Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Zucchini in coating - Kolokithakia tiganita

Zucchini in batter

Components

  • 1-2 small courgettes or aubergines
    Breadcrumbs
  • 1 cup of flour
  • 1 small cup of oil
  • 1 glass of beer
  • protein 1 eggs
  • salt pepper
  • frying oil

Κολοκυθάκια τηγανητά

We were eating this meal for the first time in Rethymno in one of the humble family taverns outside the main tourist trail. We were surprised by the slightly different taste of breadcrumbs that we wanted to recreate in our kitchen. As we have managed to establish with the friendly Greeks, it is the addition of beer that is responsible for this characteristic taste. However, apart from all the qualities and the modest appearance of this dish, one can not forget that it is very caloric. For this reason, such prepared courgettes or eggplants are only suitable as an addition to the main dish. They taste very well in combination with tzatziki or simply Greek yogurt.

1. Wash courgettes and cut into thin and thin slices. We will sprinkle them with salt and leave for a few minutes.

2. At this time, we prepare crumbs. We mix all the ingredients starting with whipping the protein into a loose foam. The finished dough should have a texture reminiscent of pancake dough. It is worth mentioning that this coating is quite versatile and is also suitable for wrapping fish and other vegetables. After frying it is golden and crispy.

3. Dry courgettes with a paper towel, and then immerse it in the previously prepared dough.

4. Fry each piece of zucchini on both sides in hot oil to obtain a golden color. Place fried pieces of zucchini on paper towels to drain them from excess fat.

Καλή όρεξη!

Zucchini in batter

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Maciej Badlak.
2014-11-25 17:56:47

Ocena Kraju Grecja!

Grecja to najpiekniejszy kraj europy.

A Państwo tak uwarzaja.

Napiszcie na facebooka. Jestem Maciek Badlak.

Pa. Aufwiedersehe.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kalitsounia with cheese and honey

Kalitsounia with cheese and honey

Kalitsounia is a quite labor-intensive dish similar to the dumplings. Like them, they can contain various types of filling, both in the salty and sweet versions. However, in contrast to the calitsounia dumplings, they are deeply fried in deep oil or baked in the oven.

Feta baked with filo

Feta baked with filo

The popular feta or mizithra are found not only in salty but also in sweet dishes. For example, let the feta, described here, baked in filo with honey and sesame. It is a quick and very simple snack.

Asparagus with feta cheese

Asparagus with feta cheese

When looking for new ways to prepare asparagus, we took inspiration for the Greek cuisine. Although they are not included in the traditional ingredients of Greek cuisine, the modern Greeks eat these vegetables and have their own ways of preparing them. Following them, we have prepared a slightly original recipe, in which simplicity, olive oil and feta reign. In our opinion, a fantastic dish came out of it.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Też byliśmy, mega miejsce!
gość Marcin: Od mojego pierwszego pobytu w Grecji w 2010r robię musake z tego przepisu, parokrotnie na Rodos i Korfu , dopiero dzisiaj na Krecie i właśnie zjadłem musake z lokalu w chani i jestem zawiedziony smakiem , robię lepszą ;) 
Patryk Czerniak
Byliśmy, super
5,06 kierunek kreta.
O mój ulubiony hotel na zdjęciu
Jot Kaa :)
Czy można je grillować ?
Takich było sporo pod koniec marca w Turcji a w końcu Rodos niedaleko
Będziemy musieli uważać
Dziękujemy za ciekawy artykuł .
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera