Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

dakos

dakos

Components

  • 6 halves of dakos
  • olive oil of the best quality
  • 2 large tomatoes
  • oregano
  • myzithra (sweet) or feta cheese
  • olives

ντάκος

Dakosy is one of the most popular snacks in Crete. It is simple and fast to prepare, and at the same time very healthy and tasty. Its taste is primarily determined by the high quality of all ingredients. The dakos name actually refers to the pancakes (paximadia) that are needed to prepare it. Ready biscuits can be bought without any problem in Greek supermarkets, so it's worth coming back from vacation to complete your luggage with their parcel. In Poland, you can easily buy them at kreta24.pl . In our opinion, these are some of the best paximadia that we had the opportunity to eat.

Rukhas (paximadia) are made in a traditional way from barley flour, salt and yeast. Barley flour is a source of valuable ingredients and vitamins from the B group, and fiber, whose beneficial action allows to reduce the level of bad cholesterol. This flour has the lowest glycemic index of cereals, which allows for lowering the blood sugar level. All this makes these rusks in combination with tomatoes and olive oil a very healthy and filling snack. We, for our part, are strongly encouraged to try the dakos in Crete in some small family tavern, because in such places they will be the best.

However, if you would like to prepare them yourself, it is very simple.

1. Tomatoes are grated on a grater with a thick mesh. We throw the skin out, and the tomatoes are drained from the excess of water.

2. Rinse the rusks quickly under running water. It should be done quickly, because the water soaked with water begins to disintegrate.

3. Pour each half with a small amount of olive oil (about a tablespoon).

4. On each rusk, put a spoon (or more - depending on its size) of the grated tomatoes, which we slightly solicate.

5. Finely crumble Myzithra or feta and put on dakosy. Each sprinkle with a pinch of oregano, pour the oil. On top, we put a few olives and it's ready!

Καλή όρεξη!

dakos

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-10-10 18:11:19

tylko dlaczego te sucharki sprzedają w takich wielkich paczkach :-D jak kupisz to masz na 2 tygodnie...

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-10 18:22:27

Są różnej wielkości opakowania i sucharki. Poza tym mogą poleżeć naprawdę długo.

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-10-10 18:23:43

najmniejsze, jakie znalazłem są i tak o wiele za duże jak dla mnie ;) ale racja, leżeć mogą

2016-10-10 18:13:45

Miałam okazje spróbować w tym roku :)

1
2016-10-10 18:14:04

Mniam mniam uwielbiam

2016-10-10 18:19:43

Na wakacjach były pyszne w domciu też :) tylko słońca było mniej

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-10 19:17:28

Niestety słońca z Grecji jeszcze nikt nie importuje ;) A szkoda bo w takim dniu jak dziś w Polsce przydałoby się na pewno.

2016-10-10 19:08:26

Uwielbiam :)

1
2016-10-10 21:34:50

Pyszności

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153945880137551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grilled halloumi cheese (Χαλούμι)

Grilled halloumi cheese (Χαλούμι)

Halloumi cheese comes from Cyprus, where its average consumption per capita is 8 kg per year. It is a white, semi-hard cheese made from unpasteurised sheep's milk, from a mixture of sheep and goats, possibly with the addition of cow's milk. Halloumi taste is sometimes enriched with the addition of mint.

Grilled peppers with feta cheese

Grilled peppers with feta cheese

Grilled vegetables are often hosted on Greek tables as an addition to larger dishes or as an independent starter. In one of the taverns last year, we enjoyed a grilled pepper stuffed with feta cheese. Delicious and very fast to prepare. It tastes brilliantly combined with ordinary fried potatoes sprinkled with herbs.

Fava - husked pea paste

Fava - husked pea paste

Fava is a popular appetizer in Greece somewhat similar to hummus, but unlike it, it is made from yellow-skinned peas. Fava is easy to prepare and can be served both hot and cold, for example with pita bread.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec: Moim zdaniem - gdyby porównywać Grecję, Hiszpanię i południowe Włochy to: 1. W kategorii autentyczność: Włochy (np. Kalabria, Sycylia) - 9/10, Grecja - 8/10, Hiszpania - 3/10 2. W kategorii "frontem do potrzeb turysty": Hiszpania - 9/10, Grecja - 7 i pół/10, Włochy - 4/10.  Hiszpania to jakość hoteli, świetna infrastruktura, ale i taka "macdonaldyzacja turystyki" + blokowiska. (...)
Χρόνια πολλά
Byłem rok temu koniec września na Krecie i na Santorini piękne wyspy do zwiedzania
Na majówkę
1.04 też pierwszy z Poznania ;)
My na majówkę
gość PiotrWie : My w tym roku wybraliśmy na wczesną wiosnę La Gomerę że względu na cieplejsze noce - w zeszłym roku byliśmy na Sifnos i Santorini w terminie 15 marca - 7 kwietnia i wieczorem w pensjonacie było po prostu zimno - ogrzewanie klimatyzacją niewiele daje. Ale wiosna jest rzeczywiście zjawiskowa. W tym roku do Grecji lecimy dopiero w maju - na Ikarię i Samos.
Będę na Krecie 12-15.04. Wiosna na Krecie jest magiczna!
Καλή Σαρακοστή ☺
Warto zobaczyć, byliśmy jest pieknie
Piękne miejsce.
Prace wykonane przez Evansa, tak bardzo kontrowersyjne, doprowadziły jednak do tego, że Pałac w Knossos jest najchętniej odwiedzanym zabytkiem na Krecie. Pałac w Zakros czy nawet Fajstos, tak bardzo autentyczne, nie mogą się poszczycić taką popularnością. (...)
Niezapomniane wrażenia
Byłam, widziałam, poczułam moc tego miejsca
Warto zwiedzić.
Nádherná památka byla jsem tam 2x ❤️
gość PiotrWie : Już i na południu jest sporo ludzi - pamiętam puste plaże za Asterousią a w 2019 i w Tris Ekklisies i w Lentas a nawet na plażach Tripiti i Trachoulas było sporo ludzi.A na Serifos czy Kimolos byliśmy sami ewentualnie z jakąś drugą dwójką.
Zostaje mniej oblegane południe , ja pamiętam Kretę z przed 2 dekad i Balos gdzie prawie nie było ludzi :)
Taknpomyślałam, że pewnie trochę zatrzęsło... A wówczas nawet wykonane prace zabezpieczające nie dadzą 100% bezpieczeństwa. Dobrze, że nikt nie ucierpiał
gość PiotrWie : My wybieramy się w maju na Ikarię. Tam czegoś takiego nie będzie jeszcze jakiś czas. Polecam wyspy na którym nie ma lotnisk międzynarodowych - chętni na takie resorty nie uznają podróży z przesiadkami. Np Serifos, Sifnos czy Astipaleę.  
Dobrze, że są miejsca gdzie udało się odsunąć te plany. Typu Plakias , Falassarna
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera