Ladenia is a traditional olive cake popular on the island of Kimolos and neighboring Milos, although we happened to eat it in Crete. It looks like an Italian pizza, but ladenia is a bread cake with oil, onions and tomatoes. There is no cheese, and the cake should not be thin.
Ladenia is easy to make. In the modifications of this dish the difference is that it is sprinkled with dried oregano, or dried mint and sesame seeds.
1. Mix the water, yeast and sugar well in a large bowl and leave for about 10 minutes until the yeast burns.
2. After this time, add olive oil, salt and half of the flour. Mix thoroughly and a little, add the remaining part of the flour, stirring thoroughly each time. Finally, put the dough on the table top sprinkled with flour and knead by hand until the dough will be flexible and will not stick to your hands. The dough is formed into a sheet-like shape in which we will bake them.
3. Lubricate the plate thoroughly with olive oil and put the dough into it. We stretch them so that it takes up the entire surface and leave it in a warm, unpolluted place for half an hour to rise.
4. After this time, pour the cake over the oil, which should be spread fairly evenly. On the top of the dough we put the onion, which we split half-sliced into single feathers. Then tomatoes cut into thicker slices (or semi-clusters when they are large). Sprinkle with coarse sea salt and dried oregano. The top can also be sprinkled with oil.
5. Laden bake at 200 degrees for about 35-45 minutes. The edges of the cake should be browned and the tomatoes lightly scorched.
Finally, a small note about tomatoes. When the tomatoes that we want to use for ladenia are very juicy and ripe, you can slightly boil them after cutting and leave them for a dozen minutes until the juice is drained. As a result, it does not soak into the dough during baking.
Καλή όρεξη!
Pilaf with tomatoes is a simple and light dish, which is worth doing especially when there are fresh ripe tomatoes. However, when there is no season or longer, you can reach for tomatoes from the can. If you feel that the taste of this dish is too delicate, you can enrich it and add some optional spices.
The popular vegetable in Crete is okra, which can often be found in local greengrocers. This very healthy and low-calorie vegetable is unfortunately virtually unheard of in Poland. If you would like to try it, it's worth doing it while in Crete. Just look for one of the local taverns, which serves dishes prepared on the basis of okra. Of course, you can also prepare it yourself, for example based on the following recipe.
Today, we offer aubergines stewed with a sauce with this addition. Instead of xinochondros you can possibly add equally popular trahanas, but in our opinion then the dish gets too bland and requires stronger seasoning. In our opinion, Xinochondros fits much more into this dish. Both xinochondros and trahanas can of course be bought in Crete in typical grocery stores.
Komentarze
komentarz z
a ja wraz z moją rodziną jadłam ladenię tego lata na Kefalonii; na początku zdziwił nas brak brak sera, ale moje dzieci zachwyciły się tym ciastem i nazywały grecką pizzą
komentarz z
Całkiem słuszne skojarzenie, ladenia jest właśnie uznawana za odpowiednik pizzy.
komentarz z
na początku było zainteresowanie ladenią jako pizzą, a potem ze względu na jej walory smakowe; często stanowiła pyszną przekąskę, gdyż w przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy ladenia jest krojona na małe kawałki - małe kostki, świetnie mieszczące się w dłoni :)
komentarz z
Tak dokładnie. Można ją jeść właśnie jako przekąskę, albo jako danie główne z jakąś sałatą. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć my raczej preferujemy ją na ciepło.
komentarz z
Yes!
komentarz z
Też woleliśmy w opcji na ciepło, zwłaszcza z kleksem pysznego, przecieranego sosu pomidorowego, ale na zimno też nam smakowała, czasem tak było prościej ją zjeść podczas jazdy samochodem czy rejsu
komentarz z
Można też spróbować z pokruszoną fetą. Też fajne :)
komentarz z
tak nie próbowaliśmy, dziękuję za podpowiedź :) a jakiś sprawdzony przepis na ladenię byłby możliwy?
komentarz z
Oczywiście. W artykule podlinkowanym pod zdjęciem znajdziesz nasz sprawdzony przepis :)
komentarz z
świetnie, dziękuję! pozdrawiam :)
komentarz z
Worlds best Crete super fan
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153441017262551