Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Fasolada - perfect soup for the winter

fasolada

Components

  • 225 g dry white beans
  • 850 ml of water
  • 2 carrots
  • 2 stalks of celery
  • 2 onions
  • 2 cloves of garlic
  • 3 table spoons of olive oil
  • bay leaf
  • a pinch of dried thyme or fresh
  • a pinch of sugar
  • can of tomatoes in brine
  • salt pepper
  • a few chopped black olives (without seeds)
  • slightly chopped parsley (optional)

Φασολάδα

Fasoláda is a Greek bean soup considered one of the most popular soups of this country. Fantastically suited for winter days, because it is thick, warming and filling. Despite the fact that it is not cooked on meat, and its main ingredients are only vegetables, this soup is delicious, full of flavor and aroma. In our home, it has permanently entered the canon of favorite soups.

It takes a lot of time to prepare the beans, but its taste fully compensates for the length of preparing this soup. It is also worth remembering that dried bean grains are used for beans, which must be pre-soaked earlier. We serve the finished fasoláda with chopped black olives. Alternatively, you can sprinkle it with a bit of chopped parsley. We highly recommend it!

1. Fill beans with plenty of water and let them soak overnight. On the second day we pour water, rinse the beans under running cold water and pour water again in a pot.

2. Boil on high heat and boil for 10 minutes. After this time, reduce the heat, cover and cook for about half an hour.

3. At this time, we prepare vegetables. We slice the onion and garlic quite thickly, peeled carrot and celery stems cut into thin slices. Tomatoes from the can are mixed in a blender.

4. After half an hour, add the chopped vegetables, tomatoes, sugar, olive oil, thyme and bay leaf to the pot with the cooked beans. Fry the onions for glazing in olive oil and also add to the soup. Season with pepper. After boiling, cover the pot with a lid and slowly simmer until the beans are soft. On average it will take about an hour.

5. At the end, to taste, season the soup with salt. We have not used salt before, because its use would make the beans hard. Serve with chopped olives and possibly parsley. It will also taste great with feta.

Καλή όρεξη!


fasolada

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.97
Liczba ocen: 16
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.97 na 5 (0) liczba ocen 16
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-11-03 19:02:36

Ale smaka robicie ;) uwielbiam :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:06:09

Ta zupa jest fenomenalna. Dopiero co zjedliśmy garnek tej zupy i już mamy ochotę na powtórkę :)

2015-11-03 19:13:05

Wiem ze jest fenomenalna ale teraz nie moge bo nie mam woreczka,,,,,,,,kiedys jadlam jak pracowalam w Grecji ......pozdrawiam .

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:18:07

Cóż możemy Ci napisać, strasznie nam przykro z tego powodu.

2015-11-03 19:22:39

Pyszna...polecam :)

1
 Grecja w gębie
Grecja w gębie
2015-11-03 20:25:18

P Y C H O L A D A ;)

2
 gość}
gość Magda
2016-12-04 17:51:05

"fasolada,najbardziej lubiana,poprawiająca nastrój potrawa w Grecji"

Ten powyższy cytat pochodzi z książki "Smakując Grecję "; dziś do domu wróciłam zamarznięta a tam czekała gorrrąca fasolada!  Pyszna! Szkoda,że człowiek żołądek ma taki mały! Zupa ugotowana wg waszego przepisu. Mniam mniam,  dziękuję

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153235271737551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Tomato with xinochondros

Tomato with xinochondros

Recently, we wrote about xinochondros, or a specific Cretan product made from wheat grains and sour milk. Today we will present the first method of using xinochondros in a very simple and surprisingly tasty tomato soup. Its bready and slightly sour taste makes it completely different from our soups.

A simple tomato sauce Σάλτσα ντομάτας

A simple tomato sauce Σάλτσα ντομάτας

Each kitchen in the world has its own way to tomato sauce, but the most important difference is in the spices that the individual nations spice up the simplest and best of sauces. The variety of spices that are popular in a given region of the world is also landing in a tomato sauce every day. We love tomatoes in absolutely every form, so every day the sauce made from them reigns in different forms.

Spaghetti with tomato sauce and mastic

Spaghetti with tomato sauce and mastic

Tomato sauce for spaghetti by adding mastic takes on a different taste. Of course, this is not a traditional Greek dish, addition of the recently fashionable mastic makes this dish a part of the canon of contemporary Greek cuisine. Of course, to prepare them, it is necessary to have several crystals of this resin, because without this addition it will be a simple tomato sauce.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Opiszę Wam jak to wygląda w mojej wiosce(zachodnia część Krety). Groby rodzinne są wykupione na własność(nie płacimy rocznego,,czynszu"). Kości w skrzyneczkach pozostają w grobie. Na Krecie pochówek jest inny niż w pozostałej części Grecji, groby są obudowane, mają cementowe ściany, na dnie jest ziemia. Trumna w grobie nie jest przykrywana wiekiem, bo nie jest zasypywana ziemią, tylko zakryta betonowymi płytami.
Pięknie tam
Χρόνια πολλά Ελλάδα
Czyli zmiany klimatu to nie jakaś fikcja, tylko smutna rzeczywistość
Fajnie jest korzystać tak długo z pogody. Sezon się wydłuża. No ale podstawą do życia czyli woda znika w coraz szybszym tempie. Co nas czeka za 10-20 lat?
Ale kraść nie ładnie. Nieraz jedyne utrzymanie ludzi, którzy ją produkują
Przywiozłem jak zawsze. Najlepsza
Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. (...)
Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
Zo lekker
gość maniek: Właśnie dziś rano wróciłem... Pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się że 2 godziny na odprawę w normalnym trybie może nie wystarczyć. Totalny chaos i jeden wielki tłum  zamiast jakiś uporządkowanych kolejek. Dziunie siedzące za szybami niezainteresowane niczym poza sobą i plotkowaniem między saobą.  4 bramki na 2 wyloty do Poznania ok. (...)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera