Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Greek tomato pilaf

Greek tomato pilaf

Components

  • 200 g of long-grain rice
  • 500 ml vegetable broth
  • 1 large chopped onion
  • 1 clove chopped with garlic
  • 4 tablespoons of olive oil
  • salt, freshly ground pepper
  • a pinch of sugar
  • tomatoes (can of 400g or fresh peeled and chopped)
  • a handful of pine nuts
  • lemon eights for administration

Πιλάφι με Τομάτα

Originally pilaf is a dish from far east of Europe, but now it is popular in many different countries. Inhabitants of each of them prepare a little differently, but the idea is common. The Greeks also adopted this dish and have several versions.

Pilaf with tomatoes is a simple and light dish, which is worth doing especially when there are fresh ripe tomatoes. However, when there is no season or longer, you can reach for tomatoes from the can. If you feel that the taste of this dish is too delicate, you can enrich it and add some optional spices:

  • a handful of raisins
  • ½ teaspoon of coriander seeds crushed in a mortar
  • ½ teaspoon of powdered ginger
  • ⅓ teaspoons of cinnamon

1. Heat the oil in a frying pan and fry garlic and onions. After about 4-5 minutes, when the onion softens, add rice and stir fry for 2-3 minutes. When the rice becomes transparent pour vegetable broth, add chopped tomatoes, season and bring to a boil. Then cover with a tight lid and reduce the fire to a small flame. The pilaf is to be boiled for about 15 minutes until all liquid has been absorbed. During the process, the food should not be mixed up. For this reason, it is worth preparing this dish in a pot with a thick bottom so that the rice does not burn.

2. During this time, when the rice is cooked, pour a handful of pine nuts on a dry pan and heat them until they are brown. Once in a while, you have to shake the pan so that the peanuts do not burn.

3. Once the rice is soft, turn off the fire, add the roasted pine nuts, mix carefully and leave for a few minutes under cover.

4. Pour the pilaf sprinkled with lemon juice.

Greek tomato pilaf

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Spanakorizo

Spanakorizo

Spanakorizo ​​is a very classic vegetarian dish of Greek cuisine. Rice combined with spinach and lemon juice is a simple and healthy dish, which is worth preparing when fresh spinach is available. It can be served as an appetizer or an independent dish. Spanakorizo ​​is also worth sprinkling with crumbled feta cheese.

Beans in tomatoes

Beans in tomatoes

Dishes from beans and other legumes are an important part of the Greek diet. The most well-known examples of such dishes are giant plums, fasolada or fava. Nowadays, Greeks often reach for traditional dishes with legumes, which are served as the main meal. Today we present a recipe for beans in tomatoes. Its preparation is easy and less labor-intensive than eg giant gaps.

Imam Bayildi, an auburn eggplant imam

Imam Bayildi, an auburn eggplant imam

We will not cheat you. Imam Bayildi is not a diet and it should not be like that. A large amount of oil is needed here to produce a delicious sauce, in which the eggplant will almost swim. We also ate such a delicious "floating" Imam in Matala, Crete, and he was the prototype for our recipe.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Akurat jestem na Krecie id wczoraj. Pogoda cudna. Niecale 30C
Dla wczasowiczów super
Strach pomyśleć co się bedzie działo w lipcu i sierpniu.
Niestety nie tylko tam nie dba się o zwierzęta jest wiele takich państw, byłam niedawno w Egipcie i serce mi pękało na widok tych wszystkich biednych chudych zaniedbanych zwierząt, niby turystyka rozwinięta w tych krajach a Ciemnogród Totalny
To nie wydarzyło się w rejonie Rethymno na Krecie ,a na wyspie Paros .Najważniejsze że piesek został uratowany
Nie odnoszę się do tego konkretnego przypadku ale to smutne, na Krecie nie szanuje się psów i kotów. Pomimo, że widzimy je wszędzie (koty), są karmione odpadkami, zarobaczone z ropiejącymi oczami, zaniedbane. Wiem o czym piszę, mam koty w domu od kilkunastu lat. Osobiście widziałem jak zabito psa łopatą i zakopano, tylko dlatego, że przychodził na teren hotelu. Tym bardziej szacunek dla tego Pana o dużym sercu. (...)
Piękne .Wróciliśmy tam po kilkunastu latach i wydało nam się jeszcze piękniejsze.M.
Cudowne miasteczko
gość PiotrWie : Kolejne rekordy to obraz coraz większego overtourismu Krety. Na szczęście są jeszcze miejsca w Grecji gdzie można znaleźć spokój - obecnie jesteśmy na Ikarii gdzie jest mniej więcej tak jak 15 lat temu na południu i w interiorze Krety - na plażach i górskich szlakach spotykasz pojedyncze osoby.
I bardzo dobrze, Ci wspaniali ludzie zasługują na prosperite.
Są pyszne
Χρόνια πολλά
gość PiotrWie: Okazuje się że wersja "easy to Loutro" jest zaznaczona na Google Maps, polecam szczególnie osobom z dużym plecakiem lub tym z lękiem wysokości. 
Spędzamy ten czas na Krecie w Agios Marinie
Gosia | crete.pl : O tutaj: https://anendyk.gr/routes/
gość Iwona: Gdzie można sprawdzić aktualne połączenia łódkami pomiędzy Agia Roumeli a Loutro? Chcemy teraz zrobić fragment E4 przepływając z Chora Sfakjon do Agia Roumeli (via Loutro) i wracać szlakiem do Loutro. Ale kluczowe są wodne połączenia. 
W Jeorjopouli montowali parasole kilka dni temu. No jestem ciekawa czy teraz będą demontować.
gość PiotrWie : Nam się podoba - może znowu da się jeździć na Kretę. Miłośników leżaków zapraszamy z powrotem na północne wybrzeże.
Bardzo się cieszę. Mnie to odpowiada, bo nie znoszę głośnej muzyki na plaży i coraz trudniej było znaleźć miejsce bez leżaków. Jak ktoś chce leżaki to zapewne znajdzie odpowiednie miejsce.
W Falasarnie byłam ostatnio jakieś 2-3 lata temu. Leżak na leżaku, głośna muzyka z baru, co najmniej dwa kłady, kursujące tam i z powrotem co kilka minut, generujace niesamowity hałas i smród.... a pamiętam jeszcze czasy, jak można było na tej plaży rozłożyć się z kocykiem w ciszy i spokoju, eh... no cóż może i szkoda miejsc pracy, ale ludzie wszystko potrafią zniszczyć i nie znają umiaru jeśli chodzi o kasę, ... (...)
Bardzo dobrze. Jak ktoś nie chce wypożyczać leżaka, to miejsca musi szukać na drugim końcu wyspy i w najbrzydszej okolicy.
Małe sprostowanie. Określenie "Fałszywe plaże" jest błędne. Chodzi tu o "Niezadeptane plaże" (gr. Απάτητες παραλίες) ;)
To znaczy, że z Falasarny znikną baldachimy do leżenia? Trochę rewolucja.
Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera