Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Fasolada - perfect soup for the winter

fasolada

Components

  • 225 g dry white beans
  • 850 ml of water
  • 2 carrots
  • 2 stalks of celery
  • 2 onions
  • 2 cloves of garlic
  • 3 table spoons of olive oil
  • bay leaf
  • a pinch of dried thyme or fresh
  • a pinch of sugar
  • can of tomatoes in brine
  • salt pepper
  • a few chopped black olives (without seeds)
  • slightly chopped parsley (optional)

Φασολάδα

Fasoláda is a Greek bean soup considered one of the most popular soups of this country. Fantastically suited for winter days, because it is thick, warming and filling. Despite the fact that it is not cooked on meat, and its main ingredients are only vegetables, this soup is delicious, full of flavor and aroma. In our home, it has permanently entered the canon of favorite soups.

It takes a lot of time to prepare the beans, but its taste fully compensates for the length of preparing this soup. It is also worth remembering that dried bean grains are used for beans, which must be pre-soaked earlier. We serve the finished fasoláda with chopped black olives. Alternatively, you can sprinkle it with a bit of chopped parsley. We highly recommend it!

1. Fill beans with plenty of water and let them soak overnight. On the second day we pour water, rinse the beans under running cold water and pour water again in a pot.

2. Boil on high heat and boil for 10 minutes. After this time, reduce the heat, cover and cook for about half an hour.

3. At this time, we prepare vegetables. We slice the onion and garlic quite thickly, peeled carrot and celery stems cut into thin slices. Tomatoes from the can are mixed in a blender.

4. After half an hour, add the chopped vegetables, tomatoes, sugar, olive oil, thyme and bay leaf to the pot with the cooked beans. Fry the onions for glazing in olive oil and also add to the soup. Season with pepper. After boiling, cover the pot with a lid and slowly simmer until the beans are soft. On average it will take about an hour.

5. At the end, to taste, season the soup with salt. We have not used salt before, because its use would make the beans hard. Serve with chopped olives and possibly parsley. It will also taste great with feta.

Καλή όρεξη!


fasolada

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.97
Liczba ocen: 17
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.97 na 5 (0) liczba ocen 17
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-11-03 19:02:36

Ale smaka robicie ;) uwielbiam :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:06:09

Ta zupa jest fenomenalna. Dopiero co zjedliśmy garnek tej zupy i już mamy ochotę na powtórkę :)

2015-11-03 19:13:05

Wiem ze jest fenomenalna ale teraz nie moge bo nie mam woreczka,,,,,,,,kiedys jadlam jak pracowalam w Grecji ......pozdrawiam .

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:18:07

Cóż możemy Ci napisać, strasznie nam przykro z tego powodu.

2015-11-03 19:22:39

Pyszna...polecam :)

1
Grecja w gębie
2015-11-03 20:25:18

P Y C H O L A D A ;)

2
 gość}
gość Magda
2016-12-04 17:51:05

"fasolada,najbardziej lubiana,poprawiająca nastrój potrawa w Grecji"

Ten powyższy cytat pochodzi z książki "Smakując Grecję "; dziś do domu wróciłam zamarznięta a tam czekała gorrrąca fasolada!  Pyszna! Szkoda,że człowiek żołądek ma taki mały! Zupa ugotowana wg waszego przepisu. Mniam mniam,  dziękuję

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153235271737551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Tomato with xinochondros

Tomato with xinochondros

Recently, we wrote about xinochondros, or a specific Cretan product made from wheat grains and sour milk. Today we will present the first method of using xinochondros in a very simple and surprisingly tasty tomato soup. Its bready and slightly sour taste makes it completely different from our soups.

Spaghetti with tomato sauce and mastic

Spaghetti with tomato sauce and mastic

Tomato sauce for spaghetti by adding mastic takes on a different taste. Of course, this is not a traditional Greek dish, addition of the recently fashionable mastic makes this dish a part of the canon of contemporary Greek cuisine. Of course, to prepare them, it is necessary to have several crystals of this resin, because without this addition it will be a simple tomato sauce.

Vegetable soup with xinochondros

Vegetable soup with xinochondros

The presented vegetable soup with the addition of xinochodros is tasty but completely different in taste than traditional Polish vegetable soups. It is also simple and fast to prepare. And in addition to xinochondros it does not require any other Cretan specialties.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..
Tanie Wakacje w Ciepłych Krajach - all inclusive, last minute i inne  3 razy byłem i zawsze super
 Też mnie denerwują smieci, ale najbardziej podejście do zwierząt.
 9razy byłam na Krecie, jest super, jeździmy na nawigacji po polsku i jeszcze nas nie zawiodła. Pozatym jeżdżą autobusy, co prawda nie zawsze punktualnie, ale przecież na urlopie nigdzie mi się nie spieszy
 mnie denerwuje brak problemów
 Aegean Airlines together with SAS ruined our family. We have all 4 gotten ptsd and anciety
 Wij hebben helemaal geen probleem met Kreta en helemaal niet met de wegbewijzering daar. Trouwens tegenwoordig heb je ook navigatie zo niet dan rij je gewoon op gevoel je komt altijd wel op een mooi plekje uit en je komt vanzelf wel op een weg met wegbewijzering tegen. Maar wat kan het je schelen je hebt vakantie
 Geen problemen ondervonden Komen er al 14 jaar
 Urocze miejsce
gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera