Oliwy polifenolowe - najnowsze doniesienia naukowe

data_2020-02-29 18:48:54 2020-02-29 18:48:54

Na temat właściwości oliw polifenolowych pisaliśmy na łamach naszej strony już kilkukrotnie. Przypomnijmy, że są to oliwy, które dzięki starannemu procesowi pozyskiwania ze ściśle wyselekcjonowanych niedojrzałych oliwek, zawierają duże ilości cennych fenoli takich jak oleocanthal, oleaceina, oleuropeina czy tyrosol. Zdrowotne działanie takiej oliwy jest ciągle przedmiotem wielu badań, które dokumentują jej niezwykle korzystny wpływ na rozmaite choroby neurodegeneracyjne i nowotworowe. Oliwy polifenolowe są uznawane w Unii Europejskiej za produkty przynoszące zdrowotne korzyści. Ich producenci po uzyskaniu stosownych certyfikatów wydawanych po badaniach laboratoryjnych, mogą posługiwać się oznaczeniem Health Claim. Generalnie jest to temat-rzeka, więc zainteresowanych odsyłamy do naszych artykułów na temat oliw polifenolowych oraz oliw Eliama.

Oliwki

Przypominamy ten temat bo w ostatnich dniach stycznia miała miejsce międzynarodowa konferencja, której celem było zaprezentowanie wyników najnowszych badań przeprowadzonych z użyciem oliw bogatych w polifenole.

Konferencja została zorganizowana przez Europejską Organizację Współpracy Terytorialnej „Εύξεινη Πόλη”, we współpracy z Regionem Peloponezu i Wydziałem Farmakognozji  Kapodistrian University of Athens, z udziałem wybitnych nauczycieli i badaczy ze społeczności międzynarodowej.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze wiadomości przekazane podczas tej konferencji.

Na początku Prokopis Mayatis podsumował dotychczasowe informacje na temat oliw wysokofenolowych oraz o zdrowotnych efektach ich stosownaia. Warto podkreślić, że zespół Mayatisa w latach 2009-2019 rozwinął metodologię analizy oliwy wysokofenolowej i przebadał pod tym kątem około 7000 próbek różnych oliw wydając certyfikaty Health Claim setkom producentów.

Ostatnio zwrócono uwagę, że oprócz oleocanthalu, oleaceiny czy oleuropeiny, w oliwie występuje elenolide będący pochodną oleuropeiny. Mimo że występuje on w dużej ilości w oliwach fenolowych i ma działanie przeciwnadciśnieniowe, do tej pory nie był badany, ponieważ rozkłada się podczas chromatografii. Obecność tego związku daje więc nadzieję na badania ukierunkowane właśnie w kierunku leczenia oliwą nadciśnienia. Prokopis Mayatis poinformował także o podejmowanych w Kanadzie próbach leczenia czystym oleocanthalem nowotworu prostaty.

Profesor Magda Tsolaki z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach przedstawiła wyniki badania u 50 pacjentów z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (choroba Alzheimera we wczesnym stadium), u których po rocznym spożywaniu oliwy fenolowej, wykazano znaczące korzystne zmiany. Po raz pierwszy zaprezentowano również pozytywne wyniki u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym spożywających wysokofenolową oliwę Eliama Gold produkowaną na Krecie przez firmę Elli’s Farm. Warto zaznaczyć, że oliwa Eliama Gold jest dostępna w Polsce. Opisywaliśmy jej właściwości w artykule: Eliama Gold - kreteńskie złoto.

Eliama gold

Profesor Uniwersytetu Auburn (USA), Amal Kaddoumi, przedstawił badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych z wykorzystaniem greckiej oliwy wysokofenolowej w przedklinicznych badaniach na zwierzętach. Szczególnie analizowane były mechanizmy zmniejszania toksycznego poziomu amyloidu-β, zmniejszania hiperfosforylacji białka tau w mózgu oraz redukcji stanów zapalnych nerwów. Są to jedne z głównych cech charakteryzujących chorobę Alzheimera. Wysokofenolowa EVOO (Extra Virgin Olive Oil) poprawiła także markery neurosynaptyczne i funkcje pamięci u chorych. Profesor ogłosił również, że po raz pierwszy w Stanach Zjednoczonych badaniom poddano trzydziestu pacjentów z chorobą Alzheimera spożywających polifenolową oliwę. 

Profesor Khalid El Sayed z Uniwersytetu w Luisianie (USA) przedstawił bardzo ważne wyniki działania fenolowej oliwy w leczeniu raka piersi oraz badań bezpieczeństwa stosowania związków fenolowych. Z badań na myszach wynika, że oleocanthal zawarty w oliwie nie tylko znacząco ogranicza rozwój nowotworu piersi ale także zapobiega nawrotowi po wycięciu guza i celowanej terapii. 

Andrea Paola Rochas, profesor Uniwersytetu Peloponezu, przedstawiła imponujące wyniki stosowania wysokiej jakości greckiej oliwy z oliwek u 22 pacjentów z przewlekłą białaczką limfocytową (CLL)  oraz u 10 pacjentów z gammapatią monoklonalną o nieokreślonym znaczeniu (MGUS). CLL jest to najczęstsza białaczka (aż 25%) osób dorosłych w krajach zachodnich. Charakteryzuje się nagromadzeniem monoklonalnych limfocytów B w szpiku kostnym, węzłach chłonnych, tkankach limfatycznych, wątrobie i śledzionie. Często jest bezobjawowa, a rozwój tej choroby jest powolny. Pacjenci z CLL nie zawsze wymagają natychmiastowej terapii. Celem badania była analiza wpływu konsumpcji wysokofenolowej EVOO (extra virgin olive oil) na markery hematologiczne i komórkowe oraz progresję choroby u pacjentów z CLL oraz MGUS. 

Pacjentom tym przez 6 miesięcy podawano dziennie 40 ml oliwy bogatej w fenole (700 mg/kg oleocanthal+oleaceina). Była to oliwa produkowana na Korfu o łącznej zawartości oleocanthalu+oleaceiny na poziomie 700 mg/kg.

Pacjentów objęto szerokim zakresem badań w których monitorowano liczbę krwinek, profil lipidowy, markery glukozy we krwi, markery funkcji wątroby i nerek. Wyniki po 3 i 6 miesiącach od rozpoczęcia terapii porównano z wynikami otrzymanymi 3 i 6 miesięcy przed jej rozpoczęciem.Sześć miesięcy po rozpoczęciu podawania oliwy poziom białych krwinek spadł do średnich wartości, które były odnotowane sześć miesięcy przed rozpoczęciem badania.

Żaden z badanych pacjentów nie musiał później  inicjować interwencji chemoterapeutycznej. Jak podkreślał profesor Rochas konieczne są dalsze badania w celu określenia możliwości działania wysokofenolowej oliwy w nowotworowych chorobach krwi, takich jak CLL i MGUS.Nie mniej jednak wyniki tych badań już są bardzo obiecujące.

Profesor Uniwersytetu Harokopio w Atenach Georgis Nomikos przedstawił pierwsze wyniki bardzo korzystnego wpływu fenolowych składników oliwy na łagodzenie poposiłkowej hiperglikemii oraz aktywację płytek krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2. Jest to zdecydowanie dobra wiadomość, gdyż ilość chorych na cukrzycę typu 2 w ostatnich dekadach dramatycznie wzrasta. Obecnie jest to poważny problem dotyczący całego świata. Cukrzyca jest też jednym z ważnych czynników rozwoju chorób układu krążenia. Z przeprowadzonych badań wynika, że oleocanthal zawarty w oliwie może hamować agregację płytek krwi w podobny sposób jak robi to aspiryna.

Dr. Eleni Meliliou, prezes Światowego Centrum Oliwek (WOCH), przedstawiła pomocne wskazówki, w jaki sposób konsument może odróżnić oliwę z oliwek o wysokiej zawartości fenoli. Zapowiedziała także szczególnie ważny projekt organizacji non-profit WOCH dotyczący badań klinicznych i międzynarodowej promocji producentów oliwy o wysokiej zawartości fenoli.

Wreszcie dr Nikos Kriminianiotis, koordynator projektu ARISTOIL, przedstawił podstawowe zasady 3-letniego projektu obejmującego plantatorów oliwy z Grecji, Hiszpanii, Włoch, Chorwacji i Cypru. Jego celem będzie przeszkolenie 3000 producentów i organizacja seminariów na temat innowacyjnych metod produkcji oliw fenolowych oraz utworzenie śródziemnomorskiego skupiska producentów wysokofenolowej oliwy. Kampania będzie miała także na celu zwiększanie wiedzy konsumentów na temat zdrowotnych właściwości oliwy o wysokiej zawartości fenoli.

Gosia,  data_2020-02-29 18:48:54 2020-02-29 18:48:54
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156884365512551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
Parklot
CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera