Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Fava - husked pea paste

Fava

Components

  • 125 g of yellow, peas
  • 2 bay leaves
  • medium finely chopped onion
  • optional clove of garlic
  • oil
  • half a lemon
  • salt and pepper
  • oregano

Φάβα

Fava is a popular appetizer in Greece somewhat similar to hummus, but unlike it, it is made from yellow-skinned peas. Fava is easy to prepare and can be served both hot and cold, for example with good bread or vegetables. It also tastes fresh after preparation. And after cooling, you can store it in the fridge for a few days. The proportions that I give in the recipe are enough to prepare a medium-sized bowl.

1. The preparation of the fava begins with soaking the peas. After a few hours, drain it and rinse thoroughly under running water. Then, place the peas in a pot and pour water so that its level reaches 1-1.5 cm above the pea level. We add bay leaves.

2. Fry chopped onions (and possibly garlic) in olive oil until they are glazed and add to the pea pot. Peas cook over low heat under cover for 1-1½ hours until tender, stirring once in a while.

3. At the end of cooking, the peas will begin to overcook and disintegrate. If it absorbs all liquid before the end of cooking, add some hot water. At the end, remove the bay leaves and season with salt and pepper.

4. Mix the cooked peas with a blender. When mixing, add about 1/3 of the cup of olive oil and lemon juice. We translate into a bowl, sprinkle with a pinch of oregano and optionally pour it over with olive oil.

It can be served with finely chopped onion or parsley.


Fava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.1
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.1 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Adam Mickiewicz
2016-11-18 17:53:13

Witam, a znacie jakiś przepis na koktajl z wykorzystaniem ouzo? :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-18 20:09:40

Koktajl to nie ale my mieszamy ouzo z colą i lodem. :)

 Adam Mickiewicz
Adam Mickiewicz
2016-11-18 21:23:07

E tam, my tradycyjnie w kieliszku kreteńskim kupiliśmy w Agios fajny zestaw

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-19 10:17:21

Grecy też się krzywią na taką mieszankę, ale to serio wchodzi dobre :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154048295942551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Tirokafteri with roasted peppers

Tirokafteri with roasted peppers

Tirokafteri is a popular addition to bread or pita, which can also be obtained in a tavern as meze. It can be described as a Greek paste made of feta cheese and paprika.

Grilled halloumi cheese (Χαλούμι)

Grilled halloumi cheese (Χαλούμι)

Halloumi cheese comes from Cyprus, where its average consumption per capita is 8 kg per year. It is a white, semi-hard cheese made from unpasteurised sheep's milk, from a mixture of sheep and goats, possibly with the addition of cow's milk. Halloumi taste is sometimes enriched with the addition of mint.

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

We were eating this meal for the first time in Rethymno in one of the humble family taverns outside the main tourist trail. We were surprised by the slightly different taste of breadcrumbs that we wanted to recreate in our kitchen. As we have managed to establish with the friendly Greeks, it is the addition of beer that is responsible for this characteristic taste.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.
gość PiotrWie  To my chyba jednak pojedziemy tak jak planowaliśmy w kwietniu i maju na Cyklady - mamy w planach Paros, Iraklię, Amorgos, Koufonissię i Schinoussę.
Gosia | crete.pl  Jeśli chodzi o te wstrząsy to trochę się wyciszyło. Próbują nadrabiać straty w rezerwacjach i planują wdrażać jakieś procedury awaryjne gdyby jednak coś się zaczęło w trakcie sezonu.
Christian Arnidis - Moja Grecja  To się Aposelemi napełni.
 Musiał jakiś ciepły front przejść bo na Cyprze też był weekend 29/30 w nocy 16/17st a ten tydzień juz 16 za dnia i 8 w nocy :) Też taki „epizod” :)
gość PiotrWie  Na ferries.gr 1 osoba + samochód osobowy powyżej 4,5 metra kosztuje 179,70 więc wygląda że będzie samochodowy - za to nie ma kabin, same siedzenia co przy takim czasie rejsu ma sens.  A tak przy okazji Milos a właściwie całych Cyklad - czy stan zagrożenia na Santorini i Amorgos się skończył?
Gosia | crete.pl  Piotrze, na stronie SeaJets niby możńa wybrać opcję z samochodem, choć nie zmienia się cena za rejs, co jest nieco dziwne. 
gość PiotrWie  A to będzie tylko osobowy prom czy samochodowy też?  Jak płynęliśmy szybkim Sea Jetem w 2022 z Sifnos na Santorini to był to prom wyłącznie osobowy.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera