Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Keik portokali, a simple orange cake

Portokali-Keika

Components

cake
  • 3 glasses of flour
  • 2 cups of sugar
  • 1 glass of olive oil
  • 2 cups of orange juice (freshly squeezed)
  • some cognac, rum or other alcohol
  • grated peel of one lemon
  • grated peel of 2 oranges
  • 2 spoons of baking powder
  • a large pinch of cinnamon and cloves (ground)
syrup
  • 200 ml of water
  • 170-180 gr of sugar
  • 1 tablespoon honey
  • lemon peel
  • juice of 1/4 lemon
  • 1 orange peel
  • cinnamon stick

Κέικ πορτοκάλι

Greeks often use oranges to bake cakes and prepare desserts. Today we present a recipe for slightly less known but very easy to prepare Kéik portokáli cake, which is liked by all those who tried it. The juice of freshly squeezed oranges and spicy spices are responsible for its refreshing taste, and the simple execution will make this cake can be prepared very quickly in an "emergency" situation.

It is important to add freshly squeezed orange juice (preferably Greek), because the ready-made juice from the carton is usually reconstituted from the concentrate, completely unsuitable for this type of baking.

Some Greeks orange cake soaked sweet syrup also made of orange peel and sugar, but it is not necessary. In our opinion, the cake without this addition is equally delicious and quickly disappears from the plates. However, if someone would like to try this version too, at the end you will find a recipe for a simple syrup, which can be soaked in this cake.

1. Pound the oil with sugar and add the rest of the ingredients. At the end, add the flour slowly and mix until a thick mass is formed.

2. Spread the baking form with butter, pour the dough and bake for one hour at 180 degrees. For this cake will be better form wider to make the cake was not too high. It's best if the ready-baked cake gets a fairly thick cake.

3. After baking and cooling, the dough is basically ready to eat. As we wrote, there is no need to soak it with syrup.

However, if you plan to saturate the dough with syrup, then it should be cooled down first. During this time, we prepare syrup.

4. To a small pot we add water, sugar, grated lemon and orange peel and cinnamon stick.

5. Bring to a boil and then cook for about 5 minutes until the sugar is completely dissolved.

6. Then remove the pot from the fire, add honey and after mixing, soak the dough with hot syrup. We leave them at night so that the dough absorbs most of the syrup.

Καλή όρεξη!



Keik portokali - orange cake

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.14
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.14 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Jajco
2017-09-13 12:30:59

Jajco

Witam,

   A gdzie jajka w przepisie?

 

pozdro

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2017-09-13 12:44:31

Jajka

W tym przepisie nie ma jajek. Składniki są dokładnie takie jak widzisz na stronie.

 gość}
gość Grażyna
2019-10-13 02:14:39

Oliwa

Tragedia! tysiące kalorii w tym cieście!

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2019-10-18 11:45:38

Oliwa

No jak zjesz je sama w całości i od razu to z pewnością będą to tysiące kalorii. :P Jeśli szukasz dietetycznego przepisu na ciasto to jednak nie w kuchni greckiej.

Zresztą polskie ciasta robione na bazie całej kostki masła też mają mnóstwo kalorii. Wszak kaloryczność tłuszczy jest zbliżona.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa is a beloved delicious sweet snack that can be served at any time of the day. Well suited instead of dessert or morning coffee. Creamy light vanilla center, crunchy filo pastry, on which cinnamon with powdered sugar tops the work. It is not easy to make a good filling for bougatsy, and the Greeks themselves have many ways to do it. It is also important cake - in Greek bakeries filo is prepared fresh, in the home conditions to a small bougatsy can be used frozen.

Greek butter cookies koulourakia

Greek butter cookies koulourakia

Butter cookies koulourakia is one of the popular snacks, which often appears in Greece during Christmas and Easter. This treat, however, is not served only during the holidays, but quite often guests on Greek tables without any opportunity. Cookies are usually served as an addition to coffee and in this form they work perfectly. Quite often, koulourakia are also served in Greek hotels, where they are served during breakfast.

Galaktoboureko

Galaktoboureko

Galaktoboureko is one of the sweetest traditional Greek desserts. The combination of a cream based on semolina, filo pastry and sweet citrus-cinnamon syrup will fall to the heart of the lovers of sweets, because the whole is really delicious.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Zaszczepcie się a zaoszczędzicie 2/3 z tego.
18 maja nie jest piątkiem :)
Hej, lecę na Kretę w poniedziałek i faktycznie nie mogłam znaleźć żadnych konkretnych informacji na temat otwarcia wąwozu, ale... Od 20.05 mozna wykupić wycieczki zorganizowane, więc zakładam, że wtedy Samaria otworzy się na turystów, tzn. mam taką ogromną nadzieję...
gość PiotrWie: Sezon się zaczyna. Od rana już trzeci samochód z dostawą do tawerny przy plaży
gość dodekanezowiec: 2 osoby dorosłe + 5,5 latek - ceny z Itaką - 340 x 3 + kwestia powrotu 3 x 99, aczkolwiek: - z kwarantanny po powrocie są zwolnione osoby wracające z przedszkolakiem,  - a wooj z wami, nie byde płocić, łobkupie sie, na kworontonnę se po powrocie pujde, do roboty tysz nie bynde musioł!   A na poważnie - liczę że od czerwca może antygen wprowadzą. 
gość PiotrWie: Bez przesady- Samaria jest mniej więcej tak niebezpieczna jak Droga Pod Reglami w Karkonoszach Szlak jest wyrównany, co kilkadziesiąt minut drogi są źródła wody, a w razie skręcenie nogi obsługa zawiezie delikwenta na koniu. Widziałam tam takich co szli w butach do wody i jakoś doszli. Jak dla kogoś Samaria jest bardzo niebezpieczna to niech lepiej nie opuszcza nadmorskiej promenady. (...)
gość PiotrWie: My dzisiaj byliśmy na okrężnej trasie przez wąwozy Kato Poros i Moundros. Pierwszy bardzo ładny ale bardzo niejasny szlak - spore odcinki szliśmy po prostu strumieniem. Było dość trudno, ale przeszliśmy. Drugi dużo łatwiejszy - ale też ciekawy, przez całą drogę wzdłuż strumienia rosną platany. 11 km zajęło nam 6 godzin.
Niesamowita wyprawa...
Bardzo niebezpieczny. Nie dla każdego
Obowiązkowy punkt wyprawy na Kretę
Dla turystów nadal obowiązuje jedynie test PCR czy dopuszczą antygenowe?
Magdalena Chojnacka
Rozumiem że co do wpuszczania ozdrowieńców ciągle nic się nie zmieniło?
Czy to prawda, że mają być losowe testy, nawet dla osób zaszczepionych?
Byliśmy z mężem rok temu w Heraklionie. Powiem tak, brzydszego miasta nie widziałam.
gość PiotrWie: Na lotnisku we Wrocławiu przedstawiliśmy zaświadczenie o szczepieniu - wydrukowane z pacjent.gov.pl ( z IKE) dwa zaświadczenia w językach polskim i angielskim oraz kod QR i grecki PLF, nasz miał numer zaczynający się od 7. Nikt nikogo nie testował. W Chanii nikt nas nie sprawdzał - w zeszłym roku oglądali PLF - ale może coś zorganizują od 15 mają gdy ruszy oficjalny sezon, póki co w Chanii 3 samoloty na krzyż. (...)
Adam Wyspiański : Planuję wylot z Wrocławia do Chanii na sierpień. Na pewno dużo się zmieni do tego czasu. Piotrze mam pytanie odnośnie procedur na lotnisku we Wrocławiu. (...)
Gosia | crete.pl : Piotrze a tak z ciekawości.... gdzie zatrzymaliście się we Frangokastello?
gość PiotrWie: My też wczoraj przylecieliśmy do Chanii. Testy lub szczepienia oraz PLF sprawdzano na lotnisku we Wrocławiu, zresztą słusznie bo co by zrobili z kimś kto przyleciał bez - trzymali na lotnisku?  W maskach chodzili w miejscowościach - tu w Frankokastelo tylko w sklepach i w recepcji. O systemie SMS zapomnieli chyba jakiś czas temu. Nie wiem jak w większych skupiskach ludzi - może tam coś wymagają. (...)
Ile kosztuje mniej więcej rejs takim statkiem?
Wylądowałem wczoraj w Chanii. Zero jakiegokolwiek testu lub zainteresowania władz. Bajki o angielskich testach itd, to nie w Chanii.
Magdalena Dudek Damian Konieczny pamiętacie tą jaskinię?
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera