Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Laden

Laden

Components

Cake:
  • 1½ glasses of warm water
  • ½ teaspoon of sugar
  • about 30 ml of olive oil
  • 1½ teaspoons of dry yeast
  • about ½ teaspoon of salt
  • 3½ glasses of flour
on top:
  • olive oil
  • 2 onions, chopped in half-slices
  • 2-3 tomatoes (depending on size)
  • thick sea salt
  • freshly ground pepper
  • dried oregano, possibly mint and sesame

Λαδένια

Ladenia is a traditional olive cake popular on the island of Kimolos and neighboring Milos, although we happened to eat it in Crete. It looks like an Italian pizza, but ladenia is a bread cake with oil, onions and tomatoes. There is no cheese, and the cake should not be thin.

Ladenia is easy to make. In the modifications of this dish the difference is that it is sprinkled with dried oregano, or dried mint and sesame seeds.

1. Mix the water, yeast and sugar well in a large bowl and leave for about 10 minutes until the yeast burns.

2. After this time, add olive oil, salt and half of the flour. Mix thoroughly and a little, add the remaining part of the flour, stirring thoroughly each time. Finally, put the dough on the table top sprinkled with flour and knead by hand until the dough will be flexible and will not stick to your hands. The dough is formed into a sheet-like shape in which we will bake them.

3. Lubricate the plate thoroughly with olive oil and put the dough into it. We stretch them so that it takes up the entire surface and leave it in a warm, unpolluted place for half an hour to rise.

4. After this time, pour the cake over the oil, which should be spread fairly evenly. On the top of the dough we put the onion, which we split half-sliced ​​into single feathers. Then tomatoes cut into thicker slices (or semi-clusters when they are large). Sprinkle with coarse sea salt and dried oregano. The top can also be sprinkled with oil.

5. Laden bake at 200 degrees for about 35-45 minutes. The edges of the cake should be browned and the tomatoes lightly scorched.

Finally, a small note about tomatoes. When the tomatoes that we want to use for ladenia are very juicy and ripe, you can slightly boil them after cutting and leave them for a dozen minutes until the juice is drained. As a result, it does not soak into the dough during baking.

Καλή όρεξη!


Laden

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.64
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.64 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-04 22:12:28

a ja wraz z moją rodziną jadłam ladenię tego lata na Kefalonii; na początku zdziwił nas brak brak sera, ale moje dzieci zachwyciły się tym ciastem i nazywały grecką pizzą

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 09:51:12

Całkiem słuszne skojarzenie, ladenia jest właśnie uznawana za odpowiednik pizzy.

1
 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 09:59:38

na początku było zainteresowanie ladenią jako pizzą, a potem ze względu na jej walory smakowe; często stanowiła pyszną przekąskę, gdyż w przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy ladenia jest krojona na małe kawałki - małe kostki, świetnie mieszczące się w dłoni :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 10:09:02

Tak dokładnie. Można ją jeść właśnie jako przekąskę, albo jako danie główne z jakąś sałatą. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć my raczej preferujemy ją na ciepło.

 Homeleadercrete Ltd
Homeleadercrete Ltd
2016-03-05 14:00:06

Yes!

 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 10:12:47

Też woleliśmy w opcji na ciepło, zwłaszcza z kleksem pysznego, przecieranego sosu pomidorowego, ale na zimno też nam smakowała, czasem tak było prościej ją zjeść podczas jazdy samochodem czy rejsu

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 10:19:05

Można też spróbować z pokruszoną fetą. Też fajne :)

1
 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 10:37:18

tak nie próbowaliśmy, dziękuję za podpowiedź :) a jakiś sprawdzony przepis na ladenię byłby możliwy?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-05 11:05:12

Oczywiście. W artykule podlinkowanym pod zdjęciem znajdziesz nasz sprawdzony przepis :)

 Anna Podemska-Kałuża
Anna Podemska-Kałuża
2016-03-05 11:08:09

świetnie, dziękuję! pozdrawiam :)

1
 Homeleadercrete Ltd
Homeleadercrete Ltd
2016-03-05 14:00:10

Worlds best Crete super fan

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153441017262551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pitta with fennel

Pitta with fennel

Italian Fennel is a common ingredient in Mediterranean cuisine. In Greek cuisine, its characteristic slightly aniseed flavor can be found, among others, in sensational kaltsouni and pitta casseroles. Today we would like to share with you the recipe for pitto with Italian fennel.

Briam of Paleochora

Briam of Paleochora

Briam is one of the most famous dishes of Greek cuisine. Depending on the region of Greece, this vegetable casserole consisting of zucchini, potatoes and eggplant has many variants. Even on our site there are two recipes for its preparation. Today we will add another one that definitely surprised us. We ate briam prepared this way in Paleochora in one of our favorite family traditional taverns this year.

The richer version of briam

The richer version of briam

Depending on the region, its preparation and components differ slightly. That is why today we provide a recipe for a slightly more complex version of this delicious vegetable casserole. You will need a little more ingredients to make it, which will be layered in different layers

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

No wreszcie
Czy informacja odnośnie maseczki jest oficjalna? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji
A jak wygląda teraz sprawa z przelotem do Grecji testy jakie trzeba zrobić by lecieć?
Wreszcie! Oby udało się to utrzymać do końca wakacji...Chyba każdego wybierającego się do Grecji ucieszy ta informacja. Mnie bardzo! :-)
Marta Tymczyszyn Joanna Duraj o jakie luksusy
Polecam
Super informacja
Byłam, widoki przepiękne!
Coś wspaniałego
Niezapomniane widoki z Gramvousy godne polecenia!
To jedno z tych miejsc, do których chce się wrócić
Piękne wspomnienia !
Przepiękne miejsce , byłam i polecam widoki mega ❤
Naprawdę warto Polecam
Miałem okazję zwiedzać, super
Tydzień temu
Warto zobaczyć, widoki przednie
Byliśmy, zwiedziliśmy
Adam Wyspiański : Czy ktoś ma wiedzę jaki test antygenowy trzeba wykonać, jakościowy czy ilościowy??? Czy szybki test antygenowy na lotnisku we Wrocławiu jest respektowany przez Grecją??? Proszę o info. Wylatuję 28.06.
Witam, jak wypełnić formularz PLF online dla dzieci póżniej 12r.ż. jak są tylko 3 opcje: pełne szczepienie, test, ozdrowieniec? i trzeba wybrać którąś z tych opcji by przejść dalej...
Gosia | crete.pl : Zasadniczo to w najnowszej dyrektywie tylko jest mowa o przemieszczaniu się samolotem na wyspy. Szczerze mówiąc to nie widzę różnic w podróżach krajowych w stosunku do tego co było poprzednio, bo testy antygenowe były tu dopuszczone już poprzednio. Oficjalna rządowa strona nadal nie zamieściła zaktualizowanych wytycznych, trzeba więc poczekać na to co napiszą. Jak skończy się ważność antygenu to jest nieważny. (...)
gość Aneta: A czy coś zmieniło się w temacie podróży między wyspami? I czy faktycznie w podróżach wyspa-wyspa nie obowiązuje testowanie, które jest wymagane jedynie w podróżach ląd-wyspa? I czy wiadomo coś więcej na temat tzw. (...)
Adam Wyspiański : Czy szybkie testy antygenowe wykonywane na lotnisku we Wrocławiu będą respektowane przez Grecję w Chanii???? Czy ktoś w najbliższym czasie będzie leciał z Wrocławia do Chanii i będzie wykonywał taki test antygenowy.. Proszę o informację.. Ja lecę 28 czerwca.. Nie wiem czy robić test w laboratorium na mieście, czy na lotnisku, i czy on będzie uznany w Grecji...
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera