Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Okra baked in olive oil

Okra baked in olive oil

Components

  • about 0.3-0.35 kg of okra
  • 1 small onion
  • 4 fresh tomatoes or 1 whole can without skin
  • 1 fresh tomato cut into slices
  • a small bunch of parsley
  • 2/3 cup of oil
  • salt, pepper, sugar
  • optional 2 tablespoons of a home-made tomato paste

Μπάμιες λαδερές

Okra or bam it is a very popular vegetable in Crete. Unfortunately, it is rarely available in Poland. If, however, you find it somewhere somewhere when choosing a coat, first of all do not follow the principle "the bigger the better." In the case of okra it is quite the opposite. Large and grown specimens are bast, hard and distasteful. In our opinion, you should not choose longer pods than 6-7 cm. And the best to prepare and at the same time the tastiest will be really small pieces up to 5 cm long.

This will be our next recipe for making this vegetable. It seems to us that the okra baked in the oven in a larger amount of oil is much better than the cooked one. It tastes good both prepared freshly and reheated the next day.

1. First, cut off the hard ends of the okra (that is, these funny hats) and spray the wine vinegar neatly. Then pour in salted water and leave for 0.5 - 1 hour. In this way, get rid of sticky juice, which would change the consistency of the dish. After this time, the collar is drained and rinsed thoroughly under running water.

2. Warm up half the oil in a frying pan. For glazing, fry the finely chopped onion, to which we then add the tomatoes. If we use tomatoes in a can, it is worth to fragment them beforehand. However, when we add fresh tomatoes to the dish, we first peel them from the skin and then chop the dice. In this option, it is also worth adding 2 tablespoons tomato puree and about half a cup of water to the sauce.

3. Season the sauce with salt, pepper and a small amount of sugar. Cook over medium heat for about 10 minutes.

4. While the sauce is boiling, boil the water in a separate pot and put on the boiling water for 5 minutes. Then drain the pods and transfer to the bottom of the ovenproof dish.

5. Pour the prepared tomato sauce over the collar, sprinkle with chopped parsley and cover with tomato slices. Pour the remaining oil over the remaining oil.

6. Bake the dish in an oven preheated to 180 degrees for about 30 minutes. When baking, do not mix it so that the okra does not lose its shape.

The prepared dish can be served with crushed feta cheese. We serve the dish with good bread, retsina or wine :)


Okra baked in olive oil

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Andrzej Lewandowski
Andrzej Lewandowski
2018-01-31 20:02:06

Świeża okra w Polsce?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-31 21:01:34

Świeża :)

 Andrzej Lewandowski
Andrzej Lewandowski
2018-01-31 21:16:49

Gdzie ?

 Anna Pielecka
Anna Pielecka
2018-02-01 12:12:41

W Lidlu była.5 zł za 100g

2
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2018-01-31 20:58:07

Ja widzialam w Lidlu we Wroclawiu z 2 tyg temu tylko nigdy tego nie jadlam wiec sie nie skusilam na zakup ale jak jeszcze bedzie to w razie co mam przepis z linku

1
 Anna Mielin
Anna Mielin
2018-01-31 21:38:02

Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie! Jeszcze nigdy jej nie zapiekałam, a jedynie gotowałam. Muszę spróbować w ten sposób! P.S. Można je dostać w PL w dobrych zieleniakach, u mnie są dostępne prawie cały rok, ale cena zabójcza od 45 w sezonie do ponad 60 zł za kg poza sezonem.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-31 21:43:40

Gotowanie okry to chyba najbardziej popularny sposób. Wersja zapiekana jest teoretycznie podobna do gotowanej bo składniki są przecież te same. Nam jednak wersja z piekarnika wydała się o wiele smaczniejsza, delikatniejsza.

1
 Grażyna Nurzyńska Wereda
Grażyna Nurzyńska Wereda
2018-02-01 09:39:29

To było przepyszne, Moja CRETE - Kreta

1
 Natalia Karolina Winiarska
Natalia Karolina Winiarska
2018-02-01 15:17:10

A mnie to nie smakuje ... Ale w Ludlu też widziałam ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-02-01 18:52:52

Podobno bamies się albo lubi albo nie :) bo jest nieco specyficzne.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155146265057551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Briam of Paleochora

Briam of Paleochora

Briam is one of the most famous dishes of Greek cuisine. Depending on the region of Greece, this vegetable casserole consisting of zucchini, potatoes and eggplant has many variants. Even on our site there are two recipes for its preparation. Today we will add another one that definitely surprised us. We ate briam prepared this way in Paleochora in one of our favorite family traditional taverns this year.

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki is a popular Greek dish, which consists of a large bean baked in a tomato and herb sauce. Perhaps some of you during your holiday have already had the opportunity to try this delicious and filling meal. If not, it is worth to prepare them at home. It should also appeal to vegetarians, because vegetables prepared according to Greek recipes are full of flavor and very aromatic.

Spanakorizo

Spanakorizo

Spanakorizo ​​is a very classic vegetarian dish of Greek cuisine. Rice combined with spinach and lemon juice is a simple and healthy dish, which is worth preparing when fresh spinach is available. It can be served as an appetizer or an independent dish. Spanakorizo ​​is also worth sprinkling with crumbled feta cheese.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Byłam I braków nie widziałam, ale jeżeli jest jak mówisz, to ktoś powinien szybko ten stan zmienić
gość PiotrWie : W czwartek to samo zjawisko oglądaliśmy na Astipalei 
W Norwegii na wybrzeżu, najczęściej latem gdy zapowiadana jest słoneczna pogoda mamy podobne mgły, ale to mgły adwekcyjne, gdzie jest odwrotnie, chłodne morze i ciepłe powietrze. Potrafi takie dziadostwo przyjść z morza na cały dzień, a kilometrów dalej w głąb lądu świeci słoneczko
gość PiotrWie : Nie trzeba iść eksponowanym klifem. Jest inna droga, która jeszcze jakieś 8 lat temu była opisana na kamieniu jako Easy to Loutro, nie rozumiem czemu ktoś ten napis zamalował. Jakieś kilkaset metrów od plaży Marmara odchodzi prosto w górę dróga do Livaniany, krętymi naturalnymi schodami. Dochodzi do drogi Loutro - Livaniany i jest zdecydowanie łatwiejszy od oficjalnego szlaku. (...)
Zawsze doradzamy osobom wybierajacym się na Kretę: - Bądź realistą. Oceniaj swoje możliwości. Zerknij w swoją metrykę urodzenia i kartę zdrowia. Wąwóz Samaria i niektóre piesze trasy są groźne ( szczególnie w upale), strome, kamieniste.
Tawerna Grecka: Będziemy
Gosia | crete.pl : Tak, są takie biura które organizują wycieczki do Sfendoni. Zwiedzanie jaskini jest zazwyczaj połączone ze wizytą w  okolicznych wioskach.
gość Marek: Witam, ja też właśnie jestem w Agios, delektuje się capucino,widokami oraz niesamowitymi skokami do wody. A pogoda to poprostu bajka, błękitne niebo i słoneczko, poprostu super:)
gość Angie: Właśnie popijamy kawkę z widokiem na jezioro i skaczących. Pełen relaks i pogoda wspaniała. Do tego cudowne widoki.
Film nie dostępny
O, dziś widzieliśmy jak skaczą :-)
gość karmin: Czy są wycieczki z Heraklionu? Do jaskinie można dotrzeć tylko samochodem a nie mam. Na stronach greckich biur podróży nie znajduje tej jaskini.
Pojadę jeszcze we wrześniu Taka reklama. Wąwóz!!!
Przepiękne i trudne miejsce w sierpniowym skwarze. Niezapomniane godziny uroczych widoków i potu
Jest i Elafonisi...
Jest w planach na niedzielę :)
Polecam!
Byłam 2 lata temu
O a od kiedy sa leżaki? Bylem parę lat temu to nie było i jeden tojtoj z kilometrową kolejką.
Nasza podróż poślubna, magiczne miejsca ❤️
Pięknie miejsce ❤️
Najpiękniejsza plaża na jakiej byłam
Byłam pięknie
Cudnie tam… jeszcze kiedyś wrócę …❤️❤️
Byłam, widziałam i też w tłumie leżałam
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera