Tzatziki is one of the simplest and most popular Greek sauces, which will be a great addition to many dishes. Although it is usually served to gyros in pita pancakes, it will also be great for grilled and fried vegetables or as an addition to meats. Tzatziki eaten in reasonable quantities are healthy, because garlic and lemon juice is a source of antioxidants, and protein, calcium and friendly bacteria contained in Greek yoghurt also have important importance for the body.
The products for its preparation are generally available, although in our country we will not buy the basic ingredient, the original Greek yogurt. When preparing tzatziki in Poland you have to settle for a Greek type yogurt, which unfortunately differs slightly from the original. Traditional Greek yoghurt is made from sheep's milk and has a characteristic thick and creamy consistency, and its taste is basically unbelievable - who tried this knows. When buying a Polish replacement, it is necessary to pay attention that in its composition there is no milk powder, gelatin, proteins, stabilizers or other chemical "improvers". The correct composition is milk and live bacterial cultures.
If you are going with the intention of preparing tzatzików at home, then avoid the wide arc of all kinds of ready-made spice mix available in our stores. You will find in them various strange ingredients and some chemistry that absolutely should not be found in this sauce. The preparation of tzatziki with fresh ingredients will be a much better choice.
Although in tzatziki there is no long list of ingredients and it would seem that there is no room to modify here, however, we met with various additions that the Greeks improve their taste. As optional extras are used chopped dill or fresh mint leaves.
1. Grind the unpeeled cucumber on a grater with a thick mesh, salt and leave for about 20 minutes.
2. After this time, we squeeze the juice well and put the cucumber into the yogurt.
3. Garlic, grate with salt and add to the yogurt and then add lemon juice and olive oil while stirring.
4. To the sauce, you can add a few stalks of chopped dill or mint leaves. Mix everything, and then put in the fridge for about an hour.
Fava is a popular appetizer in Greece somewhat similar to hummus, but unlike it, it is made from yellow-skinned peas. Fava is easy to prepare and can be served both hot and cold, for example with pita bread.
Tirokafteri is a Greek dip made on the basis of feta, excellent for bread or grilled vegetables. The way it is seasoned differs depending on the region of Greece. You can find versions with the addition of garlic, lemon juice, hot pepper or oregano. In the most orthodox version it consists only of feta, olive oil and hot pepper.
Halloumi cheese comes from Cyprus, where its average consumption per capita is 8 kg per year. It is a white, semi-hard cheese made from unpasteurised sheep's milk, from a mixture of sheep and goats, possibly with the addition of cow's milk. Halloumi taste is sometimes enriched with the addition of mint.
Komentarze
komentarz z
Jak ja lubię ;)
komentarz z
Z pewnością to jeden z bardziej znanych i za razem jeden z bardziej smakowitych przepisów kuchni greckiej :)
komentarz z
Grecy by się przewrócili gdyby widzieli z czym potrafię go zjeść
komentarz z
te przyjazne baterie to paluszki
komentarz z
Dzięki poprawione :)
komentarz z
Bon appetit!
komentarz z
Ja uwielbiam:))
komentarz z
I najsmaczniejsze. Codziennie na śniadanko zaliczany :) podczas pobytu w Hersonissos
komentarz z
Moja Kasia opanowała rządzili do perfekcji. Jest taki jak na Krecie. Niebo w gębie!
komentarz z
Ja det smaker herlig !
komentarz z
Do sosu podaje się sok z cytryny??
komentarz z
Tak, Grecy dodają.
komentarz z
To ja poproszę oryginalny przepis
komentarz z
Pełny przepis jest na stronie. Został zaczerpnięty z greckiej książki kucharskiej z tradycyjnymi sposobami.
komentarz z
Ale tylko w Grecji smakują rewelacyjnie.
komentarz z
Tak, bo są robione na bazie oryginalnego greckiego jogurtu. W Polsce trzeba się zadowolić jogurtem w stylu greckim. A to są zupełnie inne smaki.
komentarz z
CRETE - Kreta dokładnie
komentarz z
CRETE - Kreta da się kupić w Polsce grecki jogurt, także owczy:)
komentarz z
Maia Bańska Gdzie?
komentarz z
CRETE - Kreta w Warszawie w Deli&winebar Siga-siga na Dzielnej, tzatziki na tym wychodzą godne :)
komentarz z
Podobna jogurt ma byc z mleka kozy!!!!
komentarz z
Dokładnie! tylko w Grecji smakuje najlepiej!
komentarz z
Zgadza sie w Grecji idealne
komentarz z
Nieprawda. Mamy najpyszniejsze tzatziki na świecie w Restauracja Kalamata" w Świeradowie! Z greckiego jogurtu 10% i oliwy Creta gold. W Grecji mało które tzatziki smakują mi tak jak nasze.Grecy, naród przedsiębiorczy maja własną, grecką podróbę greckiego jogurtu,z tłuszczami roślinnymi, i w wielu restauracjach jest on używany, a w Polsce na palcach jednej ręki można policzyć restauracje które używają prawdziwego droższego oczywiście greckiego jogurtu.
komentarz z
Faktycznie, w Grecji też można trafić różnie w tawernach. Jeśli wiadomo jak smakuje oryginalny grecki jogurt to podrabiane tzatziki czuć od razu. W sklepach natomiast jak wszędzie trzeba czytać składy.
komentarz z
dokładnie tak,prawdziwego jogurtu nic nie zastąpi:)
komentarz z
Prawdziwy jogurt sprowadza hurtownia Afrodyta ze Szczepanowa k/Świdnicy
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153004651497551,10155368107472551