Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

dakos

dakos

Components

  • 6 halves of dakos
  • olive oil of the best quality
  • 2 large tomatoes
  • oregano
  • myzithra (sweet) or feta cheese
  • olives

ντάκος

Dakosy is one of the most popular snacks in Crete. It is simple and fast to prepare, and at the same time very healthy and tasty. Its taste is primarily determined by the high quality of all ingredients. The dakos name actually refers to the pancakes (paximadia) that are needed to prepare it. Ready biscuits can be bought without any problem in Greek supermarkets, so it's worth coming back from vacation to complete your luggage with their parcel. In Poland, you can easily buy them at kreta24.pl . In our opinion, these are some of the best paximadia that we had the opportunity to eat.

Rukhas (paximadia) are made in a traditional way from barley flour, salt and yeast. Barley flour is a source of valuable ingredients and vitamins from the B group, and fiber, whose beneficial action allows to reduce the level of bad cholesterol. This flour has the lowest glycemic index of cereals, which allows for lowering the blood sugar level. All this makes these rusks in combination with tomatoes and olive oil a very healthy and filling snack. We, for our part, are strongly encouraged to try the dakos in Crete in some small family tavern, because in such places they will be the best.

However, if you would like to prepare them yourself, it is very simple.

1. Tomatoes are grated on a grater with a thick mesh. We throw the skin out, and the tomatoes are drained from the excess of water.

2. Rinse the rusks quickly under running water. It should be done quickly, because the water soaked with water begins to disintegrate.

3. Pour each half with a small amount of olive oil (about a tablespoon).

4. On each rusk, put a spoon (or more - depending on its size) of the grated tomatoes, which we slightly solicate.

5. Finely crumble Myzithra or feta and put on dakosy. Each sprinkle with a pinch of oregano, pour the oil. On top, we put a few olives and it's ready!

Καλή όρεξη!

dakos

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-10-10 18:11:19

tylko dlaczego te sucharki sprzedają w takich wielkich paczkach :-D jak kupisz to masz na 2 tygodnie...

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-10 18:22:27

Są różnej wielkości opakowania i sucharki. Poza tym mogą poleżeć naprawdę długo.

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-10-10 18:23:43

najmniejsze, jakie znalazłem są i tak o wiele za duże jak dla mnie ;) ale racja, leżeć mogą

2016-10-10 18:13:45

Miałam okazje spróbować w tym roku :)

1
2016-10-10 18:14:04

Mniam mniam uwielbiam

2016-10-10 18:19:43

Na wakacjach były pyszne w domciu też :) tylko słońca było mniej

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-10 19:17:28

Niestety słońca z Grecji jeszcze nikt nie importuje ;) A szkoda bo w takim dniu jak dziś w Polsce przydałoby się na pewno.

2016-10-10 19:08:26

Uwielbiam :)

1
2016-10-10 21:34:50

Pyszności

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153945880137551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fava - husked pea paste

Fava - husked pea paste

Fava is a popular appetizer in Greece somewhat similar to hummus, but unlike it, it is made from yellow-skinned peas. Fava is easy to prepare and can be served both hot and cold, for example with pita bread.

Melitzanosalata - eggplant paste

Melitzanosalata - eggplant paste

Melitzanosalata is another application of popular aubergines in Greece. Delicious pasta, in which the main role is played by this unique vegetable, can be an addition to meat dishes but above all it will be great as a bread paste with which it really tastes great. It is easy to prepare and it is worth doing in the summer when fresh local aubergines are available.

Paste of dried beans

Paste of dried beans

The Greek cuisine shows that the broad bean which is also known in our country does not have to be just a seasonal ingredient. In the dried form, which is practically unavailable in our stores, it is a component of interesting dishes. Today, we offer you one of them, i.e. a paste of dried bean.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

W Jeorjopouli montowali parasole kilka dni temu. No jestem ciekawa czy teraz będą demontować.
gość PiotrWie : Nam się podoba - może znowu da się jeździć na Kretę. Miłośników leżaków zapraszamy z powrotem na północne wybrzeże.
Bardzo się cieszę. Mnie to odpowiada, bo nie znoszę głośnej muzyki na plaży i coraz trudniej było znaleźć miejsce bez leżaków. Jak ktoś chce leżaki to zapewne znajdzie odpowiednie miejsce.
W Falasarnie byłam ostatnio jakieś 2-3 lata temu. Leżak na leżaku, głośna muzyka z baru, co najmniej dwa kłady, kursujące tam i z powrotem co kilka minut, generujace niesamowity hałas i smród.... a pamiętam jeszcze czasy, jak można było na tej plaży rozłożyć się z kocykiem w ciszy i spokoju, eh... no cóż może i szkoda miejsc pracy, ale ludzie wszystko potrafią zniszczyć i nie znają umiaru jeśli chodzi o kasę, ... (...)
Bardzo dobrze. Jak ktoś nie chce wypożyczać leżaka, to miejsca musi szukać na drugim końcu wyspy i w najbrzydszej okolicy.
Małe sprostowanie. Określenie "Fałszywe plaże" jest błędne. Chodzi tu o "Niezadeptane plaże" (gr. Απάτητες παραλίες) ;)
To znaczy, że z Falasarny znikną baldachimy do leżenia? Trochę rewolucja.
Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera