Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
Booking.com

Laden

Laden

Components

Cake:
  • 1½ glasses of warm water
  • ½ teaspoon of sugar
  • about 30 ml of olive oil
  • 1½ teaspoons of dry yeast
  • about ½ teaspoon of salt
  • 3½ glasses of flour
on top:
  • olive oil
  • 2 onions, chopped in half-slices
  • 2-3 tomatoes (depending on size)
  • thick sea salt
  • freshly ground pepper
  • dried oregano, possibly mint and sesame

Λαδένια

Ladenia is a traditional olive cake popular on the island of Kimolos and neighboring Milos, although we happened to eat it in Crete. It looks like an Italian pizza, but ladenia is a bread cake with oil, onions and tomatoes. There is no cheese, and the cake should not be thin.

Ladenia is easy to make. In the modifications of this dish the difference is that it is sprinkled with dried oregano, or dried mint and sesame seeds.

1. Mix the water, yeast and sugar well in a large bowl and leave for about 10 minutes until the yeast burns.

2. After this time, add olive oil, salt and half of the flour. Mix thoroughly and a little, add the remaining part of the flour, stirring thoroughly each time. Finally, put the dough on the table top sprinkled with flour and knead by hand until the dough will be flexible and will not stick to your hands. The dough is formed into a sheet-like shape in which we will bake them.

3. Lubricate the plate thoroughly with olive oil and put the dough into it. We stretch them so that it takes up the entire surface and leave it in a warm, unpolluted place for half an hour to rise.

4. After this time, pour the cake over the oil, which should be spread fairly evenly. On the top of the dough we put the onion, which we split half-sliced ​​into single feathers. Then tomatoes cut into thicker slices (or semi-clusters when they are large). Sprinkle with coarse sea salt and dried oregano. The top can also be sprinkled with oil.

5. Laden bake at 200 degrees for about 35-45 minutes. The edges of the cake should be browned and the tomatoes lightly scorched.

Finally, a small note about tomatoes. When the tomatoes that we want to use for ladenia are very juicy and ripe, you can slightly boil them after cutting and leave them for a dozen minutes until the juice is drained. As a result, it does not soak into the dough during baking.

Καλή όρεξη!


Laden

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.9
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.9 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2016-03-04 22:12:28

a ja wraz z moją rodziną jadłam ladenię tego lata na Kefalonii; na początku zdziwił nas brak brak sera, ale moje dzieci zachwyciły się tym ciastem i nazywały grecką pizzą

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 09:51:12

Całkiem słuszne skojarzenie, ladenia jest właśnie uznawana za odpowiednik pizzy.

1
2016-03-05 09:59:38

na początku było zainteresowanie ladenią jako pizzą, a potem ze względu na jej walory smakowe; często stanowiła pyszną przekąskę, gdyż w przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy ladenia jest krojona na małe kawałki - małe kostki, świetnie mieszczące się w dłoni :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 10:09:02

Tak dokładnie. Można ją jeść właśnie jako przekąskę, albo jako danie główne z jakąś sałatą. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć my raczej preferujemy ją na ciepło.

 Homeleadercrete Ltd
Homeleadercrete Ltd
2016-03-05 14:00:06

Yes!

2016-03-05 10:12:47

Też woleliśmy w opcji na ciepło, zwłaszcza z kleksem pysznego, przecieranego sosu pomidorowego, ale na zimno też nam smakowała, czasem tak było prościej ją zjeść podczas jazdy samochodem czy rejsu

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 10:19:05

Można też spróbować z pokruszoną fetą. Też fajne :)

1
2016-03-05 10:37:18

tak nie próbowaliśmy, dziękuję za podpowiedź :) a jakiś sprawdzony przepis na ladenię byłby możliwy?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 11:05:12

Oczywiście. W artykule podlinkowanym pod zdjęciem znajdziesz nasz sprawdzony przepis :)

2016-03-05 11:08:09

świetnie, dziękuję! pozdrawiam :)

1
Homeleadercrete Ltd
2016-03-05 14:00:10

Worlds best Crete super fan

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153441017262551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Baked potatoes with oregano and lemon

Baked potatoes with oregano and lemon

Baked lightly crunchy potatoes are very popular in Greek houses. It is an excellent addition to various dishes of meat or fish. For their preparation we need three basic ingredients that are added to most Greek dishes: olive oil, lemon juice and oregano. Slowly baked potatoes absorb a lemon aroma that is slightly palpable while eating.

Eggplant with feta cheese

Eggplant with feta cheese

Eggplants are a popular ingredient of Greek dishes and can be found in flagship dishes such as moussaka or briam. The main role of aubergines also play in papoutsakia, imam bayildi and melitzanosalata. For these tasty dishes you need to add another Greek way to make this vegetable, or eggplant with feta.

Tomatokeftedes - tomato pancakes

Tomatokeftedes - tomato pancakes

Vegetable pancakes are a specialty of Greek cuisine. The multitude of vegetables available at any time of the year provokes even the ingenious use of them. Tomatokeftedes, or tomato pies, is the recipe that proves this theory. This dish is popular on the Cyclades and in the traditional cuisine of Syros, Andros, Tinos or Santorini. The most characteristic taste of tomatokeftedes is reached by the inhabitants of the latter island due to the specific taste of small tomatoes growing there.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Liczę na kolejne, już trzecie przejście już niebawem
gość PiotrWie  My jesteśmy na Cykladach ( aktualnie na Amorgos) i jest na zmianę - jeden dzień upału że tylko da się przeżyć w wodzie i na plaży, drugi ciepły z lekkimi chmurkami a trzeci z wiatrem który łeb urywa.
 Jednak nie w całej Grecji taka pogoda, od 3 dni jesteśmy pod Olimpem na Rivierze i jest coraz chłodniej, ciepło ale nie upalnie. W nocy padało.
 W takim razie Malia teraz odbija sobie majówkowe chmury - i jak na Malię raportowaną wówczas ("chłód", długie rękawy i wiatr) -> z końcówki stawki - wysuwa się na czoło (temperaturowego) peletonu
 I zaraz będzie wysyp komentarzy: „świetnie, kocham ciepełko” :/
 A w majówkę 16 st .
 Παρά πολύ ζέστη και έχει σκόνη πολύ
gość lechgal  Uwielbiam kreteńskie drogi za to, że są kręte, wąskie i czasem można się trochę pogubić. To właśnie sprawia, że krótki urlop staje się przygodą, którą długo, mile się wspomina i tęskni za powrotem. Jak ktoś potrzebuje idealnych dróg, niech jedzie na wypoczynek do Niemiec. Ja wolę egzotyczne wakacje na tajemniczych trasach Krety.
gość PiotrWie  A mnie denerwują narastające z roku na rok tłumy. Ale za to podoba mi się że nie zabudowali większości plaż wielkimi hotelami jak w Hiszpanii, na Cyprze czy choćby na Korfu.
gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera