Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

dakos

dakos

Components

  • 6 halves of dakos
  • olive oil of the best quality
  • 2 large tomatoes
  • oregano
  • myzithra (sweet) or feta cheese
  • olives

ντάκος

Dakosy is one of the most popular snacks in Crete. It is simple and fast to prepare, and at the same time very healthy and tasty. Its taste is primarily determined by the high quality of all ingredients. The dakos name actually refers to the pancakes (paximadia) that are needed to prepare it. Ready biscuits can be bought without any problem in Greek supermarkets, so it's worth coming back from vacation to complete your luggage with their parcel. In Poland, you can easily buy them at kreta24.pl . In our opinion, these are some of the best paximadia that we had the opportunity to eat.

Rukhas (paximadia) are made in a traditional way from barley flour, salt and yeast. Barley flour is a source of valuable ingredients and vitamins from the B group, and fiber, whose beneficial action allows to reduce the level of bad cholesterol. This flour has the lowest glycemic index of cereals, which allows for lowering the blood sugar level. All this makes these rusks in combination with tomatoes and olive oil a very healthy and filling snack. We, for our part, are strongly encouraged to try the dakos in Crete in some small family tavern, because in such places they will be the best.

However, if you would like to prepare them yourself, it is very simple.

1. Tomatoes are grated on a grater with a thick mesh. We throw the skin out, and the tomatoes are drained from the excess of water.

2. Rinse the rusks quickly under running water. It should be done quickly, because the water soaked with water begins to disintegrate.

3. Pour each half with a small amount of olive oil (about a tablespoon).

4. On each rusk, put a spoon (or more - depending on its size) of the grated tomatoes, which we slightly solicate.

5. Finely crumble Myzithra or feta and put on dakosy. Each sprinkle with a pinch of oregano, pour the oil. On top, we put a few olives and it's ready!

Καλή όρεξη!

dakos

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.75
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.75 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-10-10 18:11:19

tylko dlaczego te sucharki sprzedają w takich wielkich paczkach :-D jak kupisz to masz na 2 tygodnie...

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-10 18:22:27

Są różnej wielkości opakowania i sucharki. Poza tym mogą poleżeć naprawdę długo.

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-10-10 18:23:43

najmniejsze, jakie znalazłem są i tak o wiele za duże jak dla mnie ;) ale racja, leżeć mogą

 Roma Kapałka
Roma Kapałka
2016-10-10 18:13:45

Miałam okazje spróbować w tym roku :)

1
 Monia Monia
Monia Monia
2016-10-10 18:14:04

Mniam mniam uwielbiam

 Klaudia Drobniak
Klaudia Drobniak
2016-10-10 18:19:43

Na wakacjach były pyszne w domciu też :) tylko słońca było mniej

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-10 19:17:28

Niestety słońca z Grecji jeszcze nikt nie importuje ;) A szkoda bo w takim dniu jak dziś w Polsce przydałoby się na pewno.

 Jola Knaś
Jola Knaś
2016-10-10 19:08:26

Uwielbiam :)

1
 Agnieszka Kopczyńska
Agnieszka Kopczyńska
2016-10-10 21:34:50

Pyszności

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153945880137551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Paste of dried beans

Paste of dried beans

The Greek cuisine shows that the broad bean which is also known in our country does not have to be just a seasonal ingredient. In the dried form, which is practically unavailable in our stores, it is a component of interesting dishes. Today, we offer you one of them, i.e. a paste of dried bean.

Kalitsounia with cheese and honey

Kalitsounia with cheese and honey

Kalitsounia is a quite labor-intensive dish similar to the dumplings. Like them, they can contain various types of filling, both in the salty and sweet versions. However, in contrast to the calitsounia dumplings, they are deeply fried in deep oil or baked in the oven.

Grilled halloumi cheese (Χαλούμι)

Grilled halloumi cheese (Χαλούμι)

Halloumi cheese comes from Cyprus, where its average consumption per capita is 8 kg per year. It is a white, semi-hard cheese made from unpasteurised sheep's milk, from a mixture of sheep and goats, possibly with the addition of cow's milk. Halloumi taste is sometimes enriched with the addition of mint.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Piotrek | www.crete.pl : Cześć Piotrze, wiedzieliśmy, że kto jak kto, ale Ty na pewno dodasz jakiś komentarz do tego filmu :). My zgodnie razem uznaliśmy z Gosią, że to jest rejon do którego musimy jeszcze wrócić. Między innymi właśnie dla tego spokoju i tych ciekawych miejsc :)
gość PiotrWie: Ponieważ w 2014 spędziliśmy 10 dni w Lentas, w 2015 w Tsoutsouras zwiedzając okoliczne wąwozy i plaże a w 2017 przeszliśmy z Tris Ekklisies do Kalamaki więc byliśmy na każdej z tych plaż a na części z nich spaliśmy. (...)
Grażyna Ada: Wąwozu rewelacja. Miałam przyjemność przejść
gość Pan Paweł: A jak wygląda obecnie sytuacja z maseczkami w Chanii? W sensie, co oznacza " na zewnątrz" ?  Na ulicy, na plaży, w parkach i prywatnych ogródkach też trzeba nosić? I jak to wygląda w praktyce? Jakieś info pewne?
Majkel Dablju: A jak wygląda sytuacja w rejonie Heraklionu? Jakieś podtopienia? Drogi całe (pytam pod kątem zwiedzania potem wyspy autem)?? Za 4 dni wylot (Heraklion), a tu taka historia
Matylda Wacek: Rethymno spokojne ale dzis o 19ej tzn. wczoraj ☺️podobno bylo trzęsienie ziemi. Nic nie odczuliśmy.
Artur Nowak: Na razie w okolicach Chani jest spokój. Jak się zmieni pogoda dam Wam znać
Anna Motz: Andreas Hammer alles okay bei Dir du bist doch auf Kreta
Ula Urbaś Krawczyk: Aneta Dukat zobacz
Gosia | crete.pl : Czyli tajemnica wyjaśniona :) Z Grecji można przywieźć mnóstwo dobrych inspiracji kulinarnych. Grecka kuchnia jest obłędnie smaczna choć czasem może nie tak dekoracyjna, ale to wynika z historii poszczególnych miejsc. Jednak aby poznać prawdziwe smaki trzeba odpuścić sobie hotelowe wyżywienie oraz jedzenie w tawernach w miejscowościach turystycznych. My uważamy że w takich miejscach po prostu nie ma prawdziwej greckiej kuchni. (...)
gość Lockys: Zastanawiałem się od pewnego czasu skąd pojawił się ten jakże prosty i pyszny przepis w naszym domu rodzinnym, który mama uskutecznia od kilku lat. Zachęcony artykułem podpytałem i eureka! Po wczasach na Santorini rodzice zakochali się w lokalnej greckiej kuchni i stąd właśnie na stole często gościły te pyszne placuszki z cukinią. (...)
Dana Gołowacz: Uwielbiam
gość PiotrWie: Wyjazd samodzielny według mnie jest jedyną słuszną opcją. Jak ominiesz trzy główne hotelowiska - Hersoniss- Malię, Georgiopoulis i Platanias- Aghia Marina oraz najbliższe okolice dużych miast to będzie pusto na plażach. Ceny są jak w zeszłym roku - nie zauważyłem żeby ktoś podniósł, raczej odnosimy wrażenie niewielkiego spadku. (...)
Dorota Kuśmirek: Marcin Kuśmirek !
Agnieszka Jankowska: Halkidiki jednak się pisze?
gość PiotrWie: Jest super. Pogoda trochę nudna - pod 30 w dzień, 20 w nocy, spać się da tylko pod prześcieradłem, w górach na szlaku przez cały dzień spotykasz kilka osób, w morzu woda ciepła, na plaży niewiele osób - proszę o taką "karę" przez cały rok
Robert Materatz: Dzisiaj na śniadanie żona zrobiła z fetą.Petarda
gość Grek:  "Da się wytrzymać" " Nie jest źle" Czy Wy jesteście tam za karę...?
Artur Nowak: Jestem na miejscu. Nie jest źle. Kontrola na lotnisku to taka Grecka ściema. Pozdrawiam
Agnieszka Oleksiewicz: my właśnie planujemy...lecieliście na własną rękę czy z biurem?
Artur Iwański: Jestem od dziś w Agia Marina i jest super
Agnieszka Bołszuk: Da się wytrzymać
Marta Maria Magdalena Kawalec: ja 25go:))
Maciej Lewandowski: Będę 27go i doczekać się nie mogę!
gość kkckasia: Lecieliśmy 9 września  Oboje z mężem mieliśmy kod zaczynający się od 7 I oboje mieliśmy test Chyba prawie cały samolot miał  Sama procedura na lotnisku mega sprawna. Szybciej niż odprawa
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera