Dziś w Grecji obchodzony jest Czysty Poniedziałek (Καθαρή Δευτέρα), który wyznacza początek postu. Jest to święto ruchome przypadające 7 tygodni przed prawosławną Wielkanocą i jednocześnie dzień wolny od pracy. Zwyczajowo dzień ten traktowany jest również jako początek sezonu wiosennego. O ile dopisze pogoda, Grecy spędzają czas na świeżym powietrzu. Ciekawym zwyczajem towarzyszącym w tym dniu jest puszczanie latawców.
W Czysty Poniedziałek obowiązuje też specjalne postne menu, które jest oparte na warzywach, czy niektórych owocach morza. Kulinarnym symbolem jest fasolada, taramosalata oraz chleb lagana, czyli specyficzne płaskie pieczywo z dodatkiem nasion sezamu. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie piecze to pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach.
Jak co roku niektóre piekarnie podejmują wyzwanie upieczenia tego chleba w jak największym rozmiarze. W tym roku na Krecie w Nea Chora wyprodukowano laganę o 5,80 metra długości i 1,70 szerokości.
Nie proponujemy Wam bicia rekordów ale jeśli ktoś z Was miałby ochotę spróbować lagany, to z okazji Czystego Poniedziałku przypominamy nasz przepis na jej przyrządzenie.