Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

tzatziki

tzatziki

Components

  • Greek yoghurt 200 ml
  • 1 small cucumber
  • 1 clove of garlic
  • 1 teaspoon of lemon juice
    (to taste)
  • 1 tablespoon of olive oil
  • salt
  • dill or mint (optional)

τζατζίκι

Tzatziki is one of the simplest and most popular Greek sauces, which will be a great addition to many dishes. Although it is usually served to gyros in pita pancakes, it will also be great for grilled and fried vegetables or as an addition to meats. Tzatziki eaten in reasonable quantities are healthy, because garlic and lemon juice is a source of antioxidants, and protein, calcium and friendly bacteria contained in Greek yoghurt also have important importance for the body.

The products for its preparation are generally available, although in our country we will not buy the basic ingredient, the original Greek yogurt. When preparing tzatziki in Poland you have to settle for a Greek type yogurt, which unfortunately differs slightly from the original. Traditional Greek yoghurt is made from sheep's milk and has a characteristic thick and creamy consistency, and its taste is basically unbelievable - who tried this knows. When buying a Polish replacement, it is necessary to pay attention that in its composition there is no milk powder, gelatin, proteins, stabilizers or other chemical "improvers". The correct composition is milk and live bacterial cultures.

If you are going with the intention of preparing tzatzików at home, then avoid the wide arc of all kinds of ready-made spice mix available in our stores. You will find in them various strange ingredients and some chemistry that absolutely should not be found in this sauce. The preparation of tzatziki with fresh ingredients will be a much better choice.

Although in tzatziki there is no long list of ingredients and it would seem that there is no room to modify here, however, we met with various additions that the Greeks improve their taste. As optional extras are used chopped dill or fresh mint leaves.

tzatziki

1. Grind the unpeeled cucumber on a grater with a thick mesh, salt and leave for about 20 minutes.

2. After this time, we squeeze the juice well and put the cucumber into the yogurt.

3. Garlic, grate with salt and add to the yogurt and then add lemon juice and olive oil while stirring.

4. To the sauce, you can add a few stalks of chopped dill or mint leaves. Mix everything, and then put in the fridge for about an hour.

tzatziki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.88
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.88 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Amelia Napieralska
Amelia Napieralska
2015-06-27 18:12:39

Jak ja lubię ;)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-27 18:35:31

Z pewnością to jeden z bardziej znanych i za razem jeden z bardziej smakowitych przepisów kuchni greckiej :)

1
 Amelia Napieralska
Amelia Napieralska
2015-06-27 18:42:15

Grecy by się przewrócili gdyby widzieli z czym potrafię go zjeść

 Tomasz Mazur
Tomasz Mazur
2015-06-27 18:17:55

te przyjazne baterie to paluszki

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-27 18:24:20

Dzięki poprawione :)

 Tünde Csányi
Tünde Csányi
2015-06-27 18:32:45

Bon appetit!

1
 Aga Gancarz
Aga Gancarz
2015-06-27 19:07:49

Ja uwielbiam:))

2
 Bogumiła Dąbrowska
Bogumiła Dąbrowska
2015-06-27 20:12:53

I najsmaczniejsze. Codziennie na śniadanko zaliczany :) podczas pobytu w Hersonissos

1
 Wojciech Jankiewicz
Wojciech Jankiewicz
2015-06-27 20:35:58

Moja Kasia opanowała rządzili do perfekcji. Jest taki jak na Krecie. Niebo w gębie!

1
 Sigmund Borgund
Sigmund Borgund
2015-06-27 21:23:07

Ja det smaker herlig !

1
 Kamila Witczak
Kamila Witczak
2015-06-28 05:25:09

Do sosu podaje się sok z cytryny??

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-28 06:53:45

Tak, Grecy dodają.

 Kamila Witczak
Kamila Witczak
2015-06-28 07:20:27

To ja poproszę oryginalny przepis

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-28 09:22:57

Pełny przepis jest na stronie. Został zaczerpnięty z greckiej książki kucharskiej z tradycyjnymi sposobami.

 Iwona Misztal
Iwona Misztal
2018-04-29 17:51:25

Ale tylko w Grecji smakują rewelacyjnie.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-29 17:54:09

Tak, bo są robione na bazie oryginalnego greckiego jogurtu. W Polsce trzeba się zadowolić jogurtem w stylu greckim. A to są zupełnie inne smaki.

2
 Iwona Misztal
Iwona Misztal
2018-04-29 18:09:56

CRETE - Kreta dokładnie

 Maia Bańska
Maia Bańska
2018-04-29 18:10:05

CRETE - Kreta da się kupić w Polsce grecki jogurt, także owczy:)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-29 18:10:57

Maia Bańska Gdzie?

 Maia Bańska
Maia Bańska
2018-04-29 18:24:36

CRETE - Kreta w Warszawie w Deli&winebar Siga-siga na Dzielnej, tzatziki na tym wychodzą godne :)

1
 Marzena Mozdzierz
Marzena Mozdzierz
2018-04-29 18:58:27

Podobna jogurt ma byc z mleka kozy!!!!

 Łukasz Nowakowski
Łukasz Nowakowski
2018-04-29 19:29:18

Dokładnie! tylko w Grecji smakuje najlepiej!

1
 Agata Aga
Agata Aga
2018-04-29 19:31:19

Zgadza sie w Grecji idealne

1
 Basia Skye
Basia Skye
2018-04-30 13:22:37

Nieprawda. Mamy najpyszniejsze tzatziki na świecie w Restauracja Kalamata" w Świeradowie! Z greckiego jogurtu 10% i oliwy Creta gold. W Grecji mało które tzatziki smakują mi tak jak nasze.Grecy, naród przedsiębiorczy maja własną, grecką podróbę greckiego jogurtu,z tłuszczami roślinnymi, i w wielu restauracjach jest on używany, a w Polsce na palcach jednej ręki można policzyć restauracje które używają prawdziwego droższego oczywiście greckiego jogurtu.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-30 19:19:11

Faktycznie, w Grecji też można trafić różnie w tawernach. Jeśli wiadomo jak smakuje oryginalny grecki jogurt to podrabiane tzatziki czuć od razu. W sklepach natomiast jak wszędzie trzeba czytać składy.

2
 Basia Skye
Basia Skye
2018-04-30 19:21:10

dokładnie tak,prawdziwego jogurtu nic nie zastąpi:)

2
 Basia Skye
Basia Skye
2018-04-30 13:24:42

Prawdziwy jogurt sprowadza hurtownia Afrodyta ze Szczepanowa k/Świdnicy

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153004651497551,10155368107472551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Paste of dried beans

Paste of dried beans

The Greek cuisine shows that the broad bean which is also known in our country does not have to be just a seasonal ingredient. In the dried form, which is practically unavailable in our stores, it is a component of interesting dishes. Today, we offer you one of them, i.e. a paste of dried bean.

Feta baked with filo

Feta baked with filo

The popular feta or mizithra are found not only in salty but also in sweet dishes. For example, let the feta, described here, baked in filo with honey and sesame. It is a quick and very simple snack.

FETA FURNACE (Φέτα ψητή)

FETA FURNACE (Φέτα ψητή)

Feta from the oven is a great way for a quick and very tasty dish that will appeal to fry-eaters and lovers of Greek cuisine. The absolute condition of success is the use of the original Greek fete and not the Polish substitute, which has nothing to do with real feta. As with other dishes, there are several ways to prepare feta from the oven. If the dish is to fulfill the task of a snack, we only need one feta packet for 2 people.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Matylda Wacek: Rethymno spokojne ale dzis o 19ej tzn. wczoraj ☺️podobno bylo trzęsienie ziemi. Nic nie odczuliśmy.
Artur Nowak: Na razie w okolicach Chani jest spokój. Jak się zmieni pogoda dam Wam znać
Anna Motz: Andreas Hammer alles okay bei Dir du bist doch auf Kreta
Ula Urbaś Krawczyk: Aneta Dukat zobacz
Gosia | crete.pl : Czyli tajemnica wyjaśniona :) Z Grecji można przywieźć mnóstwo dobrych inspiracji kulinarnych. Grecka kuchnia jest obłędnie smaczna choć czasem może nie tak dekoracyjna, ale to wynika z historii poszczególnych miejsc. Jednak aby poznać prawdziwe smaki trzeba odpuścić sobie hotelowe wyżywienie oraz jedzenie w tawernach w miejscowościach turystycznych. My uważamy że w takich miejscach po prostu nie ma prawdziwej greckiej kuchni. (...)
gość Lockys: Zastanawiałem się od pewnego czasu skąd pojawił się ten jakże prosty i pyszny przepis w naszym domu rodzinnym, który mama uskutecznia od kilku lat. Zachęcony artykułem podpytałem i eureka! Po wczasach na Santorini rodzice zakochali się w lokalnej greckiej kuchni i stąd właśnie na stole często gościły te pyszne placuszki z cukinią. (...)
Dana Gołowacz: Uwielbiam
gość PiotrWie: Wyjazd samodzielny według mnie jest jedyną słuszną opcją. Jak ominiesz trzy główne hotelowiska - Hersoniss- Malię, Georgiopoulis i Platanias- Aghia Marina oraz najbliższe okolice dużych miast to będzie pusto na plażach. Ceny są jak w zeszłym roku - nie zauważyłem żeby ktoś podniósł, raczej odnosimy wrażenie niewielkiego spadku. (...)
Dorota Kuśmirek: Marcin Kuśmirek !
Agnieszka Jankowska: Halkidiki jednak się pisze?
gość PiotrWie: Jest super. Pogoda trochę nudna - pod 30 w dzień, 20 w nocy, spać się da tylko pod prześcieradłem, w górach na szlaku przez cały dzień spotykasz kilka osób, w morzu woda ciepła, na plaży niewiele osób - proszę o taką "karę" przez cały rok
Robert Materatz: Dzisiaj na śniadanie żona zrobiła z fetą.Petarda
gość Grek:  "Da się wytrzymać" " Nie jest źle" Czy Wy jesteście tam za karę...?
Artur Nowak: Jestem na miejscu. Nie jest źle. Kontrola na lotnisku to taka Grecka ściema. Pozdrawiam
Agnieszka Oleksiewicz: my właśnie planujemy...lecieliście na własną rękę czy z biurem?
Artur Iwański: Jestem od dziś w Agia Marina i jest super
Agnieszka Bołszuk: Da się wytrzymać
Marta Maria Magdalena Kawalec: ja 25go:))
Maciej Lewandowski: Będę 27go i doczekać się nie mogę!
gość kkckasia: Lecieliśmy 9 września  Oboje z mężem mieliśmy kod zaczynający się od 7 I oboje mieliśmy test Chyba prawie cały samolot miał  Sama procedura na lotnisku mega sprawna. Szybciej niż odprawa
Irena Zygmunt Pampuch: 
Gabriela Martinka: ...mają spokój i nikt nie zakłóca im naturalnego rytmu życia i ich miejsc bytowania. Oby tak było zawsze. Można popatrzeć na nie z daleka.
Ewa Malec-Kamianowska: Takie jest w Kastelli Kissamos
Gosha Grudzińska: Dziś takie widzieliśmy w Matali
Karolina Wolowska: Nie ma ludzi są żółwie
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera