Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Prasopita - a leek casserole

prasopita

Components

  • about 1 kg of pores (white parts)
  • 4 eggs
  • ¾ cup full of milk
  • about 250 g of Kefalograviera cheese
  • sea ​​salt
  • freshly ground black pepper
  • 2 heaped tablespoons chopped parsley
  • olive oil
  • filo pastry

Πρασόπιτα

Prasopita is another Greek casserole made of filo pastry, but this time the main role in stuffing is Kefalograviera cheese and leeks, so it will be a favorite dish for those who prefer these vegetables. Prasopita needs to be seasoned differently, it will not be very expressive in taste.

Some Greeks add feta to the leeks, making this casserole sharper in taste, and white wine. We encourage you to try different versions :)

Unfortunately, the Greek Kefalograviera cheese in Poland is difficult to obtain, so you can substitute parmesan cheese with Gruyere instead.

1. We chop the white portions of pores thickly and fry in olive oil over medium heat for about 10 minutes. Then add the onion, salt, pepper, mix thoroughly and remove from the heat. We leave to cool.

2. When the pores are cooled down in a separate bowl, mix eggs, milk and cheese. Finally, add the fried pores and mix thoroughly. The stuffing is ready, so it's time to take care of filo pastry.

3. You can use ready-made filo for such baking, which must be thawed first. At the bottom we will need about 4-5 pieces of cake and a similar amount on top.

4. Each filo pastry, after placing in a baking dish, should be smeared with olive oil or melted butter. Fold the filo so that the sides of the cake protrude from the vessel so that later you can wrap them.

5. After placing all the layers of filo, apply the stuffing equally. As mentioned above, the filo sides are wrapped on top and each of them is also lubricated with oil or butter.

6. Then put the remaining sheets of cake on top of each other.

7. Bake the Prasopite at about 175 degrees C for about 35 minutes. If the filo becomes golden it will be a sign that the dish is ready :)

Καλή όρεξη!


prasopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.63
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.63 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chaniotiko boureki

Chaniotiko boureki

Boureki is a very classic Cretan baked dish consisting mainly of two ingredients: potatoes and zucchini. In Cretan taverns you can find it in two versions: in dough and without dough.

Kolokithokeftedes - cutlets of zucchini and potatoes

Kolokithokeftedes - cutlets of zucchini and potatoes

Zucchini cutlets is a great way to have a less traditional dinner or a great snack. They are served with tzatziki sauce, which is their perfect complement. Unfortunately, it is prepared quite labor-intensive, however, their luscious slightly mint flavor rewards the preparation. They tolerate heating well, so you can eat it the other day.

Classic Briam

Classic Briam

Briam is one of the most popular vegetable dishes in Greece. It is a classic casserole in which potatoes, eggplant, zucchini and onions seasoned with herbs and olive oil permeate each other with their flavors and aromas.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..
Tanie Wakacje w Ciepłych Krajach - all inclusive, last minute i inne  3 razy byłem i zawsze super
 Też mnie denerwują smieci, ale najbardziej podejście do zwierząt.
 9razy byłam na Krecie, jest super, jeździmy na nawigacji po polsku i jeszcze nas nie zawiodła. Pozatym jeżdżą autobusy, co prawda nie zawsze punktualnie, ale przecież na urlopie nigdzie mi się nie spieszy
 mnie denerwuje brak problemów
 Aegean Airlines together with SAS ruined our family. We have all 4 gotten ptsd and anciety
 Wij hebben helemaal geen probleem met Kreta en helemaal niet met de wegbewijzering daar. Trouwens tegenwoordig heb je ook navigatie zo niet dan rij je gewoon op gevoel je komt altijd wel op een mooi plekje uit en je komt vanzelf wel op een weg met wegbewijzering tegen. Maar wat kan het je schelen je hebt vakantie
 Geen problemen ondervonden Komen er al 14 jaar
 Urocze miejsce
gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera