Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Fasolakia - green beans in tomatoes

fasolakia

Components

  • 600 g fresh green string beans
  • 50ml good quality olive oil
  • 1 large chopped onion
  • 3-4 tomatoes, peeled and chopped
  • 100 ml of water
  • salt and pepper to taste
  • 2 tablespoons of parsley, finely chopped

Φασολάκια (Green Bean Stew)

Fasolakia is an absolutely genius Greek way to prepare green string beans. Slowly stewed along with tomatoes and onions, later sprinkled with fresh parsley leaves is another fantastic vegetarian dish taken from the Greek cuisine that is often hosted on our table during the summer season.

We also strongly encourage those who do not like this type of beans to try it. Bean made according to this recipe will show its delicious face.

1. Rinse the beans under running water and cut the ends.

2. In a deep pan or a pot, warm up with olive oil and add onions, beans and tomatoes. Pour some water, season and cook under cover over medium heat for about 40 minutes.

3. At the end we can remove the lid to evaporate the excess water and only a thick tomato sauce remains. Just before removing from the fire, sprinkle the dish with chopped parsley and ready.

Καλή όρεξη!

fasolakia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-07-25 19:01:36

Czesto robie, uwialbiam :)

1
2015-07-25 19:25:14

Ja również robię - proste, pyszne.

1
2015-07-25 19:13:38

Fasolka - jedno z nielicznych warzyw lubiane przez całą rodzinkę...

1
2015-07-25 21:05:03

Spróbuję!

1
2015-07-26 19:31:38

Uwielbiałam to na Crecie :)

2
2017-07-10 10:30:01

Lecker

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153060376807551,10154668442932551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chaniotiko boureki

Chaniotiko boureki

Boureki is a very classic Cretan baked dish consisting mainly of two ingredients: potatoes and zucchini. In Cretan taverns you can find it in two versions: in dough and without dough.

Briam of Paleochora

Briam of Paleochora

Briam is one of the most famous dishes of Greek cuisine. Depending on the region of Greece, this vegetable casserole consisting of zucchini, potatoes and eggplant has many variants. Even on our site there are two recipes for its preparation. Today we will add another one that definitely surprised us. We ate briam prepared this way in Paleochora in one of our favorite family traditional taverns this year.

The richer version of briam

The richer version of briam

Depending on the region, its preparation and components differ slightly. That is why today we provide a recipe for a slightly more complex version of this delicious vegetable casserole. You will need a little more ingredients to make it, which will be layered in different layers

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 A za 10 lat będzie płacz, że turystyka zabija tradycje Kreteńczyków..
gość PiotrWie  Od czasu gdy możemy jechać na 25 - 27 dni myślę nad wyjazdem samochodem - przede wszystkim ze względu na możliwość zabrania rowerów. Dopóki pracowaliśmy i ograniczało nas 26 dni urlopu szkoda nam było 4 dni na przejazd do Aten i z powrotem. Wstępnie myślimy o tym, by w przyszłym roku majowy wyjazd zrealizować samochodem a wrześniowy - samolotem. (...)
gość dodekanezowiec  Przy czym Broń Panie Boże, nie że coś pejoratywnego. Po prostu skojarzyłem z faktem, że płace w Rumunii, co ciekawe, bardzo zbliżyły się wg różnych statystyk do polskich czy np. greckich.  
gość Wiel  „Pismo” czy ilustracje ewlidętnie „czyta” się od środka spiralnie do zewnątrz 
gość dodekanezowiec  Też potwierdzam - Spinalonga piękna i sorry że niestety pomarudzę, ale gdyby tak więcej miejsc na Krecie było z tak turkusową wodą w morzu...  
 Spinalonga to wyspa z duszą ❤️
 Byłam w tym dniu w wąwozie, nic nie zapowiadało takiego załamania pogody. Burza zaczęła się jak byłam gdzieś ok 10 km. To co się potem wydarzyło trudno opisać, z gór lała się woda z błotem, słychać było spadające kamienie. Trzeba było brodzić w rwącym potoku bo załamała się kładka. (...)
 Moje koledzy którzy mieszkają na Krecie mówią że według prognozy tego dnia nie przewidywano żadnego deszczu w tamtym rejonie wyspy.
gość PiotrWie  Na Krecie nie ma GOPR , ale w Samarii w zeszłym roku noga, w tym roku jedna osoba zginęła i piszą w całej Europie. A w Tatrach GOPR , lepsze oznakowanie i co roku kilkanaście trupów. Więc raczej na Krecie bezpieczniej. Ale faktem jest że jak zaczynaliśmy chodzenie po górach Krety przed kilkunastu laty to spotykało się pojedynczych ludzi - a teraz coraz więcej. (...)
 Jestem obecnie na Krecie i w środę byłam na wycieczce na Balos. Dzień wcześniej w prognozach i rano nic nie zapowiadało że będzie załamanie pogody. Burza i ulewny deszcz nadszedł dość gwałtownie. Na Samarię wyrusza się wcześnie rano a wtedy pogoda była ładna. Źle jest oceniać kogoś jeśli się nie zna okoliczności. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera