Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Paste of dried beans

Paste of dried beans

Components

  • 250 grams of dried large broad bean
  • 1 small onion
  • salt pepper
  • olive oil

One of the basic ingredients of Greek cuisine are pulses. Popular and well known dishes from beans or chickpeas are prepared in a variety of ways. In their recipes, however, the Greeks also reach slightly less obvious and popular ingredients, such as dried beans. Its view on store shelves may be a bit surprising because broad beans in this form are little known in our country. However, in Greece it is available in most grocery stores. If you would like to prepare some dish containing dried beans, you must buy it during your holidays in Greece or browse the assortment of shops with Arabic food, where it is available.

Preparation of any dish from dried beans is time-consuming because, like any dried legume plant, it requires pre-wetting for several hours in water. One of the ideas for a dish in which it is used is a paste for bread or vegetables that resembles a fava or hummus. Served with oil and olives and optionally thickly chopped onion will be an addition to small snacks (meze). Our recipe is quite simple and contains a small number of additives. However, if you like the taste of it, it's worth experimenting by adding other ingredients such as tahini, garlic or lemon juice.

1. Pour broad beans in cold water and steep all night (about 10 hours).

2. Then drain and remove the skin. It is labor intensive but necessary.

3. Peeled beans pour in a pot about 3 glasses of water and cook on strong heat for one hour under cover. It is worth checking in half of the cooking whether the amount of water that is left is enough so that the beans will not burn.

4. After cooking, broad beans are blended with the remaining water. Add the grated onions, salt, pepper and some olive oil to the resulting puree. Mix thoroughly and simmer until the whole has the consistency of a fairly thick paste.

5. After evaporation, we serve as an addition to bread as so-called spread by combining them with, for example, dried fruit, fresh or dried tomato, olives, etc.

6. The unused paste can be put into a jar and pour over with oil. In this form, you can store it in the fridge for a few days.

Καλή όρεξη!

Paste of dried beans

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-01-08 20:04:25

niepozorna, ale pyszna. robię prawie identycznie ze świeżego bobu :-)

1
 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-01-08 20:08:27

oto i ona :-)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-08 20:30:58

Ze świeżego bobu ma bardziej apetyczny kolor ;-)

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-01-08 20:32:42

myślę, że najważniejsze, że w obu przypadkach smakuje przepysznie. o niebo lepiej niż wygląda :-) a przecież źle nie wygląda ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-08 20:38:14

No dokładnie, smak najważniejszy :)

1
 Renata Słowik
Renata Słowik
2016-01-08 20:53:27

Kupiłam suszony bób w biedronce, nie wiedziałam po co i już wiem :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-08 21:40:38

Ooo to dopiero dobra wiadomość. Jaki sprzedają? Duży czy mały?

 Renata Słowik
Renata Słowik
2016-01-09 10:30:00

Paczka 500 g., nasiona ok 2 cm.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153342697307551,10154513203802551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Young bean paste

Young bean paste

Insane taste, cheerful green, eye-catching young bean paste is one of the simple and quick to prepare meze

Pancakes stuffed with spinach and feta cheese

Pancakes stuffed with spinach and feta cheese

Although many people avoid street food, we, for our part, encourage you to use such places in Greece. Your particular interest should be aroused by places where there are swarms of local Greeks. And do not worry about how this place looks like, the oilcloth on the tables and a collection of not-perfect-looking chairs can be a harbinger of tasty (albeit not always cheap) food. Of course, choose with your head and wisely, rather we advise against all kinds of hamburgers, ice cream shops and small gastronomy based on continental quick delicacies. However, places offering products based on fragments of local cuisine can turn out to be really interesting discoveries. This is how we discovered pancakes stuffed with spinach and feta cheese.

Grilled halloumi cheese (Χαλούμι)

Grilled halloumi cheese (Χαλούμι)

Halloumi cheese comes from Cyprus, where its average consumption per capita is 8 kg per year. It is a white, semi-hard cheese made from unpasteurised sheep's milk, from a mixture of sheep and goats, possibly with the addition of cow's milk. Halloumi taste is sometimes enriched with the addition of mint.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Muzeum posiada największe na świecie zbiory kultury minojskiej. Spędziłem w nim kilka godzin, a i tak miałem niedosyt.
gość Majk: Hala dalej zamknięta ? Ech robiliśmy tam zakupy 10 lt temu  :)
Akurat jestem na Krecie id wczoraj. Pogoda cudna. Niecale 30C
Dla wczasowiczów super
Strach pomyśleć co się bedzie działo w lipcu i sierpniu.
Niestety nie tylko tam nie dba się o zwierzęta jest wiele takich państw, byłam niedawno w Egipcie i serce mi pękało na widok tych wszystkich biednych chudych zaniedbanych zwierząt, niby turystyka rozwinięta w tych krajach a Ciemnogród Totalny
To nie wydarzyło się w rejonie Rethymno na Krecie ,a na wyspie Paros .Najważniejsze że piesek został uratowany
Nie odnoszę się do tego konkretnego przypadku ale to smutne, na Krecie nie szanuje się psów i kotów. Pomimo, że widzimy je wszędzie (koty), są karmione odpadkami, zarobaczone z ropiejącymi oczami, zaniedbane. Wiem o czym piszę, mam koty w domu od kilkunastu lat. Osobiście widziałem jak zabito psa łopatą i zakopano, tylko dlatego, że przychodził na teren hotelu. Tym bardziej szacunek dla tego Pana o dużym sercu. (...)
Piękne .Wróciliśmy tam po kilkunastu latach i wydało nam się jeszcze piękniejsze.M.
Cudowne miasteczko
gość PiotrWie : Kolejne rekordy to obraz coraz większego overtourismu Krety. Na szczęście są jeszcze miejsca w Grecji gdzie można znaleźć spokój - obecnie jesteśmy na Ikarii gdzie jest mniej więcej tak jak 15 lat temu na południu i w interiorze Krety - na plażach i górskich szlakach spotykasz pojedyncze osoby.
I bardzo dobrze, Ci wspaniali ludzie zasługują na prosperite.
Są pyszne
Χρόνια πολλά
gość PiotrWie: Okazuje się że wersja "easy to Loutro" jest zaznaczona na Google Maps, polecam szczególnie osobom z dużym plecakiem lub tym z lękiem wysokości. 
Spędzamy ten czas na Krecie w Agios Marinie
Gosia | crete.pl : O tutaj: https://anendyk.gr/routes/
gość Iwona: Gdzie można sprawdzić aktualne połączenia łódkami pomiędzy Agia Roumeli a Loutro? Chcemy teraz zrobić fragment E4 przepływając z Chora Sfakjon do Agia Roumeli (via Loutro) i wracać szlakiem do Loutro. Ale kluczowe są wodne połączenia. 
W Jeorjopouli montowali parasole kilka dni temu. No jestem ciekawa czy teraz będą demontować.
gość PiotrWie : Nam się podoba - może znowu da się jeździć na Kretę. Miłośników leżaków zapraszamy z powrotem na północne wybrzeże.
Bardzo się cieszę. Mnie to odpowiada, bo nie znoszę głośnej muzyki na plaży i coraz trudniej było znaleźć miejsce bez leżaków. Jak ktoś chce leżaki to zapewne znajdzie odpowiednie miejsce.
W Falasarnie byłam ostatnio jakieś 2-3 lata temu. Leżak na leżaku, głośna muzyka z baru, co najmniej dwa kłady, kursujące tam i z powrotem co kilka minut, generujace niesamowity hałas i smród.... a pamiętam jeszcze czasy, jak można było na tej plaży rozłożyć się z kocykiem w ciszy i spokoju, eh... no cóż może i szkoda miejsc pracy, ale ludzie wszystko potrafią zniszczyć i nie znają umiaru jeśli chodzi o kasę, ... (...)
Bardzo dobrze. Jak ktoś nie chce wypożyczać leżaka, to miejsca musi szukać na drugim końcu wyspy i w najbrzydszej okolicy.
Małe sprostowanie. Określenie "Fałszywe plaże" jest błędne. Chodzi tu o "Niezadeptane plaże" (gr. Απάτητες παραλίες) ;)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera