Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Okra baked in olive oil

Okra baked in olive oil

Components

  • about 0.3-0.35 kg of okra
  • 1 small onion
  • 4 fresh tomatoes or 1 whole can without skin
  • 1 fresh tomato cut into slices
  • a small bunch of parsley
  • 2/3 cup of oil
  • salt, pepper, sugar
  • optional 2 tablespoons of a home-made tomato paste

Μπάμιες λαδερές

Okra or bam it is a very popular vegetable in Crete. Unfortunately, it is rarely available in Poland. If, however, you find it somewhere somewhere when choosing a coat, first of all do not follow the principle "the bigger the better." In the case of okra it is quite the opposite. Large and grown specimens are bast, hard and distasteful. In our opinion, you should not choose longer pods than 6-7 cm. And the best to prepare and at the same time the tastiest will be really small pieces up to 5 cm long.

This will be our next recipe for making this vegetable. It seems to us that the okra baked in the oven in a larger amount of oil is much better than the cooked one. It tastes good both prepared freshly and reheated the next day.

1. First, cut off the hard ends of the okra (that is, these funny hats) and spray the wine vinegar neatly. Then pour in salted water and leave for 0.5 - 1 hour. In this way, get rid of sticky juice, which would change the consistency of the dish. After this time, the collar is drained and rinsed thoroughly under running water.

2. Warm up half the oil in a frying pan. For glazing, fry the finely chopped onion, to which we then add the tomatoes. If we use tomatoes in a can, it is worth to fragment them beforehand. However, when we add fresh tomatoes to the dish, we first peel them from the skin and then chop the dice. In this option, it is also worth adding 2 tablespoons tomato puree and about half a cup of water to the sauce.

3. Season the sauce with salt, pepper and a small amount of sugar. Cook over medium heat for about 10 minutes.

4. While the sauce is boiling, boil the water in a separate pot and put on the boiling water for 5 minutes. Then drain the pods and transfer to the bottom of the ovenproof dish.

5. Pour the prepared tomato sauce over the collar, sprinkle with chopped parsley and cover with tomato slices. Pour the remaining oil over the remaining oil.

6. Bake the dish in an oven preheated to 180 degrees for about 30 minutes. When baking, do not mix it so that the okra does not lose its shape.

The prepared dish can be served with crushed feta cheese. We serve the dish with good bread, retsina or wine :)


Okra baked in olive oil

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Andrzej Lewandowski
Andrzej Lewandowski
2018-01-31 20:02:06

Świeża okra w Polsce?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-31 21:01:34

Świeża :)

 Andrzej Lewandowski
Andrzej Lewandowski
2018-01-31 21:16:49

Gdzie ?

 Anna Pielecka
Anna Pielecka
2018-02-01 12:12:41

W Lidlu była.5 zł za 100g

2
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2018-01-31 20:58:07

Ja widzialam w Lidlu we Wroclawiu z 2 tyg temu tylko nigdy tego nie jadlam wiec sie nie skusilam na zakup ale jak jeszcze bedzie to w razie co mam przepis z linku

1
 Anna Mielin
Anna Mielin
2018-01-31 21:38:02

Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie! Jeszcze nigdy jej nie zapiekałam, a jedynie gotowałam. Muszę spróbować w ten sposób! P.S. Można je dostać w PL w dobrych zieleniakach, u mnie są dostępne prawie cały rok, ale cena zabójcza od 45 w sezonie do ponad 60 zł za kg poza sezonem.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-31 21:43:40

Gotowanie okry to chyba najbardziej popularny sposób. Wersja zapiekana jest teoretycznie podobna do gotowanej bo składniki są przecież te same. Nam jednak wersja z piekarnika wydała się o wiele smaczniejsza, delikatniejsza.

1
 Grażyna Nurzyńska Wereda
Grażyna Nurzyńska Wereda
2018-02-01 09:39:29

To było przepyszne, Moja CRETE - Kreta

1
 Natalia Karolina Winiarska
Natalia Karolina Winiarska
2018-02-01 15:17:10

A mnie to nie smakuje ... Ale w Ludlu też widziałam ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-02-01 18:52:52

Podobno bamies się albo lubi albo nie :) bo jest nieco specyficzne.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155146265057551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kolokithokeftedes - cutlets of zucchini and potatoes

Kolokithokeftedes - cutlets of zucchini and potatoes

Zucchini cutlets is a great way to have a less traditional dinner or a great snack. They are served with tzatziki sauce, which is their perfect complement. Unfortunately, it is prepared quite labor-intensive, however, their luscious slightly mint flavor rewards the preparation. They tolerate heating well, so you can eat it the other day.

Classic Briam

Classic Briam

Briam is one of the most popular vegetable dishes in Greece. It is a classic casserole in which potatoes, eggplant, zucchini and onions seasoned with herbs and olive oil permeate each other with their flavors and aromas.

Fasolakia - green beans in tomatoes

Fasolakia - green beans in tomatoes

Fasolakia is an absolutely genius Greek way to prepare green string beans. Slowly stewed along with tomatoes and onions, later sprinkled with fresh parsley leaves is another fantastic vegetarian dish taken from the Greek cuisine that is often hosted on our table during the summer season.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Rok temu byłam w czerwcu, południu wyspy wypalone, silny gorący wiatr powodujący burze piaskową. Podziwiam ludzi tam mieszkających, duży szacunek. Ja bym nie dała rady tam żyć
gość Alicja rainka : A jaki to Grek użyje masła, oliwa i jeszcze raz oliwa.Zadnego masła. 1199
Będzie się jarać to na bank
Mam ogromny sentyment do Krety i jego mieszkańców. Zawsze cudowne wakacje :) jednak po tygodniu w maju horror. Ogromne temperatury, zimne morze i baseny.
Ciekawi mnie, skąd Kretenczycy mają slodką wodę? Czy są tu jakies zrodla gruntowe? Własciciel naszego miejsca urlopowego pobytu nie wiedzial, ale mowil, że deszcz tej zimy padal dwa razy.
Kreta ogranicza dostęp do wielu innych atrakcji-Balos ,Chrisi, Elafonisi, Samaria itd.To fakt że trzeba chronić te miejsca, tylko czym zainteresują się turyści chcący poznać wszystkie zakątki tej cudowniej wyspy. Wielu z nich będzie zmieniać kierunek wakacji, a za tym idzie odpływ finansów dla tubylców,
Tak: już 5 lat temu mowili ze wchodzi limit odwiedzających: wolno im to idzie;)
Ta patoturysyyka zabiła Santorini jako miejsce do życia. Stała się wyspą na której mogą mieszkać bogacze, których stać na wyśrubowane ceny lub wycieczki statkiem do sklepu. Poza sezonem to martwe miejsce. Tak umierają miasteczka wszędzie tam, gdzie drożyzną goli się turystów jak owce. Mają w powarzaniu, że dla Ciebie mała butelka wody za dwa euro to majątek. Przypłynie stonka i wszystko wykupi. (...)
Trzeba zacząć od tego, że te wycieczki 1 dniowe na Santorini mijają się z celem... są kosztowne, kilka godzin spędza się na transferze. Ludzie wyrzucani są w najgorszy upał i tłumy na Santo...wyścig do najbardziej fotogenicznych miejscówek i tyle... strata pieniędzy i czasu. Santorini zasługuje na dłuższą eksploracje, spokój chwilę zadumy... (...)
gość PiotrWie: A ja zdecydowanie polecam korzystanie z traserów - nie jak zauważyliśmy u większości z Google Maps a typowy h do turystyki pieszej - np Mapy.cz lub LocusMap. Ponadto jest aplikacją Avenza Map w której można kupić za kilka euro dokładne mapy turystyczne z wydawnictw Anavasi czy Terrain, w wersji cyfrowej pokazujące dokładnie położenie. Szlaki w Grecji są znakowane kiepsko, a im dalej od miejscowości tym gorzej. (...)
Gosia | crete.pl : Cześć, dziękujemy za informację. Artykuł pisaliśmy kilka lat temu ale świat się zmienia jak widać. Pozdrawiamy serdecznie :)
gość eizo: Cześć. Informuję, że od tego roku TUI organizuje wczasy prznajmniej w 2 hotelach w Matali: Matala Bay Hotel i Zafiria. Byliśmy tydzień w czerwcu br w Zafirii. Hotel czasy świetności ma już za sobą ale jest czysty z super obsługą. (...)
gość Rigilkent: Kreta oddzieliła się od kontynentu europejskiego już ok. 15 mln lat temu. Natomiast ok. 6 mln lat temu faktycznie nie była wyspą, mając nie tylko połączenie z Peoponezem, ale praktycznie z każdym zakątkiem ląduów otaczającch morze Śródniemne, gdyż tego wtedy... (...)
najlepsza jest droga do tego obserwatorium, niezapomniane widoki i totalne pustkowie
Byłam I polecam. Fantastyczna droga z szczyptą adrenaliny i ten widok I wiatr we włosach
Tomek : wybieram się do Agia Marina w połowie lipca 2024, jak działa Ktel i połączenia do Chania i Kissamos ? A komunikacja na południe wyspy?  
gość Slawek: Witam.  W jakim zakresie przewodnik był niedokładny / nierzetelny / nieaktualny? Informacje praktyczne np. hotele, atrakcje turystyczne, dojazdy, mapy itd? Pozdrawiam 
Top ,is zo mooi dat mensen ze markeren
Potwierdzam. Wspaniałe, spokojne miejsce.
Popieram
Jak najbardziej❤️ piękne miejsce, byliśmy w drodze na elafonissi
I dobrze. Piękne miejsce I niech tak zostanie
Mam wrażenie, że wody jest mniej niż kilka lat wstecz.
Muzeum posiada największe na świecie zbiory kultury minojskiej. Spędziłem w nim kilka godzin, a i tak miałem niedosyt.
gość Majk: Hala dalej zamknięta ? Ech robiliśmy tam zakupy 10 lt temu  :)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera