamieszkania okolicy Kato Zakros. Na 30-to kilometrowym odcinku wschodniego wybrzeża Kreta znajdowały się cztery duże i bardzo duże miasta: od północy Itanos, Russolakos, Kato Zakros oraz Ambelos. Największe z nich, dzisiaj częściiwo leżące na dnie morza, Itanos i Russolakos, zbadane zostały tylko w minimalnym stopniu.
 Byliśmy w zeszłym roku. Robi wrażenie wielkość tego pałacu. Ale zwiedzanie go w godzinach przedpołudniowych, w pełnym słońcu wymaga sporo samozaparcia, dobrego nakrycia głowy i dużej ilości wody do picia. Byliśmy tam w czerwcu i prócz nas nie było nikogo. Z jednej strony szkoda, że to miejsce jest tak mało popularne, a z drugiej... Cisza i spokój okolicy urzeka.
 dzieki,wybieramy sie za 2 tygodnie,tylko wschod,baza w Ierapetra.
gość PiotrWie  My obecnie jesteśmy na Alonissos, wiem że nie jest to jakiś znaczący region uprawy oliwek ale patrząc po drzewach jest całkiem sporo owoców i wydaje nam się że tu jest jakiś inny gatunek - są widocznie większe niż na Krecie 
 rosna z 10 tys lat ,a ci medytuja.
 Co roku te same informacje....
Christian Arnidis - Moja Grecja  A skad informacje i spadku cen oliwy w hurcie? Bo sprowadzam oliwe i az takich spadkow nie widze nigdzie. Bardzie brak oliwy w tloczarniach i u producentow.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera