Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
Booking.com

Saganaki cheese

Saganaki cheese

Components

  • cheese
  • flour
  • olive oil
  • lemon

σαγανάκι τυρί

Fried saganaki cheese is one of the most popular mezes that can be found in Greek taverns. It is an extremely tasty, but also filling and salty snack. When ordering it in a tavern or preparing it yourself, you must also remember that it is a real caloric bomb.

As in the case of garides saganaki (shrimp baked in tomato sauce), the word saganaki means the type of a small pan on which the Greeks prepare this dish. However, if you do not have it in your kitchen accessories just use any pan with a thick bottom.

The most important component of this dish is the right type of cheese, which in addition to the appropriate taste will also be resistant to high temperatures and will not melt completely during frying. The Greeks use hard Gravier, Kefalogravier or Kefalo cheeses, which are made from sheep's milk. In some parts of Greece, cheese saganaki is prepared with halloumi or cheese mastello.

In Greek stores you can also find cheeses already cut and sold under the name Saganaki . It is best to ask the seller about the salt content then. In Poland, unfortunately, it is difficult to stock up on hard Greek cheeses, so you can use Italian equivalents. We in the pieces of cheese to saganaki we have stocked with Greece . It is made of cow's cow's milk and is characterized by quite spicy and salty in taste.

1. Cut the cheese into slices with a thickness of about 1-1.5 cm, rinse it under running water and then coat it with flour, the excess of which is slightly brushed.

2. Heat the olive oil in a frying pan and fry cheese slices on both sides in golden color.

3. Serve the fried cheese with a piece of lemon.

Καλή όρεξη!


Saganaki cheese

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.38
Liczba ocen: 8
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.38 na 5 (0) liczba ocen 8
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2018-02-13 19:17:48

Pycha

1
2018-02-13 19:39:58

Krzysztof

2018-02-13 22:43:34

Pychaaaaaa

1
 Kierunekgrecja
Kierunekgrecja
2018-02-17 12:49:30

oj saganaki uwielbiam. zwłaszcza z naxoskiej graviery, skropione cytryna i do tego fix

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-02-17 14:08:18

Graviera z Naxos sama w sobie smakuje już obłędnie :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155176964597551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Tirokafteri with roasted peppers

Tirokafteri with roasted peppers

Tirokafteri is a popular addition to bread or pita, which can also be obtained in a tavern as meze. It can be described as a Greek paste made of feta cheese and paprika.

Feta baked with filo

Feta baked with filo

The popular feta or mizithra are found not only in salty but also in sweet dishes. For example, let the feta, described here, baked in filo with honey and sesame. It is a quick and very simple snack.

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

We were eating this meal for the first time in Rethymno in one of the humble family taverns outside the main tourist trail. We were surprised by the slightly different taste of breadcrumbs that we wanted to recreate in our kitchen. As we have managed to establish with the friendly Greeks, it is the addition of beer that is responsible for this characteristic taste.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec: Moim zdaniem - gdyby porównywać Grecję, Hiszpanię i południowe Włochy to: 1. W kategorii autentyczność: Włochy (np. Kalabria, Sycylia) - 9/10, Grecja - 8/10, Hiszpania - 3/10 2. W kategorii "frontem do potrzeb turysty": Hiszpania - 9/10, Grecja - 7 i pół/10, Włochy - 4/10.  Hiszpania to jakość hoteli, świetna infrastruktura, ale i taka "macdonaldyzacja turystyki" + blokowiska. (...)
Χρόνια πολλά
Byłem rok temu koniec września na Krecie i na Santorini piękne wyspy do zwiedzania
Na majówkę
1.04 też pierwszy z Poznania ;)
My na majówkę
gość PiotrWie : My w tym roku wybraliśmy na wczesną wiosnę La Gomerę że względu na cieplejsze noce - w zeszłym roku byliśmy na Sifnos i Santorini w terminie 15 marca - 7 kwietnia i wieczorem w pensjonacie było po prostu zimno - ogrzewanie klimatyzacją niewiele daje. Ale wiosna jest rzeczywiście zjawiskowa. W tym roku do Grecji lecimy dopiero w maju - na Ikarię i Samos.
Będę na Krecie 12-15.04. Wiosna na Krecie jest magiczna!
Καλή Σαρακοστή ☺
Warto zobaczyć, byliśmy jest pieknie
Piękne miejsce.
Prace wykonane przez Evansa, tak bardzo kontrowersyjne, doprowadziły jednak do tego, że Pałac w Knossos jest najchętniej odwiedzanym zabytkiem na Krecie. Pałac w Zakros czy nawet Fajstos, tak bardzo autentyczne, nie mogą się poszczycić taką popularnością. (...)
Niezapomniane wrażenia
Byłam, widziałam, poczułam moc tego miejsca
Warto zwiedzić.
Nádherná památka byla jsem tam 2x ❤️
gość PiotrWie : Już i na południu jest sporo ludzi - pamiętam puste plaże za Asterousią a w 2019 i w Tris Ekklisies i w Lentas a nawet na plażach Tripiti i Trachoulas było sporo ludzi.A na Serifos czy Kimolos byliśmy sami ewentualnie z jakąś drugą dwójką.
Zostaje mniej oblegane południe , ja pamiętam Kretę z przed 2 dekad i Balos gdzie prawie nie było ludzi :)
Taknpomyślałam, że pewnie trochę zatrzęsło... A wówczas nawet wykonane prace zabezpieczające nie dadzą 100% bezpieczeństwa. Dobrze, że nikt nie ucierpiał
gość PiotrWie : My wybieramy się w maju na Ikarię. Tam czegoś takiego nie będzie jeszcze jakiś czas. Polecam wyspy na którym nie ma lotnisk międzynarodowych - chętni na takie resorty nie uznają podróży z przesiadkami. Np Serifos, Sifnos czy Astipaleę.  
Dobrze, że są miejsca gdzie udało się odsunąć te plany. Typu Plakias , Falassarna
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera