Historia i zalety Frappe

Nim przybliżymy Wam zalety frappe warto opisać również pokrótce historię powstania tego bardzo popularnego napoju. W tym celu musimy cofnąć się w czasie aż do 1957 roku  do dnia kiedy odbywały się Miedzynarodowe Targi w Salonikach, w których jednym z uczestników było przedsiębiorstwo Giannis Dritsas prezentujące nowe produkty firmy Nestle. Jednym z nich był czekoladowy napój instant dla dzieci, który wymieszany z zimnym mlekiem miał być tegorocznym hitem sezonu.

Frappe

Dla Dimitriosa Vakondiosa, jednego z pracowników tego przedsiębiorstwa, podobnie jak dla większości Greków, przerwa w pracy była równoznaczna z wypiciem choć jednej filiżanki kawy. Niestety jednak dzisiejszy dzień zdecydowanie odbiegał od typowej codziennej rutyny. W tamtych czasach popularność automatów do kawy była znikoma, a zdobycie w czasie targów wrzątku niezbędnego do sporządzenia kawy było niemożliwe.

Dimitrios nie poddawał się jednak zbyt szybko i dysponując tym co miał pod ręką postanowił przygotować napój kawowy dla dorosłych. Korzystając z szejkera sporządził mieszankę składającą się z zimnej wody, kostek lodu oraz kawy instant. To był właśnie ten moment kiedy zrodziło się frappe.

Zalety frappe

Dziś po kilkudziesięciu latach napój ten jest popularny nie tylko w Grecji, ale również i na całym świecie. Po frappe (φραπές) szczególnie chętnie sięgamy w upalne dni, o które na południu Europy nie trudno. Wiele osób we frappe ceni sobie  możliwość połączenia zamiłowania do kawy z orzeźwiającym działaniem zimnej wody oraz lodu. Mrożona kawa to również doskonały sposób na pobudzenie organizmu, gdyż typowa szklanka tego napoju zawiera od 65 do około 100mg kofeiny. Substancja ta pozwala zmniejszyć uczucie zmęczenia oraz zwiększa naszą gotowość do wzmożonego wysiłku. Kawa, podobnie jak zielona herbata, to również doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które powstrzymują procesy starzenia się oraz zwalczają wolne rodniki.

W odróżnieniu od innych kaw, frappe doskonale sprawdza się w roli napoju uzupełniającego płyny. Typowa porcja mrożonej kawy to około 200-240 ml wody. Klasyczna wersja frappe nie wymaga dodawania mleka, śmietanki ani tym bardziej lodów, więc z pewnością może zostać dopisana do grona napoi dietetycznych.

Sięgając po frappe pamiętajcie jednak, aby nie przekraczać zalecanych dziennych dawek kofeiny. Większość organizacji zajmujących się zdrowiem i odżywaniem uznaje, że dzienne użycie kofeiny nie powinno przekraczać 400 mg.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2021-06-06 20:43:04

Za każdym razem gdy jesteśmy na jakiejś wyspie pijemy kawę

1
2021-06-06 22:30:15

Piję ją latrm jest superr !!!!!

1
2021-06-09 08:43:19

Frappe pyszna ale ostatnio Fredo Cappuccino :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-06-09 19:40:48

Baśka Wodarz Nam Fredo jakoś nie podchodzi. Ale wiadomo - każdemu smakuje coś innego :)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158004236957551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych<br/> oliwy z oliwek

Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych
oliwy z oliwek

O tym jak korzystne dla zdrowia jest spożywanie na co dzień dużych ilości oliwy z oliwek oraz stosowanie diety śródziemnomorskiej pisaliśmy już wielokrotnie. Najnowsze badania przeprowadzone tym razem przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie kolejny raz potwierdzają te zdrowotne właściwości.

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Świeże zioła w kuchni greckiej

Świeże zioła w kuchni greckiej

To właśnie zioła dodawane w pojedynkę lub w kompozycjach dodają tego niepowtarzalnego akcentu prostym greckim potrawom. Te rosnące w Grecji są wyjątkowe ze względu na niepowtarzalny klimat: dużą liczbę słonecznych dni w ciągu roku, glebę, morski klimat.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Liczę na kolejne, już trzecie przejście już niebawem
gość PiotrWie  My jesteśmy na Cykladach ( aktualnie na Amorgos) i jest na zmianę - jeden dzień upału że tylko da się przeżyć w wodzie i na plaży, drugi ciepły z lekkimi chmurkami a trzeci z wiatrem który łeb urywa.
 Jednak nie w całej Grecji taka pogoda, od 3 dni jesteśmy pod Olimpem na Rivierze i jest coraz chłodniej, ciepło ale nie upalnie. W nocy padało.
 W takim razie Malia teraz odbija sobie majówkowe chmury - i jak na Malię raportowaną wówczas ("chłód", długie rękawy i wiatr) -> z końcówki stawki - wysuwa się na czoło (temperaturowego) peletonu
 I zaraz będzie wysyp komentarzy: „świetnie, kocham ciepełko” :/
 A w majówkę 16 st .
 Παρά πολύ ζέστη και έχει σκόνη πολύ
gość lechgal  Uwielbiam kreteńskie drogi za to, że są kręte, wąskie i czasem można się trochę pogubić. To właśnie sprawia, że krótki urlop staje się przygodą, którą długo, mile się wspomina i tęskni za powrotem. Jak ktoś potrzebuje idealnych dróg, niech jedzie na wypoczynek do Niemiec. Ja wolę egzotyczne wakacje na tajemniczych trasach Krety.
gość PiotrWie  A mnie denerwują narastające z roku na rok tłumy. Ale za to podoba mi się że nie zabudowali większości plaż wielkimi hotelami jak w Hiszpanii, na Cyprze czy choćby na Korfu.
gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera