Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

tzatziki

tzatziki

Components

  • Greek yoghurt 200 ml
  • 1 small cucumber
  • 1 clove of garlic
  • 1 teaspoon of lemon juice
    (to taste)
  • 1 tablespoon of olive oil
  • salt
  • dill or mint (optional)

τζατζίκι

Tzatziki is one of the simplest and most popular Greek sauces, which will be a great addition to many dishes. Although it is usually served to gyros in pita pancakes, it will also be great for grilled and fried vegetables or as an addition to meats. Tzatziki eaten in reasonable quantities are healthy, because garlic and lemon juice is a source of antioxidants, and protein, calcium and friendly bacteria contained in Greek yoghurt also have important importance for the body.

The products for its preparation are generally available, although in our country we will not buy the basic ingredient, the original Greek yogurt. When preparing tzatziki in Poland you have to settle for a Greek type yogurt, which unfortunately differs slightly from the original. Traditional Greek yoghurt is made from sheep's milk and has a characteristic thick and creamy consistency, and its taste is basically unbelievable - who tried this knows. When buying a Polish replacement, it is necessary to pay attention that in its composition there is no milk powder, gelatin, proteins, stabilizers or other chemical "improvers". The correct composition is milk and live bacterial cultures.

If you are going with the intention of preparing tzatzików at home, then avoid the wide arc of all kinds of ready-made spice mix available in our stores. You will find in them various strange ingredients and some chemistry that absolutely should not be found in this sauce. The preparation of tzatziki with fresh ingredients will be a much better choice.

Although in tzatziki there is no long list of ingredients and it would seem that there is no room to modify here, however, we met with various additions that the Greeks improve their taste. As optional extras are used chopped dill or fresh mint leaves.

tzatziki

1. Grind the unpeeled cucumber on a grater with a thick mesh, salt and leave for about 20 minutes.

2. After this time, we squeeze the juice well and put the cucumber into the yogurt.

3. Garlic, grate with salt and add to the yogurt and then add lemon juice and olive oil while stirring.

4. To the sauce, you can add a few stalks of chopped dill or mint leaves. Mix everything, and then put in the fridge for about an hour.

tzatziki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.44
Liczba ocen: 9
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.44 na 5 (0) liczba ocen 9
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-06-27 18:12:39

Jak ja lubię ;)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-27 18:35:31

Z pewnością to jeden z bardziej znanych i za razem jeden z bardziej smakowitych przepisów kuchni greckiej :)

1
2015-06-27 18:42:15

Grecy by się przewrócili gdyby widzieli z czym potrafię go zjeść

2015-06-27 18:17:55

te przyjazne baterie to paluszki

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-27 18:24:20

Dzięki poprawione :)

2015-06-27 18:32:45

Bon appetit!

1
2015-06-27 19:07:49

Ja uwielbiam:))

2
2015-06-27 20:12:53

I najsmaczniejsze. Codziennie na śniadanko zaliczany :) podczas pobytu w Hersonissos

1
2015-06-27 20:35:58

Moja Kasia opanowała rządzili do perfekcji. Jest taki jak na Krecie. Niebo w gębie!

1
2015-06-27 21:23:07

Ja det smaker herlig !

1
2015-06-28 05:25:09

Do sosu podaje się sok z cytryny??

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-28 06:53:45

Tak, Grecy dodają.

2015-06-28 07:20:27

To ja poproszę oryginalny przepis

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-28 09:22:57

Pełny przepis jest na stronie. Został zaczerpnięty z greckiej książki kucharskiej z tradycyjnymi sposobami.

2018-04-29 17:51:25

Ale tylko w Grecji smakują rewelacyjnie.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-29 17:54:09

Tak, bo są robione na bazie oryginalnego greckiego jogurtu. W Polsce trzeba się zadowolić jogurtem w stylu greckim. A to są zupełnie inne smaki.

2
2018-04-29 18:09:56

CRETE - Kreta dokładnie

2018-04-29 18:10:05

CRETE - Kreta da się kupić w Polsce grecki jogurt, także owczy:)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-29 18:10:57

Maia Bańska Gdzie?

2018-04-29 18:24:36

CRETE - Kreta w Warszawie w Deli&winebar Siga-siga na Dzielnej, tzatziki na tym wychodzą godne :)

1
2018-04-29 18:58:27

Podobna jogurt ma byc z mleka kozy!!!!

2018-04-29 19:29:18

Dokładnie! tylko w Grecji smakuje najlepiej!

1
 Agata Aga
Agata Aga
2018-04-29 19:31:19

Zgadza sie w Grecji idealne

1
2018-04-30 13:22:37

Nieprawda. Mamy najpyszniejsze tzatziki na świecie w Restauracja Kalamata" w Świeradowie! Z greckiego jogurtu 10% i oliwy Creta gold. W Grecji mało które tzatziki smakują mi tak jak nasze.Grecy, naród przedsiębiorczy maja własną, grecką podróbę greckiego jogurtu,z tłuszczami roślinnymi, i w wielu restauracjach jest on używany, a w Polsce na palcach jednej ręki można policzyć restauracje które używają prawdziwego droższego oczywiście greckiego jogurtu.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-30 19:19:11

Faktycznie, w Grecji też można trafić różnie w tawernach. Jeśli wiadomo jak smakuje oryginalny grecki jogurt to podrabiane tzatziki czuć od razu. W sklepach natomiast jak wszędzie trzeba czytać składy.

2
2018-04-30 19:21:10

dokładnie tak,prawdziwego jogurtu nic nie zastąpi:)

2
2018-04-30 13:24:42

Prawdziwy jogurt sprowadza hurtownia Afrodyta ze Szczepanowa k/Świdnicy

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153004651497551,10155368107472551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Cheese balls - Tirokroketes

Cheese balls - Tirokroketes

Greek cheese balls fried in deep oil, probably some of you know from vacation journeys. The Greeks serve them with lemon, which emphasizes the taste of melted cheeses. The rich composition of the taste is thanks to the three cheeses from which they are made. Slightly spicy salty feta, sweet and soft Gouda and mature cheddar complement each other, but their flavor can be enriched by adding herbs, such as mint. This tasty snack is unfortunately a good calorie bomb, so if someone counts calories, Tirokroketes will not be a good choice.

Fava - husked pea paste

Fava - husked pea paste

Fava is a popular appetizer in Greece somewhat similar to hummus, but unlike it, it is made from yellow-skinned peas. Fava is easy to prepare and can be served both hot and cold, for example with pita bread.

Melitzanosalata - eggplant paste

Melitzanosalata - eggplant paste

Melitzanosalata is another application of popular aubergines in Greece. Delicious pasta, in which the main role is played by this unique vegetable, can be an addition to meat dishes but above all it will be great as a bread paste with which it really tastes great. It is easy to prepare and it is worth doing in the summer when fresh local aubergines are available.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

W Jeorjopouli montowali parasole kilka dni temu. No jestem ciekawa czy teraz będą demontować.
gość PiotrWie : Nam się podoba - może znowu da się jeździć na Kretę. Miłośników leżaków zapraszamy z powrotem na północne wybrzeże.
Bardzo się cieszę. Mnie to odpowiada, bo nie znoszę głośnej muzyki na plaży i coraz trudniej było znaleźć miejsce bez leżaków. Jak ktoś chce leżaki to zapewne znajdzie odpowiednie miejsce.
W Falasarnie byłam ostatnio jakieś 2-3 lata temu. Leżak na leżaku, głośna muzyka z baru, co najmniej dwa kłady, kursujące tam i z powrotem co kilka minut, generujace niesamowity hałas i smród.... a pamiętam jeszcze czasy, jak można było na tej plaży rozłożyć się z kocykiem w ciszy i spokoju, eh... no cóż może i szkoda miejsc pracy, ale ludzie wszystko potrafią zniszczyć i nie znają umiaru jeśli chodzi o kasę, ... (...)
Bardzo dobrze. Jak ktoś nie chce wypożyczać leżaka, to miejsca musi szukać na drugim końcu wyspy i w najbrzydszej okolicy.
Małe sprostowanie. Określenie "Fałszywe plaże" jest błędne. Chodzi tu o "Niezadeptane plaże" (gr. Απάτητες παραλίες) ;)
To znaczy, że z Falasarny znikną baldachimy do leżenia? Trochę rewolucja.
Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera