Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Spetzofai

Spetzofai

Components

  • 1 solid puff of rural sausage
  • peppers: red, yellow and green
  • 1 red onion
  • 2 cloves of garlic
  • can of tomatoes or 4-5 ripe juicy
  • dried oregano
  • olive oil
  • salt pepper
  • bay leaf (optional)
  • a pinch of sugar (optional)

σπετζοφάϊ

Under the mysterious name Spetzofai is a very tasty one-pot dish, in which the main role is played by pepper and sausage. Although it is not characteristic of Crete, it was just last year in Chania that I got spetzofai to start the feast. And I honestly say that after eating it, I did not want anything else.

This dish comes from the mythical land of centaurs, meaning the mountainous peninsula Pelion (Pilion), from where Jason and the Argonauts set out to look for the golden fleece. The natives to prepare spetzofai use a special local sausage, which you probably will not buy anywhere except this part of Greece. However, this slight obstacle should not discourage anyone from preparing this dish, because as part of the replacement you can use very good Polish rural sausage. On the other hand, sausages and other soft sausages are not suitable.

Spetzofai is preparing quite quickly, it can be stored for a few days in the refrigerator through which it will gain in taste. They are served hot with good bread.

1. Cut the onion into the feathers, clean the peppers from the nests and cut into larger square pieces, 2-3 cm in size, while the sausage is slightly thicker.

2. Heat the oil in a frying pan and fry the sausage on it until it becomes crispy, then remove it from the pan and put it aside. Excess fat can optionally be filtered on a paper towel.

3. On the same oil, on which we fried the sausage, we start to fry onions with peppers. As vegetables slightly soften, we add garlic, previously fried sausage and mixed tomatoes and half a cup of hot water. If you use fresh tomatoes, remove them from the skin and finely chop or grate the skin by discarding it.

4. Season the dish with a solid portion of oregano, a pinch of sugar, salt and pepper. Although originally there is no laurel leaf added, I nevertheless add 1-2 leaves because I like its taste. Stew on a medium heat for about 20-25 minutes until the excess water evaporates. We serve with good bread.

Καλή όρεξη!

Spetzofai

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 11
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 11
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Andrzej Lenart
Andrzej Lenart
2016-06-15 18:16:00

Kreteńskie leczo :)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 18:21:31

Coś w tym stylu. Tu jednak kiełbasa jest wstępnie podsmażana co sprawia, że grecki odpowiednik jest smaczniejszy :)

 Andrzej Lenart
Andrzej Lenart
2016-06-15 20:02:44

To właśnie taka moja wersja. Tylko bez czosnku :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-16 06:34:53

Czosnku tu jest na tyle mało że jest praktycznie niewyczuwalny.

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 18:46:40

o qurcze ! nie jem po 20 ! ale to bym wciągneła,już ! teraz :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 18:54:04

Nie zachęcamy do późnego jedzenia, ale ... jak teraz zaczniesz robić to w pół godziny będzie gotowe ;)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 18:56:42

Jasne ! :D gdybym teraz była na Krecie,nawet sekundy bym się nie zastanawiała,to pora obiadokolacji :) a tymczasem,smaże konfiturę z truskawek ,to ten czas :D

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:03:54

Dana ooo też dobrze :). My w domu bardziej specjalizujemy się w produkcji przecierów pomidorowych i sosów, ale to jednak jeszcze nie czas na takie przetwory :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 19:06:11

serio,serio ?? oo ! to wiem do kogo się zgłosze po inspiracje ! i tylko żalll ,że pomidora z Krety brak ..ale damy radę :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:11:27

Dodajmy jeszcze ichnią cebule, słodką która nie wyciska łez. Tego też brak :) Przypomnij się w szczycie sezonu pomidorowego to podsuniemy Ci nasze pomysły na gotowe sosy z pomidorów :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 19:22:22

CRETE - Kreta dzięki wielkie ! będe obserwować stronę ! < jak zawsze :) >

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:47:16

Cieszymy się :)

 Daniel Gorzelak
Daniel Gorzelak
2016-06-15 20:08:30

oooo super :)akurat jestem na Krecie jutro ide do mojej ulubionej tawerny i sprawdze czy w karcie maja :)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 20:41:56

Tym razem także w okolicach Chania?

 Daniel Gorzelak
Daniel Gorzelak
2016-06-15 22:00:27

CRETE - Kreta tak cały czas to samo miejsce i ten sam hotel w Kato Daratso :)

1
 gość}
gość PTJ
2016-06-17 01:56:28

σας ευχαριστώ

No qrcze... o tej porze... ale dziękuję za przepis. Trudno... odbiję sobie za kilka dni w morzu... Normalnie jak pies Pawłowa... tyle że on nie jadł (chyba) czosnku ;)

PS: moje tzatziki mają (polską/moją?) moooc - na Krecie miałem okazje spróbować ale to wersja "light" :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153668086847551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Beef stewed in tomato sauce with noodles

Beef stewed in tomato sauce with noodles

When in Greece, however, it is worth abandoning your personal prejudices about food and be surprised by the different cuisine and combinations of flavors. A good example of such an unusual dish that may appear on our plate in Crete is Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), i.e. beef stewed in tomato sauce with a hint of cinnamon.

Keftedes in tomato sauce

Keftedes in tomato sauce

To prepare this dish, we can use keftedes meat patties prepared the day before or also to make them up to date. This simple variety of herb-flavored chops in aromatic sauce is very tasty, so I strongly encourage you to try them. They taste great with ordinary bread, rice or orzo type pasta. Keftedes in tomato sauce can withstand reheating very well, so you can prepare more.

Papoutsakia - Greek stuffed aubergines

Papoutsakia - Greek stuffed aubergines

Papoutsakia is a traditional Greek dish made of eggplants, minced meat and béchamel sauce. The taste is very similar to moussaka, which is not surprising, because the list of ingredients of both dishes is almost identical.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Kreta ogranicza dostęp do wielu innych atrakcji-Balos ,Chrisi, Elafonisi, Samaria itd.To fakt że trzeba chronić te miejsca, tylko czym zainteresują się turyści chcący poznać wszystkie zakątki tej cudowniej wyspy. Wielu z nich będzie zmieniać kierunek wakacji, a za tym idzie odpływ finansów dla tubylców,
Tak: już 5 lat temu mowili ze wchodzi limit odwiedzających: wolno im to idzie;)
Ta patoturysyyka zabiła Santorini jako miejsce do życia. Stała się wyspą na której mogą mieszkać bogacze, których stać na wyśrubowane ceny lub wycieczki statkiem do sklepu. Poza sezonem to martwe miejsce. Tak umierają miasteczka wszędzie tam, gdzie drożyzną goli się turystów jak owce. Mają w powarzaniu, że dla Ciebie mała butelka wody za dwa euro to majątek. Przypłynie stonka i wszystko wykupi. (...)
Trzeba zacząć od tego, że te wycieczki 1 dniowe na Santorini mijają się z celem... są kosztowne, kilka godzin spędza się na transferze. Ludzie wyrzucani są w najgorszy upał i tłumy na Santo...wyścig do najbardziej fotogenicznych miejscówek i tyle... strata pieniędzy i czasu. Santorini zasługuje na dłuższą eksploracje, spokój chwilę zadumy... (...)
Gosia | crete.pl : Cześć, dziękujemy za informację. Artykuł pisaliśmy kilka lat temu ale świat się zmienia jak widać. Pozdrawiamy serdecznie :)
gość eizo: Cześć. Informuję, że od tego roku TUI organizuje wczasy prznajmniej w 2 hotelach w Matali: Matala Bay Hotel i Zafiria. Byliśmy tydzień w czerwcu br w Zafirii. Hotel czasy świetności ma już za sobą ale jest czysty z super obsługą. (...)
gość Rigilkent: Kreta oddzieliła się od kontynentu europejskiego już ok. 15 mln lat temu. Natomiast ok. 6 mln lat temu faktycznie nie była wyspą, mając nie tylko połączenie z Peoponezem, ale praktycznie z każdym zakątkiem ląduów otaczającch morze Śródniemne, gdyż tego wtedy... (...)
najlepsza jest droga do tego obserwatorium, niezapomniane widoki i totalne pustkowie
Byłam I polecam. Fantastyczna droga z szczyptą adrenaliny i ten widok I wiatr we włosach
Tomek : wybieram się do Agia Marina w połowie lipca 2024, jak działa Ktel i połączenia do Chania i Kissamos ? A komunikacja na południe wyspy?  
gość Slawek: Witam.  W jakim zakresie przewodnik był niedokładny / nierzetelny / nieaktualny? Informacje praktyczne np. hotele, atrakcje turystyczne, dojazdy, mapy itd? Pozdrawiam 
Top ,is zo mooi dat mensen ze markeren
Potwierdzam. Wspaniałe, spokojne miejsce.
Popieram
Jak najbardziej❤️ piękne miejsce, byliśmy w drodze na elafonissi
I dobrze. Piękne miejsce I niech tak zostanie
Mam wrażenie, że wody jest mniej niż kilka lat wstecz.
Muzeum posiada największe na świecie zbiory kultury minojskiej. Spędziłem w nim kilka godzin, a i tak miałem niedosyt.
gość Majk: Hala dalej zamknięta ? Ech robiliśmy tam zakupy 10 lt temu  :)
Akurat jestem na Krecie id wczoraj. Pogoda cudna. Niecale 30C
Dla wczasowiczów super
Strach pomyśleć co się bedzie działo w lipcu i sierpniu.
Niestety nie tylko tam nie dba się o zwierzęta jest wiele takich państw, byłam niedawno w Egipcie i serce mi pękało na widok tych wszystkich biednych chudych zaniedbanych zwierząt, niby turystyka rozwinięta w tych krajach a Ciemnogród Totalny
To nie wydarzyło się w rejonie Rethymno na Krecie ,a na wyspie Paros .Najważniejsze że piesek został uratowany
Nie odnoszę się do tego konkretnego przypadku ale to smutne, na Krecie nie szanuje się psów i kotów. Pomimo, że widzimy je wszędzie (koty), są karmione odpadkami, zarobaczone z ropiejącymi oczami, zaniedbane. Wiem o czym piszę, mam koty w domu od kilkunastu lat. Osobiście widziałem jak zabito psa łopatą i zakopano, tylko dlatego, że przychodził na teren hotelu. Tym bardziej szacunek dla tego Pana o dużym sercu. (...)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera