Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Spetzofai

Spetzofai

Components

  • 1 solid puff of rural sausage
  • peppers: red, yellow and green
  • 1 red onion
  • 2 cloves of garlic
  • can of tomatoes or 4-5 ripe juicy
  • dried oregano
  • olive oil
  • salt pepper
  • bay leaf (optional)
  • a pinch of sugar (optional)

σπετζοφάϊ

Under the mysterious name Spetzofai is a very tasty one-pot dish, in which the main role is played by pepper and sausage. Although it is not characteristic of Crete, it was just last year in Chania that I got spetzofai to start the feast. And I honestly say that after eating it, I did not want anything else.

This dish comes from the mythical land of centaurs, meaning the mountainous peninsula Pelion (Pilion), from where Jason and the Argonauts set out to look for the golden fleece. The natives to prepare spetzofai use a special local sausage, which you probably will not buy anywhere except this part of Greece. However, this slight obstacle should not discourage anyone from preparing this dish, because as part of the replacement you can use very good Polish rural sausage. On the other hand, sausages and other soft sausages are not suitable.

Spetzofai is preparing quite quickly, it can be stored for a few days in the refrigerator through which it will gain in taste. They are served hot with good bread.

1. Cut the onion into the feathers, clean the peppers from the nests and cut into larger square pieces, 2-3 cm in size, while the sausage is slightly thicker.

2. Heat the oil in a frying pan and fry the sausage on it until it becomes crispy, then remove it from the pan and put it aside. Excess fat can optionally be filtered on a paper towel.

3. On the same oil, on which we fried the sausage, we start to fry onions with peppers. As vegetables slightly soften, we add garlic, previously fried sausage and mixed tomatoes and half a cup of hot water. If you use fresh tomatoes, remove them from the skin and finely chop or grate the skin by discarding it.

4. Season the dish with a solid portion of oregano, a pinch of sugar, salt and pepper. Although originally there is no laurel leaf added, I nevertheless add 1-2 leaves because I like its taste. Stew on a medium heat for about 20-25 minutes until the excess water evaporates. We serve with good bread.

Καλή όρεξη!

Spetzofai

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 9
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 9
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Andrzej Lenart
Andrzej Lenart
2016-06-15 18:16:00

Kreteńskie leczo :)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 18:21:31

Coś w tym stylu. Tu jednak kiełbasa jest wstępnie podsmażana co sprawia, że grecki odpowiednik jest smaczniejszy :)

 Andrzej Lenart
Andrzej Lenart
2016-06-15 20:02:44

To właśnie taka moja wersja. Tylko bez czosnku :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-16 06:34:53

Czosnku tu jest na tyle mało że jest praktycznie niewyczuwalny.

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 18:46:40

o qurcze ! nie jem po 20 ! ale to bym wciągneła,już ! teraz :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 18:54:04

Nie zachęcamy do późnego jedzenia, ale ... jak teraz zaczniesz robić to w pół godziny będzie gotowe ;)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 18:56:42

Jasne ! :D gdybym teraz była na Krecie,nawet sekundy bym się nie zastanawiała,to pora obiadokolacji :) a tymczasem,smaże konfiturę z truskawek ,to ten czas :D

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:03:54

Dana ooo też dobrze :). My w domu bardziej specjalizujemy się w produkcji przecierów pomidorowych i sosów, ale to jednak jeszcze nie czas na takie przetwory :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 19:06:11

serio,serio ?? oo ! to wiem do kogo się zgłosze po inspiracje ! i tylko żalll ,że pomidora z Krety brak ..ale damy radę :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:11:27

Dodajmy jeszcze ichnią cebule, słodką która nie wyciska łez. Tego też brak :) Przypomnij się w szczycie sezonu pomidorowego to podsuniemy Ci nasze pomysły na gotowe sosy z pomidorów :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 19:22:22

CRETE - Kreta dzięki wielkie ! będe obserwować stronę ! < jak zawsze :) >

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:47:16

Cieszymy się :)

 Daniel Gorzelak
Daniel Gorzelak
2016-06-15 20:08:30

oooo super :)akurat jestem na Krecie jutro ide do mojej ulubionej tawerny i sprawdze czy w karcie maja :)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 20:41:56

Tym razem także w okolicach Chania?

 Daniel Gorzelak
Daniel Gorzelak
2016-06-15 22:00:27

CRETE - Kreta tak cały czas to samo miejsce i ten sam hotel w Kato Daratso :)

1
 gość}
gość PTJ
2016-06-17 01:56:28

σας ευχαριστώ

No qrcze... o tej porze... ale dziękuję za przepis. Trudno... odbiję sobie za kilka dni w morzu... Normalnie jak pies Pawłowa... tyle że on nie jadł (chyba) czosnku ;)

PS: moje tzatziki mają (polską/moją?) moooc - na Krecie miałem okazje spróbować ale to wersja "light" :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153668086847551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Keftedes in tomato sauce

Keftedes in tomato sauce

To prepare this dish, we can use keftedes meat patties prepared the day before or also to make them up to date. This simple variety of herb-flavored chops in aromatic sauce is very tasty, so I strongly encourage you to try them. They taste great with ordinary bread, rice or orzo type pasta. Keftedes in tomato sauce can withstand reheating very well, so you can prepare more.

Greek keftedes chops

Greek keftedes chops

Keftedes is one of the most popular Greek dishes. Under this name there are balls of minced meat seasoned with herbs, which they owe their interesting taste to. The Greeks also have several other uses for minced meat, but this recipe is the most basic and popular way.

Moussaka

Moussaka

This very famous meat dish consists primarily of eggplants, minced meat with tomatoes and béchamel sauce. In Greece, the best moussaka can be eaten in traditional family taverns, where the dish is refined, full of aromas and very tasty.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Czy wiadomo czy na rejs pomiędzy Kretą a Balos też będzie trzeba mieć test lub jakieś zaświadczenie? Bo zaczynam popadać w paranoję
gość PiotrWie: Zaszczepcie się a zaoszczędzicie 2/3 z tego.
18 maja nie jest piątkiem :)
Hej, lecę na Kretę w poniedziałek i faktycznie nie mogłam znaleźć żadnych konkretnych informacji na temat otwarcia wąwozu, ale... Od 20.05 mozna wykupić wycieczki zorganizowane, więc zakładam, że wtedy Samaria otworzy się na turystów, tzn. mam taką ogromną nadzieję...
gość PiotrWie: Sezon się zaczyna. Od rana już trzeci samochód z dostawą do tawerny przy plaży
gość dodekanezowiec: 2 osoby dorosłe + 5,5 latek - ceny z Itaką - 340 x 3 + kwestia powrotu 3 x 99, aczkolwiek: - z kwarantanny po powrocie są zwolnione osoby wracające z przedszkolakiem,  - a wooj z wami, nie byde płocić, łobkupie sie, na kworontonnę se po powrocie pujde, do roboty tysz nie bynde musioł!   A na poważnie - liczę że od czerwca może antygen wprowadzą. 
gość PiotrWie: Bez przesady- Samaria jest mniej więcej tak niebezpieczna jak Droga Pod Reglami w Karkonoszach Szlak jest wyrównany, co kilkadziesiąt minut drogi są źródła wody, a w razie skręcenie nogi obsługa zawiezie delikwenta na koniu. Widziałam tam takich co szli w butach do wody i jakoś doszli. Jak dla kogoś Samaria jest bardzo niebezpieczna to niech lepiej nie opuszcza nadmorskiej promenady. (...)
gość PiotrWie: My dzisiaj byliśmy na okrężnej trasie przez wąwozy Kato Poros i Moundros. Pierwszy bardzo ładny ale bardzo niejasny szlak - spore odcinki szliśmy po prostu strumieniem. Było dość trudno, ale przeszliśmy. Drugi dużo łatwiejszy - ale też ciekawy, przez całą drogę wzdłuż strumienia rosną platany. 11 km zajęło nam 6 godzin.
Niesamowita wyprawa...
Bardzo niebezpieczny. Nie dla każdego
Obowiązkowy punkt wyprawy na Kretę
Dla turystów nadal obowiązuje jedynie test PCR czy dopuszczą antygenowe?
Magdalena Chojnacka
Rozumiem że co do wpuszczania ozdrowieńców ciągle nic się nie zmieniło?
Czy to prawda, że mają być losowe testy, nawet dla osób zaszczepionych?
Byliśmy z mężem rok temu w Heraklionie. Powiem tak, brzydszego miasta nie widziałam.
gość PiotrWie: Na lotnisku we Wrocławiu przedstawiliśmy zaświadczenie o szczepieniu - wydrukowane z pacjent.gov.pl ( z IKE) dwa zaświadczenia w językach polskim i angielskim oraz kod QR i grecki PLF, nasz miał numer zaczynający się od 7. Nikt nikogo nie testował. W Chanii nikt nas nie sprawdzał - w zeszłym roku oglądali PLF - ale może coś zorganizują od 15 mają gdy ruszy oficjalny sezon, póki co w Chanii 3 samoloty na krzyż. (...)
Adam Wyspiański : Planuję wylot z Wrocławia do Chanii na sierpień. Na pewno dużo się zmieni do tego czasu. Piotrze mam pytanie odnośnie procedur na lotnisku we Wrocławiu. (...)
Gosia | crete.pl : Piotrze a tak z ciekawości.... gdzie zatrzymaliście się we Frangokastello?
gość PiotrWie: My też wczoraj przylecieliśmy do Chanii. Testy lub szczepienia oraz PLF sprawdzano na lotnisku we Wrocławiu, zresztą słusznie bo co by zrobili z kimś kto przyleciał bez - trzymali na lotnisku?  W maskach chodzili w miejscowościach - tu w Frankokastelo tylko w sklepach i w recepcji. O systemie SMS zapomnieli chyba jakiś czas temu. Nie wiem jak w większych skupiskach ludzi - może tam coś wymagają. (...)
Ile kosztuje mniej więcej rejs takim statkiem?
Wylądowałem wczoraj w Chanii. Zero jakiegokolwiek testu lub zainteresowania władz. Bajki o angielskich testach itd, to nie w Chanii.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera